Arrow top

UNIEK DIERENLEVEN IN MADAGASKAR

Madagaskar, een mix van drie continenten (Azië, Afrika en Australië), met een unieke fauna en flora. Dit vierde grootste eiland ter wereld, wordt gescheiden van Afrika door de Straat van Mozambique. Toen 88 miljoen jaar geleden het eiland afbrak van India konden de plant -en diersoorten zich ongestoord ontwikkelen, zonder aanwezigheid van menselijke bewoning. Zo ontstond een unieke fauna en flora, waarvan 90 % endemisch is. De eerste menselijke bewoners vestigden zich pas 2000 jaar geleden en zijn een mengelmoes van Oost-Afrikaanse en Austronesische volkeren die vanuit het zuiden van Borneo het eiland per kano bereikten. Madagaskar is een hotspot van biodiversiteit en de afgelopen 15 jaar werden er meer dan 600 nieuwe plant – en diersoorten ontdekt !

1_shutterstock_539305051_(Medium)

Camouflage

Op het rode eiland vinden we ware meesters in de camouflage terug met als meest bizarre de bladstaartgekko’s. Hun hele lichaam en zelfs hun oog is volledig aangepast om op te gaan in dode vegetatie, takken en boomschors. Ze hebben een brede en platte staart en een sterk afgeplat lichaam waardoor overdag geen slagschaduwen zichtbaar zijn en de tekening van de huid lijkt perfect op een generfd blad. Ook hun poten, staart en lichaam zijn gekarteld om nog minder op te vallen. Verder hebben ook de wandelende takken –en bladeren het vermogen de kleur aan te nemen van de omgeving en als we goed zoeken tussen droge bladeren kunnen we een glimp opvangen van de bladsnuitslang die op het einde van de snuit een ongewoon bladvormig aanhangsel heeft om zo kleine zoogdieren en hagedissen te misleiden. Bij camouflage denken we ook meteen aan de mooie kameleons wiens groene kleur lijkt op te gaan in de kleurschakeringen van het gebladerte van het woud. Maar hier zit de vork toch anders in de steel want kameleons hebben de mogelijkheid van kleur te veranderen afhankelijk van de lichtinval en de temperatuur, maar gebruiken deze nuances veelal als communicatie. Wanneer ze zich niet goed voelen of ziek zijn zullen ze lichtere kleuren aannemen maar deze worden feller als ze geïrriteerd of opgewonden raken. Wanneer twee mannetjes kameleons vechten dat zal de winnaar fel rood, groen en blauw aannemen en de verliezer bleek of zwart kleuren.

2_shutterstock_685827157

Ravinala

Het embleem van Madagaskar is de “ravinala” , ook gekend als de reizigerspalm, is een endemische plantensoort van de familie van de paradijsvogelbloemen. We merken de boom met zijn kenmerkende waaier van lange bladeren overal op in het landschap en de lokale lemuren zorgen voor de bestuiving van de bloemen. De naam reizigerspalm komt voort van het feit dat de waaier van bladeren een ideaal opvangbekken is voor regenwater hetgeen de stam in sijpelt. Wanneer we tussen de basis van de bladeren prikken met een mes komt er een waterachtig sap vrij hetgeen de dorst zou lessen in geval van nood. Maar dit donkere en slijmerige sap is zonder zuivering niet drinkbaar want de plant vormt een thuis voor heel wat insecten en gekko’s. De ravinala groeit ook steeds op een natuurlijke noord-zuid as waardoor het als kompas kan fungeren. Ook de nationale luchtvaartmaatschappij Air Madagaskar heeft de ravinala in zijn logo staan. 

3_shutterstock_754509559_(Medium)

Fady

Fady betekent verboden of taboe in het Malagasy en omvat een aantal traditionele wetten, die opgesteld werden door de voorouders en de goden om de harmonie tussen de mens en de natuur te bewaren. De taboes verschillen sterk van streek tot streek, maar een aantal zoals het verbod voor zwangere vrouwen om zoetwaterkrab te eten of met de vinger te wijzen naar een graf, gelden voor het hele land. De meeste van deze leefregels hebben te maken met het behoud van de natuur, zo worden bijvoorbeeld sifaka’s beschouwd als reïncarnaties van de voorouders die gestorven zijn tijdens de jacht in het woud en mogen bijgevolg niet worden gedood. Naast alle lemurensoorten, mogen in principe ook geen varkensvlees en schildpad worden gegeten. Maar de meeste fady hebben te maken met de dodencultus omdat de overleden voorouders worden beschouwd als de levende link tussen de mens en de godenwereld. Ook excuseer mij in de lokale taal “azafady” wil zeggen ik wil niet begaan wat fady kan zijn !

4_IMG_3494bis_(Large)