Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Indonesië, gordel van Smaragd

Deze boeiende exploratiereis brengt je in contact met de minder gekende eilanden van deze machtige archipel. Nu eens sta je oog in oog met etnische minderheden en hun tradities, dan weer wandel je door gebieden waar de koloniale erfenis goed bewaard bleef. In Bali beleef je het hindoeïsme in zijn geadapteerde vorm. Je maakt boeiende wandelingen door wouden of langs vulkanen; je snorkelt en gaat op zoek naar de bekende Komodo-varaan. Kortom, een sublieme reis voor wie het eens echt 'anders dan anders' mag zijn!

Neem zeker ook een kijkje op de pagina van onze Nusa Indah rondreis naar Indonesië!

Programma: Indonesië - Nusa Indah rondreis

2
Cultuur
6
Natuur
2
Kindvriendelijk
6
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

“Indonesië is gezegend met prachtige eilanden en een formidabele diversiteit aan fauna, flora, etnische volkeren, vulkanen... Wat het zo moeilijk maakt dit land als 1 natie te zien.” - Reisleider Indonesië Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar Indonesië. Lees verder

Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – JAKARTA (JAVA)

Vanuit Brussel vliegen we naar Jakarta, de hoofdstad van Indonesië op het eiland Java.

Dag 2

JAKARTA

Wanneer we aankomen in Jakarta rijden we naar het SWISS-BELHOTEL AIRPORT JAKARTA. Jakarta, het voormalige Batavia was reeds de hoofdstad onder de Nederlandse koloniale tijd. Hier werden de specerijen van over de gehele archipel samengebracht en opgeslagen voor deze naar het westen werden verscheept. De Grote Durian zoals de bijnaam van de stad klinkt is ondertussen uitgegroeid tot een metropool met ongeveer 12 miljoen inwoners! Het is nog steeds de hoofdstad van de archipel, maar onlangs werd besloten de hoofdstad te verplaatsen naar het eiland Kalimantan. Jakarta werd namelijk gebouwd op een moerassige ondergrond waardoor de stad stilaan wegzinkt. We dineren en overnachten in het hotel. (D)

Dag 3

JAKARTA – PANKALAN BUN – KUMAI (KALIMANTAN)

Met onze ontbijtbox onder de arm maken we ons klaar voor de vlucht naar Pankalan Bun, een klein stadje in het centrale deel van Kalimantan. Kalimantan is de naam voor het Indonesische deel van het eiland Borneo. Na een korte rit komen we aan bij het haventje van Kumai, aan de monding van de gelijknamige rivier. We gaan aan boord van een typische Indonesische boot of klotok, en varen door het oudste regenwoud ter wereld naar het Tanjung Puting Nationaal Park. Met een beetje geluk spotten we langs de oevers van de rivier krokodillen, neusapen, langstaartmakaken en tropische vogels waaronder de neushoornvogel. Na de lunch maken we voor het eerst kennis met ‘de man van het woud’: de orang-oetan. Bij het voedingsstation van Tanjung Harapan ontmoeten we de half wilde mensapen van dichtbij. Het is een echte belevenis om te zien hoe deze gerehabiliteerde dieren tevoorschijn komen en behendig langs de takken van eeuwenoude bomen slingeren. Vol bewondering kijken we toe hoe ze op enkele meters van ons smullen van hun maaltijd. We dineren en overnachten in de eenvoudige RIMBA LODGE, te midden van het nationale park. (O,L,D)

Dag 4

KUMAI: TANJUNG PUTING NATIONAAL PARK

We starten de dag met een ontbijt. Via de kronkelende rivier varen we de diepe jungle in. We trekken naar het bezoekerscentrum van Pondok Tanggui. In deze rustige omgeving krijgen de orang-oetans melk en bananen voorgeschoteld. Tegelijkertijd leren ze om in het oerwoud hun basisvoedsel, zoals bladeren en vruchten, te zoeken. We genieten van onze lunch klaargemaakt op onze klotok. Diep in de jungle bereiken we Camp Leakey, genoemd naar Louis Leakey, een onderzoeker die het evolutionaire verband tussen mens en mensaap wilde aantonen. Hij deed dit samen met Dian Fossey, Jane Goodall en Biruté Galdikas. Laatstgenoemde verricht hier tot vandaag de dag onderzoek. Aan de steiger worden we opgewacht door enorme mannetjesapen met hun indrukwekkende wangzakken en moeders met baby’s. In deze rustige, natuurlijke omgeving wordt het oorspronkelijk dieet van deze roodharige apen aangevuld met vruchten, melk en knollen. Velen werden hier als baby ondergebracht en worden langzaam terug gerehabiliteerd. Na deze unieke ervaring keren we terug naar de lodge voor ons diner en de overnachting. (O,L,D)

shutterstock_53338126_(Medium)

Dag 5

KUMAI - SURABAYA - BROMO (JAVA)

Na het ontbijt genieten we een laatste keer van de prachtige omgeving. Door enorme bosbranden in 1997 en 1998 werd een groot deel van het woud vernietigd. Daarom nemen we nu deel aan het heraanplantingsproject, zodat ook wij iets bijdragen aan het herstel van dit unieke regenwoud. Na een deskundige uitleg van de ranger kan ieder van ons een zaailing naar keuze planten. Iets verderop bezoeken we Sekonyer, het dorpje waar de Dajaks wonen en dat zich in de jaren 70 moest verplaatsen net buiten de grens van het nationale park. Na de lunch op onze boot rijden we vanuit Kumai naar Pangkalan Bun en nemen we onze vlucht naar Surabaya. Na onze aankomst rijden we naar het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park waar we dineren en overnachten in het stijlvolle PLATARAN BROMO. (O,L,D)

Dag 6

BROMO TENGGER SEMERU NATIONAAL PARK

De Bromovulkaan is misschien wel de bekendste vulkaan van Indonesië. Het is de heilige berg van de Tengerrezen, een volk uit het omliggende gebergte dat er elk jaar tijdens een ceremonie een zoenoffer brengt. Mensen komen samen op de rand van de berg en werpen groenten, fruit en bloemen in de krater. We staan vroeg op en rijden naar een uitkijkpunt vanwaar we de prachtige zonsopgang boven dit eindeloze landschap bewonderen. In de verte zien we de hoogste vulkaan van Java, de Semeru, boven het landschap uittorenen. Onze ontbijtbox, klaargemaakt door het resort, verorberen we met een warm soepje in een van de vele lokale eetkraampjes. Daarna rijden we over de zandzee tot aan de voet van de Bromo. Te paard beklimmen we het laatste stuk tot aan de kraterrand waar we opnieuw en deze keer van heel dichtbij genieten van dit schitterend natuurfenomeen. We lunchen in het Plataran Resort. Na een korte siësta op de kamer ontmoeten we de lokale landbouwers op hun velden. Aangelegd op de schaduwrijke heuvels voorzien deze plantages hen van een variëteit aan groenten en kruiden. We maken de handen vuil en helpen de mensen even mee. We leren hoe zij hun gewassen kweken met traditionele technieken en materiaal. Nadien genieten we van de vruchten van hun werk en ontspannen in een van hun hutten ter plaatse. Diner en overnachting in het hotel. (ontbijtbox,L,D)

shutterstock_700484761_(Large)

Dag 7

BROMO – IJEN NATIONAAL PARK

Na een uitgebreid ontbijt rijden we naar het treinstation en nemen we de executive trein met bestemming Banyuwangi. Het uiterste oostelijke puntje van Java kent een koel klimaat, uiterst geschikt voor koffieplantages die voor het merendeel nog werden aangelegd tijdens de Nederlandse kolonisatie. Banyuwangi is bovendien onze uitvalsbasis voor een bezoek aan de Ijen vulkaan en zijn zwavelontginning. In de vroege avond nemen we onze intrek in het IJEN RESORT. Diner en overnachting. (O,lunchbox,D)

Dag 8

IJEN NATIONAAL PARK

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de plantages van Kaliklatak. Hier komen we meer te weten over de teelt en verwerking van bergcultuurgewassen zoals koffie, cacao, kruidnagel, nootmuskaat en rubber. De plantage is 1.000 hectare groot en was oorspronkelijk eigendom van een Nederlands bedrijf tot het in 1957 in handen kwam van de huidige, Indonesische eigenaars. Vanop het hoogste punt, zo’n 850 meter boven de zeespiegel, worden we getrakteerd op prachtige panorama’s met zicht op Bali, De Blambangan Peninsula en de Zeestraat van Bali. We lunchen op de plantage en genieten van een vrije namiddag. We dineren en overnachten in IJEN RESORT. (O,L,D)

Dag 9

IJEN NATIONAAL PARK – KUTA (BALI)

Ijen is een complex van stratovulkanen op de uiterst oostelijke top van het eiland Java. Kort na middernacht nemen we de 4x4 jeep naar de Kawah Ijen vulkaan, het toneel van intensieve zwavelontginning. ’s Nachts zijn we getuige van een uniek fenomeen waarbij blauwe vlammen in de krater branden. Deze ontstaan door zwavelgassen die aan hoge temperaturen ontsnappen uit de scheuren van de rotsen. Eenmaal afgekoeld wordt de zwavel felgeel. Bij zonsopgang zien we vanop de kraterrand het prachtige turkooizen kratermeer, het meest acidische meer ter wereld. Na deze uitzonderlijke ervaring keren we terug naar het hotel voor het ontbijt. Even later gaan we aan boord van de ferry die ons naar Bali, het Eiland der Goden, brengt. Een uurtje later zetten we voet aan wal en rijden we door tot in Kuta. We lunchen onderweg en dineren en overnachten in het ARYADUTA BALI. (O,L,D)

Dag 10

KUTA – DENPASAR – TAMBOLAKA (SUMBA)

Na het ontbijt vliegen we vanuit Bali naar het uiterst oostelijke deel van de archipel en landen rond de middag in Tambolaka op het eiland Sumba. Het groene, vruchtbare westen waarborgt een thuishaven voor twee derde van de Sumbanese bevolking, die zich naast rituele zaken hoofdzakelijk bezighoudt met het cultiveren van rijst, koffie, cashewnoten en kopra. Bij aankomst lunchen we in een lokaal restaurant waar het personeel opgeleid en gesteund wordt door de Sumba Hospitality Foundation, geleid door een Belgische dame uit Aalst. In de Talasi Estate Factory tonen de lokale landbouwers ons hoe de cashewnoten na de oogst worden verwerkt en verpakt voor de export. Daarnaast wordt hier ook de gekende Sumba koffie verwerkt. We genieten dan ook na het bezoek aan de fabriek van een heerlijk kopje koffie of cashew melk. Hierna trekken we tot op de top van de Lendongara heuvel voor een magnifiek panoramisch uitzicht over het noordoosten van het eiland. Ook tijdens onze wandeling naar beneden genieten we nog van de prachtige omgeving. Na deze eerste kennismaking met Sumba betrekken we de kamers in het comfortabele MARIO HOTEL en genieten we van de mooie locatie aan het witte zandstrand. Diner en overnachting. (O,L,D)

Dag 11

WAITABULA – WANOKAKA

We ontbijten en rijden naar het uiterst noordwestelijke deel van het eiland waar ons opvalt hoe sterk de lokale animistische cultuur bewaard is gebleven. In de prachtige kustdorpjes Toda en Ratenggero vinden we traditionele stamhuizen terug die met hun hoge afgeknotte daken dienst doen als lokale ontmoetingsplaats. Ze vormen tevens de belangrijkste plaats voor rituele voorbereidingen en ceremoniële dodenfeesten. Tijdens deze dodenfeesten onderhoud de bevolking hun belangrijke en vruchtbare relatie met de geesten van de voorouders. Een Marapu priester, zal de gunstoffers van voedsel aan de voorouders overzien zodat de achter gebleven familie gezegend wordt met rijkdom en geluk. We wandelen hier rustig rond en maken kennis met de lokale mensen om vervolgens te lunchen in een lokaal restaurant in het stadje Tambolaka. Hierna maken we een wandeling in de vruchtbare regio van Waikacura doorheen de rijstvelden en langs de oevers van de rivier. We rijden verder richting Waikabubak, het hoofdstadje van de regio West-Sumba. Onderweg houden we halt bij het traditionele dorp van Jaganara waar we volgens de etiquette ‘permisi’ of toestemming vragen om een bezoek te mogen brengen. Dit doen we door arecanoot, betelblad en kalk aan te bieden dat gretig gepruimd wordt op het eiland! Tot slot bereiken we het luxueuze LELEWATU RESORT in het zuidwesten van het eiland waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

shutterstock_1151383445_(Large)

Dag 12

WANOKAKA: WEST SUMBA

Ontbijt. Deze voormiddag rijden we naar het dorpje Wanokaka waar we worden getrakteerd op traditionele dansen en we getuige zijn van een trainingssessie van de Pasola sperengevechten. Jaarlijks worden uitsluitend in West-Sumba ‘Pasola’ gehouden die het hoogtepunt vormen van een reeks vruchtbaarheidsriten. Tientallen dappere strijders te paard gaan elkaar soms roekeloos te lijf met korte speren. Dit vroegere bloedvergieten vertegenwoordigde een ruzie tussen tegengestelde krachten om de geesten tevreden te houden en een goede oogst te brengen. Sedert enkele jaren verplicht de overheid dat de wapens bot moeten zijn, maar ondanks deze maatregel vallen er nog regelmatig gewonden. Lunchen doen we in het stadje Waikabubak. Deze namiddag exploreren we de meer oostelijk gelegen authentieke dorpjes van Ankalang. Hier treffen we de mooiste, met verfijnde sculpturen versierde, graftombes aan. De grootste tombe vinden we in Gallubakul. Niet minder dan drie maanden en tweeduizend mannen waren er nodig om deze kolossale grafsteen van zeventig ton (!) van de groeve naar haar huidige positie te verslepen. In Pamudiriti aanschouwen we de grandeur van de sterke vooroudervereringen en nemen ze een kijkje in de steengroeve. Op bestelling hakken eerst steenkappers de maagdelijke stenen met archaïsch materiaal uit de bodem. Later, wanneer alle voorwaarden van de Marapu priester zijn voldaan, trekken honderden mannen onder luid gezang deze reusachtige stenen tafels met palmtouwen tot op hun eindplaats. We dineren en overnachten opnieuw in onze resort. (B,L,D)

Dag 13

WANOKAKA – WAINGAPU: OOST SUMBA

Na het ontbijt verlaten we het westen zetten koers dwars door het binnenland richting het oostelijk gelegen Waingapu. Het landschap ondergaat een ware gedaanteverwisseling: van de beboste bergen bereiken we de droge savanne van het binnenland. We stoppen in het dorpje Kallu, vlakbij Waingapu, gekend voor zijn prachtige ikatdoeken. De geweven doeken, die veelal frontale afbeeldingen van mensen en schedelbomen weergeven, bewijzen dat het voorouderconcept en het aloude geloof nog springlevend zijn. Ikatdoeken zijn niet alleen een teken van rijkdom, status, adelijkheid en leiderschap maar worden ook meegegeven met de doden in het graf. De ikat techniek (afbinden en kleuren), waarbij de scheringdraden voor het weven van kleur en motief worden voorzien, mag enkel toegepast worden in het oostelijke deel van het eiland Sumba. Van hieruit rijden we langs de noordkust richting Tanggedu en nemen onze picknicklunch op een van de vele maagdelijke witte stranden waar we langsrijden. Op weg naar de Tanggedu waterval maken we enkele korte stops om te genieten van het prachtige maar droge heuvelachtige gebied. Indien de tijd het toelaat genieten we onderweg naar het hotel nog van een mooie zonsondergang aan Puru Kambera Savanne. We nemen onze intrek in het mooie KAMBANIRU BEACH HOTEL & RESORT waar we dineren. Overnachting. (B,picknicklunch,D)

shutterstock_1131554318_(Large)

Dag 14

WAINGAPU – ENDE (FLORES)

Met onze ontbijtbox onder de arm nemen we de vroege ochtendvlucht richting Ende, de tweede grootste stad van Flores. We maken een tussenstop in Kupang, de hoofdstad van de Oostelijke Kleine Sunda eilanden. Ende is de vroegere thuishaven van de meest beruchte zeerovers van de Kleine Sunda eilanden. De stad wordt omarmd door de vulkanen Meja en Ia. We nemen de lunch in een lokaal restaurant voor we langs diepe en steile dalen in het ruige landschap het dorpje Moni bereiken. Dit wordt voor ons het vertrekpunt voor een bezoek aan de Kelimutu vulkaan. We nemen onze intrek in de eenvoudige KELIMUTU ECOLODGE en genieten van wat vrije tijd voor het diner. (O,lunchbox,D)

Dag 15

KELIMUTU

Vandaag staan we voor dag en dauw op. Na een deugddoende koffie of thee brengt de bus ons tot aan de top van de vulkaan. De laatste meters klimmen we te voet tot aan het uitkijkpunt. De vulkaan is al lang uitgedoofd, maar rondom ontvouwt zich een fantastisch landschap. Door een gril van de natuur liggen er drie meren op de barre piek van 1.600 meter hoogte. De kratermeren van deze uitgedoofde vulkaan zijn vooral bekend omdat ze van kleur veranderen. Deze kleurwissel gebeurt op onvoorspelbare momenten en gaat dan ook gepaard met allerlei lokale legendes. Hoewel het verschijnsel wetenschappelijk gemakkelijk te verklaren is, wordt Kelimutu gehuld in mysteries. Geen wonder dus dat de lokale bevolking zich nog steeds gedwongen voelt om precies op deze plek voedseloffers te brengen. Na een korte klim naar het hoogste punt genieten we van een verbazingwekkend snelle zonsopgang. Na dit spektakel dalen we opnieuw af voor het ontbijt en een vrije ochtend. Na de lunch maken we een prachtige natuurwandeling langs de lokale dorpjes, rijstterrassen en geurende kruidnageltuinen. We dineren en overnachten in de KELIMUTU ECOLODGE. (O,L,D) 

shutterstock_1516687181_(Large)

Dag 16

KELIMUTU – LABUAN BAJO

Met onze ontbijtbox rijden we naar de luchthaven en nemen we de vlucht naar Labuan Bajo, een vissersdorp aan de westkust van Flores. Labuan Bajo wordt onze uitvalsbasis voor een bezoek aan Komodo Nationaal Park. Na de landing verkennen we de markt en het dorpje. Lunchen doen we vandaag in een lokaal restaurant aan de haven. Nadien nemen we onze intrek in het luxueuze PLATARAN KOMODO RESORT waar we genieten van een vrije namiddag. We dineren en overnachten in het resort. (ontbijtbox,L,D)

Dag 17

LABUAN BAJO: KOMODO NATIONAAL PARK

Na een vroeg ontbijt vertrekken we bij zonsopgang en varen we door een adembenemend zeelandschap voorbij grillig gevormde eilandjes die volstrekt onbewoond zijn. Langs minuscule vissersdorpjes die tegen de eilandjes vastgekleefd lijken, varen we het Komodo Nationaal Park binnen. Onder begeleiding van een ranger gaan we op zoek naar de reuzenvaranen die al van voor hun ontdekking tot de verbeelding van de autochtone bevolking spraken. Jarenlang vormden ze de inspiratie voor tal van mythen waarin draken de hoofdrol spelen. Tijdens een boeiende wandeling genieten we van een overweldigend uitzicht op de zeestraten van de eilanden rondom. Bovendien zullen we de Indo-dino’s kunnen bekijken in hun natuurlijke habitat, terwijl de parkwachters er waakzaam op toezien dat we niet te dicht in de buurt komen. Op het menu van de komodovaraan staan naast levende prooien ook kadavers van groot wild die ze eerder gedood hebben met hun giftige beten. Jaarlijks wordt het aantal komodovaranen nauwlettend geteld op 29 verschillende locaties. Ondanks hun status van kwetsbare dierensoort blijft hun aantal tegenwoordig stabiel. We genieten van een picknicklunch in de cafetaria van de rangers. We nemen ook even de tijd om te gaan snorkelen aan het bekende Pink Beach waar we ons verbazen over de rijke onderwaterwereld. Na dit avontuur varen we terug en genieten we van een prachtige zonsondergang boven de Floreszee. We dineren en overnachten in het resort. (O,picknicklunch,D)

shutterstock_1312944464_(Medium)

Dag 18

LABUAN BAJO – DENPASAR (BALI) - UBUD

Na een vrije voormiddag en lichte lunch in het resort worden we overgebracht naar de luchthaven van Labuan Bajo voor onze binnenlandse vlucht naar Denpasar Bali. Bij aankomst nemen we onze intrek in het hotel ALLILA UBUD RESORT voor het diner en overnachting. (O,L,D)

Dag 19

UBUD

Vandaag verkennen we het binnenland van het wereldbekende eiland Bali. We bezoeken als eerste het Sangeh Apenbos, een beschermd natuurpark van 14 hectare geliefd onder Balinese koppels voor het nemen van trouwfoto’s. Het park huisvest een prachtige Balinese tempel daterend uit de 17de eeuw en is de woonplaats van honderden langstaartmakaken die hier de hoofdattractie vormen. Hierna maken we een mooie wandeling doorheen de gekende rijstterrassen van Tegallalang in de buurt van het kunststadje Ubud waar we lunchen in het gezellige centrum. We rijden vervolgens naar de Koningstempel van Taman Ayun die ons toont hoe belangrijk het hindoeïsme hier is. Gebouwd tijdens de gouden eeuw van de Raja dynastie van Mengwi, in 1634, laat dit omvangrijke en rijkelijk versierde tempelcomplex met haar prachtig park nog steeds een diepe indruk achter op haar bezoekers. In de vroege namiddag keren we terug naar ons prachtig gelegen resort.(O,L,D)

Dag 20

UBUD – DENPASAR – BRUSSEL

Na een uitgebreid ontbijt kunnen we genieten van de faciliteiten van ons hotel of kan er nog wat gewinkeld worden in de buurt. We nemen samen nog de lunch vooraleer te vertrekken naar de luchthaven voor onze internationale vlucht huiswaarts. (O,L)

Dag 21

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Het reisprogramma van onze rondreizen 2022-2023

Download het 2022-2023 reisprogramma

Wil je met ons kennismaken?

Kom dan zeker eens langs op een van onze infodagen! Je kan er kennismaken met onze reisleiders en komt er alles te weten over jouw droombestemming.