Eeuwenoude geschiedenis
Wil je behalve de bruisende metropolen zoals Shanghai en Hong Kong ook een ongekender stuk van China zoals Klein Tibet verkennen? Dan is deze rondeis iets voor jou. Het immense China biedt cultuurminnende reizigers 5.000 jaar oude geschiedenis in al haar facetten aan.
Uniek en origineel: Klein Tibet
We ontdekken een prachtig en ongerept stuk van de Yunnan provincie waar we vier dagen verblijven op een hoogte tussen 2.600 meter (Lijiang) en 3.300 meter (Zhongdian). In Lijiang wandelen we door de smalle geplaveide straatjes van de oude stad waar we het enige nog bestaande pictografische schrift van de matriarchale Naxi bevolking ontdekken. We reizen verder door de vallei van de Yangtze en genieten van de imposante panorama’s naar de Tibetaanse stad Zhongdian,door de Chinezen ook wel Shangri La genoemd. Tussen de met sneeuw bedekte bergtoppen liggen prachtige boeddhistische kloosters en uitgestrekte meren verscholen en zien we felgekleurde gebedsvlaggetjes wapperen. Op de groene weilanden waar kleine kuddes yaks (soort os) grazen bezoeken we een Tibetaanse familie en proeven we van de typische yakboterthee.
China off the beaten track
Tijdens deze rondreis maken we kennis met een minder gekend stuk van China in de zuidelijke regio’s van de provincie Yunnan, in Tuanshan en Yuanyang. Ook de architectuur van het dorp Tuanshan, een van de honderd meest waardevolle culturele erfenissen in de wereld, voert ons terug tot de keizerlijke tijd. We bezoeken er een van de meest fotogenieke plekjes in China, de Double Dragon Bridge. De tocht naar Yuanyuang is ondanks de Chinese modernisering een van de hoogtepunten van onze rondreis en straalt een aparte sfeer uit. De lokale Hani en andere kleurrijke minoriteiten hebben hier honderden jaren lang gewerkt om de bergen om te toveren tot vruchtbaar gebied. Het resultaat mag er zijn; de rijstterrassen worden zelfs beschouwd als een wereldwonder en zijn sinds kort erkend als Unesco werelderfgoed. In de buurt van Kunming brengen we een bezoek aan het Stenen Woud, een van de meest opmerkelijke natuurfenomenen van China.
Moderne architectuur
Terwijl gebieden zoals Zuid-Yunnan nog steeds enkele decennia achterop hinkelen, staan Shenzhen en Hong Kong al stevig in de 21e eeuw. Het controversiële National Centre for the Performing Arts in Beijing dat als bijnaam het ei kreeg, is een van de verschillende gedurfde ontwerpen die voor de Olympische Spelen van 2008 zijn gemaakt.
In Hong Kong werden traditionele Chinese feng shui principes geïmplementeerd bij de constructie van de iconische skyline van deze voormalige Britse kroonkolonie. We komen te weten waarom er in torenhoge wolkenkrabbers in het midden een enorm gat zit of andere skyscrapers bovenop hun gebouw scherpe pieken of kanonnen hebben. Als afsluiter bewonderen we vanop Victoria Peak het indrukwekkende uitzicht op de stad wanneer ’s avonds alle lichtjes aangaan.