Saoedi-Arabië heeft warm woestijnkimaat met erg hete en droge zomers en vrije milde winters. De gemiddelde temperaturen kunnen overdag in de zomer oplopen tot boven de 40°C maar ’s nachts behoorlijk afkoelen. In de kuststreek en in Jeddah liggen de temperaturen in de zomer iets minder hoog dan in het binnenland. Het regent vrijwel nooit. Tussen november en maart liggen de gemiddelde dagtemperaturen overdag tusssen de 22°C en 28°C en koelt het ’s nachts af tot 10°C. Het tijdsverschil tussen België en Saoedi-Arabië bedraagt 1 uur in onze zomertijd, maar in onze wintertijd is het er 2 uur later.
Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en het apart van het origineel te bewaren. Voor Saoedi-Arabië is een visum vereist dat je online kan aanvragen.
De medische voorzieningen in Saoedi-Arabië zijn zeer uitgebreid. Het leidingwater is niet drinkbaar, maar in de hotels stelt men gratis drinkwater ter beschikking. Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Geen enkele vaccinatie is verplicht. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. Neem ook steeds een insectenwerend middel mee (tropische versie) - preventief en curatief - alsook een ontsmettingsmiddel. Gezien de sterkte van de straling van de zon is het belangrijk je goed te beschermen, neem dus zeker een zonnecrème met hoge beschermingsfactor mee. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naarwww.wanda.be).
In een land met warm woestijnklimaat, kan je best dunne, luchtige en bij voorkeur katoenen kledij dragen. Zowel voor mannen als vrouwen zijn geen korte broeken, shorts of rokjes toegestaan. De dames mogen ook geen topjes of hemdjes zonder mouwen dragen. Neem ook een sjaal mee om het hoofd te bedekken en lange kleding voor het bezoek aan Medina. Voorzie ook voor de avonden wat warmere kleding, gezien het temperatuurverschil wel groot is in de avonden en ochtenden. Vergeet zeker niet de volgende zaken mee te nemen: zonnecrème, zonnebril en hoofddeksel, gemakkelijke stapschoenen met goed geprofileerde zool, klein handdoekje, comfortabele sandalen, zeep zonder water en verfrissingsdoekjes, zaklantaarn met reserve-batterijen, insectenwerend middel, handig opvouwbaar rugzakje voor tijdens de daguitstappen.
Er wordt één zachte reiskoffer van maximum 20 kilogram per persoon toegestaan en de som van de zijden mag niet meer dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte) bedragen. Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Het maximumgewicht is 7 kilogram. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. We raden ook aan reservekleding en toiletgerief in je handbagage te voorzien. Hou er rekening mee dat scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen wat betreft vloeistoffen in de handbagage op. Gelieve je hier dan ook op voor te bereiden. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er nooit geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.
De elektrische spanning in Saoedi-Arabië bedraagt 220 volt. Gezien de contactdozen op sommige plaatsen kunnen afwijken, heb je soms een adapter met driepolige stekker (Brits model) nodig. We raden aan een universele stekker mee te nemen.
De Saoedi munteenheid is de Saoedische riyal. Deze munt kan enkel ter plaatse worden omgewisseld. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 50 en 100 riyal. Euro’s en US-dollars kunnen ter plaatse bij aankomst in de luchthaven omgewisseld worden. Als je cash US-dollars wenst mee te nemen, let er dan op dat de biljetten niet beschadigd zijn en dateren van na 2013. Het gebruik van creditcards zoals American Express, Mastercard en Visa behoort ook bijna overal tot de mogelijkheden. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Saoedi-Arabië: 1 EUR = 3,95 SAR (oktober 2023).
Film- en fotomateriaal kan best vanuit België worden meegenomen. Vraag steeds toestemming als je mensen wil fotograferen. Je gsm is bijna overal bruikbaar want Saoedi-Arabië beschikt over een zeer goed mobiel netwerk. Kijk wel goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. In de grote hotels is er ook overal gratis WiFi. Het netnummer van Saoedi-Arabië n is +966.