Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Vanwege het overwegend zachte klimaat is Zuid-Afrika het hele jaar door geschikt als vakantieland. Er zijn drie klimaatzones: op het Kaapse Schiereiland een mediterraan klimaat, in het binnenland een gematigd klimaat en de kuststreken, Gauteng en de Noord-Provincie zijn vooral gekend vanwege hun subtropisch klimaat. In Zuid-Afrika heerst er geen uitgesproken regenseizoen en de jaargetijden zijn omgekeerd aan die van Europa. De winter en herfst duren van mei tot augustus, de lente en zomer van september tot april. 

Gem. min/max in °C augustus september oktober november
Noordkaap: Namaqualand 4°/20°C 7°/24°C 10°/27°C 13°/30°C
Westkaap: Kaapstad  7°/19°C 8°/20°C 10°/22°C 12°/25°C

Tijdens onze winter is het in Zuid-Afrika 1 uur later dan in België. In de zomer is er geen tijdsverschil.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. In je reispas moeten minstens twee pagina’s nog volledig blanco zijn. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en het afzonderlijk van het origineel te bewaren. Voor minderjarigen die naar Zuid-Afrika reizen gelden er speciale regels. Voor ouders met kinderen tot 18 jaar is het niet langer nodig om een meertalig, gelegaliseerd, geboortecertificaat van de kinderen bij zich te hebben. Let wel op: dit geldt enkel wanneer kinderen met beide ouders reizen, wanneer ze minstens één gelijknamige familienaam hebben en wanneer de ouders visumvrij reizen (alle EU-burgers). Als één ouder met zijn/haar minderjarige kinderen reist, moet bijkomend een Engelstalige gelegaliseerde toestemming van de niet meereizende ouder worden voorgelegd met ook de contactgegevens of, indien van toepassing, een Engelstalige overlijdensakte. Voor volwassenen die met kinderen reizen waarvan ze niet de biologische ouders zijn of voor alleenreizende minderjarigen zijn er nog extra documenten vereist.

Health Gezondheid

Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse/Engelse namen achterhalen wat het is. Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen gele koorts is enkel verplicht indien je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. Een goed insectenwerend middel en zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor zijn geen overbodige luxe. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

Meer info over het coronavirus is te vinden op de website van het World Health Organization of op de website van FOD Volksgezondheid.

Voor de actuele veiligheidssituatie en specifieke maatregelen van de Belgische Overheid verwijzen we naar de website van de federale overheid.

Actuele bestemmingsinfo en coronamaatregelen per bestemming zijn terug te vinden op de website van IATA.

Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Clothing Kleding

Voor deze rondreis heb je zowel lichtere als warme kledij nodig, want de avonden en ochtenden kunnen erg fris zijn. Rekening houdend met deze temperatuurverschillen is laagjeskledij dan ook het handigst. Voor de safari’s is zeker warme winddichte kledij (open jeeps!) nodig, bij voorkeur in sobere kleuren. Een lange broek en stevige, comfortabele, wandelschoenen mogen zeker niet ontbreken voor de natuurwandelingen. Denk ook aan een goede verrekijker, een zaklamp, voldoende zonnebrandmiddelen, een pet en een insectenwerendmiddel.

Luggage Bagage

Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 23 kilogram toegestaan. Let op, de reiskoffer mag niet groter zijn dan 90+72+45 centimeter (lengte+breedte+hoogte) (anders wordt het als aparte cargo verstuurd). Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage opgeborgen kunnen worden. Een handtas telt als één stuk handbagage. De maximale afmeting van de handbagage is 55+40+20 centimeter (lengte+breedte+hoogte), het maximum gewicht is 8 kilogram. Hou er rekening mee dat batterijen en powerbanks niet in de reiskoffer worden toegelaten (enkel in de handbagage) en dat alle scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, enzovoort, evenals paraplu’s niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steedseen pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn. 

Electricity Elektriciteit

De netspanning bedraagt 220 volt. Aangezien de geschikte adapters voor deze stopcontacten met drie dikke polen enkel te verkrijgen zijn in Afrika, zal onze gids er per kamer één ter beschikking stellen. Bijna alle lodges, zoniet allemaal, hebben ondertussen al hun elektriciteitsnet aangepast aan de Europese plugnorm.

Money Geldzaken

De munteenheid van Zuid-Afrika is de rand (ZAR). In één rand gaan 100 cents. Deze kunnen aangekocht worden in Zuid-Afrika, eventueel met euro’s of US-dollars bij erkende banken en hotels. In grotere hotels, winkels en restaurants kan met creditcards worden betaald. Je kan ook gemakkelijk geld afhalen aan de geldautomaten met klassieke betaalkaarten en met Visa en Mastercard. Het gebruik van een gewone bankkaart is standaard beperkt tot Europa. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Zuid-Afrika: 1 EUR = 16,35 ZAR (september 2021).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Film- en fotomateriaal zoals SD geheugenkaarten en batterijen zijn te koop in de steden. We raden je echter aan voldoende batterijen en geheugenkaarten vanuit België mee te nemen. Een gsm, afhankelijk van je provider, werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden kan de ontvangst onderbroken of verstoord zijn. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. De meeste hotels en lodges beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal. Het netnummer van Zuid-Afrika is +27.

Important Belangrijk om te weten

  • Deze afwisselende natuurreis is een originele combinatie van landschappen, flora en fauna. We trekken naar een weinig bezocht deel van Zuid-Afrika. De contrasten van groene vegetatie en uitgestrekte, dorre semi-woestijnlandschappen maken deze reis uniek. De bloemenzee die de woestijn van ongeveer half augustus tot eind september in vuur en vlam zet en de grillige vormen van de woestijnbomen die het geheel een surrealistisch tintje geven, zullen iedereen bekoren. Wij kunnen de bloemenzeeën echter niet garanderen.
  • De gebruikte accommodaties zijn eenvoudig, maar de best beschikbare in dit gebied. Bovendien zijn ze altijd ideaal gelegen voor de geplande excursies.
  • Deze reis verloopt, behalve in Kaapstad, in volpension en is ideaal als vervolgreis. Daarom wordt er in Kaapstad geen vast programma voorzien, maar kunnen we zelf Kaapstad in alle vrijheid verder ontdekken. Iedereen, ongeacht leeftijd, die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan aan deze reis deelnemen.
  • Alle reizen worden ter plaatse begeleid door een ervaren, gespecialiseerde Nederlandstalige/Afrikaanssprekende reisleid(st)er die een grondige kennis van Zuid-Afrika heeft opgebouwd door zijn of haar jarenlange verblijf ter plaatse.
  • In het Bushmans Kloof Wilderness Reserve worden voor de nature drives open 4x4’s gebruikt. Hierdoor wordt de beleving alleen maar intenser. Verwacht hier geen Big Five, wel kleiner wild zoals zebra’s, gemsbokken en andere antilopensoorten die door het ontbreken van roofdieren gemakkelijker te benaderen zijn. Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en kunnen we dus nooit garanderen.
  • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het originele programma zo nauwkeurig mogelijk te benaderen.