Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

PERFECTE KENNISMAKING MET THAILAND

Siam, zoals Thailand vroeger genoemd werd, is in het Westen vooral gekend als het land van de glimlach. Ondanks de modernisatie schuilt achter alles een diverse en complexe samenleving die gekenmerkt wordt door ceremonieel eerbetoon en de onmiskenbare invloed van het Boeddhisme. Thailand werd ook nooit door een koloniale grootmacht ingenomen en heeft zo zijn eigenheid weten te bewaren. 

Theravada boeddhisme 

In Thailand overheerst de conservatievere vorm van het Boeddhisme, de Theravada of de Leer der Ouden die het belang van de historische Boeddha benadrukt en volgens aanhangers zijn zij in het bezit van zijn authentieke leer. Boeddhisten geloven in de eeuwigdurende cyclus van wedergeboorte, waarbij elk leven wordt beïnvloed door de acties en daden van het vorige. Goede daden verrichten , verdiensten verwerven, moraal, meditatie en wijsheid ontwikkelen zorgen ervoor dat men kan ontsnappen uit de reïncarnatie en zo het nirvana of de verlichting bereikt kan worden. Ongeveer 90 % van de Thaise bevolking is dan ook praktiserend Boeddhist en zijn ervan overtuigd dat hun koninkrijk zijn kracht dankt aan de filosofie. Daarom zullen de meeste jonge Thaise mannen enkele maanden of soms jaren leven als monnik om zo verdienste te kunnen verwerven voor zichzelf en hun familie. Andere populaire manieren om verdienste te verwerven zijn het plakken van bladgoud op Boeddhabeelden in de wats of een bijdrage leveren aan de wat. Een wat heeft verschillende functies, het is eigenlijk de tempel, boeddhistisch klooster en ook gemeenschapscentrum. De Thai vragen voor de meeste belangrijke gebeurtenissen in hun leven (een huwelijk of naamgevingsceremonie) steeds de zegening van een monnik, maar ook wanneer ze een nieuw huis of wagen kopen. Voor vele Thaise huizen staan kleine gebouwtjes op palen, huisjes voor de geesten, waar wierook brandt, verse bloemen staan en voedsel ligt. Dankzij de tolerantie van de Boeddhistische filosofie wordt ook de verering van de geesten die dateert van voor de opkomt van het Theravada nog steeds beoefend.

Thailand-110301-PICT0134_Luc_adams_ML_(Large)

De gouden driehoek

Groter dan overal op papier wordt beschreven, bezoeken we de Gouden Driehoek, een enorm gebied dat onder andere ook het zuiden van China beslaat, maar het drielandenpunt vormt tussen het westen van Laos, oosten van Myanmar en noordwesten van Thailand. Dit gebied werd berucht door het kweken van papaver waar drugsbaronnen het derivaat opium uit verkregen en zo fortuinen verdienden. Dit prachtig gebied wordt bewoond door verschillende bergstammen en wordt doorkruist door de machtige Mekong rivier. Iedereen kan zich wel voorstellen dat de Gouden Driehoek met zijn bewogen geschiedenis stof opleverde voor spannende verhalen over drugshandel, regionale conflicten en lokale maffiabazen. Dankzij de tussenkomst van de Thaise koningin-moeder werd deze controversiële regio omgetoverd dat een vredelievend en welvarend gebied. Zij zorgde voor de introductie van alternatieve gewassen als bron van inkomsten in plaats van de papaver.

Subtropisch regenwoud

De eerste ontdekkingsreizigers beschreven het noorden van Thailand als het bergachtige land van de tempels en de olifanten. Dit enorme beboste gebied is voor gebroeid met weelderige bamboebossen, maar de meest voorkomende boom is ongetwijfeld de tectona grandis of de teak. Deze prachtige boom, met zijn ruw aanvoelende bladeren, produceert een zeer stevige hardhoutsoort die zeer weerbestendig is. Bijgevolg wordt teak dikwijls gebruikt bij de constructie van meubels, huizen en boten omdat de natuurlijke oliën van de plant het hout resistent maken tegen aanvallen van termieten en schimmels. Teakbomen kunnen tot 40 meter hoog worden en de bladeren worden als dakbedekking voor de hutten gebruikt maar ook als inpakmateriaal voor het stomen van lokale gerechten.

shutterstock_150725396_(Large)

Khao Yai nationaal park 

Dit tot UNESCO patrimonium verklaard park, vormt één van de weinige intacte zones van moessonwoud dat we kunnen terugvinden op het Aziatische vasteland. Dit oudste nationaal park van Thailand bestaat uit verschillende vegetatiezones waaronder altijdgroen regenwoud, bergregenwoud, gemengd loof verliezend woud, grasland en savanne en herbergt een 200 tal olifanten. Door de aanwezigheid van karst en zandsteen ontstonden schilderachtige rivieren met snel stromende watervallen en grotsystemen. We vinden er naast de olifant ook luidruchtige gibbons, allerhande neushoornvogels, unieke hertensoorten, felgekleurde vlinders en vreemde insecten terug. Ook makaken, duizenden insectenetende bulvleermuizen en de zeldzame gaur hebben er hun thuis. Tot enkele jaren geleden kwamen hier ook tijgers voor, maar worden tegenwoordig niet meer waargenomen wat het mysterie van dit streng bewaakte en goed beschermde park steeds groter maakt.

Krabi 

Dit aards stukje paradijs in het zuiden van Thailand wordt gekenmerkt door de imposante karstverschijnselen van de azuurblauwe Andaman zee, die omzoomd worden door unieke mangroves. Karst bestaat uit miljoenen gefossiliseerde zeediertjes en dood koraal die zich ongeveer 130 miljoen jaar geleden zijn beginnen te vormen. Door erosie van golven en getijden werden de kalksteenrotsen door de zee uitgesleten. Karst heeft als belangrijke kenmerk verder zijn interne afwateringssysteem waardoor de rots van binnenuit slijt en tunnels, zeekamers en grotten ontstaan. Het is een unieke ervaring wanneer we dergelijke verborgen zeekamers per boot ontdekken. Deze met tropische vegetatie begroeide rotsen en ondoordringbare mangroves waren een ideale schuilplaats voor de zeezigueners, vissers en piraten wiens avonturen talrijke legendes hebben doen ontstaan. Mangrovebomen zijn de enige die zich aan het vijandige en modderige getijdengebied hebben weten aan te passen en vormen een belangrijke bufferzone tegen kusterosie. In dit vitale ecosysteem vinden we otters, varanen, slijkspringers en schuttersvissen terug. Deze dieren delen hun territorium met de zeldzame pitta, kleurrijke ijsvogels en de kastanjebruine Brahmaanse wouw.

shutterstock_259124927_(Large)

Mae Hong Son

De meest ongerepte streek van Noord-Thailand, Mae Hong Son, is geografisch gezien een spectaculair gebied met hoog oprijzende bergen en beboste hellingen. Het is tevens een dun bevolkte provincie die enorm boeiend is op etnisch vlak. Het zijn de talrijke bergstammen, hoofdzakelijk uit het aangrenzende Myanmar die deze streek bijzonder kleurrijk maken. De Lisu, de Hmong en de Karen zijn het meest prominent aanwezig, maar het zijn vooral de Paloung of de giraffenvrouwen die het meest tot de verbeelding spreken. De nek van deze vrouwen worden van kinds af aan verlengd met koperen ringen. Het zou hen beschermen tegen de aanvallen van tijgers, maar was in principe vooral een esthetisch element, hetgeen nu aan het uitsterven is. 

shutterstock_106222214_(Large)

Al onze reizen naar Thailand

Shutterstock 1259863423 (large)

Rondreis Thailand

Mystieke Lotus - 15 dagen Deze reis brengt je van de boeiende en moderne metropool Bangkok tot de befaamde Bridge over the river Kwai. Tegelijk is er veel oog voor de verschillende biotopen die het land ...
Bekijk