Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Uniek dierenleven in Madagascar

Madagaskar, het 4de grootste eiland ter wereld, wordt gescheiden van het Afrikaanse continent door de Straat van Mozambique. Door de jarenlange geografische isolatie ontwikkelden zich unieke diersoorten en ontstond een waaier een landschappen. Je reist er als het ware door drie verschillende continenten: Azië, Afrika en Australië. Tijdens onze rondreis ontdekken we het ongekende noorden met zijn bizarre rode zandstenen formaties en regenwoud met heilige watervallen. Op het tropische eiland Nosy Be met zijn geurige ylang ylang plantages komen we terecht in een klein stukje paradijs met een prachtige onderwaterwereld. Het centrale deel van het eiland geeft ons een introductie tot de bizarre begrafenisrituelen die de Merina en Betsileo bevolking nog steeds onderhouden. Van de hooglanden met zijn rijstterrassen dalen we uiteindelijk af naar de geërodeerde zandstenen massieven en stekelige wouden met baobabs die de thuis vormen van de ringstaartmaki’s en sifaka’s. Het buitengewone dierenleven laat ongetwijfeld een onvergetelijke indruk op je na!

2
Cultuur
6
Natuur
6
Kindvriendelijk
4
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL - ANTANANARIVO

We vertrekken vanuit Brussel naar Antananarivo. Bij aankomst in Antananarivo, vervullen we eerst de immigratieformaliteiten en rijden dan naar het TAMBOHO HOTEL voor een deugddoende overnachting.

Dag 2

ANTANANARIVO - DIEGO SUAREZ

Na een vroeg ontbijt rijden we naar de luchthaven voor onze binnenlandse vlucht naar Diego Suarez. Bij aankomst vertrekken we naar het vissersdorpje Ramena. Onderweg zien we de typische baobabs genaamd naar de streek van Diego Suarez (Adansonia suarezensis). Ook rijden we langs het heilige eilandje ‘Le Pain de Sucre’. Tijdens een mooie wandeling langs parelwitte zandstranden ontdekken we de ‘3 Baies’. Na de lunch in een visrestaurantje in Ramena nemen we onze intrek in het ALLAMANDA HOTEL. In de namiddag maken we nog een korte wandeling door de oude stad, die nu Antsiranana heet. Het vervlogen koloniale karakter van de stad is nog terug te vinden in de overdekte markt, Rue Colbert en Rue Richelieu en het vroegere Hôtel de la Marine. De Baai van Antsiranana is een adembenemend mooie lagune die in de vorm van vier bloemblaadjes naar de Indische Oceaan loopt. We nemen de tijd om even te genieten van het mooie uitzicht. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_97991402

Dag 3

DIEGO SUAREZ: AMBERGEBERGTE

Vandaag trekken we erop uit ten zuiden van Diego Suarez naar het nationaal park van het Ambergebergte. We bereiken het dorpje Joffreville aan de ingang van het park. Het Ambergebergte bestaat uit een geïsoleerd gedeelte van lager bergregenwoud gelegen tussen 800 en 1470 meter hoogte en kent een enorme biodiversiteit. We vinden er vochtige tropische regenwouden terug, heilige watervallen en vulkanische meren, unieke lemuursoorten en bonte vogelsoorten. Kleurrijke gekko’s, waaronder de indrukwekkende Uroplatusgekko en de tweede kleinste kameleon ter wereld leven in dit prachtige gebied. Honderden medicinale planten en orchideeën groeien hier in het wild. We maken een mooie trektocht door het park en genieten onderweg van een verzorgde picknicklunch. We dineren en overnachten in het hotel. (O,picknicklunch,D)

MA1_2314_(Large)

Dag 4

DIEGO SUAREZ: DE RODE TSINGY VAN IRODO

We staan vroeg op vandaag, omdat we na het ontbijt meteen vertrekken naar de Rode Tsingy van Irodo. Onderweg maken we een aantal fotostops wanneer we door een prachtig savannegebied met indrukwekkende uitzichten rijden. In tegenstelling tot de grijze karst die we terugvinden in het noorden en westen van het eiland, vormen de rode kathedraalachtige steenformaties een uniek geologisch fenomeen in Madagaskar. Door de ontbossing kwam de rode zandstenen ondergrond bloot te liggen en onder invloed van de erosie van regen en wind ontstonden 50 jaar geleden deze grillige vormen. De Tsingy’s hebben ronde punten met kleurschakeringen van witachtig naar oranjerood onder invloed van het invallende licht. We lunchen in een lokaal restaurant. We dineren en overnachten in het hotel. (O,picknicklunch,D)

shutterstock_585908162

Dag 5

DIEGO SUAREZ – ANTANANARIVO

Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht terug naar de hoofdstad Antananarivo. Bij aankomst genieten we van de lunch in een lokaal restaurant. In de namiddag staat het Lemurs Park op het programma, een privéreservaat en botanische tuin waar negen verschillende soorten lemuren leven. Hierna nemen we opnieuw onze intrek in het TAMBOHO HOTEL. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 6

ANTANANARIVO – ANDASIBE
shutterstock_230353861

Dag 7

ANDASIBE

We starten onze dag met een wandeling door het nationaal park van Andasibe. De primaire wouden bestaan uit dichtbegroeide vochtige bossen waar elk vrij plekje bedekt wordt door lianen, mossen, varens en meer dan 100 verschillende soorten orchideeën. Er groeit ook veel pandanus, bamboe, ravinala-reizigerspalm, palissander- en ebbenhout. We gaan op zoek naar de indri indri, de grootste lemurensoort van Madagaskar die gekend staat voor zijn unieke roep. ‘s Morgens kunnen we al van ver horen hoe ze hun territorium per familiegroep afbakenen. Meestal komen we in het park oog in oog te staan met de grootste kameleonsoort van het eiland. In een restaurant in Andasibe genieten we van een smakelijke lunch. In de namiddag maken we een leuk tochtje per kano naar het Lemureneiland, waar de gekraagde maki’s ons verwelkomen. Tijdens onze wandeling door het eucalyptuswoud ontmoeten we maar liefst drie lemurensoorten, waaronder de bamboelemuur. Deze bijzondere primaat is de aanwezigheid van de mens al wat gewoon, wat leidt tot een unieke en intense kennismaking. We dineren en overnachten in de lodge. (O,L,D)

MAD_4501_(Large)

Dag 8

ANDASIBE – ANTSIRABE

Na het ontbijt vertrekken we richting Antsirabe, de mooiste stad van Madagaskar. Onderweg maken we een aantal fotostops en genieten we in de centrale hoogvlakten van de prachtige landschappen. In een plaatselijk restaurant genieten we van de lunch. In het dorpje Ambatolampy bezoeken we een traditioneel aluminiumfabriekje waar we ontdekken hoe oude motorblokken en aluminiumonderdelen worden gerecycleerd tot kookpotten. De eerste etappe van de Route Nationale 7 (RN7), de belangrijkste noord-zuidverbinding van het land, loopt grotendeels langs het Ankaratra-gebergte en brengt ons naar Antsirabe. De huisjes hebben hier de mooie, rode kleur van lateriet, dat fel contrasteert met de groene tinten van de rijstterrassen. Langs de weg zien we op verschillende plaatsen prachtig versierde Merina-familiegraven. Het aangename contact met de plaatselijke bevolking van de hoogvlakten maakt er een onvergetelijke dag van. In de namiddag nemen we onze intrek in het vernieuwde hotel ROYAL PALACE. We dineren in een lokaal restaurant van het kleurrijke stadje en overnachten in het hotel. (O,L,D)

MA1_1836_(Large)

Dag 9

ANTSIRABE

Vandaag verlaten we even de geasfalteerde wegen om via een aardepiste het platteland in te trekken. De landschappen zijn hier nog steeds getuige van de vroegere vulkanische activiteit in de regio. We wandelen naar een uitkijkpunt op het prachtige blauwe Tritriva-kratermeer en bezoeken er een typisch Merina-dorpje. Onderweg zien we met een beetje geluk hoe de boeren op ambachtelijke wijze hun zeboekarren bouwen. Na een kennismaking met de bevolking trekken we terug naar Antsirabe voor de lunch in een plaatselijk restaurant. In de namiddag nemen we tijdens ons stadsbezoek een kijkje bij Mr. Mamy, uitvinder van de miniatuurfietsjes en ‘pousses pousses’, die hij uit gerecycleerde blikjes, remkabels en telefoondraad bouwt. We dineren in de stad en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 10

ANTSIRABE - RANOMAFANA

Na het ontbijt rijden we richting het hart van de Betsileo-stam, de op twee na grootste bevolkingsgroep van Madagaskar, van wie de naam ‘de vele onoverwinnelijke’ betekent. De Betsileo zijn rijstspecialisten, een talent dat ze hebben meegekregen van hun Zuidoost-Aziatische voorouders. De aanleg van de uitgehakte terrassen getuigt van hun kennis en kunde. Onderweg houden we halte in het dorpje Ambositra, dat gekend is voor de Zafimaniry-beeldhouwers. We bezoeken er de kleurrijke lokale markt en lunchen in een gezellig restaurantje. In de namiddag vervolgen we onze weg door het meest indrukwekkende deel van de hooglanden en kronkelen we tussen de heuvels en bergen richting Ranomafana Nationaal Park. Bij elke stop verwelkomen de Betsileokinderen ons met een glimlach. Onderweg houden we ook halte aan de spectaculaire waterval van de Namorona-rivier. Bij aankomst nemen we onze intrek in het HOTEL THERMAL. We dineren in het hotel. (O,L,D)

FAMADIHANA BEGRAFENISRITUELEN

Famadihana of het ‘draaien van de botten’, is de naam van de traditionele opgravingen van overleden voorouders bij de Betsileo- en Merina-stammen in de centrale hooglanden van Madagaskar. Elke familie zal één keer om de 7 jaar een groot voorouderfeest organiseren waarbij ze de lichamen van hun voorouders uit de grafkelders halen en in bamboe matten wikkelen. Ze dansen met de lichamen rond het graf en door het dorp. Er wordt gegeten, gedronken, muziek gespeeld en veel gedanst. Dan worden de overledenen opnieuw ingewikkeld in schone doeken, geparfumeerd en al dansend terug gebracht naar het graf. Famadihana-ceremonies vinden plaats in de streek rond Antsirabe tussen juli en september en bezoekers worden meestal (mits het meebrengen van een fles rum als geschenk voor de familie) hartelijk ontvangen. De mensen geloven dat de geesten van de doden zullen verder leven in de wereld van de voorouders, maar dat ze die pas zullen vervoegen wanneer het lichaam volledig is vergaan en dit kan jaren duren. Tot die tijd worden ze nog steeds als een werkelijk familielid beschouwd. Voor de Malagasy is dit zeer belangrijk; het is hun manier om respect te tonen voor de doden en tevens een kans voor het hele gezin, uit het hele land, om samen te komen. Het is geen morbide, maar een fascinerende en vooral ontroerende gebeurtenis.

shutterstock_216950605_(Medium)

Dag 11

RANOMAFANA NATIONAAL PARK

We ontbijten vroeg. Ranomafana, wat ‘heet water’ betekent in het Malagasy, vormt een genetisch reservoir van met uitsterven bedreigde primaten- en plantensoorten. Tijdens een wandeling door het lager bergregenwoud krijgen we de kans om de unieke en zeldzame halfmaki’s te observeren, die graag smullen van de bamboesoorten die hier groeien. We genieten van de lunch in een lokaal restaurant, gevolgd door een korte wandeling door het pittoreske dorpje van de Tanala. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

AdA_Ranomafana__1

Dag 12

RANOMAFANA - RANOHIRA

We ontbijten weer vroeg vandaag. We rijden richting het dorpje Ambalavao, waar we een wandeling maken in een reservaat voor ringstaartmaki’s. Verder nemen we in dit dorpje even een kijkje in een atelier, waar het mooie, met de hand geschepte en met gedroogde bloemen en planten versierde Antaimoropapier wordt gemaakt. Het papier wordt verkregen na het fijnstampen van de schors van plaatselijke moerbeibomen. We lunchen in een klein restaurantje in het dorp. In de namiddag trekken we verder naar ‘La Porte du Sud’. Onderweg komen we meestal zeboeherders tegen die met hun kuddes van zuid naar noord trekken om dieren te verkopen. We beginnen nu duidelijk de verschillen in begroeiing en klimaat te zien. Het wordt steeds warmer en droger. We passeren langs het dorp Ihosy, de hoofdstad van de beruchte Barastam, waar de dieren meer waard zijn dan de vrouwen. Dan klimt de weg verder naar het vlakke Plateau d’Horombe en iets later komen we aan in het Colorado van Madagaskar: het Massief van Isalo. We rijden voorbij La Reine d’Isalo en nemen onze intrek in de mooie kamers van het prachtig gelegen LE JARDIN DU ROY. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 13

RANOHIRA : ISALO NATIONAAL PARK

Het nationaal park van Isalo bestaat uit een enorm continentaal zandstenen plateau doorsneden met diepe canyons, grasvlaktes en groene oases vol palmbomen. Wind en regen erodeerden de zandsteen in bizarre vormen, zodat de landschappen hier iets weghebben van het Wilde Westen. Het bizarre landschap getuigt van één van de belangrijke fases in de geologische ontwikkeling van het Afrikaanse continent. Door de grasvlaktes, waar inheemse olifantsvoeten en aloësoorten groeien, wandelen we naar La Piscine Naturelle. Deze groenblauwe waterpoel wordt gevoed door het kristalheldere water van een door pandanus overgroeide waterval. Er bestaat geen betere plek voor een verfrissende duik, waar we dan ook ten volle van genieten. Onderweg pauzeren we voor een heerlijke picknicklunch. In de namiddag kunnen we ons nog even opfrissen voor we verder reizen naar La Fenêtre. Dit natuurlijke, in zandsteen geërodeerde venster begroeid met kleurrijke korstmossen, is het gedroomde decor om met een lekker aperitiefje te genieten van de zonsondergang en de wisselende kleurschakeringen in het landschap. We dineren en overnachten in het hotel. (O,picknicklunch,D)

shutterstock_409394533_(Medium)

Dag 14

ISALO – ZOMBITSE VOHIBASIA NP – IFATY

Na het ontbijt rijden we via het saffierendorpje Ilakaka verder via het laatste stuk van de RN7. Hier variëren de landschappen van kale, uitgestrekte vlaktes tot dichtbegroeid doornwoud. Onderweg bezoeken we het Zombitse Vohibasia nationaal park, dat bestaat uit droog loofverliezend bos. Dit park vormt een soort overgangszone tussen de droge en vochtige bossen van Madagaskar. In de droge wouden, moerassen en savanne groeit een veelheid aan orchideeën, wolfsmelkachtigen (euphorbiaceae) en de beroemde baobabs of apenbroodbomen. Het park is ook een uitgelezen plek om kennis te maken met één van de meest interessante lemuursoorten: de dansende Verreaux’s sifaka. Na een uitgebreide wandeling in het park genieten we van een picknicklunch ter plaatse. In de namiddag rijden we via Tuléar naar het Vezo-dorpje Ifaty, waar we inchecken in ons hotel LES DUNES D’IFATY. We dineren en overnachten in het hotel. (O,picknicklunch,D)

shutterstock_338363768_(Large)

Dag 15

IFATY

Na het ontbijt varen we per motorboot naar ‘Le Massif des Roses’, middenin de lagune van Ifaty. Deze snorkelplaats biedt een enorme variëteit aan kleurrijke vissoorten. Wie liever niet snorkelt, kan genieten van een wandeling door het lokale Vezo-vissersdorpje. De Vezo of de “mensen van de vissen” zijn animisten wiens leven beheerst wordt door de visvangst. Uitgeholde boomstammen vormen de Vezo om tot prauwen, waarmee ze elke ochtend ver weg van de kust gaan vissen. De zeilen op de bootjes zijn handgemaakt. Natuurlijk proeven we van het beste van de zee tijdens onze zeevruchtenlunch. In de namiddag brengt een lokale zeboekar ons tot bij het Arboretum van Reniala. In dit privéreservaat van 60 ha leren we alles over het bizarre en unieke ecosysteem van het doornwoud. Naast 2000 plantensoorten, waarvan 90 procent inheems uit het zuidwesten van Madagaskar, vinden we hier ook stokoude, spectaculaire baobabs terug. Dit privépark is bij ornithologen heel gekend voor zijn inheemse vogelsoorten. Na deze spannende dag varen we per prauw terug naar het hotel. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

IMG_3494bis_(Large)

Dag 16

IFATY – ANTANANARIVO

Na het ontbijt genieten we van een vrije voormiddag. Na een vroege lunch brengt de transfer ons naar de luchthaven van Tuléar voor onze binnenlandse vlucht naar Antananarivo. Bij aankomst bezoeken we het koninklijk paleis van Ambohimanga. Het dorpje Ambohimanga of ‘de Blauwe Heuvel’ was ten tijde van de Merina-koningen de hoofdstad van Madagaskar. Het paleis, dat tot Unesco werelderfgoed behoort, is naar voorbeeld van de 18de-eeuwse huizen in de hoogvlakten opgetrokken uit palissanderhout. In de tuinen van het paleis worden nog steeds rituele offers van eenden of kippen gebracht ter ere van de overleden koning Andrianampoinimerina. Deze site is heilig voor de Merina-bevolking en biedt een goede introductie tot de eeuwenoude tradities van de lokale bevolking. Hierna nemen we onze intrek in het TAMBOHO HOTEL. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 17

ANTANANARIVO

Deze voormiddag maken we na het ontbijt een korte, verkennende rondrit door de hoofdstad, waarbij we onder andere naar het hoogste punt van de stad gaan en een kijkje nemen rond het Anosy-meer. De stad werd strategisch gebouwd op de top en de hellingen van een rotsachtige heuvelrug, waar zich de ruïnes van het paleizencomplex van de Merina-koningen bevinden. Na de lunch in een mooie brasserie hebben we nog een dagkamer ter beschikking. Liefhebbers van lokale ambachten kunnen nog een bezoekje brengen aan de souvenirmarkt van La Digue. Na een licht diner worden we naar de luchthaven van Antananarivo gebracht voor onze retourvlucht naar Brussel. (O,L,D)

Dag 18

ANTANANARIVO - BRUSSEL

We komen aan in Brussel.