Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Nieuw-Zeeland, geothermisch wonderland

Tijdens deze complete en originele Aotearoa (of 'land van de lange witte wolk') rondreis verken je uitgebreid de mooiste nationale parken en de intense natuurpracht van beide eilanden. Via zorgvuldig geselecteerde en zeer afwisselende wandelingen, talrijke inclusieve bezoeken, spectaculaire ritten en prachtige boottochten beleef je telkens weer een ander stukje Nieuw-Zeeland. Je ontdekt een indrukwekkende fauna en flora en fascinerende elementen van de Maori-cultuur. Majestueuze landschappen van vulkanen, fjorden, gletsjers, geothermische gebieden, varenbossen, oerwouden, glaciale meren, hooggebergte en prachtige kustgebieden wisselen elkaar met de regelmaat van de klok af. Een overweldigende en onvergetelijke natuurreis!

2
Cultuur
6
Natuur
4
Kindvriendelijk
4
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – BANGKOK

We vertrekken vanuit Brussel naar Bangkok.

Dag 2

BANGKOK – AUCKLAND

We komen aan in de luchthaven van Bangkok en nemen de transfer naar het CHATRIUM RIVERSIDE HOTEL voor het ontbijt. We genieten van wat vrije tijd om uit te rusten en de faciliteiten van het hotel te ontdekken. Na de lunch rijden we naar de luchthaven voor de vlucht naar Auckland. (O,L)

Dag 3

NOORDEREILAND AUCKLAND

We komen aan in de luchthaven van Auckland in de namiddag. Landschappelijk fraai gelegen, strekt Auckland zich uit over een smalle landtong waar de bewoners, zoals overal op het eiland, de voorkeur geven aan gespreide woongebieden. Het silhouet van de stad wordt bepaald door de kegel van de uitgedoofde Rangitotovulkaan en de charmant gebogen Harbour Bridge, die het turkooizen water van de Waitemata overspant. Onze bestemming is het HERITAGE AUCKLAND HOTEL. In The Orbit, het restaurant van de Sky Tower, genieten we na een welkomstdrankje van ons eerste diner. In deze hoogste toren van het land zal het dinner with a view zeker smaken. We overnachten in het hotel. (D)

shutterstock_692590285

Dag 4

AUCKLAND – ROTORUA

Na het ontbijt verlaten we de grootste stad van Nieuw-Zeeland en begeven we ons in zuidelijke richting doorheen de steeds groener wordende natuur naar Rotorua. Bij aankomst nemen we de Gondola-cabines (kabellift) naar de top van Mount Ngongothaha. Lunch with a view want we genieten van het panoramische uitzicht over het Rotorua meer. ‘s Middags bezoeken we de Waimangu Thermal Valley, ontstaan in 1886 door de verwoestende uitbarstingen van Mount Tarawera. Dit uitgesproken geothermisch gebied is van een weelderige begroeiing voorzien en openbaart een verrukkelijk landschap. Tijdens een prachtige wandeling maken we kennis met fascinerende geothermische fenomenen. De werking van de natuur is hier boeiend en vaak adembenemend. Overal komt zwaveldamp uit geheimzinnige dieptes naar boven. Sissend ontsnapt deze damp uit fumarolen naast de weg en iets verder borrelen diepe kraters vol kokende aardmassa. De adem van de onderwereld is hier alomtegenwoordig. Na deze unieke ervaring brengen minibusjes ons terug bergopwaarts. Tegen de avond keren we terug naar Rotorua waar we overnachten in het NOVOTEL ROYAL LAKESIDE HOTEL, uitstekend gelegen aan de oever van het Rotoruameer. (O,L)

Dag 5

ROTORUA

Rotorua ligt centraal in een sprookjeswereld van geothermische activiteit. Na het ontbijt bezoeken we Te Whakarewarewa Thermal Valley, ook Te Puia genoemd, een indrukwekkend warmwaterreservaat vlakbij Rotorua. Het hoogtepunt in dit gebied is de Pohutu Geyser, de grootste natuurlijke geiser van Nieuw-Zeeland die het water regelmatig tot 25 m hoge zuilen opspuit. In de nederzetting Whakarawarewa leven tegenwoordig nog steeds Maorifamilies die de geothermische verschijnselen ten volle weten te benutten. We bezoeken hier ook het kiwi-noctuarium waar we kennis maken met Nieuw-Zeelands bekendste vogelsoort. In het Maori Arts & Crafts Institute kunnen we vermaarde Maori-ambachtslui aan het werk zien in de bekendste houtsnijwerkschool van het land. In de namiddag heeft iedereen vrijblijvend de keuze uit drie facultatieve activiteiten. De eerste mogelijkheid die wordt aangeboden is een fascinerende wandeling in het Redwood Forest. Dit bos staat vol torenhoge coniferen en inheemse boomvarens. Rotorua op eigen houtje ontdekken en even tot rust komen in de Polynesian Pools behoort ook tot de mogelijkheden. De derde activiteit is heel wat avontuurlijker; per helikopter naar White Island vliegen en er een unieke vulkaanwandeling maken op dit actief vulkanisch eiland midden in de Stille Oceaan. Deelname aan een Maori show en een typische hangimaaltijd vormen de perfecte afsluiter van deze dag. We overnachten in het hotel. (O,D)

OPMERKING

De reservatie en betaling van de facultatieve activiteiten gebeuren ter plaatse (cash of met kredietkaart). De prijs voor de vlucht naar White Island komt op ongeveer 895 NZD voor de helikoptervlucht inclusief vulkaanwandeling. Omwille van weersomstandigheden kunnen de namiddagactiviteiten van dag 4 en 5 omgewisseld worden.

shutterstock_88302769_(Small)

Dag 6

ROTORUA – TONGARIRO NATIONAL PARK

Na het ontbijt begeven we ons via Taupo naar het Tongariro National Park, een uitgestrekt vulkanisch natuurpark dat door Unesco werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Eerst maken we nog een stop aan de geothermische centrale van Wairakei. Nieuw-Zeeland was het tweede land ter wereld dat gebruik maakte van warm water uit het binnenste van de aarde om elektriciteit op te wekken. Ook de Huka Falls, gevormd door de Waikatorivier die hier naar beneden dondert, zijn een bezoekje waard. We lunchen in het THE BAYVIEW CHATEAU HOTEL, centraal gelegen in het Tongariro National Park. De vaak met sneeuw bedekte kraters van de Ruapehu-, Tongariro- en Ngauruhoe vulkanen vormen een onvergetelijk decor. Het fascinerende vulkaangebergte leer je pas kennen tijdens een prachtige natuurwandeling, die we in de namiddag maken doorheen het droge steppelandschap en langs gestolde lavatongen. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 7

TONGARIRO NATIONAL PARK – WELLINGTON

Na het ontbijt rijden we naar het zuidpunt van het Noordereiland. We komen langs de zuidflanken van de Ruapehuvulkaan en rijden door het spectaculaire landschap van de Rangitikeivallei. Geleidelijk aan zakken we af naar de kustlijn van de Tasmanzee. Na de lunch zetten we onze tocht verder naar Wellington. Aan een wondermooie baai, die uitgroeide tot een natuurlijke haven, breidt deze stad zich steeds verder uit. Bij aankomst in Wellington maken we een stop aan de parlementsgebouwen. Vervolgens brengen we een begeleid bezoek aan het Zealandia Eco Sanctuary, waar we de meest zeldzame diersoorten van Nieuw-Zeeland in hun natuurlijke omgeving kunnen bewonderen. We dineren en overnachten in het aan de haven gelegen COPTHORNE ORIENTAL BAY HOTEL. (O,L,D) 

shutterstock_270500015_(Small)

Dag 8

WELLINGTON

Na het ontbijt genieten we van een vrije voormiddag waarin we zelf op ontdekking kunnen gaan in Wellington. De bedrijvige binnenstad wordt omringd door groene heuvels bebouwd met typische houten huizen. Smalle straten kronkelen in vele linten naar de binnenstad van waaruit we met de kabelbaan in enkele minuten Kelburn kunnen bereiken. We kunnen hier ook de mooie botanische tuin bezichtigen. In de namiddag brengen we een begeleid bezoek aan het prachtige Te Papa museum. We overnachten in het hotel. (O)

Dag 9

ZUIDEREILAND WELLINGTON – PICTON – NELSON

Na het ontbijt verlaten we het Noordereiland. In de natuurlijke haven van Wellington ligt de veerboot te wachten tot alle voertuigen in de romp van het schip verdwenen zijn, alvorens de diepe baai uit te varen. Na een tocht over de Cook Strait laveren we de schitterende Queen Charlotte Sound binnen. Een waterparadijs met intieme baaien en diepblauwe inhammen die door het bergachtige landschap kronkelen. Als we geluk hebben, begeleiden dolfijnen en watervogels de ferry op zijn tocht naar Picton. Bij aankomst op het Zuidereiland volgen we de bekoorlijke route doorheen de befaamde wijngaarden van Marlborough tot Havelock, gelegen in het hart van het Marlborough Sounds Maritime Park. Dit diep ingesneden, groene kustgebied met een wirwar van eilanden, schiereilanden en baaien doet het hart van elke natuurliefhebber sneller kloppen. Toch is dit nog maar een voorsmaakje van de overweldigende natuurpracht die het Zuidereiland te bieden heeft. We nemen onze intrek in het aangename plaatsje Nelson, waar we twee nachten zullen verblijven in het GRAND MERCURE MONACO RESORT. We dineren in een lokaal restaurant aan de Tasmanzee. (O,D)

Dag 10

NELSON: ABEL TASMAN NATIONAL PARK

Na een heerlijk ontbijt gaat onze tocht langs de Tasman Bay naar Kaiteriteri. Op de landtong tussen de Tasman Bay en Golden Bay ligt een van de kleinste en lieflijkste nationale parken van Nieuw-Zeeland. De rit van Nelson naar het nationaal park voert ons langs wijngaarden en talloze fruitkwekerijen tot de natuur weer gaat overheersen. Vanuit Kaiteriteri verkennen we per boot de bekoorlijke kustlijn van eilandjes, bosgebieden en prachtige zandstranden van het Abel Tasman National Park. Hier genieten we van een ronduit schitterende en ook wel pittige wandeling in een van de mooiste kustgebieden van het land. We genieten van een picknicklunch en nemen onze tijd om van het mooie strand te genieten. In de namiddag varen we terug naar Kaiteriteri. We dineren en overnachten in onze accommodatie te Nelson. (O,picknicklunch,D)

shutterstock_656983678_(Small)

Dag 11

NELSON – PAPAROA NATIONAL PARK – PUNAKAIKI/HOKITIKA

Na het ontbijt verlaten we Nelson richting zuidwesten met de onvolprezen West Coast als bestemming; een absolute must voor de ware Nieuw-Zeeland liefhebber. We doorkruisen de groene pracht van het Victoria Forest Park en het Kahurangi National Park en bereiken Westport waar we de pelsrobbenkolonie van Cape Foulwind bezoeken. Daarna volgt een rit langs de ruige kustlijn van de Tasmanzee. Middenin het indrukwekkende Paparoa National Park doen de Pancake Rocks ons verbazen. Deze 30 miljoen jaar oude kliffen van dunne kalksteenlagen, tot pannenkoeken geërodeerd, laten zich het best bewonderen vanop Dolomite Point. Dit uitzichtpunt, te bereiken via een korte wandeling doorheen betoverend groen, is ook de uitverkoren plaats om het schouwspel gade te slaan van de onstuimige branding die bij vloed het water metershoog uit de imposante blowholes doet opspuiten. We dineren en overnachten in het PUNAKAIKI RESORT of het BEACHFRONT HOTEL HOKITIKA. (O,D)

Dag 12

PUNAKAIKI/HOKITIKA – WESTLAND NATIONAL PARK – FRANZ JOSEF

Na het ontbijt volgen we de kustlijn zuidwaarts langs de intens groene West Coast. Het berggebied ten oosten van Hokitika is befaamd als vindplaats van het groene goud: de greenstone of pounamou. Deze Nieuw-Zeelandse jade was en is nog steeds een onontbeerlijke grondstof voor de Maori die hem op kunstige wijze tot sieraad, ritueel voorwerp of werktuig weten om te vormen. We bereiken het Westland National Park, gekenmerkt door de opvallende landschappelijke tegenstellingen. In het westen zijn er kilometerslange zandstranden en stille meren. In het oosten liggen machtige gletsjers tussen de met ondoordringbaar regenwoud beklede hoogste bergen van Oceanië. Aangekomen in het pittoreske plaatsje Franz Josef maken we ons klaar voor een nieuw avontuur. Een spectaculaire, begeleide wandeling voert ons tot aan de voet van de Franz Josef Glacier. Deze ijsmassa beweegt zich dagelijks bijna 2 m voort en eindigt op slechts 200 m boven de zeespiegel. Hier krijg je ook de kans om, tijdens facultatieve helikoptervluchten, de ‘wereld van de 60 gletsjers’ van bovenaf te bewonderen. Tijdens de Twin Glacier flight worden de Franz Josef- en Foxgletsjers vanuit een andere dimensie getoond en is er een landing op de besneeuwde, blauwige ijsmassa voorzien. De Mount Cook Grand Tour flight is de meest complete helikoptervlucht waarbij je bovendien ook over de Tasmangletsjer en langs de hoogste berg, de Mount Cook, vliegt. We dineren en overnachten in het TE WAONUI FOREST RETREAT gelegen te midden van het regenwoud. (O,D)

OPMERKING

De facultatieve helikoptervluchten kosten ongeveer 325 NZD voor de 30 minuten durende Twin Glacier flight en ongeveer 455 NZD voor de Mount Cook flight van 40 minuten. Reservatie en betaling ter plaatse. 

Dag 13

FRANZ JOSEF – MOUNT ASPIRING NATIONAL PARK – WANAKA

Na het ontbijt vertrekken we naar Lake Matheson, een glaciaal ketelmeer vanwaar we tijdens onze ochtendwandeling een uniek uitzicht hebben over het Mount Cook massief. Bij mooi weer spiegelen de hoogste toppen zich in het gladde oppervlak van dit idyllische meer, dat in het hart van het regenwoud ligt. We vervolgen onze route langs de diepgroene westkust, een van de mooiste parels aan de Nieuw-Zeelandse kroon. We lunchen onderweg in een zalmkwekerij. De weg kronkelt vervolgens langs de kust om bij Haast landinwaarts te buigen. We volgen nu het groen omzoomde dal van de Haast-rivier tot we het Mount Aspiring National Park bereiken. Dit park met zijn prachtige alpiene landschappen en ontelbare watervallen nodigt uit tot ontdekken. Het is genoemd naar de 3035 m hoge berg Mount Aspiring, die vanwege zijn vorm vaak met de Matterhorn wordt vergeleken. Het laatste stukje van deze onbeschrijflijk mooie tocht loopt tussen twee reusachtige gletsjermeren: Lake Hawea en Lake Wanaka. Aan de voet van de 1417 m hoge Isthmus Peak zien we beide meren tegelijkertijd liggen. In Wanaka, een bekoorlijk toeristisch plaatsje aan de zuidoever van het gelijknamige meer, nemen we onze intrek in het EDGEWATER RESORT waar we ook dineren. (O,L,D)

Dag 14

WANAKA – QUEENSTOWN: GLENORCHY

Na het ontbijt begeven we ons richting Queenstown. Onderweg houden we even halt bij Arrowtown. De vroegere nederzetting van de goudgravers is een bezoekje waard. Vooral Buckingham Street gaat prat op het gerestaureerde erfgoed uit de tijd van de Goldrush. Vervolgens maken we een stop aan de Kawarau Suspension Bridge waar liefhebbers van bungeejumping een sprong in het diepe kunnen wagen (facultatieve activiteit, ter plaatse te reserveren). De lunch wordt voorzien te midden van ‘s werelds meest zuidelijke wijngaarden. Bij het wijnproeven zal duidelijk worden dat de Nieuw-Zeelandse wijnen niet moeten onderdoen voor de Europese. Via Lake Hayes, dat zich nestelt aan de voet van de tot 2300 m oprijzende Remarkables, bereiken we Queenstown. Dit is het toeristische centrum van het Zuidereiland, aan de oever van het Lake Wakatipu. Vanuit Queenstown maken we een prachtige namiddagexcursie naar Glenorchy, gelegen aan het uiterste noordpunt van het Wakatipumeer. We checken in in het THE REES HOTEL, gelegen buiten het drukke stadscentrum. (O,L)

Dag 15

QUEENSTOWN

We ontbijten en starten vandaag onze vrije dag. Het zal moeilijk zijn een keuze te maken uit de ontelbare mogelijkheden die Queenstown te bieden heeft. In deze adrenalinehoofdstad van Nieuw-Zeeland is er voor ieder wat wils: van avontuurlijke activiteiten zoals jetboating, paragliding, paardrijden of een vroege ballonvaart tot gezellig kuieren door de winkelstraten. Een aanrader hier is de avontuurlijke en toch comfortabele 4x4 tocht ‘off the beaten track’ naar de schitterende landschappen van Skippers Canyon. (O)

shutterstock_109515227_(Small)

Dag 16

QUEENSTOWN – TE ANAU: MILFORD SOUND

Na het ontbijt volgen we de oevers van het Wakatipumeer, met aan de andere kant de machtige bergketen van de Remarkables, tot we Te Anau bereiken. Dit is de poort tot het nauwelijks ontsloten Fiordland National Park. Daarmee zijn we aangekomen aan het grootste nationale park van Nieuw-Zeeland, met een oppervlakte van maar liefst 1,2 miljoen hectare. Na de vroege lunch begeven we ons op weg naar een nieuw hoogtepunt: Milford Sound. We rijden dwars door ongerepte, wilde landschappen en een altijd groen regenwoud. We doorkruisen meerdere gletsjervalleien omgeven door machtige rotsformaties en bergtoppen. De Milford Road geldt dan ook als een van de meest indrukwekkende bergwegen ter wereld. Bij aankomst wacht ons een onvergetelijk uitzicht over het omringende landschap. Hier maken we een adembenemende boottocht in de Milford Sound met zijn praktisch loodrechte rotswanden, door regenwoud overwoekerde dalen en watervallen die zich honderden meters naar beneden storten. Dolfijnen en pelsrobben begeleiden soms de tocht doorheen deze indrukwekkende fjord. We dineren en overnachten in het DISTINCTION TE ANAU HOTEL & VILLAS. (O,L,D)

Dag 17

TE ANAU – DUNEDIN

Als we na het ontbijt het Zuidereiland van west naar oost doorkruisen, komen we stilaan in een totaal ander landschap terecht. We doorkruisen kleine stadjes zoals Gore, Lumsden en Milton. Het is bijna ondenkbaar dat hier, in deze nu haast levenloze plaatsen, ooit de goudkoorts hoogtij vierde. Vanuit de lucht wordt dit deel van het Zuidereiland wel eens vergeleken met een sesambroodje. Ontelbare schapen grazen er immers als witte sesamzaadjes in een met beemdgras bezaaid glooiend landschap. Bij aankomst aan de oostkust genieten we van de lunch in een lokaal restaurant. ‘s Middags rijden we verder langs het Otago schiereiland, de ecologische schatkamer van Dunedin. Taiaroa Head, de heuvel op het einde van het schiereiland gaat er prat op de enige plaats op het vasteland ter wereld te zijn waar ‘s werelds grootste watervogel komt broeden in de nabijheid van mensen. We maken hier een boeiende wildlife cruise die ons van een beschutte, natuurlijke binnenhaven tot op de Stille Oceaan voert. Vanop het water kunnen we de koningsalbatros goed zien en verstoren we de rust van deze elegant vliegende vogels niet. Met wat geluk zien we hoe een albatros, enkel door gebruik te maken van de juiste thermiek, erin slaagt zich al glijdend in het luchtruim te begeven. Nog een hoogtepunt op Taioroa Head is de aanwezigheid van de geeloogpinguïn, een van de zeldzaamste en meest bedreigde pinguïnsoorten ter wereld. De hoiho, zoals hij genoemd wordt door de Maori, dankt zijn naam aan zijn goudkleurig oogmasker. ‘s Avonds waggelt hij, na zijn tocht in zee op zoek naar voedsel, moeizaam de duinhelling op naar nest en partner. Vanuit goed gecamoufleerde observatieplaatsen kunnen we de gedragingen van deze buitengewone dieren aanschouwen. Na deze unieke observaties keren we terug naar Dunedin waar we zullen overnachten in het centraal gelegen SCENIC DUNEDIN CITY HOTEL. We dineren in het hotel. (O,L,D) 

Dag 18

DUNEDIN – MOUNT COOK NATIONAL PARK

Vandaag genieten we van een heerlijk ontbijt. Wanneer we noordwaarts trekken, volgen we eerst nog de kustlijn van de Stille Oceaan. Tijdens een korte maar opwekkende strandwandeling staan we plots oog in oog met de Moeraki Boulders, geheimzinnige stenen die miljoenen jaren geleden door een bijzondere geologische activiteit gevormd werden. Dan gaan we landinwaarts voor een volgend, uniek hoogtepunt. We volgen de Waitakivallei, de belangrijkste energieleverancier van Nieuw-Zeeland en klimmen naar het prachtige Mackenzie Country. Hier worden we beloond met enkele mooie landschappen, prachtige gletsjermeren en de reuzen van de zuidelijke Alpen. Vanaf de zuidpunt van het Lake Pukaki worden we gegrepen door de aanblik op de meest majestueuze van allemaal: Mount Cook, die door de Maori met veel respect Aoraki of Wolkenkliever wordt genoemd. We dringen het gelijknamige nationale park binnen en nemen onze intrek in het prachtig gelegen THE HERMITAGE AORAKI HOTEL, een van de meest vermaarde hotels van Nieuw-Zeeland. Het feit dat we in het hart van Mount Cook National Park verblijven, laat ons ook toe er ten volle van te genieten. De diverse wandelmogelijkheden zijn ideaal en we gaan dan ook op verkenning in dit unieke nationale park. Nadien genieten we des te meer van een heerlijk diner in het hotel. (O,D)

shutterstock_219773134_(Small)

Dag 19

MOUNT COOK NATIONAL PARK – FAIRLIE – CHRISTCHURCH

Na een heerlijk ontbijt is het tijd voor wat actie. Voor de liefhebbers van een spectaculaire alpenvlucht kan er, indien in Franz Josef Glacier niet kon gevlogen worden, ook hier een optionele scenic flight worden georganiseerd. We stoppen onderweg aan het Lake Tekapo waar het unieke kleurenspel van het gletsjersmeltwater steeds opnieuw ieders verbazing wekt. In Fairlie nuttigen we een farmlunch. We zien hier een lokale schaapscheerder aan het werk en staan versteld over de snelheid waarmee hij in een mum van tijd deze dieren van hun wol weet te ontdoen. In de namiddag wordt het landschap vlakker en bereiken we de Canterbury Plains, de grootste laagvlakte van Nieuw-Zeeland. Bij aankomst in Christchurch zal een kort stadsbezoek duidelijk maken dat deze metropool van het Zuidereiland ondanks de aardbeving van 2011 toch nog een authentiek en vriendelijk karakter heeft bewaard. Bijna 20% van de oppervlakte van deze stad wordt door prachtig onderhouden parken ingenomen. De Avon rivier zorgt hierbij voor een schilderachtig effect. We overnachten en genieten van het afscheidsdiner in het aangename en comfortabele COMMODORE HOTEL, gelegen in de buurt van de luchthaven. (O,L,D)

Dag 20

CHRISTCHURCH – BANGKOK

Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven voor een vlucht naar Bangkok. We komen aan in de internationale luchthaven van Bangkok. We nemen de transfer naar het CHATRIUM RIVERSIDE HOTEL voor een deugddoende overnachting. (O)

Dag 21

BANGKOK - BRUSSEL

Na het ontbijt kunnen we genieten van de faciliteiten van het hotel of deelnemen aan de ontdekkingsuitstap van Bangkok. We maken een verkennende boottocht op de Chao Phraya- of Koningsrivier. We varen op de schilderachtige klongs van het stadsdeel Thonburi en zien hoe het dagelijkse leven van de Thai zich afspeelt langsheen de vele kanaaltjes. Na een lekkere Thaïse lunch keren we over de Chao Phraya terug naar het hotel om nog even te ontspannen, ons op te frissen en heerlijk te dineren. Nadien nemen we de transfer naar de luchthaven voor vertrek naar Brussel. (O,L,D)

Dag 22

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.