Madagaskars tropische klimaat wordt grotendeels bepaald door de zuidoostpassaat. De beste reisperiode is de Malagassische winter die valt tussen mei en oktober. Dan regent het zelden of nooit en is het helder weer met gemiddelde temperaturen tussen 20°C en 25°C. Enkel op de centrale hoogplateaus in het binnenland kan het ’s nachts afkoelen tot 5°C à 10°C. Van november tot maart stijgen de temperaturen en wordt het steeds vochtiger. Het cyclonenseizoen is tussen januari en maart. Het tijdsverschil in onze zomer is +1 uur en in onze winter +2 uur.
Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Voor Madagaskar is een visum vereist. Het visum kan worden verzorgd via je reisagent of via anders dan anders indien je voor het optionele AdA pakket kiest. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en het apart van het origineel te bewaren.
Geen enkele vaccinatie is verplicht. Belangrijk om te weten is dat verschillende soorten insecten ziektes kunnen overdragen. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen met voldoende percentage DEET te gebruiken. Voor verdere medische inlichtingen, aanbevolen vaccinaties en eventuele preventieve maatregelen tegen malaria, contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (03 247 66 66 of www.wanda.be). Zorg voor voldoende medicatie met bijsluiters en een doktersattest (Engels), aangezien niet alle medicijnen beschikbaar zijn in het buitenland en namen kunnen verschillen. De medische voorzieningen staan nog niet op een hoog peil in Madagaskar.
Voor de warmere kustgebieden en het noorden kan je best dunne, luchtige en bij voorkeur katoenen kledij dragen. Vergeet zeker geen warme trui, fleece en regenjas voor de hooglanden, want daar kunnen de temperaturen ’s nachts sterk dalen. Voorzie voor de wandelingen in de nationale parken ook een paar lange broeken en t-shirts of hemden met lange mouwen. Vergeet zeker niet de volgende zaken mee te nemen: zonnecrème, zonnebril en hoofddeksel, gemakkelijke stapschoenen met een goed geprofileerde zool, zwemkledij, comfortabele sandalen, zaklantaarn (waterdicht), insectenwerend middel, handig opvouwbaar rugzakje en eventueel een verrekijker voor het observeren van wildlife.
Er wordt één zachte reistas of zachte koffer van maximum 20 kilogram per persoon toegestaan en de som van de zijden mag niet meer bedragen dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Harde koffers kunnen minder goed gestouwd worden op het dak van onze busjes. Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kunt plaatsen. Het maximum gewicht is 5 kilogram. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: de taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, paraplu’s, enzovoort mogen niet in de handbagage worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hier dan ook op voor te bereiden. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.
De stopcontacten zijn compatibel met Belgische stekkers. De stroom kan soms onverwacht afgebroken worden. Neem daarom zeker een zaklamp en reservebatterijen mee.
De Malagassische munteenheid is de ariary. Deze munt kan enkel ter plaatse worden omgewisseld. Er zijn biljetten van 100, 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 ariary. Euro’s kunnen probleemloos omgewisseld worden (als je cash euro’s wenst mee te nemen, let er dan op dat de biljetten niet beschadigd zijn en dat je enkel biljetten van 50 en 100 euro meeneemt, omdat je hiervoor een betere wisselkoers krijgt). Het gebruik van creditcards (Visa en soms Mastercard) kan in de meeste hotels en steden. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Madagaskar: 1 EUR = 4.965 MGA (oktober 2024).
Film- en fotomateriaal kan best vanuit België worden meegenomen. Je gsm is meestal bruikbaar in Madagaskar. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Alle hotels beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Het gebruik van internet is gratis. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal. Het netnummer van Madagaskar is +261.
Moeilijkheidsgraad: 2
Actief verkennen - Gemiddeld niveau
Deze rondreis staat open voor elke leeftijd als je over een goede conditie en mobiliteit beschikt. Tijdens deze reis maken we verschillende prachtige wandelingen. Om goed te kunnen volgen tijdens deze reis zou je minstens 5 kilometer moeten kunnen wandelen op onregelmatig terrein bij warm weer. Er staan veel vroege vertrekken en tussenvluchten op het programma. De wegen zijn hobbelig. Raadpleeg bij rugklachten eerst je huisarts.