Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Uniek dierenleven in Madagascar

Madagaskar, het 4de grootste eiland ter wereld, wordt gescheiden van het Afrikaanse continent door de Straat van Mozambique. Door de jarenlange geografische isolatie ontwikkelden zich unieke diersoorten en ontstond een waaier een landschappen. Je reist er als het ware door drie verschillende continenten: Azië, Afrika en Australië. Tijdens onze rondreis ontdekken we het ongekende noorden met zijn bizarre rode zandstenen formaties en regenwoud met heilige watervallen. Op het tropische eiland Nosy Be met zijn geurige ylang ylang plantages komen we terecht in een klein stukje paradijs met een prachtige onderwaterwereld. Het centrale deel van het eiland geeft ons een introductie tot de bizarre begrafenisrituelen die de Merina en Betsileo bevolking nog steeds onderhouden. Van de hooglanden met zijn rijstterrassen dalen we uiteindelijk af naar de geërodeerde zandstenen massieven en stekelige wouden met baobabs die de thuis vormen van de ringstaartmaki’s en sifaka’s. Het buitengewone dierenleven laat ongetwijfeld een onvergetelijke indruk op je na!


Reisprogramma downloaden
2
Cultuur
6
Natuur
6
Kindvriendelijk
4
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL - ANTANANARIVO

Vertrek vanuit Brussel naar Antananarivo.

Dag 2

ANTANANARIVO

Aankomst op de luchthaven van Antananarivo. Na het vervullen van de immigratieformaliteiten worden we overgebracht naar HÔTEL LE LOUVRE & SPA. Na deze lange reis nemen we tijd om even tot rust te komen en te genieten van een lekker ontbijt. Daarna bezoeken we het koninklijk paleis van Ambohimanga. Het dorpje Ambohimanga of ‘de Blauwe Heuvel’ was ooit de hoofdstad van Madagaskar ten tijde van de Merina-koningen. Het paleis, dat tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard, is geconstrueerd uit palissanderhout volgens het model van de 18de-eeuwse huizen van de hoogplateaus. In de tuinen van het paleis worden nog steeds rituele offers van eenden of kippen gebracht ter ere van de overleden koning Andrianampoinimerina. Deze site is heilig voor de Merina-bevolking en biedt een goede introductie tot de eeuwenoude tradities van de lokale bevolking. Na het bezoek keren we terug naar het centrum van Antananarivo waar we lunchen in een mooie brasserie. In de namiddag maken we een korte verkennende rondrit door de hoofdstad, waarbij we onder andere naar het hoogste punt van de stad gaan en een kijkje nemen rond het Anosy-meer. De stad werd strategisch gebouwd op de top en de hellingen van een rotsachtige heuvelrug, waar zich de ruïnes van het paleizencomplex van de Merina-koningen bevinden. We dineren in een typisch lokaal restaurant. Overnachting in het hotel. (O,L,D)

AdA_Ambohimanga__5

Dag 3

ANTANANARIVO - ANDASIBE

Na het ontbijt rijden we door kleine dorpjes en mooie heuvellandschappen richting Andasibe, waar we lunchen. We nemen onze intrek in de bungalows van de VAKÔNA FOREST LODGE. Tijdens een avondwandeling aan de rand van het Andasibe nationaal park krijgen we de kans om fascinerende nachtdieren te observeren zoals ‘s werelds kleinste primaat: de dwergmuismaki. Talrijke kameleonsoorten die overdag moeilijk te zien zijn, kunnen we met wat geluk terugvinden in het donker. We luisteren naar de vreemde geluiden uit het tropisch regenwoud en gaan op zoek naar een paar van de best gecamoufleerde insecten en gekko’s ter wereld. Diner en overnachting in de lodge. (O,L,D)

shutterstock_230353861

Dag 4

ANDASIBE

We starten onze dag met een wandeling door het nationaal park van Andasibe. De primaire wouden bestaan uit dicht begroeide vochtige bossen waar elk vrij plekje bedekt wordt door lianen, mossen, varens en meer dan 100 verschillende soorten orchideeën. Er groeit ook veel pandanus, bamboe, ravinala-reizigerspalm, palissanderhout en ebbenhout. We gaan op zoek naar de indri indri, de grootste lemurensoort van Madagaskar die gekend staat voor zijn unieke roep. ‘s Morgens kunnen we al van ver horen hoe ze hun territorium per familiegroep afbakenen. Meestal hebben we in het park ook een ontmoeting met de grootste kameleonsoort van het eiland. We nemen onze lunch in een plaatselijk restaurant in Andasibe en brengen een kort bezoek aan een klein dorpjeaan de rand van het park. In de namiddag trekken we naar het Lemureneiland, waar na een korte oversteek per kano de gekraagde maki’s ons verwelkomen. Tijdens de wandeling door het eucalyptuswoud ontmoeten we maar liefst drie lemurensoorten, waaronder de diadeemsifaka. Deze bijzondere primaat is de aanwezigheid van de mens al ietwat gewoon, wat leidt tot een unieke en intense kennismaking. Diner en overnachting in de lodge. (O,L,D)

MAD_4501_(Large)

Dag 5

ANDASIBE - ANTSIRABE

Na het ontbijt vertrekken we richting Antsirabe, de mooiste stad van Madagaskar. Onderweg maken we een aantal fotostops en genieten we van de prachtige landschappen van de centrale hoogplateaus. We lunchen in een plaatselijk restaurant. In het dorpje Ambatolampy bezoeken we een traditioneel aluminiumfabriekje waar we zullen zien hoe oude motorblokken en aluminium onderdelen worden gerecycleerd tot kookpotten. De eerste etappe van de Route Nationale 7 (RN7), de belangrijkste noord-zuid verbinding van het land, loopt grotendeels langs het Ankaratra-gebergte en brengt ons naar Antsirabe. De rode, laterietkleurige huisjes staan hier in contrast met de groene tinten van de rijstterassen. Langs de weg zien we op verschillende plaatsen de indrukwekkende Merina-familiegraven die prachtig versierd zijn. Het aangename contact met de plaatselijke bevolking van de hoogplateaus maakt er een onvergetelijke dag van. In de namiddag nemen we onze intrek in het COULEUR CAFE. Diner in een lokaal restaurant van het kleurrijke stadje en overnachting in het hotel. (O,L,D)

Dag 6

ANTSIRABE

We verlaten vandaag even de geasfalteerde wegen om via een aardepiste het platteland in te trekken. De landschappen zijn hier nog steeds getuige van de vroegere vulkanische activiteit in de regio. We wandelen naar een uitkijkpunt op het prachtige blauwe Tritriva-kratermeer en bezoeken er een typisch Merina-dorpje. Onderweg zien we met een beetje geluk de landbouwers op artisanale wijze hun zeboekarren bouwen. Na een kennismaking met de bevolking keren we terug naar Antsirabe voor de lunch in een plaatselijk restaurant. In de namiddag nemen we tijdens ons stadsbezoek een kijkje bij Mr. Mamy, de uitvinder van de miniatuurfietsjes en pousses pousses die hij uit gerecycleerde blikjes, remkabels en telefoondraad bouwt. We brengen ook een bezoek aan een lokale confiserie waar we de snoepjes met vanille, kaneel en gemberextracten kunnen degusteren. We eindigen ons bezoek in de mooie tuin van het 19de-eeuwse Hôtel des Thermes waar we genieten van het aperitief. Diner in de stad en overnachting in het hotel. (O,L,D)

MA1_1836

Dag 7

ANTSIRABE - FIANARANTSOA

Na het ontbijt rijden we richting het hart van de Betsileo-stam, de op twee na grootste bevolkingsgroep van Madagaskar, van wie de naam ‘de vele onoverwinnelijke’ betekent. De Betsileo zijn rijstspecialisten, een talent dat ze hebben meegekregen van hun Zuidoost-Aziatische voorouders. De aanleg van de uitgehakte terrassen getuigt van hun kennis en kunde. Onderweg houden we halte in het dorpje Ambositra, dat gekend is voor de Zafimaniry-beeldhouwers. We bezoeken er de kleurrijke lokale markt en lunchen in een gezellig restaurantje. In de namiddag vervolgen we onze weg door het meest indrukwekkende deel van de hooglanden en kronkelen we tussen de heuvels en bergen. Bij elke stop verwelkomen de Betsileo-kinderen ons met de glimlach. Bij aankomst nemen we onze intrek in het LA RIZIERE HOTEL. Diner in het hotel. (O,L,D)

Dag 8

FIANARANTSOA: RANOMAFANA NATIONAAL PARK

Vroeg ontbijt. Vandaag rijden we via enkele dorpjes van de Betsileo en Tanala stammen ongeveer 60 kilometer ten noorden van Fianarantsoa naar het Ranomafana Nationaal Park. Onderweg houden we ook halte aan de spectaculaire waterval van de Namorona-rivier. Ranomafana, wat ‘heet water’ betekent in het Malagasy, vormt een genetisch reservoir van met uitsterven bedreigde primaten- en plantensoorten. Tijdens een wandeling door het lager bergregenwoud krijgen we de kans om de unieke en zeldzame hapa-lemuren te observeren, die zich te goed doen aan de bamboesoorten die hier voorkomen.We nemen de lunch in een lokaal restaurant en maken een wandeling door het pittoreske dorpje van de Tanala. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)

AdA_Ranomafana__1

Dag 9

FIANARANTSOA - RANOHIRA

Vroeg ontbijt. We rijden richting het dorpje Ambalavao, waar we een wandeling maken in een reservaat waar ringstaartmaki’s verblijven. Verder nemen we in dit dorpje even een kijkje in een atelier, waar het mooie, met de hand geschepte en met gedroogde bloemen en planten versierde Antaimoro-papier wordt gemaakt. Het papier wordt verkregen na het fijnstampen van de schors van de plaatselijke moerbeibomen. We lunchen in een klein restaurantje in het dorp. In de namiddag trekken we verder naar ‘La Porte du Sud’. Onderweg komen we meestal de zeboe-herders tegen die met hun kuddes van zuid naar noord trekken om dieren te verkopen. We beginnen nu duidelijk de verschillen in klimaat en vegetatie te zien. Het wordt steeds warmer en droger. We passeren langs het dorp Ihosy, de hoofdstad van de beruchte Bara-stam, waar de dieren meer waard zijn dan de vrouwen. Dan klimt de weg verder naar het vlakke plateau d’Horombe en iets later komen we aan in het Colorado van Madagaskar: het Massief van Isalo. We rijden voorbij La Reine d’Isalo en nemen onze intrek in de mooie kamers van het prachtig gelegen LE JARDIN DU ROY. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_299564516_(Large)

Dag 10

RANOHIRA: ISALO NATIONAAL PARK

Het nationaal park van Isalo bestaat uit een enorm continentaal zandstenen plateau doorsneden met diepe canyons, grasvlaktes en groene oases met palmbomen. Wind en regen erodeerden de zandsteen in bizarre vormen, vergelijkbaar met landschappen uit het Wilde Westen. Dit getuigt van één van de belangrijke fases in de geologische ontwikkeling van het Afrikaanse continent. Door de grasvlaktes, waar ook de inheemse olifantsvoeten en aloë soorten groeien, wandelen we naar La Piscine Naturelle. Deze groenblauwe waterpoel wordt gevoed door het kristalheldere water van een door pandanus overgroeide waterval. We nemen onze tijd om een verfrissende duik te nemen in het water. Onderweg heerlijke picknicklunch. In de namiddag kunnen we ons nog even opfrissen, voor we verder gaan naar La Fênetre. Dit natuurlijke, in zandsteen geërodeerde venster begroeid met kleurrijke korstmossen, is de ideale plaats om met een lekker aperitiefje te genieten van de zonsondergang en de wisselende kleurschakeringen in het landschap. Diner en overnachting in het hotel. (O,picknicklunch,D)

MA1_2402_(Large)

Dag 11

ISALO - ZOMBITSE VOHIBASIA NP - IFATY

Na het ontbijt rijden we via het saffierendorpje Ilakaka verder via het laatste stuk van de RN7. De landschappen kunnen variëren van kale, uitgestrekte vlaktes tot compact doornwoud. Onderweg bezoeken we het Zombitse Vohibasia Nationaal Park, dat bestaat uit droog loof verliezend bos en een soort van transitiezone vormt tussen de droge en vochtige bossen van Madagaskar. In de droge wouden, moerassen en savanne groeit een veelheid aan orchideeën, wolfsmelkachtigen (euphorbiaceae) en zien we voor de eerste keer de prachtige apenbroodbomen of baobabs. Dit park behoort tot de beste plaatsen om kennis te maken met één van de meest interessante lemuursoorten: de dansende Verreaux’s sifaka. Na een uitgebreide wandeling in het park nemen we een verzorgde picknicklunch ter plaatse. In de namiddag rijden we via Tuléar naar het Vezo-dorpje Ifaty, waar we inchecken in ons hotel LES DUNES D’IFATY. Zeevruchtendiner en overnachting in het hotel. (O,picknicklunch,D)

MAD_6302_(Large)

Dag 12

IFATY

Deze ochtend nemen we vanop het strand een motorboot en varen we naar “Le Massif des Roses”, gelegen middenin de lagune van Ifaty. Deze snorkelplaats biedt een enorme variëteit aan kleurrijke vissoorten.Hierna genieten we van een uitgebreide lunch van verse zeevruchten. In de namiddagbrengen we een bezoek aan het Arboretum van Reniala. Op een oppervlakte van 60 ha krijgen we in het privéreservaat een inzicht in het bizarre en unieke ecosysteem van het doornwoud. We vinden er naast 2000 plantensoorten, waarvan 90 % endemisch zijn aan het zuidwesten van Madagaskar, ook enkele spectaculaire en heel oude baobabs terug. Dit privéparkje is bij de ornithologen heel gekend voor zijn endemische vogelsoorten. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)

RIK_8875_SMALL

Dag 13

IFATY

Na het ontbijt varen we per motorboot naar een Vezo-vissersdorpje waar we onder de indruk zullen zijn van de lokale transportmiddelen zoals zebukarren en de typische camion brousses van Madagaskar. De Vezo of de “mensen van de vissen” zijn animisten wiens leven beheerst wordt door de visvangst. Met hun prauwen gemaakt uit uitgeholde boomstammen en voorzien van een zelfgemaakt zeil, begeven ze zich elke ochtend ver van de kust om vis te vangen. We wandelen langs het strand waar tientallen kleurrijke vissersprauwen met hun verse vangst aanmeren. Tijdens de wandeling door het pittoreske dorpje kunnen we zien hoe de lokale bevolking de ingenieuze vissersprauwen bouwt. We nemen de lunch in een gezellig restaurant met uitzicht op de lagune van Ranobe. In de namiddag varen we met prauwen terug richting ons hotel. Tijdens het diner in het hotel genieten we van wat lokale muziek. Overnachting in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_97078949

Dag 14

IFATY - ANTANANARIVO

Ontbijt. Vrije voormiddag. Na een vroege lunch rijden we naar de luchthaven van Tuléar voor onze binnenlandse vlucht naar Antananarivo.We nemen het diner in een lokaal restaurant en overnachten in het HÔTEL LE LOUVRE & SPA. (O,L,D)

Dag 15

ANTANANARIVO - DIEGO SUAREZ

Na het ontbijt worden we overgebracht naar de luchthaven voor onze binnenlandse vlucht naar Diego Suarez. Lunch in de stad. Nadien nemen we onze intrek in het ALLAMANDA HOTEL. In de namiddag vertrekken we naar het vissersdorpje Ramena. Onderweg zien we de typische baobabs genaamd naar de streek van Diego Suarez (Adansonia suarezensis). We rijden eveneens langs het heilige eilandje ‘Le Pain de Sucre’. Tijdens een mooie wandeling langs parelwitte zandstranden ontdekken we de ‘3 Baies’ en zien we de koloniale vuurtoren en Franse kanonnen. Diner in een lokaal restaurant en overnachting in het hotel. (O,L,D)

Dag 16

DIEGO SUAREZ: AMBERGEBERGTE

Vandaag trekken we erop uit ten zuiden van Diego Suarez naar het nationaal park van het Ambergebergte. We bereiken het dorpje Joffreville aan de ingang van het park. Het Ambergebergte bestaat uit een geïsoleerd gedeelte van lager bergregenwoud gelegen tussen 800 en 1470 meter hoogte en kent een enorme biodiversiteit. We vinden er vochtige tropische regenwouden terug, heilige watervallen en vulkanische meren, unieke lemuursoorten en bonte vogelsoorten. Kleurrijke gekko’s, waaronder de indrukwekkende Uroplatusgekko, en de kleinste kameleon ter wereld leven in dit prachtige gebied. Honderden medicinale planten en orchideeën groeien hier in het wild. We maken een mooie trektocht door het park. We nemen de lunch in een lokaal restaurantje en brengen nog een kort bezoek aan het oude koloniale dorpje Joffreville, gekend voor de fruitteelt. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)

MA1_1482_(Large)

Dag 17

DIEGO SUAREZ: DE RODE TSINGHY VAN IRODO

Na een vroege wekdienst en het ontbijt vertrekken we richting de Rode Tsinghy van Irodo. Onderweg maken we een aantal fotostops wanneer we door een prachtig savanne gebied met indrukwekkende uitzichten rijden. In tegenstelling tot de grijze karst die we terugvinden in het noorden en westen van het eiland, vormen de rode kathedraalachtige steenformaties een uniek geologisch fenomeen in Madagaskar. Door de ontbossing kwam de rode zandstenen ondergrond bloot te liggen en onder invloed van de erosie van regen en wind ontstonden 50 jaar geleden deze grillige vormen. De Tsinghy’s hebben ronde punten met kleurschakeringen van witachtig naar oranjerood onder invloed van het invallende licht. Op deze site is een heerlijke picknicklunch voorzien. Diner en overnachting in het hotel. (O,picknicklunch,D)

MA1_1040_(Large)

Dag 18

DIEGO SUAREZ - ANTANANARIVO

Na het ontbijt maken we nog een korte wandeling door de oude stad, die nu Antsiranana heet. Het vervlogen koloniale karakter van de stad is nog terug te vinden in de overdekte markt, Rue Colbert en Rue Richelieu en het vroegere Hôtel de la Marine. De Baai van Antsiranana is een adembenemend mooie lagune die in de vorm van 4 bloemblaadjes naar de Indische Oceaan loopt. Na de lunch worden we overgebracht naar de luchthaven voor onze binnenlandse vlucht terug naar de hoofdstad Antananarivo. Bij aankomst rijden we naar HÔTEL LE LOUVRE & SPA . Afscheidsdiner in een lokaal restaurant en overnachting in het hotel. (O,L,D)

Foto_4

Dag 19

ANTANANARIVO - BRUSSEL

Ontbijt. Deze voormiddag brengen we een bezoek aan het project van Akamasoa dat 25 jaar geleden gesticht werd door een Argentijnse priester. We krijgen hier een unieke kijk op het dagelijks leven van de Malagasy. Lunch ter plaatse. In de namiddag vertrek naar de luchthaven van Antananarivo voor onze retourvlucht naar Brussel. (O,L)

Dag 20

BRUSSEL

Aankomst te Brussel.

Deze informatie als PDF downloaden?

Wil je deze informatie ook makkelijk raadplegen tijdens je reis? Download dan hier de pdf-versie!

Download PDF

Wil je met ons kennismaken?

Kom dan zeker eens langs op een van onze infodagen! Je kan er kennismaken met onze reisleiders en komt er alles te weten over jouw droombestemming.