Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Once upon a time in the USA

Go West, een uitspraak die een enorme aantrekkingskracht geeft aan het zuidwesten van Amerika. Voor de Indianen was de rode aarde heilige grond, de Spanjaarden zochten de legendarische zeven gouden steden, de Mormonen bouwden hun aan God gewijde staat in het midden van de woestijn en voor ons spreekt het land tot onze verbeelding. Met een beetje verbeelding kan men zich zonder veel moeite verplaatsen in de tijd van de stoere cowboys, moedige avonturiers en talrijke betoverende indianenstammen die geleid hebben tot zoveel interessante Wild West verhalen. Veel meer dan de mooie steden die de Verenigde Staten rijk is, richt deze reis zich voornamelijk op de onvergetelijke natuur van dit land. Een land zo groot dat het onmogelijk is het in een keer te bereizen. 


Reisprogramma downloaden
2
Cultuur
6
Natuur
4
Kindvriendelijk
4
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL - DENVER

Vertrek vanuit Brussel naar Denver. Bij aankomst worden we overgebracht naar THE WESTIN DENVER DOWNTOWN HOTEL, waar we dineren en overnachten. (D)

Dag 2

DENVER - RAPID CITY

Na het ontbijt verkennen we de hoofdstad van de staat Colorado. Denver ligt 1600 m boven de zeespiegel en wordt ook wel Mile High City genoemd. In 1850 trokken boeren en goudzoekers naar de stad om er in de Rocky Mountains op zoek te gaan naar zilver en goud. Te voet gaan we op verkenning door deze aangename stad die een Europese uitstraling heeft. We worden overgebracht naar de luchthaven voor onze binnenlandse vlucht naar Rapid City. Bij aankomst rijden we naar het HAMPTON INN RAPID CITY, waar we overnachten. (O)

shutterstock_154773743_(Large)

Dag 3

RAPID CITY: BADLANDS NP

Ontbijt. We brengen een bezoek aan Mount Rushmore National Memorial. Beeldhouwer Gutzon Borglum hakte hier samen met 400 werknemers de hoofden van vier Amerikaanse presidenten (George Washington, Thomas Jefferson, Teddy Roosenvelt en Abraham Lincoln) uit in een granieten bergwand op een hoogte van 45 m. De uitkijkterrassen bieden een prachtig zicht op dit ingenieus werk. Na de lunch in een lokaal restaurant rijden we naar Badlands National Park, een landschap dat gekenmerkt wordt door talloze geulen, steile heuvelruggen, diepe kloven en grillig gevormde, kleurrijke toppen en spitsen. De naam ‘Badlands’ komt van de Indianen en pelsjagers, die het gebied zo noemden omdat het een lastige hindernis was op hun route. We maken enkele wandelingen doorheen dit eroderende landschap. Diner. Overnachting in het hotel. (O,L,D)

Dag 4

RAPID CITY - BUFFALO

Na het ontbijt rijden we richting het kleine dorpje Buffalo, maar eerst stoppen we in het typische Wild West-dorpje Deadwood. Ooit trokken legenden en legioenen naar dit dorp op zoek naar fortuinen. Bekende figuren zoals Wild Bill Hickok en Seth Bullock, Calamity Jane en Poker Alice lieten hier hun sporen achter en maakten Deadwood legendarisch. We kuieren doorheen de straten van dit historische dorp en nemen een kijkje in het Historic Franklin hotel. Onze volgende stop houden we bij een 265 m hoge monoliet van vulkanisch gesteente die te midden van glooiende heuvels staat: Devils Tower National Monument. We maken een wandeling rondom dit indrukwekkende gesteente. Na een dag vol boeiende en nieuwe ontdekkingen, dineren we in een lokaal restaurant. Daarna worden we overgebracht naar het HAMPTON INN & SUITES HOTEL, waar we overnachten. (O,D)

shutterstock_62251663_(Large)

Dag 5

BUFFALO - CODY

Ontbijt. We maken een prachtige rit doorheen Bighorn National Forest. De Bighorn Mountains vormen een bergketen met de meest diverse landschappen: van weelderige graslanden naar alpenweiden, van kristalheldere meren tot door gletsjers uitgesleten dalen, van glooiende heuvels tot steile bergwanden. We maken nog een wandeling rond Sidley Lake en rijden nadien verder naar het stadje Cody, ook wel bekend als ‘Buffalo Bill Cody’. Dit stadje is beroemd vanwege zijn spectaculaire landschappen, boeiende geschiedenis en het Buffalo Bill Historical Center. We brengen een bezoek aan dit museum van wereldklasse, waar we meer te weten komen over het leven van William F. Cody, beter gekend als Buffalo Bill. Diner in een lokaal restaurant in de stad. Overnachting in THE CODY HOTEL. (O,D)

Dag 6

CODY - YELLOWSTONE NP

Ontbijt. Vandaag trekken we naar Yellowstone National Park, het eerste nationale park en de grootste vulkaan ter wereld! In deze wondere wereld komt magma uit de aardmantel dicht aan de oppervlakte. Duizenden warmwaterbronnen ontstaan er naast talloze hete modderputten, kleurrijke kalkterrassen en een grote verscheidenheid aan fumarolen. Daarnaast biedt het nationale park ook veel natuurschoon zoals besneeuwde bergtoppen, magnifieke meren en rivieren vol forellen. Op vele plaatsen in Yellowstone herinneren dode bomen aan de grote bosbrand van 1988. Circa 36 procent van het hele park ging verloren. Tot op de dag van vandaag zien we de gevolgen van deze brand en hoe de natuur zich, zonder tussenkomst van de mens, probeert te herstellen. We rijden het park binnen via de oostelijke ingang, Lake Country genaamd en maken een stop aan Yellowstone Lake. Picknicklunch. Yellowstone Lake is één van de grootste bergmeren ter wereld. Het beslaat ongeveer 735 km² en bevat helder, ijskoud water. Op de bodem van dit meer wellen hete bronnen en onderwatergeisers op. Dit grootste zoetwaterreservoir van de VS trekt niet alleen de aandacht van vele mensen, maar is ook een toevluchtsoord voor talloze soorten watervogels. Vooral Upper Geyser Basin is spectaculair, hier ligt namelijk de Old Faithful, een gloeiend hete geiser die enorme hoeveelheden water en waterdamp tot op een enorme hoogte spuit. Het fenomenale Yellowstone National Park herbergt de helft van ‘s werelds geisers. Diner en overnachting in de CANYON LODGE & CABINS, gelegen in het nationale park. (O,picknicklunch,D)

shutterstock_96972083_(Large)

Dag 7

YELLOWSTONE NP

Ontbijt. We brengen een volledige dag door in het park, waar hoogtepunten elkaar opvolgen. De Grand Loop Road leidt ons doorheen het hele park. De weg brengt ons onder andere naar Mammoth Hot Springs waar geen geisers voorkomen, maar wel honderden hete bronnen die laag na laag glinsterende witte terrasvormige kalksteenformaties opbouwen. In het warme water gedijen algen, bacteriën en mineralen die voor een verrassend kleurenpallet zorgen. Bij Canyon Village stort het groene rivierwater over de rand van een 370 m diepe ravijn. De canyon is eigenlijk een geiserbekken uitgesleten door de Yellowstone rivier. Door het hete, zuurhoudende water uit de talloze warme bronnen is de canyon erg onderhevig aan erosie en wordt hij steeds dieper. Picknicklunch in het park. Yellowstone National Park is niet alleen een bundeling van natuurkrachten, maar is tegelijk een van de grootste wildparken van de VS. Ontmoetingen met bizons en wapiti’s komen geregeld voor. Met wat geluk ontmoeten we ook andere diersoorten zoals dikhoornschapen, muildieren, beren, wolven en elanden die in het park leven. Diner en overnachting in het hotel. (O,picknicklunch,D)

Dag 8

YELLOWSTONE NP - GRAND TETON NP - JACKSON

Na het ontbijt verlaten we dit majestueuze park en rijden we door naar een van de mooiste bergketens in de Verenigde Staten: Grand Teton National Park. In een weidse vlakte rijzen de magnifieke pieken op tot een hoogte van meer dan 4200 m. Er zijn 3 opvallende bergtoppen die boven deze keten uitrijzen, namelijk Grand Teton, Middle Teton en South Teton. De scherpe, kale pieken laten een onvergetelijke indruk na. In het ijskoude water van het gletsjermeer weerkaatst de schoonheid van de Tetons. We worden overgebracht naar de oever van de Snake rivier voor een boeiende rafting. We varen over de rustige rivier en genieten van de wondermooie omgeving en zien hoe pelikanen, reigers en arenden sierlijk door de lucht zweven. Daarna maken we een prachtige panoramische rit doorheen Grand Teton National Park en de Gros Ventre Wilderness, waarbij we op zoek gaan naar wildlife zoals beren, wapiti’s en elanden. Na een heerlijk diner rijden we naar HAMPTON INN BY HILTON JACKSON HOLE waar we overnachten. (O,D)

shutterstock_112994455_(Large)

Dag 9

JACKSON - SALT LAKE CITY

Ontbijt. Vandaag verlaten we de staat Wyoming en trekken we via Idaho richting Utah. Deze langere rit brengt ons naar Salt Lake City, het Vaticaan van de mormonen. Picknicklunch. Wanneer we de stad naderen, rijden we eerst richting het indrukwekkende Great Salt Lake, een zoutwatermeer met een oppervlakte van 5100 km². Zoals vele andere zoutmeren heeft het meer geen afvloeiing naar zee, waardoor het zoutgehalte enorm hoog is. Na dit bezoek begeven we ons naar de stad, waar prachtig onderhouden grasperken en parken een gevoel van ruimte creëren. De stadsplanning werd destijds door haar stichter volledig ondergeschikt gemaakt aan de religieuze gebouwen. Temple Square is het symbolische hart van de mormonenreligie. Op dit plein staat de immense, uit granietblokken opgetrokken Temple die met zijn zes identieke torens de stad domineert. Diner in een lokaal restaurant. Overnachting in het HILTON SALT LAKE CITY CENTER HOTEL. (O,picknicklunch,D)

Dag 10

SALT LAKE CITY - BRYCE CANYON

Ontbijt. We verlaten de stad om een uniek natuurfenomeen te ontdekken: Bryce Canyon. Kleurrijke, surrealistische rotspieken, natuurlijke bruggen en bogen, balancerende rotsen en kliffen maken van deze canyon een fantasiewereld voor vele geologen. Paiute-indianen, die eeuwenlang in dit gebied woonden, beschouwen de opmerkelijke landschapsvormen van dit gebied als een deel van hun scheppingsgeschiedenis. Even voor we het nationale park bereiken, rijden we doorheen Red Canyon waar we een voorsmaakje krijgen van wat we mogen verwachten. Lunch. Eens aangekomen bij Bryce Canyon staan we verstomd van het boeiende kleurenspel en dalen we af in de canyon. We maken een pittige wandeling langs verbazingwekkende vergezichten en onwezenlijke rotsformaties. ‘s Avonds genieten we van het diner in een typisch Amerikaanse ‘barn’ met western fun en muziek. Overnachting in het BEST WESTERN BRYCE CANYON GRAND HOTEL. (O,L,D)

shutterstock_413893495

Dag 11

BRYCE CANYON NP - HORSESHOE BEND - GRAND CANYON NP

Bij goed weer staan we vandaag vroeg op om de adembenemende zonsopgang boven Bryce Canyon te kunnen meepikken. We zien hoe de toppen van de hoodoos als het ware in brand staan door de eerste stralen van de opkomende zon. Na dit prachtige schouwspel, keren we terug naar het hotel voor het ontbijt. We vertrekken richting Page waar door de bouw van de Glen Canyon Dam, Lake Powell is ontstaan. We maken een stop aan Horseshoe Bend. Deze gigantische bocht heeft zich gevormd in miljoenen jaren oude lagen van Navajo-zandsteen en is één van de meest spectaculaire hoefijzervormige bochten. Na de lunch maken we een fantastische boottocht die ons doorheen de smalle, kleurrijke en gebeeldhouwde kloven van het lagere eind van Lake Powell brengt. En dan... rijden we naar een van de indrukwekkendste voorbeelden van erosie ter wereld: de Grand Canyon. Vrijwel alle gesteenten die ooit in de kloof lagen, werden weggevoerd door de Colorado rivier. Het vraagstuk dat geologen bezighoudt is hoe de rivier een schijnbaar onmogelijke truc heeft uitgehaald. Hij heeft zich een weg gebaand door het Kaibab Plateau, een hoogvlakte van ruim 900 m. Dat terwijl rivieren normaal gezien om hoog gelegen gebieden heen stromen en niet dwars erdoor. Omdat de canyon zo immens groot is, verkennen we hem vanop de South Rim. Tijdens de rit erheen worden we reeds getrakteerd op enkele fenomenale panorama’s. Diner. Na deze prachtige dag, worden we overgebracht naar de BEST WESTERN PREMIER GRAND CANYON SQUIRE INN, waar we overnachten. (O,L,D)

Dag 12

GRAND CANYON NP

Ontbijt. Wie wil kan, indien het weer het toelaat, facultatief een helikoptervlucht maken over dit buitengewone natuurwonder. Vandaag hebben we een hele dag om de Grand Canyon in al zijn glorie te verkennen. Onbegrensde vergezichten wisselen elkaar af en de canyon toont ons zijn enorme grandeur wanneer we er een stukje in afdalen. Diner. Overnachting in het hotel. (O,D)

OPMERKING

Liefhebbers kunnen deelnemen aan een facultatieve helikoptervlucht over de Grand Canyon. Prijs: ±295 USD per persoon, ter plaatse te betalen (prijs onder voorbehoud). Indien je wenst deel te nemen aan deze optionele excursie, dien je dit bij inschrijving te melden. De vlucht is echter steeds onder voorbehoud van de weersomstandigheden. Deze helikoptervlucht duurt ongeveer 45 minuten en voert je van de helikopterbasis over de East & North Rim. 

shutterstock_432205225

Dag 13

GRAND CANYON NP - MONUMENT VALLEY - KAYENTA

Ontbijt. We rijden naar het imposante Navajo Nations Monument Valley. Dit gebied, een Anasazi-vindplaats, ligt op grondgebied van de Navajo-indianen en wordt ook door hen beheerd. Picknicklunch. Onder begeleiding van een Navajo-indiaan maken we een jeeptocht doorheen dit onwezenlijke landschap, waar grillige monolithische rotsen zich scherp aftekenen tegen de horizon. De Navajo-indianen zijn trots op ‘hun’ land en leven volgens eigen regels en gewoonten. We bezoeken hun typische woningen, ‘hogans’ genaamd waar een Navajo-vrouw haar spintechnieken toont. Tijdens de contacten met de Navajo ervaren we hoe sterk het gemeenschapsgevoel primeert. Respect voor wijsheid en spiritualiteit vormen een belangrijk gegeven in hun maatschappij. Na deze verrijkende ervaring genieten we van een typisch Navajo-diner. Overnachting in de HAMPTON INN KAYENTA. (O,picknicklunch,D)

Dag 14

KAYENTA - MESA VERDE NP

Na het ontbijt begeven we ons naar het Mesa Verde National Park. Hier vinden we de meest beroemde en best bewaarde woningen van de sedentaire indianenstammen uit Noord-Amerika. De opgravingen tonen ons duidelijk de evolutie die deze mensen doormaakten tot op het ogenblik van hun geheimzinnige verdwijning omstreeks het einde van de 13de eeuw. De imponerende rotswoningen bleven tot het einde van de 19e eeuw voor de buitenwereld verborgen. Dit gebied is zo belangrijk in de geschiedenis van de USA, dat het de status van nationaal park kreeg en bovendien werd opgenomen in de lijst van ‘World Cultural Sites’. Picknicklunch. In de namiddag bezoeken we Spruce Tree House. Na een korte afdaling bereiken we deze kleinere, in de bossen gelegen dwelling. Spruce Tree House telt acht ronde kiva’s, die van groot spiritueel belang waren voor de pueblo-bewoners. Wie wil kan afdalen in een van de kiva’s, waar mannen samenkwamen om te weven of te vergaderen en dorpelingen hun gezamenlijke godsdienstige ceremonie hielden. Diner en overnachting in de FAR VIEW LODGE AT MESA VERDE, gelegen in het nationale park. (O,picknicklunch,D)

shutterstock_182022674

Dag 15

MESA VERDE NP - MOAB

Na het ontbijt vertrekken we richting Moab. Dit ingedutte plaatsje werd gesticht door mormoonse zendelingen die er de Ute-indanen probeerden te bekeren. Met zijn pittoreske rotsformaties en majestueuze landschappen, was dit de ideale omgeving om westerns zoals Once Upon a Time in the West & Indiana Jones and the Last Crusade op te nemen. Onderweg maken we een korte stop in Dead Horse Point State Park, waar het immense vergezicht over de Colorado rivier en Canyonlands National Park ons verrast. Daarna worden we overgebracht naar de RED CLIFFS LODGE, die prachtig gelegen is aan de Colorado rivier. Alvorens we dineren, wandelen we naar de Castle Creek Winery die wordt uitgebaat door het hotel, en genieten we van een wijnproeverij. Overnachting in de lodge. (O,D)

Dag 16

MOAB: ARCHES NP

Ontbijt. Vandaag brengen we onze dag door in Arches National Park. Met zijn zalmkleurige bogen of ‘arches’, pinakels, spitsen en balancerende rotsen, zorgt dit park voor een verrassend nieuw landschap in het Colorado Plateau. Dit 310 km² grote woestijnpark biedt plaats aan meer dan tweeduizend natuurlijke rotsbogen. Door een toevallig samenspel van ligging, geologie en watererosie, komen er voortdurend nieuwe bogen bij. Zo treffen we in het park bogen aan in alle mogelijke stadia, vanaf het ontstaan tot het instorten. Picknicklunch. We maken verschillende wandelingen doorheen het park die ons naar enkele speciale rotsformaties brengen zoals Balanced Rock, Double Arch, Delicate Arch,... We keren terug naar de lodge. Wie wil, kan optioneel nog een leuke tocht te paard maken in het gezelschap van één van de Wranglers. Diner en overnachting in de lodge. (O,picknicklunch,D)

shutterstock_57943006_(Large)

Dag 17

MOAB - GUNNISON

We verlaten deze prachtige streek, maar eerst genieten we nog van een lekker ontbijt. Wij rijden richting Colorado National Monument, ontdekt door John Otto die er in 1907 te paard aankwam. Hij was een natuurliefhebber en onmiddellijk in de ban van de indrukwekkende rotsformaties en canyon. Hij besloot wandelpaden en uitkijkpunten aan te leggen en zorgde er later voor dat dit een beschermd gebied werd. We bezoeken dit prachtige gebied met immense vergezichten. Hierna trekken we naar een onverwacht mooi en ongekend natuurfenomeen, Black Canyon of the Gunnison National Park. Dit park is het op twee na kleinste nationale park in Amerika met slechts 133 km². We wandelen naar verschillende uitkijkpunten waar we de steilste, donkerste en meest ruige canyon, uitgesneden door de Gunnison rivier, kunnen bewonderen. De wanden van de canyon bestaan uit vulkanisch materiaal en zijn hierdoor overwegend zwart van kleur. Aangezien de kloof slechts 450 m breed is, krijgt het zonlicht hier weinig kans om de wanden te beschijnen en lijkt de canyon extra donker. We zetten onze rit verder naar Gunnison, onze eindbestemming van deze dag. Onderweg rijden we doorheen Curecanti National Recreation Area, oorspronkelijk een deel van Black Canyon of the Gunnison National Park, maar door de bouw van drie dammen werd een groot gedeelte overstroomd. Hierdoor ontstond Blue Mesa Reservoir, dat met zijn 32 km een van de grootste wateren in de staat Colorado is. Diner. Overnachting in HOLIDAY INN EXPRESS & SUITES GUNNISON. (O,D)

Dag 18

GUNNISON - DENVER

Ontbijt. We verlaten Gunnison en maken een rit doorheen Gunnison National Forest. In Monarch Crest begeven we ons op het hoogste punt van deze bergketen, zo’n 3450 m. We maken hier een stop, want we bevinden ons op de Continental Divide, een bergkam in Noord- en Midden-Amerika die fungeert als waterscheiding. Alle rivieren ten westen van deze denkbeeldige scheidingslijn monden uit in de Stille Oceaan en alle rivieren ten oosten ervan in de Atlantische Oceaan. Via San Isabel National Forest en Pike National Forest, wellicht de meest diverse wouden in de ‘Colorado Rockies’, bereiken we Denver. We genieten van wat vrije tijd. Daarna wacht ons een heerlijk afscheidsdiner in de stad. Overnachting in het WESTIN DENVER DOWNTOWN HOTEL. (O,D)

shutterstock_430931728_(Large)

Dag 19

DENVER - BRUSSEL

We genieten van het ontbijt en nog wat vrije tijd in de stad alvorens we worden overgebracht naar de luchthaven voor onze terugkeer naar Brussel. (O)

Deze informatie als PDF downloaden?

Wil je deze informatie ook makkelijk raadplegen tijdens je reis? Download dan hier de pdf-versie!

Download PDF

Wil je met ons kennismaken?

Kom dan zeker eens langs op een van onze infodagen! Je kan er kennismaken met onze reisleiders en komt er alles te weten over jouw droombestemming.