Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Ecuador kent een veelzijdig klimaat en het weer is zeer wisselvallig. Door de ligging op de evenaar zijn er geen echte seizoenen en zijn de temperatuurverschillen tijdens het jaar klein, maar is er wel een droge en natte periode. Ook de hoogteverschillen, de temperatuur van het zeewater, de zeestromingen en de afstand tot de oceaan zijn bepalende factoren. Aan de kust en op de Galápagoseilanden zijn de temperaturen het hoogst. De temperatuur bedraagt gemiddeld 30°C in de natte periode, maar in de droge periode van mei tot november is het iets aangenamer door de koude Humboldtstroom.In het Andesgebergte is het gemiddeld koeler dan aan de kust. Hier geldt: hoe hoger je gaat, hoe kouder. Het weer is steeds regenachtig, maar de droogste maanden zijn van juli tot december. Het Amazonegebied kent het hele jaar door een warm en vochtig klimaat. De droogste maanden in de jungle zijn oktober en november. Het tijdsverschil met België is -6 uur in de winter en -7 uur in de zomer. Het verschil tussen België en de Galápagoseilanden is -7 uur in de winter en -8 uur in de zomer.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Het is raadzaam steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis. Voor het bezoek aan de Galápagoseilanden heb je ook een ‘Ingala transit control card’ nodig voor de migratiecontrole. De aanvraag van deze kaart dien je niet zelf te doen en wordt door anders dan anders verzorgd.

Health Gezondheid

Neem zeker medicijnen mee op reis. Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Een vaccinatie tegen gele koorts is strikt aanbevolen en verplicht als je vanuit van volgende landen komt, of langer dan twaalf uur in transit bent geweest in: Brazilië, Democratische Republiek Congo of Oeganda. Gezien we tijdens onze rondreis ook drie nachten in een jungle lodge verblijven, is het dan ook ten zeerste aangeraden je hiertegen in te enten. Ook voorzorgsmaatregelen tegen malaria worden beperkt aanbevolen. Belangrijk om te weten is dat dengue, chikungunya en het zikavirus overgedragen worden door een mug die overdag steekt. Zwangere vrouwen worden afgeraden om naar landen te reizen waar het zikavirus voorkomt. Hiernaast zijn basisvaccinaties zoals hepatitis A, tetanus-difterie-kinkhoest, polio en mazelen-bof-rubella aanbevolen. In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid, diarree en eventueel O.R.S. zakjes. Ook een goede zonnecrème en muggenmelk met DEET mogen niet ontbreken. Flessenwater is aan te bevelen. Aangezien de lucht zeer droog is in de Andes raden we ook aan om lippenbalsem en oogdruppels mee te nemen. Voor verdere details (en eventueel medicijnen tegen hoogteziekte) verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

 • Meer info over het coronavirus is te vinden op de website van het World Health Organization of op de website van FOD Volksgezondheid.

 • Voor de actuele veiligheidssituatie en specifieke maatregelen van de Belgische Overheid verwijzen we naar de website van de federale overheid.

 • Actuele bestemmingsinfo en coronamaatregelen per bestemming zijn terug te vinden op de website van IATA.

 • Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Height Hoogte

We bevinden ons tijdens deze reis enkele keren op hoogte. Belangrijk om te weten is dat je lichaam even de tijd nodig heeft om zich aan te passen. Maak je dus niet onnodig ongerust. Kwaaltjes zoals hoofdpijn of misselijkheid kunnen voorkomen. Zorg er dus voor dat je je goed hydrateert, je geen onnodige inspanning doet en je voldoende rust. We raden aan hierover extra informatie in te winnen bij de huisarts.

Clothing Kleding

Je dient kleding te voorzien voor alle klimaten. Laagjeskledij die gemakkelijk aan en uit kan, is ideaal. In de Amazone is luchtige, sneldrogende en lichtgekleurde kleding het meest aangewezen. Je voorziet hier ook best kleding met lange mouwen, aangezien er in het regenwoud veel insecten zijn. In het Andesgebergte heerst lenteweer. Hier kan je overdag dus lichtere kleding aandoen. Toch dien je er rekening mee te houden dat het ’s morgens en ’s avonds nog koud kan zijn. Bovendien is voor de excursie naar het Cotopaxi en Cajas Nationaal Park (>3.000 meter hoogte) voldoende warme kledij, zoals een fleece en winddichte jas, noodzakelijk. Een goede regenjas en/of poncho en een gemakkelijke stapschoen met een goed geprofileerde zool mogen in je bagage ook zeker niet ontbreken. Voor het bezoek aan de Galápagoseilanden kan je overdag lichtere kledij voorzien met eventueel een gemakkelijke stapsandaal en waterschoenen of aquashoes die tegen water kunnen. Vergeet ook zeker je zwemkledij niet. ’s Avonds bij het diner mag de kleding iets formeler. Tenslotte zijn een hoofddeksel, zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een zonnebril noodzakelijk. 

Luggage Bagage

Door de binnenlandse vluchten wordt er per persoon één reiskoffer van maximum 23 kilogram toegestaan. De som van de zijden mag niet meer zijn dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Per persoon mag je één stuk handbagage van maximum 8 kilogram per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Je mag ook één accessoire zoals een handtas of cameratas per persoon meenemen. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Hou er rekening mee dat scherpe voorwerpen, zoals nagelschaartjes, -vijltjes, pincetten, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt ook een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden Wij vragen steeds bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.

Electricity Elektriciteit

De elektrische spanning bedraagt 120 volt. Een universele adapter (twee platte pinnen) is noodzakelijk.

Money Geldzaken

De munteenheid in Ecuador is de Amerikaanse dollar. Aangeraden is om kleine coupures mee te nemen die niet beschadigd of beschreven zijn. Daarnaast kan er in de meeste plaatsen ook met kredietkaarten, zoals Visa en Mastercard, betaald of afgehaald worden, maar let op dat men hiervoor meestal een supplement aanrekent. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat men je bank- en kredietkaarten kan activeren voor buitenlands gebruik. Wisselkoers US-dollar: 1 EUR = 1,18 USD (september 2021).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Fotomateriaal zoals SD-kaarten en batterijen zijn te koop in de steden. We raden echter aan om voldoende batterijen en geheugenkaarten vanuit België mee te nemen. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. De meeste hotels en lodges beschikken over (gratis) wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Je gsm is op sommige plaatsen en afhankelijk van je provider bruikbaar. In de Amazone en op het cruiseschip is er geen of niet altijd gsm-bereik. Het netnummer van Ecuador is +593.

Important Belangrijk om te weten

 • Een vaccinatie tegen gele koorts is strikt aanbevolen tot noodzakelijk voor een bezoek aan het Amazonegebied. Aangezien we tijdens onze rondreis drie nachten in een jungle lodge verblijven, is het dan ook ten zeerste aangeraden om zich hiertegen in te enten. Ook het nemen van preventieve malariapillen wordt aanbevolen. Verder verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.
 • Tijdens deze rondreis bezoeken we verschillende gebieden met afwisselende klimaten. We raden dan ook aan om kleding mee te nemen voor zowel warme dagen als voor kouder weer en regen.
 • De route van de Galápagoseilanden kan wijzigen als gevolg van beleidsbeslissingen van het nationaal park. De nieuwe aangepaste route zal dan worden gevolgd.
 • Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden voorzien.
 • Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en kan dus nooit gegarandeerd worden.
 • Deze rondreis verloopt op basis van volpension.
 • Bepaalde excursies, voorziene activiteiten of binnenlandse vluchten kunnen gewijzigd worden door veranderende weersomstandigheden of de sporadische activiteit van vulkanen. In dit geval zullen we al het mogelijke doen om de reis in de best mogelijke omstandigheden en binnen de voorziene tijdspanne uit te voeren.
 • De markt van Otavalo vindt elke dag plaats, maar is het meest impressionant op zaterdag.