Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Indonesië, gordel van smaragd

Indonesië, Gordel van Smaragd, slingert zich rond de evenaar en bestaat uit meer dan 18 000 eilanden. Dit maakt het onmogelijk om Indonesië in een keer te bereizen. Een spectrum van culturen, etnische bevolkingen, godsdiensten, animisme, culinaire verscheidenheid, vulkanen, wildleven en overweldigende natuur geven je het gevoel dat je niet één land bezoekt maar dat elk eiland een land op zich is. Het nationaal motto, “eenheid in verscheidenheid”, is niet zomaar een slogan. De bevolking van meer dan 240 miljoen inwoners omvat ongeveer 300 verschillende etnische en culturele groepen, waardoor er maar liefst meer dan 546 verschillende talen worden gesproken. Van de antieke hindoe-Javaanse tempels tot de adembenemende rijstterrassen van Bali en van de Steentijdcultuur van Papua tot de verbijsterende dodencultuur van de Toraja’s, elke dag helemaal Anders dan Anders. Overal ontmoeten we de vriendelijke en glimlachende bevolking. We maken wandelingen doorheen prachtige landschappen en maken tevens kennis met het endemisch wildleven. Indonesië laat je nooit meer los en laat je hunkeren naar meer!

shutterstock_213965041_(Large)

Bali, eiland van de goden en hindoes

Ondanks de grote aantallen toeristen blijft Bali de moeite waard om te bereizen. De Balinese cultuur, bijzondere kunstvormen, betoverende landschappen, prachtige stranden en letterlijk duizenden tempels vormen de grote aantrekkingskracht van dit eiland. Zowel het zuidelijke, centrale als oostelijke gedeelte van het eiland doen ons versteld staan van de levende hindoe cultuur die er heerst. Elke Balinees kent zijn plaats binnen zijn samenleving en de verschillende, bijna dagelijkse ceremonieen zijn hier getuige van. In het grootste comfort maken we intensief kennis met het eiland en haar gastvrije bewoners. We ervaren al snel dat het eiland zijn naam als “eiland der goden” niet gesloten heeft. 

Java, de stille kracht van Indonesië

Het eiland Java vormt een mozaik van dorpjes en metropolen en wordt het eiland van contrasten genoemd. ’s Nachts wedijveren betoverende schaduwpoppenspelen, hofdansen en gamelanmuziek met disco’s en karaoke. Yogyakarta, aan de voet van de bijzonder actieve Merapi vulkaan, is het culturele hart van alles waar de Javaanse kunstvormen leven en de historisch 1000 jaar oude hindoe-boedistische monumenten. We komen er in contact met de hoffelijke Javaan die nog steeds sterk gelooft in het onzichtbare en het onverklaarbare. Het sterke spirituele bewustzijn, samen met de traditionele gebruiken en gewoonten maken dit voor ons een onvergetelijke herinnering!

Sulawesi, land van de Toraja's

Dit eigenaardig gevormde eiland met grillige contouren wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan landschappen. Van steile gebergten, diepe ravijnen, snelstromende rivieren tot weelderige regenwouden. Het staat vooral bekend als het woongebied van het bijzonder inheemse volk, de Toraja’s van het hoogland. Door hun relatieve isolatie in de vruchtbare hoogvlaktes hebben zij hun oude animistische stamgebruiken en sociale structuren sterk in ere weten te houden. Voornamelijk hun dodencultuur waarbij begrafenisfeesten dagenlang duren en bijgewoond worden door honderden mensen, hun bijzondere architectuur en wijze van voorouders te begraven maakt dit uniek in de wereld. We ervaren hier een buitenaards gevoel dat we nooit meer zullen vergeten. 

Koppensnellers & kannibalen

Papua Nieuw Guinea is nog een van de la atste grote wildernissen, het tweede grootste eiland ter wereld waarbij West-Papua een gebied is tweemaal zo groot als Engeland en slechts 2 miljoen inwoners telt. Tot voor de jaren ’70 wist men noch nauwelijks iets van dit eiland dat tot de dag van vandaag tot ieders verbeelding spreekt. Koppensnellers en kannibalen, peniskokers en grasrokjes, mummies en paradijsvogels maakt Papua fascinerend, gevarieerd en afgelegen. De Baliem vallei, hoog in de bergen doet ons kennis maken met dit uitzonderlijke volk.

Woudreuzen en landdraken

In Kalimantan komen we oog in oog te staan met de orang utang, de man van het woud. Slingerend tussen de bomen, op zoek naar vruchten, verplaatsen zij zich over een immens gebied. Ze zijn met uitsterven bedreigd en leven enkel op de eilanden Sumatra en Borneo nog in het wild. We keren hier terug naar de evolutietheorie en merken dat deze primaten veel menselijke eigenschappen en emoties bezitten. Daar tegenover staan de Komodo varanen, carnivoren en roofdieren die enkel terug te vinden zijn op een paar kleine eilandjes in de buurt van Flores. Het is enorm indrukwekkend wanneer we deze koudbloedige van dichtbij kunnen bewonderen. Beide dierensoorten zijn enorm uniek en we nemen dan ook uitgebreid de tijd om er tijdens de reis uitgebreid kennis mee maken.

shutterstock_92736952_(Large)

Vulkanen en oceanen

Cabo das Flores of de kaap der Bloemen vernoemd naar zijn wilde groene schoonheid is het ruigste eiland in oostelijk Indonesie en kent verschillende actieve vulkanen. Keli Mutu, met zijn drie kratermeren die steeds van kleur veranderen is daarbij het meest betoverende. In de schaduw van de Inerie vulkaan leven de Ngada, een volk dat ondanks de eeuwenlange bekeringen en sterke aanwezigheid van het christendom nog steeds animistisch denkend is. De kunst van het textielweven, ikat is daar getuige van. 

Al onze reizen naar Indonesië

Shutterstock 346098200 (large)

Rondreis Indonesië

Nusa Indah - 18 dagen Deze boeiende Nusa indah (of 'mooie eilanden') rondreis brengt je van de ene verrassing naar de andere. Tijdens deze 3-eilanden tocht ervaar je de islamitische hofcultuur op Jav...
Bekijk