Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

ONCE UPON A TIME IN THE USA

Grand Canyon

Toen Garcia Lopez de Gardenas in 1540 als eerste blanke de Grand Canyon zag kon hij waarschijnlijk zijn ogen niet geloven. De kleine maar dappere Colorado rivier heeft dit prachtige natuurwereldwonder uitgesculpteerd en maakte de canyon 25 km breed en 435 km lang. President Roosenvelt vond dat deze prachtige natuur behouden moest blijven en besloot hem te beschermen. Vandaag staat de canyon op de UNESCO wereld erfgoedlijst en in de top 10 van unieke wereldwonderen. Shoshone point, Grandview en Navajobridge zijn maar enkele tot onze verbeelding sprekende namen. De canyon is langs alle kanten te bewonderen maar komt het meest tot zijn recht als je een spectaculaire helikoptervlucht neemt over dit enorme natuurfenomeen.

Navajo indianen 

De Navajo indianen of Dineh zijn een etnische groep van First Nations die voorkomen in Arizona, Utah en Colorado. Hun belangrijkste voedselbron bestond uit bizon maar deze mensen zijn nu landbouwers die vooral schapen en geiten kweken. Ze leven in traditionele huizen, hogans genaamd, die zo gebouwd zijn zodat ze in de winter geen koude lijden en ’s zomers niet in de verschroeiende hitte van hun land moeten vertoeven. Vooral hun organisatietalent, geneeskundige kennis en liederen maakte hen beroemd. Hun taal, het Navajo, is de meest gesproken Indiaanse taal in de VS. De Amerikaanse overheid gebruikte ze als codetaal in de tweede wereldoorlog. Door de vele verbuigingen, toonhoogte en verschillen vervoegingen, konden de Japanners deze taal niet ontcijferen. 

shutterstock_39952945_(Large)

Buffalo Bill

Buffalo Bill, geboren als William F. Cody, was een van de kleurrijkste figuren uit het Wilde Westen. Kampioen in het schieten van wilde buffels nam deze mysterieuze man verschillende baantjes aan. Hij was ooit stierenvanger, ruiter in de Pony Express, gids van kolonisten, soldaat in de Amerikaanse burgeroorlog en hotelmanager. Hij werd echter wereldberoemd door zijn Wild West show waarbij hij, samen met het indianenopperhoofd Sitting Bull, de V.S. en later ook Europa veroverde. Dit wereldberoemd circus toonde al hun kunstjes zoals scherpschieten, lassotechnieken en huifkarraces, indianenparades. In 1896 werd het kleine stadje Cody opgericht waarin nu het schitterende Buffalo Bill Historical Center is gehuisvest.

Amerika is trots op zijn nationale parken

Wanneer je door de toegangspoort van een nationaal park rijdt, gaat er een bijzonder gevoel door je heen. Je staat namelijk op het punt om iets groot, iets onbeschrijfelijks te zien. Canyons, zo diep dat je haast niet naar beneden durft kijken. Landschappen die je mond doen openvallen door hun enorme pracht. Geen wonder dat je kippenvel krijgt bij aankomst in elk nationaal park.

De Verenigde Staten zullen iedereen bekoren en zal vooral de algemene indruk over het land en over de inwoners gevoelig positief beïnvloeden. Uiterst boeiende, charmante en sympathieke mensen, wonende in een gebied dat ons doet denken aan streken in Argentinië, Australië, Canada en Noord Europa.

Chicago

“Hollywood is hype, New York is talk, Chicago is work” (Michael Douglas). Als derde grootste stad van de VS is Chicago [Shi-caw-go] een veelzijdige duizendpoot die je elke keer weer verrast. De stad herrees als een feniks uit de Grote Brand van oktober 1871 en creatieve architecten leefden zich uit en bouwden met de meest moderne technieken torengebouwen volgens de letter van de kunst. In 1920 had de stad niet enkel de meest beruchte maffiabaas, maar ook het grootste tramnet ter wereld. De Chica’s, inwoners van Chicago, zijn zodanig trots op hun stad dat ze daardoor de bijnaam “the Windy City” kregen. De bijnaam kan ook verwijzen naar haar ligging aan het immense Lake Michigan die in de zomer aangename afkoeling en waterplezier brengt. Er zijn weinig steden die meer met muziek hebben dan Chicago: dit is de stad van house, blues en soul! The Lyric Opera of Chicago is op dit moment een vooraanstaand cultuurinstituut vanwege zijn gedurfde operapresentaties. Sportfans halen herinneringen op in het Soldier Field Stadium van de Chicago Bears en kunstliefhebbers verlaten Chicago niet zonder een bezoek aan het Art Institute of Chicago.