Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Indonesië, gordel van Smaragd

Deze boeiende exploratiereis brengt je in contact met de minder gekende eilanden van deze machtige archipel. Nu eens sta je oog in oog met etnische minderheden die net het steentijdperk achter zich gelaten hebben (bijv. Dani in Irian Jaya), dan weer wandel je door gebieden waar de koloniale erfenis goed bewaard bleef. In Bali beleef je het hindoeïsme in zijn geadapteerde vorm. Je maakt boeiende wandelingen door wouden of langs vulkanen; je snorkelt en gaat op zoek naar de bekende Komodo-varaan. Kortom, een sublieme reis voor wie het eens echt 'anders dan anders' mag zijn!

Neem zeker ook een kijkje op de pagina van onze Nusa Indah rondreis naar Indonesië!

Programma: Indonesië - Nusa Indah rondreis

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind mei 2022 geldt het reisprogramma in onze 2021-2022 brochure.

2
Cultuur
6
Natuur
2
Kindvriendelijk
6
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

“Indonesië is gezegend met prachtige eilanden en een formidabele diversiteit aan fauna, flora, etnische volkeren, vulkanen... Wat het zo moeilijk maakt dit land als 1 natie te zien.” - Reisleider Indonesië Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar Indonesië. Lees verder

Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – JAKARTA (JAVA)

Vanuit Brussel vliegen we naar Jakarta, de hoofdstad Indonesië op het eiland Java.

Dag 2

JAKARTA

Wanneer we aankomen in Jakarta rijden we naar het SANTIKA PREMIERE JAKARTA HOTEL. Jakarta is tot nu toe nog steeds de hoofdstad van de eilandengroep Indonesië, maar onlangs werd besloten de hoofdstad te verplaatsen naar het eiland Kalimantan. Jakarta werd namelijk gebouwd op een moerassige ondergrond waardoor de stad stilaan wegzinkt. We dineren en overnachten in het hotel. (D)

Dag 3

JAKARTA – PANKALAN BUN – KUMAI (KALIMANTAN)

Met onze ontbijtbox onder de arm maken we ons klaar voor de vlucht naar Pankalan Bun, een klein stadje in het centrale deel van Kalimantan.Kalimantan is de naam voor het Indonesische deel van het eiland Borneo. Deze plaats wordt onze uitvalsbasis voor de reis in de ongerepte jungle. Na een korte rit komen we aan bij het haventje van Kumai, aan de monding van de gelijknamige rivier.  We gaan aan boord van een typische Indonesische boot of klotok en varen door het oudste regenwoud ter wereld naar het Tanjung Puting Nationaal Park. Met een beetje geluk spotten we langs de oevers van de rivier krokodillen, neusapen, langstaartmakaken en tropische vogels waaronder de neushoornvogel. Na de lunch maken we voor het eerst kennis met ‘de man van het woud’: de orang-oetan. Bij het voedingsstation van Tanjung Harapan ontmoeten we de half wilde mensapen van dichtbij. Het is een echte belevenis om te zien hoe deze gerehabiliteerde dieren tevoorschijn komen en behendig langs de takken van eeuwenoude bomen slingeren. Vol bewondering kijken we toe hoe ze op enkele meters van ons smullen van hun maaltijd. We dineren en overnachten in de eenvoudige RIMBA LODGE, te midden van het nationale park. (ontbijtbox,L,D)

Dag 4

KUMAI: TANJUNG PUTING NATIONAAL PARK

We starten de dag met een ontbijt. Via de kronkelende rivier varen we de diepe jungle in. We trekken naar het bezoekerscentrum van Pondok Tanggui. In deze rustige omgeving krijgen de orang-oetans melk en bananen voorgeschoteld. Tegelijkertijd leren ze om in het oerwoud hun basisvoedsel, zoals bladeren en vruchten, te zoeken. We genieten van onze lunch klaargemaakt op onze klotok. Diep in de jungle bereiken we Camp Leakey, genoemd naar Louis Leakey, een onderzoeker die het evolutionaire verband tussen mens en mensaap wilde aantonen. Hij deed dit samen met Dian Fossey, Jane Goodall en Biruté Galdikas. Laatstgenoemde verricht hier tot vandaag de dag onderzoek. Aan de steiger worden we opgewacht door enorme mannetjesapen met hun indrukwekkende wangzakken en moeders met baby’s. In deze rustige, natuurlijke omgeving wordt het oorspronkelijk dieet van deze roodharige apen aangevuld met vruchten, melk en knollen. Velen werden hier als baby ondergebracht en worden langzaam terug gerehabiliteerd. Na deze unieke ervaring keren we terug naar de lodge voor ons diner en de overnachting. (O,L,D)

shutterstock_53338126_(Medium)

Dag 5

KUMAI - SURABAYA - BROMO (JAVA)

Na het ontbijt genieten we een laatste keer van de prachtige omgeving. Door enorme bosbranden in 1997 en 1998 werd een groot deel van het woud vernietigd. Daarom nemen we nu deel aan het heraanplantingsproject, zodat ook wij iets bijdragen aan het herstel van dit unieke regenwoud. Na een deskundige uitleg van de ranger kan ieder van ons een zaailing naar keuze planten. Iets verderop bezoeken we Sekonyer, het dorpje waar de Dajaks wonen en dat zich in de jaren 70 moest verplaatsen net buiten de grens van het nationale park. Na de lunch rijden we vanuit Kumai naar Pangkalan Bun en nemen we onze vlucht naar Surabaya. Na onze aankomst rijden we naar het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park waar we dineren en overnachten in het stijlvolle PLATARAN BROMO. (O,L,D)

Dag 6

BROMO TENGGER SEMERU NATIONAAL PARK

De Bromovulkaan is misschien wel de bekendste vulkaan van Indonesië. Het is de heilige berg van de Tengerrezen, een volk uit het omliggende gebergte dat er elk jaar tijdens een ceremonie een zoenoffer brengt. Mensen komen samen op de rand van de berg en werpen groenten, fruit en bloemen in de krater. We staan vroeg op en rijden naar een uitkijkpunt vanwaar we de prachtige zonsopgang boven dit eindeloze landschap bewonderen. In de verte zien we de hoogste vulkaan van Java, de Semeru, boven het landschap uittorenen. Onze ontbijtbox, klaargemaakt door het resort, verorberen we met een warm soepje in een van de vele lokale eetkraampjes. Daarna rijden we over de zandzee tot aan de voet van de Bromo. Te paard beklimmen we het laatste stuk tot aan de kraterrand waar we opnieuw en deze keer van heel dichtbij genieten van dit schitterend natuurfenomeen. We lunchen in het Plataran Resort. Na een korte siësta op de kamer ontmoeten we de lokale landbouwers op hun velden. Aangelegd op de schaduwrijke heuvels voorzien deze plantages hen van een variëteit aan groenten en kruiden. We maken de handen vuil en helpen de mensen even mee. We leren hoe zij hun gewassen kweken met traditionele technieken en materiaal. Nadien genieten we van de vruchten van hun werk en ontspannen in een van hun hutten ter plaatse. Diner en overnachting in het PLATARAN BROMO. (ontbijtbox,L,D)

shutterstock_700484761_(Large)

Dag 7

BROMO – IJEN NATIONAAL PARK

Na een uitgebreid ontbijt rijden we naar het treinstation en nemen we de executive trein met bestemming Banyuwangi. Het uiterste oostelijke puntje van Java kent een koel klimaat, uiterst geschikt voor koffieplantages die voor het merendeel nog werden aangelegd tijdens de Nederlandse kolonisatie. Banyuwangi is bovendien onze uitvalsbasis voor een bezoek aan de Ijen vulkaan en zijn zwavelontginning. In de vroege avond nemen we onze intrek in het IJEN RESORT. Diner en overnachting. (O,lunchbox,D)

Dag 8

IJEN NATIONAAL PARK

Na een laat ontbijt brengen we een bezoek aan de plantages van Kaliklatak. Hier komen we meer te weten over de teelt en verwerking van bergcultuurgewassen zoals koffie, cacao, kruidnagel, nootmuskaat en rubber. De plantage is 1.000 hectare groot en was oorspronkelijk eigendom van een Nederlands bedrijf tot het in 1957 in handen kwam van de huidige, Indonesische eigenaars. Vanop het hoogste punt, zo’n 850 meter boven de zeespiegel, worden we getrakteerd op prachtige panorama’s met zicht op Bali, De Blambangan Peninsula en de Zeestraat van Bali. We lunchen op de plantage en genieten van een vrije namiddag. We dineren en overnachten in IJEN RESORT. (O,L,D)

Dag 9

IJEN NATIONAAL PARK – KUTA (BALI)

Ijen is een complex van stratovulkanen op de uiterst oostelijke top van het eiland Java. Kort na middernacht reizen we naar de Kawah Ijen vulkaan, het toneel van intensieve zwavelontginning die zwaar belastend is voor mens en milieu. ’s Nachts zijn we getuige van een uniek fenomeen waarbij blauwe vlammen in de krater branden. Deze ontstaan door zwavelgassen die aan hoge temperaturen ontsnappen uit de scheuren van de rotsen. Eenmaal afgekoeld wordt de zwavel felgeel. Bij zonsopgang zien we vanop de kraterrand het prachtige turkooizen kratermeer, het meest acidische meer ter wereld. Na deze uitzonderlijke ervaring keren we terug naar het hotel voor het ontbijt. Even later gaan we aan boord van de ferry die ons naar Bali, het Eiland der Goden, brengt. Een uurtje later komen we aan en rijden we naar Kuta. We lunchen onderweg en dineren en overnachten in het ARYADUTA BALI. (O,L,D)

Dag 10

BALI – ENDE – KELIMUTU

Na het ontbijt en een rustige ochtend worden we naar de luchthaven gebracht waar we de vlucht nemen naar Ende, de tweede grootste stad van Flores. Vanuit het vliegtuig ontdekken we een heel ander landschap. Ende is de vroegere thuishaven van de meest beruchte zeerovers van de kleine Sunda eilanden. De stad wordt omarmd door de vulkanen Meja en Ia. Langs diepe en steile dalen in het ruige landschap bereiken we het dorpje Moni. Moni is het centrum van het Lio-gebied dat vooral bekend staat om haar ikat kunst. Dit wordt ook voor ons het vertrekpunt voor een bezoek aan de Kelimutu vulkaan. We betrekken de kamers van de eenvoudige KELIMUTU ECOLODGE en genieten van het diner. (O,lunchbox,D)

Dag 11

KELIMUTU

Vandaag staan we voor dag en dauw op. Na een deugddoende koffie of thee brengt de bus ons tot aan de top van de vulkaan. De laatste meters klimmen we te voet tot aan het uitkijkpunt. De vulkaan is al lang uitgedoofd, maar rondom ontvouwt zich een fantastisch landschap. Door een gril van de natuur liggen er drie meren op de barre piek van 1.600 meter hoogte. De kratermeren van deze uitgedoofde vulkaan zijn vooral bekend omdat ze van kleur veranderen. Deze kleurwissel gebeurt op onvoorspelbare momenten en gaat dan ook gepaard met allerlei lokale legendes. Hoewel het verschijnsel wetenschappelijk gemakkelijk te verklaren is, wordt Kelimutu gehuld in mysteries. Geen wonder dus dat de lokale bevolking zich nog steeds gedwongen voelt om precies op deze plek voedseloffers te brengen. Na een korte klim naar het hoogste punt genieten we van een verbazingwekkend snelle zonsopgang. Na dit spektakel dalen we opnieuw af voor het ontbijt en een vrije ochtend. Na de lunch maken we een prachtige natuurwandeling langs de dorpjes, rijstterrassen en geurende kruidnageltuinen. We dineren en overnachten in de KELIMUTU ECOLODGE. (O,L,D)

shutterstock_728084422_(Medium)

Dag 12

KELIMUTU – LABUAN BAJO

Met onze ontbijtbox rijden we naar de luchthaven en nemen we de vlucht naar Labuan Bajo, een vissersdorp aan de westkust van Flores. Labuan Bajo wordt onze uitvalsbasis voor een bezoek aan Komodo Nationaal Park. Na de landing bezoeken we eerst de Batu Cermin grot die prachtig verlicht wordt door de weerkaatsing van de binnenvallende zonnestralen op de kloofwanden. Na onze lunch in een lokaal restaurant verkennen we de markt en het dorpje. Nadien nemen we onze intrek in het luxueuze PLATARAN KOMODO RESORT voor de komende twee nachten. We dineren en overnachten in het resort. (ontbijtbox,L,D)

Dag 13

LABUAN BAJO: KOMODO NATIONAAL PARK

Na een vroeg ontbijt vertrekken we bij zonsopgang en varen we door een adembenemend zeelandschap voorbij grillig gevormde eilandjes die volstrekt onbewoond zijn. Langs minuscule vissersdorpjes die tegen de eilandjes vastgekleefd lijken, varen we het Komodo Nationaal Park binnen. Onder begeleiding van een ranger gaan we op zoek naar de reuzenvaranen die al van voor hun ontdekking tot de verbeelding van de autochtone bevolking spraken. Jarenlang vormen ze de inspiratie voor tal van mythen waarin draken de hoofdrol spelen. Tijdens een boeiende wandeling genieten we van een overweldigend uitzicht op de zeestraten van de eilanden rondom. Bovendien zullen we de Indo-dino’s kunnen bekijken in hun natuurlijke habitat, terwijl de parkwachters er waakzaam op toezien dat we niet te dicht in de buurt komen. Op het menu van de komodovaraan staan naast levende prooien ook kadavers van groot wild die ze eerder gedood hebben met hun giftige beten. Jaarlijks wordt het aantal komodovaranen nauwlettend geteld op 29 verschillende locaties. Ondanks hun status van kwetsbare dierensoort blijft hun aantal tegenwoordig stabiel. We genieten van een picknicklunch in de cafetaria van de rangers. We nemen ook even de tijd om te gaan snorkelen aan het bekende Pink Beach waar we ons verbazen over de rijke onderwaterwereld. Na dit avontuur varen we terug en genieten we van een prachtige zonsondergang boven de Floreszee. We dineren en overnachten in het resort. (O,picknicklunch,D)

shutterstock_1312944464_(Medium)

Dag 14

LABUAN BAJO – DENPASAR (BALI) – JAYAPURA (PAPUA)

We starten de dag met een heerlijk ontbijt. We genieten van enkele vrije uurtjes en een lunch vooraleer we naar de luchthaven rijden voor een vlucht naar Denpasar. Na aankomst op de luchthaven van Ngurah Rai rijden we naar het ARYADATU BALI waar we dineren. We hebben enkele kamers ter beschikking om ons op te frissen voor we naar de luchthaven rijden. Daar wacht het vliegtuig voor onze nachtvlucht naar Papua. (O,L,D)

Dag 15

JAYAPURA (PAPUA) – SENTANI

We komen ‘s ochtends aan in Jayapura (met tussenlanding). Na aankomst in Sentani Airport wachten onze taxi’s ons op en rijden we richting het gelijknamige meer. Vanuit de kleine haven van Yahim maken we een ontspannende boottocht op het grote Sentani-meer. We bezoeken een van de kleinere eilandjes, Asei, en maken er kennis met een kunstzinnig en zeer lief volk dat opvallende en charmante Melanesische gelaatstrekken heeft. We lunchen in een lokaal restaurant aan de oevers van het meer. Het universiteitsmuseum Cendrawasi herbergt de privécollectie van primitieve kunst van Michael Rockefeller die in 1961 verdween in het gebied van de Asmat en naar alle waarschijnlijkheid werd opgegeten door dit koppensnellende kannibalistische volk. We leren Jayapura van dichterbij kennen met onder meer zijn vismarkt en zijn uitkijkpunt over de baai. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het comfortabele HOREX HOTEL. (L,D)

Dag 16-17-18

SENTANI – WAMENA

In de vroege ochtend nemen we de eerste beschikbare vlucht over het Rouffaer- en Mambramo-bekken naar Wamena, gelegen in de Baliemvallei op 1.600 meter hoogte. Zodra we het vliegtuig verlaten, stappen we een andere wereld binnen die velen onder ons voorgoed verloren hadden gewaand. Het stadje Wamena dat we als eerste verkennen is slechts een paar straten groot, maar vormt toch het regionale centrum voor een gebied dat pas enkele tientallen jaren geleden ontdekt werd en nog altijd relatief geïsoleerd is van de buitenwereld. We lunchen in een lokaal restaurant. Een eerste wandeling net buiten Wamena geeft ons al een goede indruk van de unieke natuur en vriendelijke bevolking. Bij de check-in in THE BALIEM VALLEY RESORT op 2.000 meter hoogte staat ons nog een leuke verrassing te wachten. Het uitzicht over de vallei vanuit onze bungalows, opgebouwd in traditionele Honi stijl, doen de ruwe rit naar deze ligging snel vergeten. De komende dagen maken we in de weidse vallei mooie wandelingen en bezoeken we traditionele dorpjes. We maken een onvergetelijk varkensfeest mee waarbij de Dani in traditionele outfit een waar feestmaal voor ons organiseren. Tijdens het verblijf in Wamena zijn alle maaltijden inbegrepen (1snackontbijt,2O,3L,3D)

7D2A3924

Dag 19

WAMENA – DENPASAR (BALI)

Na een vroeg ontbijt verlaten we de Baliemvallei op dezelfde manier als we gekomen zijn. Een spectaculaire vlucht brengt ons terug naar de kust en de bewoonde wereld. Na de overstap in de luchthaven van Sentani maken we ons klaar voor de vlucht naar Bali. Aan boord krijgen we een snacklunch. Bij aankomst in Denpasar keren we terug naar het ARYADUTA waar we na enkele vrije uurtjes dineren en overnachten. (O,snacklunch,D)

Dag 20

DENPASAR (BALI) – BRUSSEL

Na ons ontbijt rijden we naar het binnenland voor een bezoek aan de Koningstempel van Taman Ayun die ons toont hoe belangrijk het hindoeïsme hier is. Gebouwd tijdens de gouden eeuw van de Raja dynastie van Mengwi, in 1634, laat dit omvangrijke en rijk versierde tempelcomplex met haar prachtig park nog steeds een diepe indruk achter op haar bezoekers. Na de lunch in een lokaal restaurant keren we terug naar Kuta voor de check-out. Op het einde van de dag brengt de transfer ons naar de luchthaven van Denpasar voor onze vlucht naar Brussel. (O,L)

Dag 21

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Het reisprogramma van onze voorjaarsreizen 2022

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind maart 2022 geldt het reisprogramma in onze 2021-2022 brochure.

Download het 2021-2022 reisprogramma

Wil je met ons kennismaken?

Kom dan zeker eens langs op een van onze infodagen! Je kan er kennismaken met onze reisleiders en komt er alles te weten over jouw droombestemming.