Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Anders dan anders & duurzaamheid

Reizen is een van de mooiste dingen ter wereld. Bij anders dan anders willen we er ook voor zorgen dat de impact van onze reizen enkel positief is. Voor de mens, de planeet en de welvaart. Dat reizen de (lokale) economie ten goede komt is duidelijk, maar het gaat veel verder dan dat.

Benieuwd wat wij doen om met onze reizen ervoor te zorgen dat de mens, de planeet en de welvaart op onze bestemmingen verbeteren? We leggen je graag uit wat ons Master Tours duurzaamheidscharter inhoudt en wat onze doelstellingen zijn. Per rondreis illustreren we met enkele voorbeelden hoe we samen de wereld kunnen verduurzamen. Wil je meer weten hoe ons duurzaamheidscharter wordt toegepast in jouw droomreis? Check onze icoontjes! Voor meer info en specifieke voorbeelden kan je steeds terecht bij onze medewerkers en/of reisleiders...

ECONOMISCH

#Responsiblerecovery for prosperity

1.We bevorderen economische groei en fatsoenlijk werk.

Voor de samenstelling en uitvoering van onze ADA-reizen werken we met betrouwbare lokale partners met een standvastige werking en personeelsbeleid. Om jouw droomreis te realiseren kunnen we rekenen op tal van reisleiders en andere professionals in officieel dienstverband of op freelance basis. Onze reizen combineren bovendien de klassieke hoogtepunten van een land met minder platgetreden paden zodat we de duurzame ontwikkeling van onontgonnen regio’s bevorderen. Denk maar aan lokale tewerkstelling of het bouwen van nieuwe infrastructuur.

Per rondreis werken we meestal met verschillende gidsen en chauffeurs per regio (zeker wanneer de regio’s van elkaar gescheiden zijn met binnenlandse vluchten), waardoor de welvaart niet op één plek gecentraliseerd blijft maar verspreid wordt over het land. Door een goede mix te maken van (internationale) luxehotels en kleinschalige accommodatie in lokaal beheer maar ook een evenwichtige balans tussen maaltijden in de hotels en lokale restaurants, stimuleren we het multiplier-effect, eigen aan toerisme. We zorgen zo niet enkel voor jobs en een stabiel inkomen voor de dienstensector maar ook voor economische groei in de primaire en secundaire sector.

2.We bestrijden armoede.

Onze reisleiders wonen vaak op de bestemming en weten daarom perfect waar de noden het hoogst zijn. Door alle fooien in de prijs in te rekenen, kan de reisleider ervoor zorgen dat ze in de juiste verhouding terecht komen bij de juiste personen. We ontmoedigen commission based shopping waardoor inkomsten niet steeds bij dezelfde vaste personen terecht komen en je als reiziger ook zelf kan kiezen waar je interesse of steun naartoe gaat. Voor specifieke activiteiten of excursies doen we ook rechtstreeks beroep op de lokale gemeenschap. Zo gaan we bijvoorbeeld in Oeganda met behulp van ‘trackers’, bewoners van naburige dorpen, op zoek naar de gorilla’s. Een ander voorbeeld is Peru, waar we bij de wandeling in Tipón geassisteerd worden door een Kichwa-meisje, en hoe we op die manier het meisje en haar familie financieel, rechtstreeks zonder tussenpersoon, kunnen steunen.

SOCIAAL

#Responsiblerecovery for people

3.We staan voor duurzame samenwerking met ontwikkelingslanden.

Toerisme is wereldwijd goed voor 10,3% van het BNP. Vaak beschouwen ontwikkelingslanden het internationale toerisme als motor voor economische groei. We streven ernaar om onze samenwerkingsverbanden met lokale bedrijven en organisaties, veelal KMO’s, uit te bouwen op lange termijn. Bijvoorbeeld in Thailand duurt deze samenwerking al meer dan 40 jaar! We betalen eerlijke prijzen voor de aangeboden diensten die bovendien jaarlijks geëvalueerd en aangepast worden. Ook onze bestemmingsportfolio wordt jaarlijks geëvalueerd en verder uitgebreid als stimulans voor deze landen in ontwikkeling. De laatste jaren kwamen zo Mongolië, Madagaskar, Ethiopië, Zambia, de Filippijnen en Nepal op onze radar. Om een perspectief te bieden op lange termijn, laten we een bestemming ook niet zomaar vallen als het een jaartje (of langer) wat minder gaat. We blijven jaarlijks sleutelen aan het programma zodat het innovatief, fris en relevant blijft en elk jaar opnieuw reizigers kan aantrekken. 

4.We beschermen het culturele en natuurlijke erfgoed.

Het culturele en natuurlijke werelderfgoed is inherent aan onze rondreizen, we dragen er dus maar beter zorg voor! Dat vele Unesco-werelderfgoedsites in onze programma’s zijn opgenomen bevordert niet enkel de algemene kennis er over, maar de inkomtickets dragen rechtstreeks bij aan het behoud van deze culturele en natuurlijke schatten die de wereld te bieden heeft. We respecteren de ‘carrying capacity’ van de bestemmingen en sites, zonder in te boeten op het comfort van onze reizigers. In Machu Picchu bijvoorbeeld kopen we twee inkomtickets voor elke klant om ons niet te laten beperken door de tijdslimiet die per bezoek strikt wordt toegepast. Dankzij de intermediaire functie van onze reisleiders maken we onze reizigers én de lokale bevolking bewust van onze impact en trachten we deze zoveel mogelijk te minimaliseren.

5.We bevorderen het welzijn van de lokale gemeenschappen.

Tal van lokale sociale projecten zijn geïntegreerd in onze programma’s en zo worden ze ook (financieel ondersteund). Vele van onze activiteiten bevoordelen zo rechtstreeks de lokale gemeenschappen. Maar ook achter de schermen ondersteunen wij en onze partners vele initiatieven die de lokale bevolking ten goede komen. Onze reisleiders staan bovendien garant voor een respectvolle interactie tussen de reizigers en de plaatselijke inwoners door hun uitgebreide kennis en van de lokale tradities en cultuur.

6.We stimuleren educatieve ontwikkeling.

Onze lokale gidsen en andere medewerkers zoals hotelpersoneel, chauffeurs, bootmannen,… zijn steeds gedegen opgeleid in hun vakgebied. Door de nauwe samenwerking met onze reisleiders worden hun kennis en (hospitality) skills steevast verder verfijnd en ontwikkeld naar internationale kwaliteitsnormen. Wij en onze partners ondersteunen (financieel) de educatieve vorming van de lokale bevolking waar mogelijk, zowel voor als achter de schermen. Ook hechten we veel belang aan de uitgebreide en diepgaande kennis van onze reisleiders om de reizigers wegwijs te maken in de lokale geschiedenis, tradities en religies van de plaatselijke volkeren en culturen maar uiteraard ook in de fauna en flora van onze natuurbestemmingen.

7.We verminderen sociale en gender ongelijkheid.

Op vlak van gendergelijkheid speelt toerisme wereldwijd een belangrijke rol. 54% van alle werknemers in toerisme zijn immers vrouw. Toerisme is op deze manier een waardevolle katalysator voor het empowerment van vrouwen, zij het niet altijd in de best betaalde jobs of leidinggevende functies. Met trots kan anders dan anders vaak wél uitpakken met onze internationale partnerships waar een vrouw aan het roer staat, ook in landen waar dit alles behalve evident is. Bovendien bevorderen we ook sociale gelijkheid door een herverdeling van de welvaart en economische stimulans voor minderheden in afgelegen gebieden.

ECOLOGISCH

#Responsiblerecovery for planet

8.We stimuleren afvalreductie en gebruik van hernieuwbare energie.

Intern trachten we het papiergebruik bij alle medewerkers te ontmoedigen door digitale communicatie voorop te stellen en waar mogelijk papierloos te werken. We juichen het gebruik van hernieuwbare energie toe, zowel bij onze accommodaties als tijdens excursies waar mogelijk. Ook trachten we onze reizigers actief aan te zetten om zo weinig mogelijk afval te genereren bijvoorbeeld door waar mogelijk wegwerpflesjes te voorzien of totebags aan onze klanten mee te geven op bestemmingen waar single use plastic verboden is, zoals in Kenia of Tanzania.

9.We promoten de fysieke integriteit en biologische diversiteit.

In onze reisprogramma’s staat de natuurlijke rijkdom van de bestemmingen centraal en worden het natuurlijk erfgoed en nationale parken steevast geïntegreerd. De inkomgelden van deze bezoeken worden gebruikt voor het behoud ervan en zo gaan natuurgebieden niet verloren voor ander ofmeer financieel gewin zoals stroperij of grootschalige plantages met monocultuur. We integreren en ondersteunen projecten die de biodiversiteit op zee en op het land in stand houden. Excursies met een nefaste invloed trachten we te vermijden en waar mogelijk kiezen we voor activiteiten met een positieve impact op het natuurlijke landschap.

10.We beschermen het klimaat.

Waar mogelijk proberen we onze ecologische voetafdruk te verkleinen, door bijvoorbeeld te kiezen voor alternatieve vervoersmiddelen waar mogelijk. Denk aan een fietstochtje i.p.v. een stadsrondrit, een hogesnelheidstrein i.p.v. een binnenlandse vlucht, zeilboten i.p.v. motorboten,…

Deze alternatieven wegen natuurlijk niet op tegen onze belangrijkste bron van uitstoot: de vliegreizen waar alles mee begint en eindigt. We engageren ons daarom om alle CO₂ van de vluchten van onze reisleiders en medewerkers te compenseren en we nodigen jou ook graag uit om hetzelfde te doen! Meer informatie daarover lees je hier.