Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Zuid-Afrika, de regenboognatie

Ideaal als vervolg op een eerste bezoek aan Zuid-Afrika, brengt deze reis je naar een minder bezocht deel van Zuid-Afrika.

Eindeloze landschappen onder een roerloze blauwe hemel, hoge kameeldoornbomen, de brul van een hongerige Kalaharileeuw, de jaarlijkse winterregens die de woestijn kortstondig in een bloemenzee veranderen, de nationale parken die voor een intense natuurbeleving zorgen: In de Noord-Kaap, Zuid-Afrika’s grootste en dunst bevolkte provincie, wordt het beeld van het onaangetaste Afrika reëel. Dit onherbergzame gebied, met bloedhete zomers en koude winters wordt al millennia lang bewoond. Dit is het oerland van de San of Bosjesmannen, die 10000 jaar geleden al als jager- verzamelaars door zuidwestelijk Afrika zwierven.  

2
Cultuur
6
Natuur
2
Kindvriendelijk
4
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

“Heb jij Zuid-Afrika al bezocht? Kom en ervaar een totaal ander en minder toeristisch deel van dit land. Hoogtepunten hier zijn woestijndieren, uitgestrekte vlaktes met prachtige bloemen, tien miljoen jaar oude fossielen en levend werelderfgoed.” - Reisleider Zuid-Afrika Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar Zuid-Afrika. Lees verder

Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – KAAPSTAD

We vertrekken vanuit Brussel naar Kaapstad.

Dag 2

KAAPSTAD – LANGEBAAN

We komen aan in Kaapstad waar we worden opgewacht door onze gids. We verlaten Kaapstad en rijden naar Kirstenbosch National Botanical Garden. Deze nationale trots kan prat gaan op zo’n 10.000 inheemse bloemen en planten en behoort tot de top van de botanische tuinen ter wereld. We vinden er onder andere nog de wilde amandelhaag die Jan van Riebeeck in 1659 aanlegde als grens tussen het gebied van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en de Khoi. We strekken de benen en maken een mooie wandeling in deze kleurrijke omgeving. We sluiten ons bezoek af met een lunch. Onze eindbestemming voor vandaag is THE FARMHOUSE HOTEL. Vanuit ons hotel hebben we een prachtig uitzicht over de grote, azuurblauwe Langebaan Lagune. Het gedroomde decor voor een diner en onze overnachting. (L,D)

Dag 3

LANGEBAAN

Even ten noorden van Langebaan bevindt zich het unieke West Coast Fossil Park waar vijf miljoen jaar oude fossielen van onder andere Afrikaanse beren, drietenige paarden en giraffen met korte nek opgegraven werden. Er zijn verschillende sites, maar we kunnen er ook heerlijk wandelen of fietsen. In de namiddag gaan we naar het West Coast National Park. Dit natuurreservaat, dat ook de heldere, blauwe waters van de Langebaan Lagune omvat, beschermt een moerasgebied van 310 km². Het ontleent zijn belang aan de duizenden migrerende waadvogels die elk jaar in september vanuit de poolgebieden aankomen. Hier komen de uitgeputte vogels weer op krachten voor ze in maart opnieuw wegvliegen. Op de eilandjes voor de kust spotten we broedkolonies van pinguïns, jan-van-genten, aalscholvers, meeuwen en andere vogels. In de lente wordt het gebied dankzij zijn bloementapijten nog mooier. We keren terug naar Langebaan voor ons diner en de overnachting. (O,L,D)

Dag 4

LANGEBAAN - SUTHERLAND

Na het ontbijt rijden we via Darling en Ceres naar het prachtige Victoriaanse dorpje Matjiesfontein waar we stoppen voor lunch. Het dorpje werd gesticht, omdat men een watervulstation benodigde voor de stoomlocomotieven die hier aan de lange reis door de Karoo begonnen. In 1975 werd Matjiesfontein uitgeroepen tot nationaal monument. We zetten de reis verder naar Sutherland. Dit dorpje staat bekend als het centrum van de sterrenkunde in Afrika. Dankzij haar afgelegen en droge ligging én een hoogte van 1.458 meter boven zeeniveau staat Sutherland bekend om haar schitterende en ook donkere hemel. De Zuid-Afrikaanse Sterrenwacht werd hier in 1972 geopend. Sutherland huisvest vandaag de dag ook de Suider-Afrikaanse Groot Teleskoop (Southern African Large Telescope, SALT), de grootste optische single telescoop op het zuidelijk halfrond. Na het bezoek aan SALT en het museum genieten we van een diner onder de sterrenhemel. Na het diner krijgen we de kans om de nachtelijke hemel te bestuderen. We overnachten in het charmante KAMBROKIND GUESTHOUSE. (O,L,D)

Dag 5

SUTHERLAND – BRITSTOWN

Na het ontbijt vertrekken we richting Britstown. We komen langs Beaufort-West, het centrum van een rijk agrarisch gebied en de thuisbasis voor de merinoschapen. Beaufort-West werd dankzij de spoorlijn Kaapstad-Johannesburg een belangrijke transportschakel voor de uitvoer van wol. We wandelen langs enkele historische gebouwen, waaronder het huis van Christiaan Barnard, een Zuid-Afrikaans hartchirurg die als eerste een geslaagde harttransplantatie van mens tot mens verrichtte. Na de lunch gaan we richting Britstown waar we overnachten in de TRANSKAROO COUNTRY LODGE. (O,L,D)

Dag 6

BRITSTOWN – KIMBERLEY

Na het ontbijt gaan we via Hopetown naar Kimberley. Onderweg bezoeken we een weeshuis voor neushoorns. Daarna rijden we verder naar Kimberley, naar Die Groot Gat (The Big Hole), een restant van de mijnen. En dat mag je vrij letterlijk nemen, Die Groot Gat telt 16 hectare; 463 meter breed en 214 meter diep. Dit is het grootste met de hand gegraven gat ter wereld. Hier lunchen we, rijden met de tram rond en bezoeken het mijnmuseum. Daarna rijden we naar het gezellige KIMBERLEY ANNE HOTEL voor het diner en de overnachting. (O,L,D)

Dag 7

KIMBERLEY – UPINGTON

Vandaag rijden we verder naar Upington. We lunchen onderweg en proeven wijn op een wijndomein op Kanoneiland. Hierna rijden we verder naar de lodge om even lekker te ontspannen en te genieten van de omgeving. s‘ Avonds dineren we in de lodge AFRICAN VINEYARD HOTEL (O,L,D)

Dag 8

UPINGTON – KALAHARI

Na het ontbijt zetten we onze reis verder in noordelijke richting. We rijden door een vrijwel onbewoonde regio waarbij halfwoestijn- en savannevegetatie elkaar moeiteloos afwisselen. We lunchen onderweg en bezoeken Andriesvale, een stadje in het hart van de Kalahari, niet ver van de grens met Botswana. Dit woestijnland, gekenmerkt door rode zandduinen, is al eeuwenlang het gebied van de Khomani-San of Bosjesmannen die als jagers-verzamelaars in dit droge gebied wisten te overleven. Na een gastvrije ontvangst in KGALAGADI SAFARI LODGE genieten we bij het diner van de indrukwekkende natuur en een wondermooie zonsondergang. We overnachten in de lodge. (O,L,D) 

Dag 9

KALAHARI: KGALAGADI TRANSFRONTIER NATIONAAL PARK

Met een ontbijt achter de kiezen rijden we langs twee rivieren het Kgalagadi Transfrontier Park binnen. Dit park ontstond door de samenvoeging van het vroegere Kalahari Gemsbok Park en het Gemsbok Nationaal Park in Botswana en is met zijn twee miljoen hectare een van de grootste van Afrika. Het gebied bestaat uit rode zandduinen met schrale vegetatie en droge rivierbeddingen die slechts af en toe, enkel na een hevige regenbui, voor korte tijd water bevatten. Toch heeft dit gebied een opvallend rijk dierenleven. Naast leeuwen, luipaarden en hyena’s leven er ook kuddes herbivoren zoals wildebeesten, springbokken, elanden en hartenbeesten. Bovendien is deze regio sinds 2017 erkend als Unesco werelderfgoed. We gaan naar onze lodge !XAUS LODGE van waaruit we per open terreinwagen een safari in dit indrukwekkende park ondernemen. Wanneer het dierenleven door de hitte van de middag stilvalt, houden we halt voor een picknicklunch. Daarna speuren we naar dieren in de karig begroeide rivierbeddingen. Wanneer de avond valt, keren we terug naar de lodge om bij het diner na te praten over deze onvergetelijke dag. We overnachten in de lodge. (O,picknicklunch,D) 

drinkend_jachtluipaard_(Large)

Dag 10

KGALAGADI TRANSFRONTIER NATIONAAL PARK

Na het ontbijt kunnen we nog genieten van de activiteiten die de !XAUS LODGE ons aanbiedt. Het Kgalagadi Transfrontier Park bezit een van ’s werelds zuiverste ecosystemen. Grotere zoogdieren overleven in deze halfwoestijn dankzij de meest ingenieuze systemen. Zo overleeft de tot 240 kilogram zware, zwart-bruin-witte gemsbok door niet te transpireren, waardoor zijn lichaamsvocht op peil blijft. De springbok daarentegen heeft voldoende aan 10% vocht in zijn voedsel om te overleven. Rijk vertegenwoordigd zijn de grote roofvogels. Het vergt iets meer geluk om cheeta’s of de befaamde Kalaharileeuwen met zwarte manen te spotten. We dineren en overnachten in de lodge. (O,L,D)

gemsbok_(Large)

Dag 11

KGALAGADI – KAKAMAS

Na het ontbijt rijden we in zuidelijke richting en verandert het landschap drastisch. We rijden door een streek waar boeren katoen, perziken, druiven en dadels telen. In Kakamas draait het dagelijkse leven om de verdeling van water. Op verschillende plekken zien we een waterrad staan. De waterwielen zijn naar het voorbeeld van een Egyptisch waterrad gebouwd. Het voormalige tranformatorgebouw, dat van 1912 tot 1914 elektriciteit leverde aan Kakamas, lijkt dan ook op een oude Egyptische tempel. We overnachten en dineren in het elegante VERGELEGEN GUEST HOUSE. (O,L,D)

Dag 12

KAKAMAS: AUGRABIES NATIONAAL PARK

Na de belangrijkste maaltijd van de dag maken we een wandeling door het Augrabies Nationaal Park. Het onbetwiste hoogtepunt van het park zijn de watervallen die gevormd worden door de Oranje rivier. Het water stort zich 50 meter naar beneden en perst zich vervolgens door een 18 kilometer lange, smalle kloof van roze granietrotsen. De naam Augrabies betekent ‘plaats met veel lawaai’ en komt van de Bosjesmannen. In het droge seizoen zijn deze watervallen niet zo spectaculair, maar na hevige regenbuien veranderen ze in een massa brullend water. We lunchen in het park en dineren en overnachten in onze charmante guest house. (O,L,D)

Dag 13

KAKAMAS – PELLA – OKIEP

Highway 14 leidt ons na het ontbijt naar Pofadder, waar Namaqualand begint. De weg buigt af naar Pella, een vredige plek te midden van een woest berglandschap. Ook hier lijkt elk tijdsbesef te vervagen en enkel het stadje Okiep doorbreekt de monotonie van de zwarte asfaltbaan. Dit oude mijnstadje had vroeger de rijkste kopermijn ter wereld, maar wordt nu alleen nog tijdens het bloemenseizoen bewoond. Na de lunch in ons hotel maken we een wandeling door het Goegap natuurreservaat. In de lente verandert hier het droge landschap van granieten heuvels, kopjes en zandvlakten in een uitbundig bloementapijt (enkel mogelijk na een natte winter). De uitzonderlijke hoeveelheid zeldzame vetplanten in dit 7.000 hectare grote reservaat is meer dan de moeite waard. Plantkundigen zijn er zelfs nog niet in geslaagd om alle soorten te classificeren. We dineren en overnachten in het eenvoudige OKIEP COUNTRY HOTEL. (O,L,D)

Goegap_-_Aloëboom_(Eddy_Verdonck_2012)_(Large)

Dag 14

OKIEP – LAMBERTS BAY

Na het ontbijt zetten we onze tocht verder door de bloeiende woestijn van Namaqualand. De eerste regens van de lente toverden de anders schrale velden om in een reusachtig tapijt van veelkleurige lentebloemen. Deze zee van kleuren is werkelijk spectaculair en slechts enkele weken te bewonderen, meestal van ongeveer half augustus tot eind september. Na de lunch verlaten we de hoofdweg en rijden we richting Lamberts Bay, het hart van de kreeftenroute. Het koude, zuurstofrijke water van de Atlantische Oceaan bevat veel voedsel en is dus rijk aan vis. Zo ontpopt de oceaan zich tot een verzamelplaats van grote groepen zeevogels, waarvan vooral de Kaapse jan-van-genten de show stelen. Niet alleen hun crèmekleurige verenkleed en zwarte masker trekken de aandacht, ook hun spectaculaire duiken in de golven zijn een lust voor het oog. Ons diner bestaat vanavond uit seekos: gerookte, gebakken en gegrilde verse vis waar we met volle teugen van genieten. We overnachten in het eenvoudige LAMBERTS BAY HOTEL. (O,L,D) 

Dag 15

LAMBERTS BAY – CEDERBERGEN

Na het ontbijt maken we kennis met het beroemde Afrikaanse plantje rooibos. Het is een soort fynbos, typisch voor deze regio. Behalve in thee verwerken de Zuid-Afrikanen ook extracten van deze heilzame plant in schoonheidsproducten. Na de lunch trekken we richting Ramskop Nature Reserve, een natuurreservaat met meer dan 350 verschillende soorten wilde bloemen. Hier genieten we van adembenemende uitzichten over de Cederbergen en de Clanwilliam Dam. Het Cederberg natuurreservaat, zo’n 250 kilometer ten noorden van Kaapstad, staat bekend om zijn spectaculaire berglandschappen met toppen die tot ongeveer 2.000 meter hoogte reiken. Geologisch behoort het gebied tot het Kaaps Plooiingsgebergte en bestaat het grotendeels uit Tafelbergzandsteen. De eeuwenlange eroderende werking van water en wind hebben bizarre vormen in de rode zandsteen gevormd. We rijden verder naar de exclusieve BUSHMANS KLOOF LODGE waar we de komende twee nachten verblijven. Deze luxueuze lodge is bekend om zijn uitmuntende keuken en service. Na de middag staat er nog een safari in een open 4x4 op het programma. We genieten van de zonsondergang, waarna ons een uitstekend diner wacht. (O,L,D)

Dag 16

CEDERBERGEN

Bij het ochtendgloren, na een vroeg ontbijt, wandelen we naar de bekende rotsschilderingen die zo’n 10.000 jaar geleden door de Bosjesmannen werden gemaakt. Deze tekeningen vertellen ons meer over de rijke spirituele en culturele wereld van de Bosjesmannen die al millennia lang in de Cederbergen wonen. Na de lunch in de lodge is het tijd voor een namiddag ontspanning met de machtige Cederbergen op de achtergrond. Een natuurwandeling, een sessie vogels spotten of een verkwikkende duik in het buitenzwembad behoren tot de mogelijkheden. In de late namiddag gaan we met de open terreinwagens op zoek naar elanden, gemsbokken, bontebokken, de zeldzame Cape Mountain zebra’s en het rode hartenbeest. Bij terugkeer wacht ons een diner of een informele braai. (O,L,D)

Dag 17

CEDERBERGEN – KAAPSTAD

Na het ontbijt verlaten we de Cederbergen en rijden we via het landelijke Citrusdal, omringd door fruitgaarden, naar het Riebeek-kasteel. We maken er een lunchstop en rijden verder naar Kaapstad. Vanop het Bloubergstrand genieten we van een prachtig uitzicht op de Tafelberg en Robbeneiland. We verblijven in het mooie VICTORIA & ALFRED HOTEL, uitstekend gelegen aan het Waterfront met zicht op Tafelberg. (O,L)

vogeltje_(Large)

Dag 18

KAAPSTAD

Na het ontbijt hebben we de hele dag om Kaapstad in alle vrijheid te ontdekken. De hop-on/hop-off bus neemt ons mee naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en heeft bovendien een op- en afstaphalte vlak voor ons hotel. Het ticket is de hele dag geldig en onze gids staat voor jullie klaar met de beste tips. (O,D)

Dag 19

KAAPSTAD – BRUSSEL

Na het ontbijt hebben we nog enkele vrije uurtjes voor we naar de luchthaven van Kaapstad vertrekken voor onze retourvlucht naar Brussel. (O)

Dag 20

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Het reisprogramma van onze rondreizen 2022-2023

Download het 2022-2023 reisprogramma