Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Zimbabwe & Botswana, the grass is singing

Deze unieke rondreis is een goede kennismaking met Zimbabwe, een land dat na een moeilijke periode weer helemaal terug is! De rondreis start in het koloniale Bulawayo, vanwaar we de intrigerende landschappen van het Matopos National Park ontdekken, om dan verder te reizen naar het uitgestrekte Hwange National Park. Dit park grenst aan Botswana en is beroemd om zijn grote populatie olifanten. We steken de grens over met Botswana, voor een heerlijke, ontspannende cruise op de Chobe rivier. Ongetwijfeld zijn de machtige Victoria Watervallen een waardige afsluiter van deze reis!

2
Cultuur
6
Natuur
4
Kindvriendelijk
4
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

“Zimbabwe blijft voor mij een van de meest speciale landen in Afrika. Het ‘waarom’ valt moeilijk uit te leggen. Is het de warmte van de veerkrachtige, positieve, goedlachse Zimbabwanen of het ongerepte, authentieke van het land? Of is het meer de weidse, afwisselende ruwe Afrikaanse natuur of de grote populaties wild? Al deze troeven hebben te maken met de magie van dit land.” - Reisleider Zimbabwe Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar Zimbabwe en Chobe. Lees verder

Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – JOHANNESBURG

We vertrekken vanuit Brussel naar Johannesburg. 

Dag 2

JOHANNESBURG – BULAWAYO – MATOPOS NATIONAAL PARK

We komen aan in Johannesburg en nemen de vlucht naar Bulawayo. Na het vervullen van de douaneformaliteiten wacht ons een transfer van ongeveer 45 minuten naar het Matopos Nationaal Park. Daar verblijven we drie nachten in de bijzondere AMALINDA LODGE. We genieten van een late lunch in de lodge, gevolgd door een natuurwandeling. (L,D)

shutterstock_72548764_-Matopos_NP3_(Large)

Dag 3

MATOPOS NATIONAAL PARK

Vandaag vertoeven we de hele dag in en rond Matopos Nationaal Park. Dankzij de dramatische rotslandschappen en beboste valleien is het een van de meest interessante parken van Zimbabwe. De formatie van balancerende rotsblokken op granieten kopjes ontstond drie miljard jaar geleden. De toen nog vloeibare rotsen werden in verschillende fases onder grote druk naar boven geduwd. Wind, regen en temperatuurverschillen gaven het landschap vervolgens zijn huidige vorm. De overhangende klippen en grotten werden door de San of Bosjesmannen gebruikt als schuilplaats. De vele rotsschilderingen zijn hiervan de stille getuigen. Het is een van de weinige gebieden ter wereld die al 40.000 jaar ononderbroken wordt bewoond. Cecil John Rhodes, stichter van Rhodesië, koos Matopos als zijn laatste rustplaats. Zijn begraafplaats, bekend als ‘World’s View’, biedt een ongelofelijk panorama. Het park huisvest ook een relatief groot aantal luipaarden en meer dan 50 soorten roofvogels, waaronder de zwarte arend. Ook zebra’s, giraffen, impala’s, gnoes, wrattenzwijnen en klipdassen worden regelmatig waargenomen. Witte en zwarte neushoorns werden succesvol opnieuw geïntroduceerd. We dineren en overnachten in de lodge. (O,picknicklunch,D)

shutterstock_64029019_-Hwange_NP2_(Large)

Dag 4

MATOPOS NATIONAAL PARK – BULAWAYO – MATOPOS NATIONAAL PARK

Na het ontbijt rijden we naar Bulawayo en vandaar naar de ruïnes van Khami die zich ongeveer 22 kilometer verder bevinden. Deze ruïnes zijn Unesco werelderfgoed en dateren uit de 15e en 16e eeuw. Khami was de hoofdstad van de Torwadynastie die opkwam na de ineenstorting van Great Zimbabwe. Khami Ruins National Monument bestaat uit een complexe serie van in steen gebouwde platformen en muren. Het monument kan onderverdeeld worden in het Hill complex enerzijds en de omliggende platformen met hutjes anderzijds. De muren getuigen van een groot vakmanschap. Ze werden gebouwd zonder mortel en gedecoreerd met patronen in V- en dambordvorm. Na een goed verzorgde picknicklunch reizen we terug naar Bulawayo, de hoofdstad van Matabeleland en de tweede stad van Zimbabwe. Bulawayo, dat oorspronkelijk de vestiging van een lokale koning was, kwam na een bloedige strijd in 1894 in handen van de Britten. Al gauw werd het een aantrekkingspool voor goudzoekers, handelaars en kolonisten. De koloniale invloed is nog steeds zichtbaar in de brede lanen en Victoriaanse gebouwen. Een lokale gids neemt ons mee op een stadswandeling en vertelt ons het verhaal van de vele fortuinzoekers. Een van de indrukwekkendste gebouwen is de Bulawayo Club, een gentlemen’s club die tot op de dag van vandaag naar aloude Britse traditie functioneert. We keren terug naar onze lodge voor ons diner en de overnachting. (O,picknicklunch,D)

Dag 5

MATOPOS NATIONAAL PARK – HWANGE NATIONAAL PARK

Na het ontbijt vertrekken we naar het Hwange Nationaal Park dat met een oppervlakte van ongeveer 14.600 km² het grootste park van Zimbabwe is. Dit beroemde park wordt grotendeels gevormd door de uitlopers van de Kalahari en bestaat voornamelijk uit savanne die in het oosten geleidelijk overgaat in teakbossen. De grote variëteit aan wild - meer dan 100 soorten zoogdieren, waaronder de Big Five - en meer dan 400 vogelsoorten maken Hwange tot een van de beste safarigebieden van zuidelijk Afrika. Hwange is vooral beroemd om zijn vele olifanten die van en naar het aangrenzende Chobe Nationaal Park in Botswana migreren: schattingen lopen uiteen van 20.000 tot wel 75.000 in het droge seizoen. We dineren en overnachten in THE HIDE. (O,L,D)

shutterstock_85307101_-_Hwange_NP4_(Large)

Dag 6-7

HWANGE NATIONAAL PARK

De volgende twee dagen ontdekken we het fascinerende Hwange Nationaal Park en de omliggende gebieden. Hwange strekt zich uit tussen Bulawayo en Victoria Falls. In deze uitgestrekte vlakte is water schaars, waardoor de dieren zich rond de waterpoelen ophouden. Ervaren rangers nemen ons mee in open safarivoertuigen langs teakbossen en ondiepe waterpoelen die omzoomd worden door acacia’s. Samen gaan we op zoek naar olifanten, buffels, leeuwen, zebra’s, giraffen en impala’s. Hwange staat ook bekend voor zijn relatief grote populatie wilde honden en we spotten er ook neushoorns, luipaarden en cheeta’s. Ook minder bekende diersoorten zoals de genetkat, de caracal en de serval komen er voor. Deze kleine en schuwe katachtigen zijn vooral ‘s nachts actief. Ook nachtsafari’s, en wandelsafari’s behoren tot de mogelijkheden. We dineren en overnachten in de lodge. (2O,2L,2D)

shutterstock_174227921_-_Hwange_NP3_(Small)

Dag 8-9

HWANGE NATIONAAL PARK – CHOBE RIVIER

Na het ontbijt verlaten we Hwange Nationaal Park en rijden we via Victoria Falls dorp naar de grenspost van Kazangula. Een drielandenpunt wordt hier gevormd door Botswana, Zambia en Zimbabwe. Na het vervullen van de grensformaliteiten steken we de grens over met Botswana. We rijden naar de aanlegplaats van de CHOBE PRINCESS, onze prachtige rivierboot waarop we de volgende twee nachten zullen doorbrengen (als de groep te groot wordt, is het mogelijk dat de groep verdeeld wordt over twee boten). Naast de betovering van de Chobe rivier laten we ook de pracht van de onontgonnen oevers op ons afkomen. Daar maken grazende buffels, nijlpaarden en hele kuddes olifanten zich op voor hun dagelijks bad. Vooral tijdens het ochtendgloren en de onvergetelijke avondstond laat het wild zich op de oevers graag bewonderen in de kleurenpracht van de ondergaande zon. Bosbokken, sabelantilopen, koedoes, Kaapse herten, gnoes en giraffen zijn altijd op hun hoede voor roofdieren zoals leeuwen, luipaarden en jachtluipaarden. Met een kleinere boot gaan we op watersafari op de Chobe rivier. Aan boord genieten we van alle maaltijden en overnachtingen. (2O,2L,2D)

Dag 10

CHOBE RIVIER – VICTORIA FALLS

Na het ontbijt steken we opnieuw bij Kazangula de grens over en rijden we naar Victoria Falls waar we de komende twee nachten in de mooie ILALA LODGE logeren. Na de lunch hebben we een vrije namiddag en de reisleid(st)er laat jullie deze naar eigen keuze invullen terwijl hij/zij een aantal opties voorstelt (ter plaatse te betalen): maak een wandeling naar de Zambezi brug, maak een helikoptervlucht over the Falls, bezoek een krokodillen boerderij, ga op zoek naar hedendaagse kunst of lokale souvenirs of bezoek het wereldbekende Victoria Falls hotel op wandelafstand van Ilala Lodge. In de late namiddag genieten we alweer samen van een sundowner drankje en daarna gaan we dineren. (O,L,D)

shutterstock_56055292_(Large)

Dag 11

VICTORIA FALLS

Na het ontbijt bezoeken we de Victoriawatervallen. Deze indrukwekkende watervallen zijn een van de grootste en spectaculairste watervallen ter wereld en dus niet voor niets werelderfgoed sinds 1989. Op de grens van Zimbabwe en Zambia stort de Zambezi zich over een breedte van 1.700 meter naar beneden in een kloof waarna ze zich met donderend geraas over een 95 meter hoge rotswand stort. De kolkende watermassa en de opstijgende nevels ontvouwen een rookgordijn dat we van op kilometers afstand kunnen waarnemen. Vandaar dat ontdekkingsreiziger David Livingstone deze plaats de naam “the smoke that thunders” gaf. De watervallen bereiken hun grootste debiet aan het einde van het regenseizoen in maart en april, wanneer er 550 miljoen liter water per minuut doorvloeit. Vanaf mei tot december neemt het debiet geleidelijk af. Twee derde van de watervallen bevindt zich op het grondgebied van Zimbabwe. Een wandelpad brengt ons naar verschillende uitkijkpunten, waar we overweldigd worden door de ongelofelijke kracht van het water. Na de lunch maken we kennis met de plaatselijke bevolking in een lokaal dorp op ongeveer 20 kilometer gelegen van Vic Falls. Hier worden we echt ondergedompeld in het dagdagelijkse, echte Afrikaanse leven en ons bezoek draagt rechtstreeks bij aan de ontwikkeling van deze gemeenschap. Daarna gaan we terug naar de lodge voor ons afscheidsdiner en overnachting. (O,L,D)

Dag 12

VICTORIA FALLS – BRUSSEL

Na het ontbijt hebben we nog even tijd om van ons hotel te genieten. Daarna vertrekken we naar de luchthaven van Victoria Falls voor onze terugvlucht naar Brussel. (O)

Dag 13

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.