Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Oezbekistan, tussen mozaïek en oase

Door logistieke omstandigheden kan de combinatiereis Oezbekistan & China in 2022 niet plaatsvinden. Wel mogelijk in 2022 is Oezbekistan! Op deze boeiende exploratie reis vang je dan ook een eerste glimp op van de magische Zijderoute.
Je volgt de mysterieuze wegen van de Zijderoute en passeert langs prachtige parels van Islamitische cultuur (zoals Khiva, Bukhara en Samarkand).

7
Cultuur
1
Natuur
0
Kindvriendelijk
4
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

“Wist je dat Timoer de Manke de nationale held van Oezbekistan is en dat hij thuishoort in het rijtje van de grote Aziatische veroveraars zoals Alexander de Grote en Ghenghis Khan? En dat Marco Polo waarschijnlijk nooit tot in Beijing heeft gereisd? Tijdens deze rondreis voel je je soms zelf een beetje ontdekkingsreiziger!” - Reisleider Oezbekistan Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar Oezbekistan. Lees verder

Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – TASHKENT

We vertrekken vanuit Brussel naar Tashkent.

Dag 2

TASHKENT

Wanneer we aankomen in Tashkent rijden we onmiddellijk naar het luxueuze INTERNATIONAL HOTEL voor de check-in. We genieten nog van enkele uren rust alvorens te ontbijten. In de voormiddag maken we een wandelingetje door het moderne gedeelte van Tashkent, een indrukwekkende stad van zowat tweeduizend jaar oud. Door haar ligging op de scheidingslijn tussen de nomadische en sedentaire volkeren kent Tashkent een woelige geschiedenis. We keren terug naar het hotel voor de lunch en in de namiddag gaan we verder op verkenning. We starten in het noordwesten van de stad met een wandeling door het Khast Imam complex. Dit bouwwerk bestaat uit het Imam al Boechari instituut, het Khaffal Sjasji mausoleum en de 16e-eeuwse Barak Khan madrassa. Deze theologische hogeschool diende als woonplaats voor de mufti en is uniek op architecturaal vlak, aangezien ze slechts één verdieping telt. Een ander gebouw in dit complex is de Teljasjasjachmoskee, de belangrijkste vrijdagsmoskee van de stad. We wandelen door een van de laatste authentieke Oezbeekse wijken naar de kleurrijke Tsjorsoe bazaar. Verderop ligt de 16e-eeuwse Koekeldasj madrassa waar nu een middelbare school is gevestigd die de Islamleer verkondigt. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 3

TASHKENT – URGENCH – KHIVA

Na het vroege ontbijt nemen we een binnenlandse vlucht naar Urgench. We rijden verder naar de ruïnes van de versterkte stad Toprak-Kala. Deze stad werd opgetrokken uit gedroogde klei en was met 15 meter hoge wallen ommuurd. In het noordwesten ligt het Paleis van de Koning dat hoog uittorent boven de andere gebouwen. Haar drie monumentale torens hebben de tand des tijds goed doorstaan. Ook bij ons bezoek aan de ruïnes van Ayaz Kala wanen we ons even in de oudheid. Na onze lunch in een nabijgelegen yurtkamp rijden we verder naar Khiva. Men weet echter niet met zekerheid wanneer deze stad gesticht werd. Een populaire legende vertelt over de zoon van Noah, Shem, die zo’n 2.500 jaar geleden in het midden van de woestijn een waterput vond. Iedereen die hier water uit dronk, riep de woorden Khi-wa of ‘wat een weldaad’! De eerste huizen werden gebouwd rond de waterput en Khiva kreeg bekendheid als kleine handelspost op de zijderoute. Volgens archeologen zou de stad pas gesticht zijn rond de 5e eeuw. Tijdens het diner is er traditionele muziek en dans en daarna genieten we van een welverdiende nachtrust in het ASIA KHIVA hotel. (O,L,D)

Folk_dancers_performs_traditional_dance_at_local_festivals_in_Khiva

Dag 4

KHIVA

Na het ontbijt maken we ons klaar om Khiva te ontdekken. Khiva bestaat uit een binnen- en buitenstad, elk met een eigen ommuring tijdens haar gloriedagen. De binnenstad of Ichan-Kala is een waar openluchtmuseum. Tijdens ons stadsbezoek zien we onder andere de Mohammed Amin Khan madrassa die vooral gekend is door zijn opvallende ingang in de vorm van een boog. Vandaag de dag huist hier het Khiva Hotel. Vlak daarnaast vinden we de onvoltooide Kalta Minor minaret met intens blauwe mozaïek die bestemd was om de hoogste moskeetoren van het Oosten te worden. De Kunya Ark citadel was dan weer de residentie van de Khan en zijn familie. De veelbesproken audiëntiezaal spreekt tot ieders verbeelding. We lunchen in de oude stad. Het stenen Tash Hovli paleis telt talrijke binnenplaatsen, elk versierd met prachtige majolicategels. Deze mozaïektegels werden elk individueel gemaakt en voorzien van een glazuurlaagje. Later werd alles tot één geheel gebracht. Jammer genoeg heeft de architect het eindresultaat nooit mogen aanschouwen want hij werd onthoofd op de dag na het verstrijken van de deadline. Pas zes jaar later kwam er een eind aan Mlah Kuli Khan’s ongeduld toen het paleis werd opgeleverd. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 5

KHIVA – BUKHARA

Na het ontbijt hebben we een lange rit naar Bukhara voor de boeg. We komen langs enkele kleine dorpjes en katoenvelden. De irrigatie voor de katoenteelt onttrekt veel water uit de bodem waardoor het peil van de Amudarja rivier hier erg laag staat. We genieten onderweg van onze picknicklunch. Een deel van de weg voert ons door de Kyzyl Kum of Rode Woestijn. In de late namiddag komen we aan in Bukhara, een van de oudste steden in Centraal-Azië. Volgens enkele mythes werd de stad gesticht rond de 13e eeuw voor onze tijdrekening. Vanaf de 9e eeuw genoot Bukhara, de pilaar van de islam, een grote vermaardheid als religieus en intellectueel centrum in de hele islamitische wereld. Daarnaast was Bukhara een belangrijke karavaanetappe en commercieel centrum. Vandaag telt de stad nog steeds meer dan 140 monumenten, waardoor we ons in een groot openluchtmuseum uit de middeleeuwen wanen. Smalle steegjes en historische en architecturale monumenten uit verschillende periodes maken de stad tot een van de mooiste parels langs de zijderoute. We maken alvast kennis met het Lyabi Hauz. Het grote waterreservoir vormt een prachtig architecturaal geheel met haar drie omringende monumentale gebouwen: de Nadir Divan Begi madrassa, de Nadir Divan Begi khonaga en de Koekeldasj madrassa. Rond de waterpartij is de ziel van de presovjetperiode nog tastbaar aanwezig. We wandelen door de Tok-i-Saraffongalerij, de plaats van de geldwisselaars en de Tok-i-Telpak Faroesjongalerij waar allerlei hoofdtooien te koop worden aangeboden. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het centraal gelegen ASIA BUKHARA of OMAR KHAYYAM HOTEL. (O,picknicklunch,D)

Dag 6

BUKHARA

Na het ontbijt brengt de bus ons naar de kleine Chor Minor, de voormalige toegangspoort van een madrassa uit de 19e eeuw. Daarna bezoeken we het 16e-eeuwse architecturale graf van het Bacha-a-Din Naqsjbandi complex. Vroeger verbleef hier de grootste sjeik; nu is het een bedevaartsoord voor moslims uit Centraal-Azië en de Kaukasus. We nemen ook een kijkje in het zomerpaleis van de emirs van Bukhara. Het eigenlijke paleis bestaat uit een mix van Europese architectuur en een Oosterse bouwstijl. De soberheid buiten staat in fel contrast met de kleurrijke versiering binnenin. Verder zien we er de woningen van de vrouwen en het prieeltje van de concubines. In verschillende gebouwen kunnen we genieten van de waardevolle collectie van de Khan. Vervolgens gaan we verder naar de Chor Bakr necropool. Deze 16e-eeuwse stad der doden is indrukwekkend in haar eenvoud. Na een heerlijke lunch wacht ons het bezoek aan het huis van Faizullah Choyayev. Dit prachtig versierde museum schetst een goed beeld van de rijkdom van de welvarendste koopman uit de laat 19e eeuw. Daarna bezoeken we de Magok-i-Attori, een mooi voorbeeld van een stadsmoskee in een residentieel stadsdeel. Deze eeuwenoude zoroastriaanse tempel werd in de 12e eeuw omgebouwd tot moskee. Vanaf dit gebedshuis wandelen we terug naar ons hotel om ons op te frissen voor ons diner in de stad. We overnachten in het hotel. (O,L,D)

Bukhara_-_shutterstock_115727905_(Large)

Dag 7

BUKHARA

We rijden na het ontbijt met de bus naar het indrukwekkende mausoleum van Ismaïl Samani. Ondanks zijn bescheiden afmetingen heeft dit gebouw een monumentaal karakter. De technische virtuositeit van het mozaïekwerk met de gevelstenen is uniek. Wat verderop staat nog een interessant gebouw: de Bron van de Profeet Job. We wandelen verder naar het Registanplein waar we het pittoreske Bolo Chauz bezoeken. Dit was vroeger de privémoskee van de emir. Aan de andere kant van dit indrukwekkende plein domineert de versterkte residentie van de emirs of de Ark. In de loop van de geschiedenis werd de citadel meermaals vernield. De Ark bevatte een hele stad, bestaande uit aaneensluitende huizen, binnenhoven met staatsinstellingen, officiële gebouwen en verblijfplaatsen voor de emir en zijn familieleden. Na de lunch in een lokaal restaurant bezoeken we het imposante Po-i-Kaljan complex. De Kaljan- of grote minaret was toen een belangrijk baken voor de woestijnkaravanen en domineert nog steeds de stad. De minaret is via een kleine brug verbonden met de Kaljanmoskee. Aan de overkant bevindt zich de Mir-i-Arab madrassa met haar glinsterende blauwe koepels, een subliem voorbeeld van de Sjaibaniden bouwstijl. Deze Koranschool is niet toegankelijk omdat er nog steeds les gegeven wordt. Vervolgens wandelen we door een van de befaamde handelsgalerijen, de Tok-i-Zargaron waar vroeger edelstenen verhandeld werden. We proeven hier lekkere kruidenthee. We stoppen ook bij de oudste overgebleven theologische hogeschool van Centraal-Azië: de imposante 15e-eeuwse Oeloeg Beg madrassa. Recht daar tegenover staat de imposante Abdoelaziz Khan madrassa. Het verfijnde geglazuurde aardewerk geeft de interesse van haar bouwheer voor mystieke poëzie weer. Na deze boeiende bezoeken, stappen we nog even binnen bij een smid. We dineren in de stad en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 8

BUKHARA – SHAKHRISABS – SAMARKAND

Na het ontbijt vertrekken we naar Samarkand via Shakhrisabs, de kleine thuisstad van Timoer de Manke die later Samarkand als hoofdplaats zou uitroepen. Hier bouwde hij het Ak Sarai of het Witte Paleis dat zijn nobele afkomst symboliseerde. Het was Timoers meest ambitieuze project waar 24 jaar lang de meest bedreven kunstenaars en vaklui het beste van zichzelf gaven. Het paleis weerspiegelde een veel grotere grandeur dan om het even welk monument dat later in Samarkand werd opgetrokken. Hoge wallen en diepe grachten omringden het geheel waardoor het enkel toegankelijk was via de 38 meter hoge ingangspoort, bedekt met grandioos filigraan van blauw, wit en goudmozaïek. Helaas werd het complex in de 16e eeuw door de emir van Bukhara vernield. We lunchen bij een lokale familie en bezoeken ook de Kok Gumbaz waar we de graven van Timoers zoon Jehangir en zijn vader zien. Timoers kleinzoon Oeloeg Beg voegde een moskee met een indrukwekkende koepel toe aan dit complex. We gaan verder naar Samarkand voor het diner en onze overnachting in het EMIRKHAN hotel. (O,L,D)

Dag 9

SAMARKAND

We genieten van een ontbijt in het hotel. Samarkand is een van de oudste steden ter wereld. Klinkende bijnamen als Waardevolle Parel van de islam en het Rome van het Oosten waren eigenlijk nog te bescheiden. De vele monumenten in de stad en haar omgeving imponeren dan ook door hun grootsheid en praal. De verfijnde architecturale vormen, complexe ornamenten en mozaïeken, blauwkleurige betegelde koepels en façades stralen perfectie uit. Hier wilde Timoer de hoofdstad van de wereld vestigen. Zijn kleinzoon, Oeloeg Beg, promoveerde Samarkand tot Zetel der Wetenschappen. We beginnen ons bezoek bij het vermaarde Graf van de Emir, waar Timoer begraven ligt onder een blok van donkergroene nefriet. Twee ruïnes die het graf aan beide zijden flankeren, accentueren het evenwicht tussen kracht en verfijning nog meer. Vervolgens gaan we naar het Registan, de indrukwekkende Plaats van Zand die bijdroeg tot de roem van Samarkand. Het geheel is samengesteld uit drie schitterende madrassa’s. De 15e-eeuwse madrassa van Oeloeg Beg was op dat moment de grootste universiteit van Centraal-Azië waar enkel kinderen uit de bemiddelde klasse konden studeren. De opleiding duurde wel twintig jaar en legde zich vooral toe op de kennis van de wetenschappen. Twee eeuwen later werden de twee andere madrassa’s toegevoegd, waaronder de grootste Tilla-Kari met haar indrukwekkende mihrab en de al even imposante Sher Dor. Vervolgens stoppen we bij de ruïnes van de Bibi Khanummoskee, waarmee Timoer alle monumenten trachtte te overschaduwen. Na de lunch zetten we ons bezoek verder bij het observatorium van Oeloeg Beg en de archeologische site van Afrosiab. We nemen ook een kijkje in de koninklijke dodenstad Sjah-i-Zinde. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Samarkand_-_shutterstock_64880176

Dag 10

SAMARKAND – TASHKENT

Na het ontbijt rijden we terug naar Tashkent waar deze cultuurreis begon. Bij aankomst genieten we van een late lunch en in de namiddag hebben we vrij. Wie liever op verkenning gaat, kan samen met de tourleader nog een wandeling maken in de stad. ’s Avonds genieten we van een heerlijk afscheidsdiner en overnachten we in ons hotel, INTERNATIONAL HOTEL. (O,L,D)

Dag 11

TASHKENT – BRUSSEL

’s Ochtends vertrekken we al vroeg naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar België. Je komt ’s avonds aan in Brussel. (Ontbijtbox)