Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Schattenjacht in Peru

Op ontdekking doorheen prachtig Peru? Deze actieve reis neemt ons mee langs de sites van vervlogen beschavingen langs de woestijnkust tot de indrukwekkende Inca bolwerken in de majestueuze Andes. Noord en Zuid komen beide aan bod en zorgen ervoor dat de cultuurliefhebber niet op zijn honger blijft zitten. Spaanse koloniale steden worden afgewisseld met bezoeken aan pittoreske dorpjes waar we een unieke inkijk krijgen in het leven van de lokale bevolking. De grote variëteit aan landschappen zoals de zuidelijke woestijnen, de Colcavallei, het magische Titicacameer en de Heilige Vallei maken van deze reis een ultieme droomervaring.

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind maart 2022 geldt het reisprogramma in onze 2021-2022 brochure.

6
Cultuur
5
Natuur
4
Kindvriendelijk
6
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

“Van de woestijn in het noorden langs de blauwe wateren van het Titicacameer tot de Heilige Vallei van de Inca's, elke uithoek van Peru verwondert de reiziger.” - Reisleider Peru Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar Peru. Lees verder

Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – LIMA

We vertrekken vanuit Brussel naar Lima. Na aankomst in de hoofdstad rijden we naar het boetiek hotel CASA REPÚBLICA. We genieten van een licht diner en overnachten in ons hotel. (D)

Dag 2

LIMA

Na het ontbijt bezoeken we het historisch centrum van Lima, gesticht in 1535 door Francisco Pizarro. De oude stad situeert zich traditioneel rond de indrukwekkende Plaza de Armas, opgetrokken in zachtgele tinten. Rondom het plein vinden we verschillende interessante gebouwen terug zoals de kathedraal, het stadhuis en de paleizen van de aartsbisschop en de regering. Ook Casa de Aliaga, het oudste koloniale landhuis in Lima, is slechts een steenworp verwijderd van het centrale plein. In de kathedraal rust het gebeente van Pizarro, de conquistador van Peru. Vervolgens nemen we een kijkje in het 16e-eeuwse San Francisco klooster. Onder de basiliek liggen eeuwenoude catacomben die een netwerk van crypten vormen. Hier bevinden zich de resten van duizenden mensen die in de vroege koloniale periode in metersdiepe openbare putten werden begraven. Na de lunch in een lokaal restaurant keren we in de late namiddag terug naar het hotel. We dineren in een nabijgelegen, gezellig restaurant en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 3

LIMA – CHICLAYO

We starten de dag met een stevig ontbijt en brengen vervolgens een bezoek aan de pre-Incasite, Pachacamac, die in de buurt van Lima ligt. Deze site werd vanaf 200 v.Chr. bewoond door verschillende Peruviaanse culturen die allemaal hun sporen nalieten tot aan de komst van de Spanjaarden in 1533. Deze archeologische site is een van de belangrijkste in de Peruviaanse geschiedenis en bestond uit verschillende paleizen en tempels die gebouwd werden ter ere van de god Pachacamac. Na de lunch begeven we ons naar het vermaarde Larco Herrera museum waar we mooie voorbeelden van precolumbiaanse keramiek zien. Ook de unieke weefsels en gouden sieraden maken van deze collecties een van de kostbaarste in Zuid-Amerika. Daarna rijden we naar de luchthaven voor onze binnenlandse vlucht naar Chiclayo, gelegen aan de noordkust. We overnachten in het moderne CASA ANDINA SELECT HOTEL. (O,L)

Dag 4

CHICLAYO – TRUJILLO

Na het ontbijt begeven we ons naar het Museo Tumbas Reales waar de recent ontdekte graftombes van de Heren van Sipán ondergebracht zijn. Voor de opkomst van de Inca’s, was de Moche- of Mochicacultuur, de meest ontwikkelde beschaving. In deze streek begroeven ze hun leiders samen met geliefden en slaven. De rouwende onderdanen brachten hun kostbaarste bezittingen mee om in het graf te plaatsen; de overleden heersers moesten immers hun leven in het hiernamaals op waardige wijze kunnen voortzetten. De opgravingen, die aanvingen in 1987, staan wereldwijd bekend als de grootste archeologische ontdekking sinds Toetanchamon. De bus brengt ons door de woestijn naar Trujillo, een mooie koloniale stad aan de kust. Onderweg komen we voorbij El Brujo, een archeologisch complex van de Mochecultuur. In 2006 werd hier een gemummificeerde vrouw van goede komaf gevonden, de Dama de Cao die nu te bewonderen is in het gelijknamige museum. We dineren en overnachten in het HOTEL COSTA DEL SOL TRUJILLO, centraal gelegen aan de Grote Markt of Plaza de Armas. (O,picknicklunch,D)

Dag 5

TRUJILLO – LIMA

We bezoeken na het ontbijt de Tempel van de Zon en de Maan, twee indrukwekkende adobepiramides gebouwd door de Mochica. De Maantempel was ooit volledig bedekt met veelkleurige bas-reliëfs van bovennatuurlijke wezens met uitpuilende ogen en grote hoektanden. Deze reliëfs verschenen naarmate de archeologen ze uit elkaar haalden, schoonmaakten en ze vervolgens opnieuw vasthechtten op hun oorspronkelijke plaatsen. Het heiligdom van de Maan bleek uiteindelijk een complex van kamers en patio’s waar de belangrijkste Mochica ceremonies plaatsvonden. We lunchen in een lokaal restaurant in Huanchaco, een schilderachtig vissersdorpje ten noorden van Trujillo. Zoals hun voorouders het 2.000 jaar geleden ook al deden, besturen de vissers hier als ervaren zeilers hun sigaarvormige scheepjes, vervaardigd uit totorariet. Daarna bezoeken we Chan Chan, de hoofdstad van het Chimú-rijk, opgetrokken uit in de zon gebakken klei. Toen deze immense pre-Incastad vijf eeuwen geleden door de Spanjaarden werd ontdekt, was ze waarschijnlijk de grootste adobestad ter wereld. Haar 12 wijken worden omgeven door een massieve wal die versierd is met bas-reliëfs van dieren en symbolen. De Chimú veranderden, door middel van een vernuftig irrigatiesysteem, het barre woestijnlandschap in vruchtbare akkers. Na een lange belegering door de Inca’s, waren de moedige Chimú verplicht Chan Chan te verlaten. In de late namiddag rijden we naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Lima. We dineren en overnachten in het HOTEL CASA REPÚBLICA. (O,L,D)

Dag 6

LIMA – ICA

Na een vroeg ontbijt verlaten we de hoofdstad en rijden we in zuidelijke richting naar Ica. Eenmaal aangekomen lunchen we in ons HOTEL VIÑAS QUEIROLO. Vervolgens wacht ons een unieke ervaring wanneer we in een sand buggy langs de hoogste toppen van de reusachtige zandduinen razen. Prachtige uitzichten wisselen elkaar af en na elke zandduin worden we getroffen door de enorme open ruimte van deze woestijn. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 7

ICA: NAZCALIJNEN

Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven van Ica. Vanuit onze vliegtuigjes hebben we een prachtig zicht over de mooiste valleien van de zuidelijke woestijnkust. Na een dertigtal minuten vliegen we boven Nazca en observeren we de raadselachtige, eindeloos lijkende rechte lijnen en de merkwaardige, reusachtige tekeningen die 1.500 jaar geleden door deze beschaving in de harde onvruchtbare korst aangebracht werden. Deze lijnen en figuren blijken een belangrijk onderdeel te zijn van verschillende kalenders die de Nazca’s in staat stelden zich te ontwikkelen en een van de droogste woestijnen op aarde in kaart te brengen. Na onze lunch in het hotel bezoeken we ook de prachtige wijngaarden op het domein. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 8

ICA – LIMA – AREQUIPA

Na ons ontbijt bezoeken we het Regionaal Museum van de stad waar kunstvoorwerpen van de Paracas- en de Nazcacultuur worden tentoongesteld. Naast de Paracasweefsels en keramieken voorwerpen vond men in de buurt goed bewaarde mummies en dierenresten terug. Daarna keren we met de bus terug naar Lima. We lunchen onderweg of in de hoofdstad. Hierna nemen we onze binnenlandse vlucht naar Arequipa. In deze witte stad zijn de meeste gebouwen vervaardigd uit fonkelend wit, vulkanisch sillargesteente. Arequipa ligt op 2.340 meter hoogte en vormt de grens tussen de kuststreek en het gebergte waardoor de stad van de eeuwige lente het hele jaar door een ideaal klimaat kent. Als een oase sluimert ze vredig aan de voet van drie vulkanen waarvan de toppen steeds met sneeuw bedekt zijn. We overnachten in het in koloniale stijl opgetrokken HOTEL COSTA DEL SOL WYNDHAM AREQUIPA. (O,L) 

Dag 9

AREQUIPA

We worden na het ontbijt ondergedompeld in de serene sfeer van het 16e-eeuwse Monasterio Santa Catalina waar welstellende nonnen verbleven. Vandaag vormt dit klooster een eiland van rust in het hart van het drukke Arequipa. Het complex bestaat uit een wirwar van 17e-eeuwse steegjes en kleine huisjes rond kleurrijke binnenpleinen en tuinen met Spaanse namen die ons herinneren aan de oude buurten van Sevilla en Málaga. We lunchen in een typische picantería. In de namiddag bezoeken we het centrum van deze mooie stad. Ingesloten door sierra’s en woestijnen werd het koloniaal patrimonium hier het best bewaard. Naar klassiek Spaans model is het oude centrum gebouwd rond het belangrijkste plein, de Plaza de Armas waar de hidalgo’s of Spaanse edelen kwamen paraderen. Er heerst hier nog steeds een gezellige drukte. De gebouwen rondom het plein vormen markante voorbeelden van koloniale architectuur. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 10

AREQUIPA – COLCAVALLEI

Na het ontbijt beginnen we aan onze spectaculaire bustocht naar de Colcavallei. Indrukwekkende vulkanen vormen de achtergrond van de immense vlaktes waarop vicuña’s en alpaca’s ongestoord grazen. We bereiken hoogtes van ongeveer 5.000 meter vooraleer we langzaam afdalen. Plots komt de mooie Colcavallei tevoorschijn. Haar ontelbare vruchtbare terrassen laten een onvergetelijke indruk na. Na de lunch nemen we onze intrek in de COLCA LODGE SPA & HOT SPRINGS. Dit is een eenvoudig, traditioneel uit adobesteen opgetrokken hotel met een prachtige ligging in de vallei. Voor het diner genieten we nog van een ontspannend moment in een van de drie thermische baden, elk met eigen temperatuur. De baden zijn rustig gelegen aan de oever van de rivier in een natuurlijke omgeving. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 11

COLCAVALLEI – PUNO

Na een vroeg ontbijt begint de tocht per bus langs de adembenemende Colcavallei, de diepste canyon ter wereld. Aan de Cruz del Cóndor wacht ons misschien een nieuw hoogtepunt: met wat geluk kunnen we de majestueuze vlucht van de condors volgen. De grootste aasvogels ter wereld verlaten vlak voor zonsopgang hun nesten en maken zo gebruik van de warme, stijgende luchtlagen om langzaam omhoog te zweven. Van nabij volgen we de condors wanneer ze de vallei uitvliegen voor hun dagelijkse strooptochten die hen soms honderden kilometers ver voeren. Na de lunch in een lokaal restaurant rijden we verder naar Puno. Bij aankomst dineren en overnachten we in het GLH HOTEL LAGO TITICACA. (O,L,D)

Dag 12

PUNO: TITICACAMEER

Na het ontbijt maken we een schitterende boottocht naar het eiland Taquile. De 400 families die het eiland bevolken, leven volgens oude gebruiken en tradities die ze door de eeuwen heen in stand wisten te houden. De traditie hier wil dat iedere man en vrouw breit en bovenal goed werk levert om de voorouders te eren. De mannen maken bij het weven gebruik van simpele stokjes terwijl ze lopen, rusten of praten in groep. Hun handen zijn voortdurend in beweging. Ze breien vooral de chuyu of lange mutsen die typisch zijn voor het eiland. Volgens de oude gebruiken kan geen enkele man op het eiland trouwen vooraleer hij bekwaam is om zijn eigen muts te maken. Na het bezoek dalen we af. Bij elke bocht van het kronkelende stenen pad worden we opnieuw overweldigd door de schitterende uitzichten. De grote aantallen bewerkte terrassen waarop maïs, bonen en aardappels groeien, de typische klederdracht, de poëtische stenen bogen en het omringende blauw van het meer maken dit bezoek meer dan de moeite waard. Na de lunch gaat de boottocht verder naar de rieten eilanden van de Uros. Deze indianen zijn afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners en leven in volle symbiose met het meer. Ze geloven zwart bloed te hebben en daardoor niet alleen bestand te zijn tegen de koude op deze grote hoogte, maar ook tegen verdrinking. Ze leven op zelfontworpen eilanden, gemaakt uit aan elkaar gevlochten rieten matten en vormen een gesloten gemeenschap met eigen voorzieningen. We dineren en overnachten in het hotel. (O,picknicklunch,D)

Dag 13

PUNO – CUZCO

Na onze belangrijkste maaltijd van de dag nemen we een binnenlandse vlucht naar Cuzco, gelegen op zo’n 3.500 meter. Het oude gedeelte van de stad vormt een vreemde combinatie van Inca en koloniale architectuur. De muren die de Inca’s bouwden, waren zo massief dat de Spanjaarden er nooit in slaagden om ze volledig te slopen. Ze besloten dan maar om hun eigen gebouwen bovenop de oorspronkelijke muren te bouwen. Deze solide Incamuren vormen nu een prachtig geheel met de sierlijke bouwtrant die de Spanjaarden eraan toevoegden. We lunchen in de stad. Daarna bezoeken we Qorikancha, ooit de belangrijkste zonnetempel van de Inca’s. We overnachten in het luxueuze boetiekhotel PALACIO DEL INKA, A LUXURY COLLECTION HOTEL, CUSCO. (O,L)

Dag 14

CUZCO: TIPÓN

Na het ontbijt brengt de bus ons naar Tipón, een archeologische site te midden van de sterk begroeide flanken van de Andes. Onze wandeltocht start op een oude route van de Inca’s die kleine ceremoniële centra met elkaar verbond. Dit stenen pad maakte ten tijde van de Incabeschaving deel uit van de Qhapaq Ñan of keizerlijke weg die de huidige landen Chili en Colombia met elkaar verbond. Ellenlange stenen geulen leidden naar een beschermd dal waar de Inca’s op meesterlijke wijze het bergwater samenbrachten in poelen en kanalen. De kwaliteit en precisie van dit oude project, zowel qua ontwerp als uitvoering, is verbluffend. Het maakte landbouw mogelijk op grote schaal. In Tahuantinsuyo, het land van de Inca’s, was men er van overtuigd dat de goden zich in het gebergte ophielden. Water ontsprong immers zomaar uit de rotsen, dat moest wel het werk van goden zijn. Voor de lunch in een lokaal restaurant trekken we even terug naar Cuzco, waarna we in de omgeving van de stad meer sporen van de Inca’s opzoeken. Even verderop vinden we de ruïnes van Sacsayhuaman die de heuvels rond de oude Incahoofdstad domineren. Dit tempelcomplex is een typisch voorbeeld van de kunde van de oude Incabouwmeesters. De massieve muren zijn opgetrokken uit rotsblokken, waarvan de zwaarste 300 ton weegt. Ze werden bewerkt tot ze perfect in elkaar pasten, zodat er geen zichtbare voegen zijn. We overnachten in het hotel. (O,L)

Dag 15

CUZCO – HEILIGE VALLEI: CHINCHERO, MARAS EN OLLANTAYTAMBO

Na het ontbijt verlaten we het dal van Cuzco en klimmen we geleidelijk aan naar Chinchero. Met zijn eeuwenoude huizen, historische kerk en traditioneel geklede bewoners is Chinchero zonder twijfel het meest typische dorp van de hele omgeving. Na ons bezoek vatten we de tocht aan naar Maras. Daar ontdekken we de oogverblindende witte schittering van de ontelbare zoutterrassen. Hierna dalen we af naar de Urubamba rivier in de Heilige Vallei. In deze rustige omgeving genieten we van de lunch. In de namiddag trekken we naar Ollantaytambo. In 1536, tijdens de Spaanse bezetting, hergroepeerde Manco Inca zijn troepen hier in zijn nieuwe hoofdkwartier. Het was een laatste wanhoopspoging om de Spaanse opmars te breken. De Inca’s kwamen tot op een haarbreedte van de overwinning, maar moesten het uiteindelijk op een lopen zetten. Het gebouwencomplex bestaat uit een kleine woonkern en indrukwekkende verdedigingswerken. Deze behoren tot de laatste periode van het Incarijk. Impressionante trappenreeksen leiden naar een massief, maar onvoltooid bouwwerk dat samengesteld werd uit zes gigantische stenen die samen een bijna verticale muur van vier meter hoog vormen. De enorme afmetingen van de monolieten tonen aan dat een nieuwe richting werd ingeslagen in de gebruikte Incabouwtechnieken. Deze nieuwe stijl zou echter niet meer tot ontplooiing komen, aangezien het verval van het Incarijk nakend was. Juist daarom vertegenwoordigt dit monument misschien wel het hoogtepunt van de Incacultuur. De terugrit leidt ons langs de rivier tot in het plaatsje Urubamba. We dineren en overnachten in het mooie ARANWA SACRED VALLEY HOTEL & WELLNESS in de Heilige Vallei. (O,L,D)

Dag 16

HEILIGE VALLEI: PISAC – AGUAS CALIENTES

We genieten vandaag weer van een heerlijk ontbijt. Aan de Urubamba rivier, genesteld tussen de reusachtige uitlopers van het Andesgebergte, ligt het dorpje Pisac. Dankzij haar ligging in het vruchtbare dal heeft dit dorp zich al tijdens de Incabeschaving ontpopt tot een van de belangrijkste landbouwgebieden van het land. Het fertiele land van Pisac waar maïs- en aardappelvelden afwisselen met boomgaarden, gonst van de landbouwactiviteiten. De naar boven slingerende weg brengt ons naar de gelijknamige archeologische site. Door de onherbergzaamheid van de bergflanken lieten de Inca’s de bergen en rotsen met rust en legden ze enorme terrassen aan waarop de nederzettingen werden gebouwd. Eenmaal boven beginnen we aan een unieke wandeling tot bij een nieuw hoogtepunt: de goed bewaarde Zonnetempel. Het uitzicht is werkelijk verbluffend. We lunchen in een lokaal restaurant en gaan dan aan boord van de trein Ollantaytambo-Aguas Calientes. Dit stemmige dorpje wordt onze uitvalsbasis voor het bezoek aan Machu Picchu. We dineren en overnachten in het prachtig vernieuwde SUMAQ MACHU PICCHU HOTEL. (O,L,D)

Dag 17

AGUAS CALIENTES: MACHU PICCHU – HEILIGE VALLEI

Na een vroeg ontbijt nemen we de bus tot bij de site van Machu Picchu. De onwerkelijke schoonheid die deze mystieke stad uitstraalt zal zelfs de meest ervaren reiziger weten te bekoren. Deze citadel, die door haar strategische ligging de bergengtes van de Urumbamba rivier overheerst, heeft vreemd genoeg geen verdedigingswallen. Op de top van de berg vinden we meer dan 200 tempels, residenties en opslagplaatsen, allemaal opgetrokken in de minutieuze bouwstijl die de Inca’s eigen was. Over het verleden van Machu Picchu bestaat er tot op heden onzekerheid. Waarschijnlijk was het voor de invasie van de Spanjaarden een heilig bezinningsoord waar meer dan 500 gelovigen hun zonnegod Inti vereerden. We lunchen nabij de site. Naast het bezoek aan de site zelf kunnen we ook wandelen naar de Inti Punku, de Zonnepoort waarlangs de Inca’s 500 jaar geleden Machu Picchu binnenkwamen. Vanop deze hoogte hebben we een adembenemend zicht op de bergrug die met zijn vele bouwwerken sterk op een geborduurd lappendeken lijkt. In Aguas Calientes genieten we nog van een afscheidsdiner vooraleer we de trein terug nemen naar Ollantaytambo. Hierna rijden we naar ons hotel in de Heilige Vallei, het ARANWA SACRED VALLEY HOTEL & WELLNESS. (O,L,D)

Dag 18

HEILIGE VALLEI – CUZCO – BRUSSEL

Na een rustig ontbijt rijden we met de bus terug naar de luchthaven van Cuzco voor onze retourvlucht naar Brussel. Onderweg genieten we nog van een uitgebreide picknicklunch. (O,picknicklunch)

Dag 19

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Het reisprogramma van onze voorjaarsreizen 2022

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind maart 2022 geldt het reisprogramma in onze 2021-2022 brochure.

Download het 2021-2022 reisprogramma