Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

De eilandenarchipel van de Filipijnen kent een tropisch klimaat met een zeer hoge dagtemperatuur en een hoge luchtvochtigheidsgraad. Hoewel je er het hele jaar door regen kan verwachten is er wel algemeen gezien een duidelijke moessonperiode van juni tot oktober met kans op tyfoons in september en oktober. Buiten dit natte seizoen blijft de regen meestal beperkt tot korte maar hevige buien. De temperaturen op het eiland Luzon, op Palawan en Bohol liggen het hele jaar door rond de 30° C, enkel alleen de hoger gelegen delen van Luzon (regio Baguio en Banaue) kennen maxima tot 24°C. Het tijdsverschil in onze zomertijd bedraagt +6 uur en in onze wintertijd +7 uur.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en het apart van het origineel te bewaren.

Health Gezondheid

Neem zeker medicijnen mee op reis. Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. De medische voorzieningen staan nog niet op een hoog peil in de Filipijnen, enkel in de hoofdstad Manilla waar de meeste westerse medicijnen verkrijgbaar zijn. Het leidingwater is niet drinkbaar, maar in de hotels stelt men gratis drinkwater ter beschikking. Geen enkele vaccinatie is verplicht. Een vaccinatie tegen gele koorts is enkel verplicht indien je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. Bekijk zeker op www.wanda.be de richtlijnen voor preventieve malariapillen. Neem ook steeds een insectenwerend middel mee (tropische versie) - preventief en curatief - alsook een ontsmettingsmiddel en een kleine reisapotheek. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

 • Meer info over het coronavirus is te vinden op de website van het World Health Organization of op de website van FOD Volksgezondheid.
 • Voor de actuele veiligheidssituatie en specifieke maatregelen van de Belgische Overheid verwijzen we naar de website van de federale overheid.
 • Actuele bestemmingsinfo en coronamaatregelen per bestemming zijn terug te vinden op de website van IATA.
 • Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Clothing Kleding

In een land waar het altijd warm en vochtig is, kan je best dunne, luchtige en bij voorkeur katoenen kledij dragen. Voor de trekkingen naar de vulkaankrater en tussen de rijstvelden voorzie je best ook gemakkelijke stapschoenen met goed geprofileerde zool, een t-shirt of hemd met lange mouwen en een lange broek. Vergeet zeker niet de volgende zaken mee te nemen: zonnecrème, zonnebril en hoofddeksel, klein handdoekje, comfortabele sandalen, zaklantaarn (waterdicht), insectenwerend middel, handig opvouwbaar rugzakje om je picknicklunch en water te dragen, regenjas, poncho of kleine paraplu en een warme trui of fleece voor in de bergen. Voorzie voor de boottocht door de Pagsanjan kloof ook zwemkledij, watersandalen en eventueel een waterdichte tas.

Luggage Bagage

Er wordt één reiskoffer van maximum 20 kilogram per persoon toegestaan en de som van de zijden mag niet meer dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte) bedragen. Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Het maximum gewicht is 7 kilogram. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Hou er rekening mee dat scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen wat betreft vloeistoffen in de handbagage op. Gelieve je hier dan ook op voor te bereiden. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat  en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.

Electricity Elektriciteit

De elektrische spanning in de Filipijnen bedraagt 220 volt. Er zijn verschillende types van stopcontacten aanwezig afhankelijk van het hotel. In de grotere hotels heb je meestal geen adapter nodig, Sommige hotels zijn voorzien van stopcontacten van het Amerikaans model waarvoor je een stekker nodig hebt met twee platte rechthoekige pinnen. We raden aan een universele stekker mee te nemen.

Money Geldzaken

De lokale munteenheid is de Filipijnse peso. Deze munt kan enkel ter plaatse worden omgewisseld. Er zijn biljetten van 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000 pesos. Euro’s en US-dollars kunnen probleemloos omgewisseld worden in de grote steden. Maar indien je cash US-dollars meeneemt, let er dan op dat de biljetten niet beschadigd zijn en dat biljetten van voor 2006 nergens aanvaard worden. Het gebruik van creditcards, zoals American Express, Mastercard en Visa behoort in de grote steden ook tot de mogelijkheden. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Filipijnen :1 EUR = 56,67 PHP (september 2020).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Film- en fotomateriaal kan best vanuit België worden meegenomen. Voor natuurfotografie geeft een zoom van 300-400 millimeter de beste resultaten. Je gsm is op de meeste plaatsen in de Filipijnen bruikbaar. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. De meeste hotels beschikken over gratis wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal. Het netnummer van de Filipijnen is +63.

Smoking Roken

De invoer en het gebruik van e-sigaretten zijn ten strengste verboden in de Filipijnen. Inbreuken op deze wet kunnen bestraft worden met gevangenisstraffen tot 4 maanden.

Durability Duurzaamheid

Hieronder kan je een overzicht vinden aan welke criteria van onze duurzaamheidscharter onze rondreis naar de Filipijnen voldoet.

Economische groei en fatsoenlijk werkEconomische groei en fatsoenlijk werk
 

 • combinatie van luxehotels en kleinschalige, lokale accommodatie met lokale eigenaars en personeel
 • tewerkstelling van lokale gidsen en chauffeurs per regio
 • tewerkstelling van de lokale bevolking als gidsen/bootmannen,…

ArmoedebestrijdingArmoedebestrijding
 

 • inbegrepen tipgelden die volgens een eerlijke verdeelsleutel terecht komen bij de juiste personen
 • lokale partner is ontstaan vanuit een NGO die projecten uitwerkt voor de verbetering van de levensstandaard van lokale gemeenschappen

Samenwerken met ontwikkelingslandenSamenwerken met ontwikkelingslanden

 • de Filipijnen staan op de VN-lijst van ontwikkelingslanden. Het toerisme bedraagt in 2019 maar liefst 25,3% van het BNP.
 • opbouwen van langdurige relaties met vaste partner, die verschillende projecten ondersteunt

Cultureel en natuurlijk erfgoedCultureel en natuurlijk erfgoed
 

 • de inbegrepen inkomgelden in de natuurreservaten zoals het Philippine Tarsier project en het Panglao Turtle Conservation Project dragen bij aan de conservatie 

Welzijn van lokale gemeenschappenWelzijn van lokale gemeenschappen

 • onze lokale partner is lid van de ChildSafe Movement en strijdt tegen pedofilie, uitbuiting van kinderen
 • bezoek en rechtstreekse (financiële) steun aan lokale gemeenschappen zoals de Ifugao

Educatieve ontwikkelingEducatieve ontwikkeling

 • onze reisleider deelt met onze reizigers zijn diepgaande kennis over geschiedenis, cultuur, tradities, religies, lokale gewoontes, fauna en flora
 • opleidingen voor de lokale medewerkers

Afvalreductie en hernieuwbare energieAfvalreductie en hernieuwbare energie

 • accommodaties zijn intensief bezig met gebruik hernieuwbare energie, beleid rond waterverbruik, green design, …

Fysieke integriteit en biologische diversiteitFysieke integriteit en biologische diversiteit

 • Respectvolle natuurwandelingen en bootstochten in de nationale parken en natuurreservaten met zo weinig mogelijk impact op de natuur

KlimaatbeschermingKlimaatbescherming

 • CO₂ -compensatie van alle vliegreizen van onze reisleider is inbegrepen
 • We nodigen jou ook uit om hetzelfde te doen! Meer informatie daarover lees je hier.

Important Belangrijk om te weten

 • De overweldigend mooie natuur en vulkanen staan in deze reis centraal.
 • Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en kunnen we dus nooit garanderen.
 • In Banaue verblijven we gedurende twee nachten in een heel eenvoudig hotelletje. Dit is de beste accommodatie voorhanden en vraagt toch wel enige flexibiliteit van de reiziger. Om de prachtige regio van de rijstterrassen te kunnen bezoeken is dit de enige optie voorhanden.
 • Om de kwaliteit van de maaltijden te kunnen waarborgen, verloopt de rondreis op basis van volpension. Doordat tijdens sommige dagexcursies niet altijd degelijke restaurants voorhanden zijn, worden picknicklunches gebruikt die door de hotels worden samengesteld.
 • Doordat de binnenlandse luchtvaartmaatschappijen zich niet altijd strikt aan hun vluchtschema’s houden, bestaat de kans dat er vertragingen ontstaan of dat de reisroute moet worden aangepast. Het beschreven programma kan hierdoor wijzigingen ondergaan, maar zal altijd zo strikt mogelijk uitgevoerd worden.
 • Deze rondreis staat open voor alle leeftijden. Iedereen die over een normale tot goede conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies. Aangepaste kledij en schoenen zijn een absolute must tijdens de wandelingen.
 • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.