Keizerlijk China
Tijdens deze rondreis focussen we op de monumentale architectuur in Beijing, Dengfeng (de geboorteplaats van kungfu), de zuidelijke regio rond Guilin en ook Shanghai. We maken in Beijing eveneens kennis met het informele leven tijdens onze riksjatocht door de hutongs. In deze stilaan verdwijnende traditionele steegjes woonden in de keizerlijke tijd de mandarijnen en bevelhebbers van het leger in prachtige omwalde woningen. In Xi’an, het startpunt van de legendarische Zijderoute die tot diep in Centraal-Azië liep, verkennen we een deel van de nog bestaande stadsomwalling. Langs de toegangspoorten werden buitenlandse handelaars en reizigers in de stad verwelkomd. In de levendige islamitische wijk ontdekken we de unieke moskee met een versmelting van zowel Arabische als Chinese stijlelementen. Uiteraard mag het indrukwekkende terracottaleger van China’s eerste keizer niet op ons programma ontbreken. Maar we bezoeken eveneens het minder gekende terracottaleger van Han-keizer Jing waar de beelden een stuk kleiner zijn.
De vruchtbare valleien van de Gele rivier
We zijn getuige van de razendsnelle modernisering in China en reizen per hogesnelheidstrein naar de provincie Henan tot in Dengfeng. Aan de voet van de Shoashanberg ontdekken we in het 5e-eeuwse klooster de eeuwenoude Chinese krijgskunst kungfu. De fascinerende combinatie van boeddhisme en taoïsme heeft de shaolin-monikken hier hun plek in de geschiedenis gegeven. De monniken streefden ernaar om zoveel mogelijk in harmonie te leven met de omliggende natuur en bestudeerden hierbij het gedrag van de dieren. Hieruit ontwikkelden ze meditatie- en bewegingstechnieken die de basis zouden vormen van vele gevechtskunsten, waaronder kungfu. Deze technieken gebruikten de monniken oorspronkelijk om zichzelf en de boeren te beschermen tegen rondtrekkende rovers. Vandaag geven ze les aan duizenden Chinese jongeren om de kungfutraditie verder te zetten. ’s Avonds genieten we er van een spectaculaire voorstelling! We reizen verder naar een artistiek meesterwerk van wereldbelang, de Grotten van Longmen. De meer dan honderdduizend Boeddhabeelden zijn het hoogtepunt van de Chinese beeldhouwkunst.
Spectaculaire karstlandschappen
De regio rond het zuidelijke Guilin is zijn Chinese bijnaam ‘hemel op aarde’ zeker waard. We wanen ons net in een klassiek Chinees schilderij wanneer we een cruise maken op het heldere water van de Li rivier tussen de met dichte vegetatie begroeide kalksteenpieken. In de omgeving van Yangshou ontdekken we per fiets de tijdloosheid van het Chinese platteland. We reizen naar Longsheng waar we wandelen tussen prachtig aangelegde rijstvelden en kennismaken met minderheden zoals de Yao en de Zhuang.
Shanghai, Manhattan van het Oosten
Als afsluiter zetten we koers naar Shanghai, de grootste en snelst groeiende stad ter wereld en een verrassende versmelting van Oost en West. Door haar ligging is Shanghai een belangrijk centrum voor handel en industrie. In Puxi ontdekken we monumentale koloniale architectuur op de Bund, de rivierpromenade aan de oever van de Huangpu rivier. We keren even terug naar vervlogen tijden wanneer de Chinese keizers hun macht verloren onder invloed van de Britse import van opium. We bezoeken ook een prachtig voorbeeld van Chinese tuinen in de kleurrijke Yuyuan Garden en ontdekken het contrasterende en moderne financiële district met de Oriental Pearl Tower. Een avondwandeling langs de indrukwekkend verlichte skyline maakt onze reis compleet!