Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn tegenovergesteld aan die van het noordelijk halfrond. Het is er zomer van december tot februari, herfst van maart tot mei, winter van juni tot augustus en lente van september tot november. De temperatuurschommelingen tussen de seizoenen liggen gemiddeld rond 10°C. De winters zijn milder dan bij ons en de zomers nooit té warm, zodat Nieuw-Zeeland het hele jaar door een aantrekkelijke reisbestemming blijft. Nieuw-Zeeland kent verschillende klimaatzones. Het zuiden is gematigd, het noorden eerder subtropisch. Gebieden ten westen van de gebergten zijn aanzienlijk vochtiger dan de oostelijke.

Gem. min./max. temp. Auckland Wellington Christchurch Queenstown
Nov/dec/maart 13°/23° C 10°/19° C 10°/20° C 6°/18°C

Tijdens onze zomertijd bedraagt het verschil +10 uur en tijdens de Nieuw-Zeelandse zomertijd (van oktober tot eind maart), dus tijdens onze reizen, wordt het tijdverschil +12 uur.

Het grootste deel van Thailand kent een subtropisch moessonklimaat met een gemiddelde temperatuur van 26°C. In Bangkok kan de temperatuur gemakkelijk oplopen tot boven 30°C. Er zijn slechts twee jaargetijden: de moesson van mei tot oktober en de droge periode van november tot april. Het tijdsverschil met Thailand bedraagt +5 uur in de zomer en +6 uur in de winter.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Voor Nieuw-Zeeland is een elektronisch visum (eTA) vereist. Het is belangrijk dat je deze enkel via de officiële website aanvraagt. Voor het verblijf in Bangkok is geen visum vereist (als je minder dan 30 dagen ter plaatse blijft). We raden aan om steeds een kopie van je paspoort mee te nemen en het apart van het origineel te bewaren tijdens de reis.

Health Gezondheid

Voor Nieuw-Zeeland (en Bangkok) gelden geen bijzondere gezondheidsbepalingen en zijn geen specifieke inentingen vereist. Toch zijn de basisvaccinaties zoals tetanus, buiktyfus en hepatitis A aangeraden. De gezondheidsvoorzieningen in Nieuw-Zeeland staan op een hoog niveau. Kosten voor medische bijstand of hospitalisatiekosten kunnen hoog oplopen. Let op: medicatie die in Europa enkel met doktersbewijs verkregen kan worden, is ook in Nieuw-Zeeland enkel op voorschrift verkrijgbaar. Het leidingwater in Nieuw-Zeeland is van uitstekende kwaliteit en dus geschikt als drinkwater. In Bangkok is het leidingwater niet drinkbaar, maar de hotels stellen drinkbaar water ter beschikking. Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via je huisarts of via het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Clothing Kleding

Vrijetijdskledij is aangewezen. Denk er ook aan om voor alle seizoenen, een warme trui of fleece, regenkleding en stevige wandelschoenen met profiel te voorzien. Een degelijke jas (bij voorkeur winddicht) is ook noodzakelijk. Doordat de atmosfeer boven Nieuw-Zeeland nog zuiver en onvervuild is, komt de zonnestraling ongehinderd op de aarde. Voorzie dus een hoofddeksel, zonnebril en een zonnecrème met hoge beschermingsfactor. Een kleine rugzak voor de wandeltochten kan zeer handig zijn. In de meeste hotels zijn een haardroger, strijkijzer en strijkplank voorzien en je beschikt er vaak ook over een ‘guest laundry’.

Luggage Bagage

Per persoon wordt een reiskoffer van maximum 20 kilogram toegestaan en de som van de zijden mag niet meer dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte) bedragen. Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Het maximum gewicht is 7 kilogram. Een handtas of laptoptas telt niet mee als één stuk handbagage. We raden af hiervoor een trolley te gebruiken en adviseren een rugzak/stoffen tas. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Hou er rekening mee dat paraplu’s en scherpe voorwerpen zoals nagelvijltjes, schaartjes, pincetten en zakmessen niet in je handbagage opgeborgen mogen worden. Een Europese richtlijn legt ook een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop voor te bereiden. Tenslotte willen we erop wijzen dat het niet toegelaten is om etenswaren en dierlijke of plantaardige producten in te voeren in Bangkok en Nieuw-Zeeland. Tijdens het verblijf in Bangkok beschik je over je volledige bagage. Wij vragen steeds bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat in de economy-klasse, deze bestaat enkel in de business-klasse.

Electricity Elektriciteit

De elektrische spanning in Nieuw-Zeeland bedraagt overal 230 volt. Voor de stopcontacten is een driepolige platte stekker nodig, type Australië/Nieuw-Zeeland. Het is raadzaam deze specifieke adapter mee te nemen. Voor Bangkok heb je een universele reisstekker nodig. De netspanning bedraagt 220 volt.

Money Geldzaken

De Nieuw-Zeelandse dollar is voorhanden in biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. Eén dollar is onderverdeeld in 100 cents. Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 cents en 1 en 2 dollar. Contanten worden uit alle valuta gewisseld. Dit kan al in het bankfiliaal in het hotel te Auckland. Ook creditcards (Mastercard, Visa, American Express) worden aanvaard, let wel op indien je betaalt met creditcard kan er een toeslag aangerekend worden. Op goederen en diensten wordt in Nieuw-Zeeland een omzetbelasting van 15% geheven. Deze ‘Goods and Service Tax (GST)’ is al inbegrepen in de vermelde prijzen en kan niet worden teruggevorderd. Wisselkoers Nieuw-Zeeland: 1 EUR = 1,74 NZD (oktober 2019). In Bangkok kan je gemakkelijk euro’s omwisselen in baht. Er zijn bankbiljetten van 1.000, 500, 100, 50, 20 en 10 baht en muntstukken van 10, 5, 2 en 1 baht. Maak je gebruik van dollars, dan kan je best 100 dollar coupures meenemen die ter plaatse een betere koers geven (beschadigde of beschreven biljetten worden niet aanvaard). Opgelet: wegens een opmerkelijk aantal vervalsingen in 1990 en 1993 worden 100 dollar biljetten die in deze jaren werden gedrukt, praktisch nergens aanvaard. Het gebruik van creditcards (American Express iets minder) is algemeen verspreid. Ook met de gewone bankkaart kan er op vele plaatsen geld afgehaald worden. Bij aankomst op de luchthaven van Bangkok raden we aan om enkel een klein bedrag om te wisselen. Wisselkoers Thailand: 1 EUR = 33,66 THB (oktober 2019). Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Geheugenkaarten, film- en fotomateriaal zijn in Nieuw-Zeeland overal verkrijgbaar. Je gsm is normaal gezien overal bruikbaar in Nieuw-Zeeland en Thailand. Gelieve er wel rekening mee te houden dat de ontvangst op het Zuidereiland soms minder is. De meeste hotels beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden.

Smoking Roken

Om het roken terug te dringen heeft de regering in Nieuw-Zeeland een hoge belasting op sigaretten ingesteld. De prijs bedraagt nu circa 20 tot 30 Nieuw-Zeelandse dollar per pakje. Roken mag slechts in beperkte openbare plaatsen en wordt duidelijk aangeduid waar het wel of niet mag. Verder kent Nieuw-Zeeland strenge douaneregels en mogen er maximaal 50 sigaretten per persoon ingevoerd worden in Nieuw-Zeeland. De e-sigaret is ten strengste verboden in Thailand. Er staan strenge boetes of zelfs gevangenisstraffen op.

Important Belangrijk om te weten

  • We overnachten steeds in zeer comfortabele hotels met verzorgde service en grote hygiëne. Waar mogelijk logeren we in de nationale parken.
  • De hotels in Nieuw-Zeeland zijn volledig rookvrij.
  • Het accent van deze reis ligt vooral op de prachtige natuur van de verschillende nationale parken. Toch overnachten we soms in grotere steden, als tussenstop naar een ander natuurgebied. Steden stralen in Nieuw-Zeeland een rustige en aangename sfeer uit die volledig past in de oriëntering van deze reis.
  • Deze afwisselende natuurreis staat in theorie open voor elke leeftijd. We maken meerdere prachtige wandelingen; aangepaste kledij en schoenen zijn dus een absolute must!
  • Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd.
  • Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en kan dus nooit gegarandeerd worden.
  • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.

Deze informatie als PDF downloaden?

Wil je deze informatie ook makkelijk raadplegen tijdens je reis? Download dan hier de pdf-versie!

Download PDF