Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn tegenovergesteld aan die van het noordelijk halfrond. Het is er zomer van december tot februari, herfst van maart tot mei, winter van juni tot augustus en lente van september tot november. De temperatuurschommelingen tussen de seizoenen liggen gemiddeld rond 10°C. De winters zijn milder dan bij ons en de zomers nooit té warm, zodat Nieuw-Zeeland het hele jaar door een aantrekkelijke reisbestemming blijft. Nieuw-Zeeland kent verschillende klimaatzones. Het zuiden is gematigd, het noorden eerder subtropisch. Gebieden ten westen van de gebergten zijn aanzienlijk vochtiger dan de oostelijke.

Gem. min./max. temp. Auckland Wellington Christchurch Queenstown
Nov/dec/maart 13°/23° C 10°/19° C 10°/20° C 6°/18°C

Tijdens onze zomertijd bedraagt het verschil +10 uur en tijdens de Nieuw-Zeelandse zomertijd (van oktober tot eind maart), dus tijdens onze reizen, wordt het tijdverschil +12 uur.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Voor Nieuw-Zeeland is een elektronisch visum (eTA) vereist. Het is belangrijk dat je deze enkel via de officiële website aanvraagt. We raden aan om steeds een kopie van je paspoort mee te nemen en het afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis.

Health Gezondheid

Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse/Engelse namen achterhalen wat het is. Voor Nieuw-Zeeland gelden geen bijzondere gezondheidsbepalingen en zijn geen specifieke inentingen vereist. Een vaccinatie tegen gele koorts is enkel verplicht indien je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. De gezondheidsvoorzieningen in Nieuw-Zeeland staan op een hoog niveau. Kosten voor medische bijstand of hospitalisatiekosten kunnen hoog oplopen. Let op: medicatie die in Europa enkel met doktersbewijs verkregen kan worden, is ook in Nieuw-Zeeland enkel op voorschrift verkrijgbaar. Het leidingwater in Nieuw-Zeeland is van uitstekende kwaliteit en dus geschikt als drinkwater, tenzij anders aangegeven. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Clothing Kleding

Vrijetijdskledij is aangewezen. Denk er ook aan om voor alle seizoenen, een warme trui of fleece, regenkleding en stevige wandelschoenen met profiel te voorzien. Een degelijke jas (bij voorkeur winddicht) is ook noodzakelijk. Doordat de atmosfeer boven Nieuw-Zeeland nog zuiver en onvervuild is, komt de zonnestraling ongehinderd op de aarde. Voorzie dus een hoofddeksel, zonnebril en een zonnecrème met hoge beschermingsfactor. Een kleine rugzak voor de wandeltochten kan zeer handig zijn. In de meeste hotels zijn een haardroger, strijkijzer en strijkplank voorzien en je beschikt er vaak ook over een ‘guest laundry’.

Luggage Bagage

Per persoon wordt een reiskoffer van maximum 20 kilogram toegestaan en de som van de zijden mag niet meer dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte) bedragen. Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Het maximum gewicht is 7 kilogram. Een handtas of laptoptas telt niet mee als één stuk handbagage. We raden af hiervoor een trolley te gebruiken en adviseren een rugzak/stoffen tas. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Hou er rekening mee dat paraplu’s en scherpe voorwerpen zoals nagelvijltjes, schaartjes, pincetten en zakmessen niet in je handbagage opgeborgen mogen worden. Een Europese richtlijn legt ook een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop voor te bereiden. Tenslotte willen we erop wijzen dat het niet toegelaten is om etenswaren en dierlijke of plantaardige producten in te voeren in Nieuw-Zeeland. Wij vragen steeds bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn. 

Electricity Elektriciteit

De elektrische spanning in Nieuw-Zeeland bedraagt overal 230/240 volt. Voor de stopcontacten is een driepolige platte stekker nodig, type Australië/Nieuw-Zeeland. Het is raadzaam deze specifieke adapter mee te nemen.

Money Geldzaken

De Nieuw-Zeelandse dollar is voorhanden in biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. Eén dollar is onderverdeeld in 100 cents. Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 cents en 1 en 2 dollar. Contanten worden uit alle valuta gewisseld. Dit kan al in het bankfiliaal in het hotel te Auckland. Ook creditcards (Mastercard, Visa, American Express) worden aanvaard, let wel op indien je betaalt met creditcard kan er een toeslag aangerekend worden. Op goederen en diensten wordt in Nieuw-Zeeland een omzetbelasting van 15% geheven. Deze ‘Goods and Service Tax (GST)’ is al inbegrepen in de vermelde prijzen en kan niet worden teruggevorderd. Wisselkoers Nieuw-Zeeland: 1 EUR = 1,80 NZD (oktober 2023). Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Geheugenkaarten, film-en fotomateriaal zijn in Nieuw-Zeeland overal verkrijgbaar. Je gsm is normaal gezien overal bruikbaar in Nieuw-Zeeland. Gelieve er wel rekening mee te houden dat de ontvangst op het Zuidereiland soms minder is. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. De meeste hotels beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden. Het netnummer van Nieuw-Zeeland is +64.

Smoking Roken

Om het roken terug te dringen heeft de regering in Nieuw-Zeeland een hoge belasting op sigaretten ingesteld. De prijs bedraagt nu circa 20 tot 30 Nieuw-Zeelandse dollar per pakje. Roken mag slechts in beperkte openbare plaatsen en wordt duidelijk aangeduid waar het wel of niet mag. Verder kent Nieuw-Zeeland strenge douaneregels en mogen er maximaal 50 sigaretten per persoon ingevoerd worden in Nieuw-Zeeland. 

Important Belangrijk om te weten

  • We overnachten steeds in zeer comfortabele hotels met verzorgde service en grote hygiëne. 
  • De hotels in Nieuw-Zeeland zijn volledig rookvrij.
  • Het accent van deze reis ligt vooral op de prachtige natuur van de verschillende nationale parken. Toch overnachten we soms in grotere steden, als tussenstop naar een ander natuurgebied. Steden stralen in Nieuw-Zeeland een rustige en aangename sfeer uit die volledig past in de oriëntering van deze reis.
  • Deze afwisselende natuurreis staat in theorie open voor elke leeftijd. We maken meerdere prachtige wandelingen; aangepaste kledij en schoenen zijn dus een absolute must!
  • Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd.
  • Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en kan dus nooit gegarandeerd worden.
  • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.

Stopover

Wie zijn lange vliegreis liever onderbreekt, kan dit doen door onderweg een stopover te maken. Maak zo een ministedentrip tussen de vluchten door. We werken met plezier hiervoor een programma uit. Programma en prijzen op aanvraag