Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Uniek dierenleven in Madagaskar

Madagaskar, het 4de grootste eiland ter wereld, wordt gescheiden van het Afrikaanse continent door de Straat van Mozambique. Door de jarenlange geografische isolatie ontwikkelden zich unieke diersoorten en ontstond een waaier een landschappen. Je reist er als het ware door drie verschillende continenten: Azië, Afrika en Australië. Tijdens onze rondreis ontdekken we het ongekende noorden met zijn bizarre rode zandstenen formaties en regenwoud met heilige watervallen. Het centrale deel van het eiland geeft ons een introductie tot de bizarre begrafenisrituelen die de Merina en Betsileo bevolking nog steeds onderhouden. Van de hooglanden met zijn rijstterrassen dalen we uiteindelijk af naar de geërodeerde zandstenen massieven en stekelige wouden met baobabs die de thuis vormen van de ringstaartmaki’s en sifaka’s. Het buitengewone dierenleven laat ongetwijfeld een onvergetelijke indruk op je na!

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind maart 2022 geldt het reisprogramma in onze 2021-2022 brochure.

2
Cultuur
6
Natuur
6
Kindvriendelijk
4
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

“De talrijke lemuursoorten en felgekleurde kameleons maken elke wandeling uniek. Witte zandstranden, het immer groene regenwoud en bizarre rotsformaties voeren ons naar een bijna onwerkelijke fantasiewereld. Voeg hieraan een weliswaar arme, maar goedlachse bevolking toe en onze rondreis is compleet.” - Reisleider Madagaskar Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar Madagaskar. Lees verder

Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – ANTANANARIVO

We vertrekken vanuit Brussel naar Antananarivo. 

Dag 2

ANTANANARIVO

Bij aankomst in de hoofdstad van Madagaskar, vervullen we eerst de immigratieformaliteiten en rijden dan naar het TAMBOHO HOTEL of het CARLTON HOTEL voor de check in. Deze namiddag nemen we even rust. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (D)

Dag 3

ANTANANARIVO - ANDASIBE

Na het ontbijt rijden we langs kleine dorpjes en mooie heuvellandschappen naar Andasibe. We lunchen in een lokaal restaurant en nemen vervolgens onze intrek in de MANTADIA LODGE. Tijdens een avondwandeling in VOI, een reservaat dat grenst aan het nationaal park van Andasibe, krijgen we de kans om fascinerende nachtdieren te observeren zoals ‘s werelds kleinste primaat: de dwergmuismaki. Talrijke kameleonsoorten die overdag moeilijk te zien zijn, kunnen we met wat geluk terugvinden in het donker. We worden omringd door de vreemde geluiden van dit tropisch regenwoud en gaan op zoek naar een paar van de best gecamoufleerde insecten en gekko’s ter wereld. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

dag_3_shutterstock_562425904_(Medium)

Dag 4

ANDASIBE

We starten onze dag met een ontbijt en vervolgens maken we ons klaar voor een prachtige wandeling in het nationaal park van Andasibe. Dit regenwoud bestaat uit dichtbegroeide, vochtige bossen waar elk vrij plekje bedekt wordt door lianen, mossen, varens en meer dan honderd verschillende soorten orchideeën. Pandanus, bamboe, reizigerspalm, palissander- en ebbenhout zijn maar enkele voorbeelden van de talrijke flora die het park rijk is. We gaan op zoek naar de indri indri, de grootste lemurensoort van Madagaskar die bekend staat voor zijn unieke roep. ‘s Morgens kunnen we al van ver horen hoe de verschillende families hun territorium afbakenen. In een restaurant in Andasibe genieten we van een smakelijke lunch. In de namiddag steken we per kano over naar het Lemureneiland, waar de bruine, knorrende maki’s ons verwelkomen. Tijdens onze wandeling door het eucalyptuswoud ontmoeten we maar liefst vier lemurensoorten, waaronder de kleine bamboelemuur. Deze bijzondere primaat is de aanwezigheid van de mens al wat gewoon, wat leidt tot een unieke en intense kennismaking. We dineren en overnachten in de lodge. (O,L,D)

Dag 5

ANDASIBE – ANTSIRABE

Na het ontbijt vertrekken we richting Antsirabe, de mooiste stad van Madagaskar. Onderweg maken we een aantal fotostops en genieten we in de centrale hoogvlakten van de prachtige landschappen. Na de lunch in een plaatselijk restaurant, bezoeken we een traditioneel aluminiumfabriekje in Ambatolampy. Oude motorblokken en stukjes aluminium worden hier gesmolten en omgetoverd tot kookpotten. De eerste etappe van de Route Nationale 7 (RN7), de belangrijkste noord-zuidverbinding van het land, loopt grotendeels langs het Ankaratragebergte en brengt ons naar Antsirabe. De huisjes hebben hier de mooie, rode kleur van lateriet dat fel contrasteert met de groene tinten van de rijstterrassen. Tijdens deze rit zien we op verschillende plaatsen prachtig versierde familiegraven van de Merina’s. Het aangename contact met de plaatselijke bevolking van de hoogvlakten maakt er een onvergetelijke dag van. In de namiddag nemen we onze intrek in het ROYAL PALACE hotel. We dineren in een lokaal restaurant van deze kleurrijke stad en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 6

ANTSIRABE

Vandaag verlaten we de geasfalteerde wegen om het platteland te verkennen. De landschappen zijn hier nog steeds getuige van de vroegere vulkanische activiteit. We wandelen naar een uitkijkpunt op het prachtige, blauwe Tritriva kratermeer en bezoeken er een typisch Merina dorpje. Onderweg zien we met een beetje geluk hoe de boeren op ambachtelijke wijze hun zeboekarren bouwen. Na deze bijzondere kennismaking met de bevolking trekken we terug naar Antsirabe voor de lunch in een plaatselijk restaurant. In de namiddag nemen we tijdens ons stadsbezoek een kijkje bij Mr. Mamy, uitvinder van de miniatuurfietsjes en pousse-pousse, die hij uit gerecycleerde blikjes, remkabels en telefoondraad maakt. We dineren in de stad en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 7

ANTSIRABE – RANOMAFANA

Na het ontbijt rijden we naar het hart van de Betsileo stam, de op twee na grootste bevolkingsgroep van Madagaskar van welke de naam de talrijke onoverwinnelijke betekent. De Betsileo zijn rijstspecialisten, een vaardigheid die ze van hun Zuidoost-Aziatische voorouders geërfd hebben. De mannen ploegen de talloze veldjes en de vrouwen planten en oogsten de rijst. Onderweg houden we halt in het dorpje Ambositra dat bekend is voor de Zafimaniry beeldhouwers. We bezoeken er de kleurrijke lokale markt en lunchen in een gezellig restaurantje. In de namiddag vervolgen we onze weg door het meest indrukwekkende deel van de hooglanden waar heuvels en bergen het prachtige landschap gevormd hebben. Bij elke stop verwelkomen de Betsileokinderen ons met de glimlach. Tenslotte verlaten we de hoofdweg en maken nog een korte stop bij de spectaculaire waterval van de Namorona rivier die dwars door het Nationaal Park van Ranomafana stroomt. Bij aankomst in het dorpje Ranomafana nemen we onze intrek in het HOTEL THERMAL waar we vervolgens dineren en overnachten. (O,L,D)

dag_7_5DM48096_klant_Hutsebaut_Jackie_(Medium)

Dag 8

RANOMAFANA NATIONAAL PARK

Na een deugddoend ontbijt vertrekken we naar het nationaal park van Ranomafana. In 1986 ontdekte de Amerikaanse primatoloog, Patricia Wright, de gouden bamboelemuur. Dankzij de unieke biodiversiteit werd het gebied in 1991 uitgeroepen tot nationaal park en in 2007 plaatste ook Unesco het op de werelderfgoedlijst. Tijdens een wandeling door het lager bergregenwoud krijgen we de kans om de unieke en zeldzame halfmaki’s te observeren. De grote hoeveelheid bamboe die hier groeit is voor vele lemuren het belangrijkste dieet. Na onze tocht keren we terug naar het dorp voor onze lunch in een lokaal restaurant. In de namiddag maken we nog een korte wandeling door het pittoreske dorpje van de Tanala. Ranomafana betekent heet water in het Malagassisch en ten tijde van de koloniale periode bouwden de Fransen hier een kuuroord. Na deze mooie dag dineren en overnachten we in het hotel. (O,L,D)

Dag 9

RANOMAFANA – RANOHIRA

We ontbijten vroeg vandaag en rijden richting het dorpje Ambalavao, waar we een kijkje nemen in een fabriekje waar het mooie Antaimoropapier wordt gemaakt. De schors van de plaatselijke moerbeiboom is het basisproduct van dit handgeschept papier. In het atelier zien we het eindresultaat: prachtige kaartjes, fotoboeken en -kaders versierd met gedroogde bloemen. Na onze lunch in een klein restaurant in het dorp, maken we een korte wandeling in het reservaat van Anja voor onze eerste ontmoeting met de ringstaartmaki’s, het nationale symbool van Madagaskar. De plateaus liggen nu ver achter ons en de landschappen veranderen drastisch. La Porte du Sud heet ons welkom in het warme, droge zuiden. De RN7 brengt ons verder naar Ihosy, de hoofdstad van de beruchte Bara stam, waar de dieren meer waard zijn dan de vrouwen. Via het vlakke Plateau d’Horombe komen we uiteindelijk aan in het Colorado van Madagaskar: het Massief van Isalo. Na deze dag vol nieuwe indrukken nemen we onze intrek in de mooie kamers van het prachtig gelegen hotel LE JARDIN DU ROY. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

dag_9_shutterstock_299564516_(Large)

Dag 10

RANOHIRA: ISALO NATIONAAL PARK

Het nationaal park van Isalo bestaat uit een enorm continentaal, zandstenen plateau dat gevormd werd tijdens de Juraperiode. Diepe canyons, grasvlaktes en groene oases vol palmbomen creëren de sfeer van het Wilde Westen. Wind- en watererosie maakten bizarre vormen in dit zachte gesteente. Dit bijzonder landschap getuigt van een van de belangrijke fases in de geologische ontwikkeling van het Afrikaanse continent. Door de grasvlaktes, waar inheemse olifantsvoeten en aloësoorten groeien, wandelen we naar La Piscine Naturelle. Deze groenblauwe waterpoel wordt gevoed door het kristalheldere water van een door pandanus overgroeide waterval. Er bestaat geen betere plek voor een verfrissende duik, waar we dan ook ten volle van genieten. Een heerlijke lunch is de beste beloning na onze wandeling. In de namiddag kunnen we ons nog even opfrissen in het hotel alvorens we naar La Fenêtre rijden. Dit natuurlijke, in zandsteen geërodeerde venster begroeid met kleurrijke korstmossen, is het gedroomde decor voor een zonsondergang met een lekker aperitiefje. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 11

RANOHIRA – ZOMBITSE VOHIBASIA NATIONAAL PARK – IFATY

Na een vroeg ontbijt rijden we via het saffierendorpje Ilakaka verder richting Ifaty. Hier variëren de landschappen van kale, uitgestrekte vlaktes tot dichtbegroeid doornwoud. Onderweg bezoeken we het Zombitse Vohibasia Nationaal Park dat bestaat uit droog loofverliezend bos. In dit droge woud maken we kennis met l’arbre Vazaha en de beroemde Za baobabs, een van Madagaskars zes endemische baobabsoorten. Het park is ook een uitgelezen plek om de Verreaux sifaka’s en de Zombitse sportive lemur te spotten. Na een mooie wandeling in het park genieten we van een eenvoudige picknicklunch ter plaatse. In de namiddag rijden we via Tuléar naar het Vezodorpje Ifaty waar we inchecken in ons hotel LES DUNES D’IFATY. We dineren en overnachten in het hotel. (O,picknicklunch,D)

Dag 12

IFATY

Na het ontbijt varen we per motorboot naar Le Massif des Roses, midden in de lagune van Ranobe. Deze snorkelplaats biedt een mooie variëteit aan kleurrijke vissoorten en koralen in de vorm van rozenblaadjes. Een bezoek aan het dorpje Mangily wordt georganiseerd voor diegenen die liever hun voetjes droog houden. Een heerlijke zeevruchtenlunch maakt van deze dag een onvergetelijke ervaring. Na onze lunch brengen we een bezoek aan het privé-reservaat van Reniala. Tijdens onze wandeling in deze botanische tuin van 60 hectare leren we alles over het unieke ecosysteem van het doornwoud. Naast 2.000 plantensoorten, waarvan 90% inheems in het zuidwesten van Madagaskar, vinden we hier ook stokoude, spectaculaire baobabs terug. Dit privépark is bij ornithologen heel gekend voor zijn inlandse vogelsoorten. Na deze spannende dag keren we terug naar het hotel voor ons diner en onze overnachting. (O,L,D) 

6_shutterstock_338363768_(Large)

Dag 13

IFATY – TULÉAR – ANTANANARIVO

Tijdens onze vrije voormiddag kunnen we een mooie strandwandeling maken of een frisse duik nemen in het zwembad van het hotel. Na een vroege lunch brengen enkele jeeps ons naar de luchthaven van Tuléar voor onze binnenlandse vlucht naar Antananarivo. Indien de tijd het toelaat, maken we nog een verkennende rondrit door de hoofdstad. We dineren en overnachten in TAMBOHO HOTEL of het CARLTON HOTEL. (O,L,D)

Dag 14

ANTANANARIVO – DIEGO SUAREZ

We vertrekken vroeg naar de luchthaven voor onze binnenlandse vlucht naar Diego Suarez. Het vervlogen koloniale karakter van de stad is nog terug te vinden in Rue Colbert, Rue Richelieu, de overdekte markt en in het vroegere Hôtel de la Marine. De Baai van Antsiranana is een adembenemend mooie lagune die in de vorm van vier bloemblaadjes naar de Indische Oceaan loopt. Bij aankomst rijden we met onze jeeps naar het vissersdorpje Ramena. Onderweg zien we de typische baobabs genaamd naar de streek van Diego Suarez (Adansonia Suarezensis). Ook rijden we langs het heilige eilandje van vulkanische oorsprong: le Pain de Sucre. Na de lunch in een visrestaurantje in Ramena maken we een magnifieke wandeling langs de parelwitte zandstranden, grijze lavarotsen en hoge duinen van Les 3 Baies. We nemen onze intrek in het ALLAMANDA HOTEL. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

dag_15_MA1_1040_(Medium)

Dag 15

DIEGO SUAREZ: AMBERGEBERGTE

Vandaag trekken we naar het zuiden van Diego Suarez richting het dorpje van Joffreville. Het Ambergebergte is het oudste nationaal park van Madagaskar gesticht in 1958. Dit primair regenwoud bestaat uit een geïsoleerd gedeelte van lager bergregenwoud gelegen tussen 800 en 1470 meter hoogte en kent een enorme biodiversiteit. We vinden er eeuwenoude bomen, heilige watervallen en unieke lemuren. Ook de indrukwekkende Uroplatusgekko of de koning van de camouflage en de tweede kleinste kameleon ter wereld, leven in dit prachtige gebied. Honderden medicinale planten en ook de wurgficus groeien hier in het wild. We maken een mooie wandeling en genieten van een verzorgde picknicklunch in het park. In de late namiddag brengen we nog een bezoek aan het centrum van Diego Suarez. We dineren en overnachten in het hotel. (O,picknicklunch,D)

Dag 16

DIEGO SUAREZ: DE RODE TSINGY VAN IRODO

Na het ontbijt vertrekken we naar de Rode Tsingy van Irodo. In tegenstelling tot de grijze karst die we terugvinden in het noordwesten en westen van het eiland, vormen de rode kathedraalachtige steenformaties een uniek geologisch fenomeen in Madagaskar. Door de ontbossing kwam de rode zandstenen ondergrond bloot te liggen en onder invloed van wind- en watererosie ontstonden 50 jaar geleden deze grillige vormen. De Tsingy’s hebben ronde punten met kleurschakeringen van witachtig naar oranjerood afhankelijk van het invallende licht. We dalen af in een canyon voor een korte wandeling zodat we deze speciale formaties van dichtbij kunnen bekijken. Op de terugweg maken we nog enkele stops om de kleine Tsingy’s te fotograferen die diep onder ons in een brede kloof liggen. We lunchen in een lokaal restaurant. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 17

DIEGO SUAREZ – ANTANANARIVO

Vroeg ontbijten vandaag. Hierna rijden we naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht terug naar de hoofdstad Antananarivo. Bij aankomst genieten we van onze lunch in een lokaal restaurant. Indien de tijd het toelaat brengen we nog een bezoek aan het Koninklijk Paleis van Ambohimanga. Het dorpje Ambohimanga of De Blauwe Heuvel was ten tijde van de Merina koningen de hoofdstad van Madagaskar. Het paleis, dat tot Unesco werelderfgoed behoort, is opgetrokken uit palissanderhout. In de tuinen worden nog steeds ritueel eenden of kippen geofferd ter ere van de overleden koning Andrianampoinimerina. We gaan terug naar het TAMBOHO HOTEL of het CARLTON HOTEL voor een heerlijk diner en onze overnachting. (O,L,D)

Dag 18

ANTANANARIVO – BRUSSEL

Na een laat ontbijt worden we naar de internationale luchthaven van Antananarivo gebracht voor onze retourvlucht naar Brussel. (O)

Dag 19

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Het reisprogramma van onze voorjaarsreizen 2022

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind maart 2022 geldt het reisprogramma in onze 2021-2022 brochure.

Download het 2021-2022 reisprogramma