Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Indonesië ligt rond de evenaar en heeft een overwegend tropisch klimaat. Kenmerkend zijn de gelijkmatige hoge temperaturen gedurende het hele jaar met een gemiddelde dagtemperatuur van 29°C. ’s Nachts daalt de temperatuur lichtjes tot ongeveer 22°C. Het droogseizoen loopt van maart tot november; het vochtige seizoen van november tot februari. Enkel in Papua loopt het regenseizoen langer, namelijk van november tot maart. In de hooglanden (1.800 meter) daalt de temperatuur van 28°C overdag naar 18°C ‘s nachts. Het uitgestrekte Indonesië kent drie verschillende tijdzones; het verschil met Centraal-Indonesië (Bali, Lombok, Sulawesi en de overige eilanden ten oosten van Bali) bedraagt +7 uur (+6 uur tijdens de zomer). Dit wil zeggen dat 12u00 in Brussel (13u00 tijdens de zomer), 19u00 op Bali betekent. Het verschil met Oost-Indonesië (West-Papua) bedraagt +8 uur (+7 uur tijdens de zomer). West-Indonesië (Java, West- en Centraal-Kalimantan) kent een tijdsverschil van +6 uur (+5 uur tijdens de zomer).

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Er is geen visum vereist voor Indonesië wanneer je het land binnenkomt via de internationale luchthaven van Surabaya en verlaat via de internationale luchthaven van Denpasar. Neem altijd een kopie van je internationaal paspoort mee en bewaar het apart van het origineel.

Health Gezondheid

Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of een apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Het kan nuttig zijn een krachtige zonnecrème te gebruiken en hoofdbedekking is aangeraden. Je reist in een gebied aan de evenaar waar de zon, zelfs bij bewolkte hemel, bijzonder verraderlijk kan zijn. Een gele koorts vaccinatie is enkel verplicht als je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. Ook raden we aan een muggenmelk met minimum 10% DEET mee te nemen. Drinkbaar water is overal gemakkelijk te verkrijgen. Het leidingwater is niet drinkbaar, maar de hotels stellen drinkbaar water ter beschikking.Voor verdere details en aanbevolen malariapreventie verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Clothing Kleding

Lichte, katoenen kleding geniet de voorkeur. Wat zeker niet mag ontbreken zijn een paar stevige, gesloten trekschoenen met diep profiel en allweather sandalen voor de lichtere wandelingen in Flores. Een trui, fleece en windjack kunnen van pas komen in Papua tijdens koele nachten. Voor het bezoek aan de orang-oetans in Kalimantan is het raadzaam kledij in natuurtinten te dragen. Zeep zonder water kan altijd nuttig zijn. Het is nergens nodig, ook niet in de eersteklas hotels, formeel gekleed te gaan. Een kleine, lichte rugzak om je dagelijkse spullen, zoals een camera, water, muggen- en zonnemelk in op te bergen is zeer handig tijdens de dagtochten. Een zaklamp mag ook zeker niet ontbreken in de bagage.

Luggage Bagage

Er wordt één reiskoffer (model sporttas) van maximum 20 kilogram per persoon toegestaan. Ook mag je één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak kunt plaatsen. De maximale afmeting van lengte+breedte+hoogte is 115 centimeter, het maximum gewicht is 6 kilogram. Voor de meeste binnenlandse vluchten wordt per persoon slechts één reiskoffer van maximum 15 kilogram toegestaan en dient bijbetaald te worden voor overgewicht. Het is mogelijk om bagage achter te laten op Bali. Neem een grotere draagtas per persoon mee, los van je hoofd- en handbagage, waarin je voldoende kleding en toiletgerief kan opbergen voor het verblijf in Papua, Flores en Komodo (voor Papua max. 10 kg bagage, voor Flores & Komodo maximum 15 kilogram). Het is dan onmogelijk om alle bagage mee te nemen. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: de taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Wij raden ook aan reservekleding en toiletgerief in de handbagage te voorzien. Hou er rekening mee dat batterijen en powerbanks niet in de reiskoffer worden toegelaten en dat alle scherpe voorwerpen, zoals nagelschaartjes of vijlen, pincetten, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in de handbagage mogen opgeborgen worden. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen wat betreft vloeistoffen in de handbagage op. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Wij verzoeken geen trolleys als handbagage mee te nemen mits het opbergen hiervan tijdens de binnenlandse vluchten onpraktisch is. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.

Electricity Elektriciteit

De netspanning is overal 220 of 110 volt. Stekkers zoals in België volstaan dus. 

Money Geldzaken

De munteenheid van Indonesië is de rupiah (IDR). Je kan rupiahs aankopen in Indonesië. Het is absoluut af te raden rupiahs aan te kopen in België (moeilijk en minder voordelig). Hoewel omwisselen naar de lokale munt zowel met euro’s als US-dollars kan, raden we je eerder aan euro’s mee te nemen, omdat dit gemakkelijker verloopt. Als je toch US-dollarbiljetten meeneemt moeten zij volledig ongeschonden en onbevlekt zijn. Ook dien je er op te letten dat zij niet van het jaar 1996 zijn of de code CA-CB-CC-CD-CF-DB-DH bevatten, want dan krijg je een minder goede koers. Voor biljetten van 100 USD wordt een betere koers gegeven. Alle bekende creditcards worden aanvaard voor betalingen in de grote hotels en in de grote handelszaken. Het afhalen van cashgeld met een creditcard is enkel mogelijk in Bali en is bovendien bijzonder tijdrovend; deze procedure is een mogelijkheid in noodgevallen. Het is zeer belangrijk om je bank hierover te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Indonesië: 1 EUR = 15.632 IDR (oktober 2022).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Geheugenkaarten zijn overal te koop en niet duur. De ontwikkeling van foto’s, zowel analoog als digitaal, is van een redelijke kwaliteit en zeer voordelig. Op verschillende plaatsen dient extra betaald te worden voor het maken van video-opnames of foto’s. Een gsm, afhankelijk van je provider, werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden kan de ontvangst onderbroken of verstoord zijn. Kijk goed na of de mobiele date van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Bepaalde hotels beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal. Het netnummer van Indonesië is +62. 

Important Belangrijk om te weten

  • Tijdens deze rondreis door Indonesië ontdekken we ongekende en afgelegen gebieden waar we kennismaken met bijzondere natuurfenomenen. We leren fascinerende culturen kennen die op het punt staan te verdwijnen. We bezoeken plaatsen die geen of nauwelijks toerisme kennen en zorgen voor een onvergetelijke once in a lifetime ervaring. We boeten af en toe in aan comfort, maar de beloning is groot!
  • Om het contact met de plaatselijke bevolking optimaal te laten verlopen, wordt deze reis lokaal begeleid door Indonesiëkenners.
  • Het beschreven programma en de vermelde hotels kunnen altijd gewijzigd worden naargelang plaatselijke, logistieke en weersomstandigheden. Reizen in dergelijke afgelegen gebieden vragen flexibiliteit van alle deelnemers.
  • Door aanpassingen in lokale vluchtschema’s kan het programma wijzigen. Onze reisleid(st)er zal echter steeds, binnen de mogelijkheden, het programma aanpassen in het belang van de groep. De volgorde van de bezoeken kan veranderen zonder voorafgaande melding.
  • Het maximum toegelaten gewicht voor de binnenlandse vluchten in Indonesië bedraagt 15 kilogram. Er kan eventueel bagage achter gelaten worden op Bali voor verder te reizen naar Sumba, die je dan op het einde van de reis terug ziet.