Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Land van bergen en oogst

Nepal laat niet alleen een grote indruk na door haar sereniteit en hindoeïsme. De natuur is puur en onvergetelijk. Tijdens deze reis staan de indrukwekkende Himalaya toppen, de jungle van de Terrai en de natuurpracht centraal.

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind april 2022 geldt het reisprogramma in onze 2021-2022 brochure.

4
Cultuur
8
Natuur
3
Kindvriendelijk
8
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

"Nepal: van de koningssteden in de Kathmandu vallei via de jungles van de Terai naar de wondermooie flanken van de Himalaya, je kan er engelen tegenkomen en demonen achterlaten." - Reisleider Nepal Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar Nepal. Lees verder

Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL - KATHMANDU

Vandaag vliegen we vanuit Brussel naar Kathmandu.

Dag 2

KATHMANDU: PATAN

Bij aankomst in Kathmandu worden we verwelkomd op de luchthaven met een Nepalese groet, waarna we van een heerlijke lunch genieten. In Nepal vormt de Newar de grootste bevolkingsgroep, die voornamelijk de Kathmandu-vallei bewoont. In het verleden was er een koning die zijn rijk verdeelde onder zijn drie zonen. Elk van die zonen wedijverde met zijn broers om de mooiste hoofdstad te maken. Zo ontstonden de drie koningssteden: Kathmandu, Patan en Bakthapur. Voor ons eerste bezoek rijden we naar Patan. Patan is door de Bagmati rivier van Kathmandu gescheiden. De stad staat ook bekend als Lalitpur, de stad van de schoonheid. Hier openbaart zich een 1.000 jaar oude cultuur, bewaard in de prachtige gebouwen rond het centrale plein, Patan Durbar Square. Patan staat al eeuwenlang bekend om de bedrevenheid van de goud- en metaalgieters. We maken een stadswandeling en bezoeken het Koninklijk Paleis bij de prachtige Durbar Square. De Krishna Mandir en de Gouden Tempel worden tot de fraaiste tempels van Nepal gerekend. Hierna worden we naar het HOTEL YAK AND YETI gebracht voor het diner en overnachting. (L,D)

foto_website_(Large)

Dag 3

KATHMANDU: CHANGU NARAYAN – BHAKTAPUR – BODNATH

Na het ontbijt rijden we langs rijstterrassen en glooiende valleien naar Changu Narayan, een mystieke hindoeïstische tempel. Bij deze tempel vinden we de oudst bewaarde sculpturen van Nepal. Daarna brengt de bus ons naar Bhaktapur, waar we worden opgewacht voor de lunch. Een wandeling door de Stad van de Gelovigen is als een reis in naar een ver verleden, het lijkt wel of we in een 17e-eeuwse samenleving terecht zijn gekomen. Op Bhaktapur Durbar Square vinden we het unieke paleis met 55 vensters, bekend om het kunstige houtsnijwerk waar de Newar wereldberoemd om zijn. Even verder zien we de Nyatapola, de pagodetempel die met zijn vijf verdiepingen tot de meest indrukwekkende tempels van Nepal wordt gerekend. Onderaan de plint van de tempel houden enkele mythologische figuren de wacht. Hierna rijden we naar de koningsstad Bodnath of Boudanath, het centrum van het religieuze en culturele leven van de Tibetaanse boeddhisten in Nepal. De massieve stoepa draagt een goudkleurige kubus waarop de mystieke ogen van Boeddha de wereld in de vier windrichtingen aanstaren. Talrijke pelgrims met draaiende gebedsmolentjes vervolmaken de sfeer in dit belangrijk boeddhistische heiligdom van de Kathmanduvallei. We rijden terug naar het hotel voor het diner en de overnachting. (O,L,D)

Bodhnath_stupa_-_Katmandhu_(Large)

Dag 4

KATHMANDU – KURINTAR

We ontbijten vroeg voor we de hoofdstad Kathmandu verlaten en van koers veranderen, richting de desolate Himalaya. De wegen zijn een avontuur op zich. Bij de Trisuli rivier ondernemen we een raftingtocht. Beschermd met helm en zwemvest nemen we plaats in ruime rafts die ons op een avontuurlijke manier van de prachtige natuur laten genieten. Het is een veilige rafting, maar het is ook mogelijk om deze activiteit vanop afstand te bekijken. Bij aankomst in Kurintar nemen we na de late lunch de drie kilometer lange kabelbaan naar een belangrijk pelgrimsoord in Nepal, de Manakamana-tempel. De naam van de tempel bestaat uit twee delen: Mana (hart) en Kamana (wens), ze is gewijd aan de godin Bhagwati, een incarnatie van Parvati. Vanop de 1.300 meter hoge bergtop geniet je bij open weer van het vergezicht van de Himalayatoppen en van de kleurrijke offers die hier door alle lagen van de bevolking gebracht worden. Hierna rijden we naar hotel SUMMIT RIVER LODGE waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

Dag 5

KURINTAR – CHITWAN

Na het ontbijt bezoeken we een Gorkhadorp in de buurt en maken we kennis met de rijke geschiedenis van de dappere Gorkhakrijgers van Nepal We lunchen vroeg waarna we verder rijden naar het Chitwan Nationaal Park, het eerste nationale park van Nepal dat op de Unesco werelderfgoedlijst prijkt. Het is een junglegebied in de Terai, een van de uitlopers van de grote Indische vlakte. We steken de Trisuli en Narayani rivier over en houden halt in een traditioneel Tharudorp. De Tharu’s zijn oorspronkelijk nomadenstammen uit het noorden van India en hebben zich hier pas enkele decennia geleden als landbouwers gevestigd. Bij aankomst in BARAHI JUNGLE LODGE genieten we van een welkomstdrankje en van de rust. We maken kennis met de culturele kant van de Nepali tijdens een cultuurshow, waarna we heerlijk dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

foto_website_neushoorn_in_chitwan_(Large)

Dag 6

CHITWAN

Na een kop koffie of thee begeven we ons voor dag en dauw naar de Rapti rivier. Afhankelijk van het seizoen maken we een natuurwandeling of een boottocht per doonga of traditionele kano. We genieten van een heerlijk picknickontbijt langs de oevers van de rivier, waar we kennis maken met de fauna en flora die voorkomt in de zuidelijke laaglanden van Nepal. Het Chitwan Nationaal Park is meer dan 900 km² groot en bestaat voornamelijk uit bos en olifantsgras, gaviaal-krokodillen, olifanten, wilde buffels, panters, lipberen, herten én er leven nog een zestigtal Bengaalse tijgers. Terwijl we naar de samenvloeiing met de Narayani rivier varen, hopen we een van deze grote wildsoorten op te merken. Ook de rijke variatie aan watervogels zal ons zeker niet ontgaan. Onderweg bezoeken we nog de typische dorpen Kumal en Tharu. Na de lunch maken we een onvergetelijke trekking door het park, op zoek naar de zeldzame eenhoornige Aziatische of Indische neushoorn. We keren terug naar de lodge voor diner en overnachting. (picknickontbijt,L,D)

Dag 7

CHITWAN - POKHARA

Na een gezellig ontbijt rijden we noordwaarts naar Pokhara in centraal Nepal. We laten de jungle achter ons en rijden door een gebied waar het landschap varieert van steile rotsformaties tot glooiende bergflanken met typische rijstterrassen. Daartussen liggen de schilderachtige dorpjes, als het ware verloren tussen het groen. Pokhara ligt in een dal op een hoogte van circa 880 meter. Dit grote dorp kent het hele jaar door een bijzonder aangenaam klimaat: de temperatuur zakt er nooit onder 10 graden en overstijgt zelden 36 graden. Onderweg stoppen we voor een picknicklunch. Pokhara is de toegangspoort voor de besneeuwde bergtoppen voor de machtige Annapurna-bergketen en de ravijnen, de Seti en Fusri rivier zorgen dan weer voor unieke beelden. Na het diner maken we nog kennis met de bijzondere sfeer van Pokhara. Hierna keren we terug naar de FISH TAIL LODGE voor de overnachting. (O,picknicklunch,D).

foto_website_himalaya_from_pokhara_2_(Large)

Dag 8

POKHARA

Na het ontbijt verkennen we de omgeving van Pokhara en rijden we naar het meer van Begnas, het tweede grootste meer van Nepal en een van de acht meren in de vallei van Pokhara. We maken een verkwikkende wandeling rond het meer en genieten van de rustige serene setting aan de voet van de hoge toppen van de besneeuwde toppen van de Annapurna bergketen. Na de lunch maken we kennis met de Tibetaanse cultuur. De Tibetanen leven in kampen, die heuse dorpen zijn en geen troosteloze tenten, ze voorzien in hun levensonderhoud door handwerk en tapijten te knopen die ook als souvenir aangeboden worden.Indien de tijd het toelaat steken we de Mahebdrabrug over vanwaar we op de heuveltop het Tibetaanse boeddhistische klooster zien liggen. We keren terug naar Pokhara om een glimp op te vangen van de godin Bindhyabasini, de incarnatie van Kali. De tempel ligt in het centrum van de stad, bovenop een kleine heuvel en te bereiken via stenen trappen, langs de oostelijke en noordoostelijke kant. Aan de noordkant kijken we uit op de indrukwekkende bergtoppen, en aan de zuidkant over de uitgestrektheid van de stad Pokhara. Hierna keren we terug naar het hotel om te genieten van een heerlijk diner en de overnachting. (O,L,D)

Gebeden_(Large)

Dag 9-11

POKHARA – BIRETHATI – MAHJAGAUN

We genieten van een stevig ontbijt in de lodge voor we aan de driedaagse trekking beginnen door het uitgestrekte gebied van het Annapurna Himal of simpelweg Annapurnagebergte. Het bergmassief is gelegen in de Nepalese Himalaya en is ongeveer 55 kilometer lang. De naam Annapurna betekent zoveel als Godin van de Oogst. Vanuit Pokhara rijden we naar Birethati. We overnachten telkens in intieme berglodges, gekozen omwille van de locatie en om de natuurpracht ten volle te kunnen proeven, de zonsondergang met zicht op de sneeuwbergen is onvergetelijk. De SANCTUARY LODGE en de GURUNG LODGE zijn hiervoor speciaal gebouwd. Op deze eerste dag brengen we onze permits in orde om in het gebied te trekken en wandelen. Elke dag wandelen we over oneffen bergpaden, we beklimmen oneven trappen, dwars door de natuur en terrasvormige rijstvelden. Tijdens de wandelingen maken we kennis met de puurheid van de natuur en bezoeken we kleine dorpen, waar de Nepali ons kennis laten maken het hun eenvoudige leefwijze op deze afgelezen plaatsen. Ze laten ons zien hoe ze er toch in slagen om hun velden te bewerken en gerst, rijst en groenten te telen om in hun levensbehoeftes te voorzien. Een goede fysieke conditie (we wandelen vier tot vijf uur per dag) en een licht gevoel voor avontuur is vereist om te kunnen deelnemen aan de trektochten, die geschikt zijn voor jong en oud. Voor de maaltijden tijdens de driedaagse Annapurna ervaring keren we steeds terug naar de lodge. (3O,3L,3D)

Dag 12

MAJHAGAUN – SARANGKOT

Na het ontbijt verlaten we het natuurgebied van Annapurna om tot rust te komen in het prachtige ANNAPURNA VIEW HOTEL in Sarangkot. Bij helder weer hebben we vanuit het hotel de beste uitzichten op het gebergte, de ideale manier om afscheid te nemen van dit uitzonderlijke schouwspel. (O,L,D)

volle_foto_foto_tom_(Large)

Dag 13

SARANGKOT – KATHMANDU

Na het ontbijt keren we terug naar de bewoonde wereld. We nemen een binnenlandse vlucht van Pokhara naar Kathmandu. We genieten eerst van de lunch in het hotel YAK & YETI, voor we naar Pashupatinath rijden, gelegen aan de oever van de Bagmati rivier. Pashupati is een van de vele namen van Lord Shiva, hij stelt zich voor als de God van het Dierenrijk. De tempel van Pashupatinath is een van de belangrijkste Shiva-tempels van Nepal, een pelgrimsoord voor het hindoeïsme in de puurste vorm. Het heiligdom is enkel toegankelijk voor hindoes, maar overal in de omgeving vinden indrukwekkende hindoeïstische taferelen plaats. Vooral rond de ghats zien we crematies, ontmoeten we sadhu’s en monniken en zien we een tehuis voor ouderlingen waar Brahmanen wachten op hun overstap van dit leven naar het volgende. Het is een fascinerend schouwspel. Nadien keren we terug naar Kathmandu voor het diner en de overnachting. (O,L,D)

Dag 14

KATHMANDU: SWAYAMBUNATH - KIRTIPUR

We genieten van een heerlijk ontbijt voor we vertrekken naar Swayambhunath, net buiten de stad van Kathmandu, gelegen op een heuveltop. De Tibetaanse naam of vertaling van de naam Swayambhunath is sublieme bomen, naar de vele boomsoorten die terug te vinden zijn op de heuvels rondom de tempel. Voor de Newari, de oorspronkelijke bewoners van de Kathmandu neemt de tempel een belangrijke plaats in in hun dagelijkse leven. Het complex is een verzameling van schrijnen, tempels en de stupa waarop de ogen en wenkbrauwen van buddha geschilderd zijn. De vaste bewoners van het tempeldomein zijn de heilige apen. Hierna gaan we lunchen in een lokaal restaurant alvorens we een bezoek brengen aan Kirtipur. Kirti betekent in het Sanskriet ‘glorie’ en Pur ‘stad’, de stad van de glorie. De stad is ontstaan in de Newar periode en ligt net als Lalitpur, Bhaktapur en Kathmandu in de Kathmandu vallei. Kirtipur telt vele tempels en is in 2008 genomineerd geweest om opgenomen te worden op de Unesco-werelderfgoedlijst, maar heeft het net niet gehaald. Vandaag de dag is het niet enkel een historische stad met de Bagh Bhairab tempel, de Chilancho stupa en Uma Maheshwar als belangrijkste sites, maar eveneens een universiteitsstad, de Tribhuvan Universiteit trekt vele studenten aan, die een hedendaagse swing geven aan de stad. Hierna keren we terug naar Kathmandu voor het diner en de overnachting. (O,L,D)

Dag 15

KATHMANDU – BRUSSEL

Na het ontbijt maken we vandaag kennis met Kathmandu. Op het programma staat een ontspannen wandeling naar Kathmandu Durbar Square en de Hanuman Dhoka of het Koninklijk Paleis dat een beetje verborgen ligt tussen de her en der opgetrokken tempels. De grootste tempel is de Kastamandapa. Hiervan wordt beweerd dat die oorspronkelijk was opgetrokken met het hout van slechts een en dezelfde boom. Deze tempel, waaraan de stad zijn naam Kathmandu heeft ontleend, is in wederopbouw nadat de laatste aardbeving alle spanten heeft losgeschud. We genieten van een heerlijke lunch voor we proberen een glimp op te vangen van het kleine meisje dat als de ‘levende godin’ dienst doet. In het hart van de historische stad gonst het van de riksja’s en toeterende taxi’s, heilige koeien en drommen mensenmassa’s die zich schijnbaar voortbewegen in een eindeloze, kleurrijke optocht. Hierna keren we terug naar het hotel waar we vroeg dineren en de mogelijkheid hebben om ons nog even op te frissen voor we naar de luchthaven vertrekken voor onze terugvlucht naar Brussel. (O,L,D)

Dag 16

BRUSSEL

We komen aan in Brussel. 

Het reisprogramma van onze rondreizen 2022-2023

Download het 2022-2023 reisprogramma