Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Indonesië, gordel van Smaragd

Deze boeiende exploratiereis brengt je in contact met de minder gekende eilanden van deze machtige archipel. Nu eens sta je oog in oog met etnische minderheden die net het steentijdperk achter zich gelaten hebben (bijv. Dani in Irian Jaya), dan weer wandel je door gebieden waar de koloniale erfenis goed bewaard bleef. In Bali beleef je het hindoeïsme in zijn geadapteerde vorm. Je maakt boeiende wandelingen door wouden of langs vulkanen; je snorkelt en gaat op zoek naar de bekende Komodo-varaan. Kortom, een sublieme reis voor wie het eens echt 'anders dan anders' mag zijn!

Neem zeker ook een kijkje op de pagina van onze Nusa Indah rondreis naar Indonesië!

Programma: Indonesië - Nusa Indah rondreis

2
Cultuur
6
Natuur
2
Kindvriendelijk
6
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL/ANTWERPEN – AMSTERDAM – SURABAYA (JAVA)

We vertrekken met de autocar vanuit Brussel of Antwerpen naar Amsterdam. Van daaruit vliegen we naar Surabaya, een stad gelegen op het eiland Java.

Dag 2

SURABAYA

Als we aankomen in Surabaya rijden we naar het SWISS-BELINN AIRPORT HOTEL. Surabaya, de hoofdstad van Oost-Java, wordt ook de Heldenstad genoemd. Het was hier dat de onafhankelijkheidsstrijd losbarstte in 1945 en zich als een lopend vuurtje over de hele archipel verspreidde. We dineren en overnachten in het hotel. (D)

Dag 3

SURABAYA – PANKALAN BUN – KUMAI (KALIMANTAN)

Met onze ontbijtbox onder de arm maken we ons klaar voor de korte vlucht naar Pankalan Bun, een klein stadje in het centrale deel van Kalimantan. Deze plaats wordt onze uitvalsbasis voor de reis in de ongerepte jungle. Na onze vlucht en een korte rit komen we aan bij het haventje van Kumai, aan de monding van de gelijknamige rivier. Kalimantan is de naam voor het Indonesische deel van het eiland Borneo. In de haven gaan we aan boord van een typische Indonesische boot of klotok, van daaruit begint onze ontdekkingstocht doorheen het oudste regenwoud ter wereld. Zo komen we aan bij het Tanjung Puting Nationaal Park, dat met 3.550 km² een enorme variëteit aan fauna, flora en wildlife biedt. Met een beetje geluk spotten we langs de oevers van de rivier krokodillen, neusapen, langstaartmakaken en tropische vogels waaronder de neushoornvogel. Na de lunch maken we voor het eerst kennis met ‘de man van het woud’: de orang-oetan. Bij het voedingsstation van Tanjung Harapan ontmoeten we de half wilde mensapen van dichtbij. Het is een echte belevenis om te zien hoe deze gerehabiliteerde dieren tevoorschijn komen en behendig langs de takken van eeuwenoude bomen slingeren. Vol bewondering kijken we toe hoe ze op enkele meters van ons smullen van hun maaltijd. We dineren en overnachten in de eenvoudige RIMBA LODGE, temidden van het nationale park. (O,L,D)

Dag 4

KUMAI: TANJUNG PUTING NATIONAAL PARK

We starten de dag met een ontbijt. Via de kronkelende rivier varen we de diepe jungle in. We trekken naar het bezoekerscentrum van Pondok Tanggui. In deze rustige omgeving krijgen de orang-oetans melk en bananen voorgeschoteld. Tegelijkertijd leren ze om in het oerwoud hun basisvoedsel, zoals bladeren en vruchten, te zoeken. We genieten van onze lunch. Diep in de jungle bereiken we Camp Leakey, genoemd naar Louis Leakey, een onderzoeker die het evolutionaire verband tussen mens en mensaap wilde aantonen. Hij deed dit samen met Dian Fossey, Jane Goodall en Biruté Galdikas. Laatstgenoemde verricht hier tot vandaag de dag onderzoek. Aan de steiger worden we opgewacht door enorme mannetjes-apen met hun indrukwekkende wangzakken en moeders met baby’s. In deze rustige, natuurlijke omgeving wordt het oorspronkelijk dieet van deze de roodharige apen aangevuld met vruchten, melk en knollen. Velen werden hier als baby ondergebracht en worden langzaam terug gerehabiliteerd. Na deze unieke ervaring keren we terug naar de lodge voor ons diner en de overnachting. (O,L,D)

shutterstock_1137078641_(Medium)

Dag 5

KUMAI – SURABAYA – BROMO (JAVA)

Na het ontbijt genieten we een laatste keer van de prachtige omgeving. Door enorme bosbranden in 1997 en 1998 werd een groot deel van het woud vernietigd. Daarom nemen wij nu deel aan het heraanplantingsproject zodat ook wij iets bijdragen aan het herstel van dit unieke regenwoud. Na een deskundige uitleg van de ranger kan ieder van ons een zaadje planten naar keuze. Iets verderop bezoeken we Sekonyer, het dorpje waar de Dajaks wonen en dat zich in de jaren 70 moest verplaatsen net buiten de grens van het nationale park. Na de lunch rijden we vanuit Kumai naar Pangkalan Bun en nemen we onze vlucht naar Surabaya. Na onze aankomst rijden we naar het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park waar we dineren en overnachten in het stijlvolle JIWA JAWA BROMO RESORT. (O,L,D)

Dag 6

BROMO TENGGER SEMERU NATIONAAL PARK

De Bromovulkaan is misschien wel de bekendste vulkaan van Indonesië. Het is de heilige berg van de Tengerrezen, een volk uit het omliggende gebergte dat er elk jaar een zoenoffer brengt. Mensen komen samen op de rand van de berg en werpen groenten, fruit en bloemen in de krater. We staan vroeg op en rijden naar een uitkijkpunt vanwaar we de prachtige zonsopgang boven dit eindeloze landschap bewonderen. In de verte zien we de hoogste vulkaan van Java, de Semeru, boven het landschap uittorenen. Daarna rijden we over de zandzee tot aan de voet van de Bromo. Te paard beklimmen we het laatste stuk tot aan de kraterrand waar we genieten van dit schitterend natuurfenomeen. We keren terug naar het hotel voor ons ontbijt. We verlaten het Tenggergebied en nemen een lunchbox mee zodat we rustig kunnen eten tijdens onze treinrit richting Bangyuwangi. Dineren en overnachten doen we in het IJEN RESORT & VILLAS omringd door bergen en weelderige tuinen. (O,Lunchbox,D)

shutterstock_1146304604_(Medium)

Dag 7

BROMO – IJEN NATIONAAL PARK

We ontbijten en brengen vandaag een bezoek aan de plantages van Kaliklatak. Hier komen we meer te weten over de teelt en verwerking van bergcultuurgewassen zoals koffie, cacao, kruidnagel, nootmuskaat en rubber. De plantage is 1.000 hectare groot en was oorspronkelijk eigendom van een Nederlands bedrijf tot het in 1957 in handen kwam van de huidige, Indonesische eigenaar. Vanop het hoogste punt, zo’n 850 meter boven de zeespiegel, worden we getrakteerd op prachtige panorama’s met zicht op Bali, de Blambangan Peninsula en de Zeestraat van Bali. We lunchen op de plantage. In de namiddag genieten we van wat vrije tijd. We dineren en overnachten in het hotel IJEN RESORT & VILLAS. (O,L,D)

Dag 8

IJEN NATIONAAL PARK – SANUR (BALI)

Ijen is een complex van stratovulkanen op de uiterst oostelijke top van het eiland Java. Kort na middernacht reizen we naar de Kawah Ijen vulkaan, het toneel van intensieve zwavelontginning die zwaar belastend is voor mens en milieu. Ontsnappende gassen worden gekanaliseerd via een netwerk van keramische pijpen, wat resulteert in de condensatie van gesmolten zwavel. De zwavel, die in gesmolten staat dieprood van kleur is, stroomt langzaam uit de buizen op de grond. Eenmaal afgekoeld wordt de zwavel felgeel. ’s Nachts zijn we getuige van een uniek fenomeen waarbij blauwe vlammen in de krater branden. Deze ontstaan door zwavelgassen die aan hoge temperaturen ontsnappen uit de scheuren van de rotsen. Bij zonsopgang zien we vanop de kraterrand het prachtige turkooizen kratermeer, het zuurste ter wereld. Na deze prachtige ervaring keren we terug naar het hotel voor het ontbijt. Even later gaan we aan boord van de ferry die ons naar Bali, het Eiland der Goden, brengt. We lunchen onderweg en dineren en overnachten in het ARTOTEL. (O,L,D)

Dag 9

BALI

Na het ontbijt beginnen we aan onze ontdekkingstocht door het binnenland en het centrale westelijke berggebied. We bezoeken de Koningstempel van Taman Ayun die ons toont hoe belangrijk het geloof hier is. In een lokaal restaurant genieten we van een lunch. Aan de voet van de Batukaruvulkaan strekken we de benen tijdens een natuurwandeling tussen de rijstterrassen. Hier merken we dat het leven op Bali volgens een specifiek ritme verloopt. Er bestaat een duidelijke relatie tussen de elegante en kleurrijke bevolking enerzijds en de uiterst weelderige vegetatie van dit vruchtbare eiland anderzijds. Terwijl we door enkele dorpjes trekken, merken we dat individualisme voor de Balinees niet bestaat. Bijna altijd zijn mensen druk in de weer met burenhulp of met de voorbereidingen van de vele rituelen die ieder belangrijk levensstadium markeren. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (O,L,D)

7D2A1440

Dag 10

SANUR – DENPASAR – ENDE – MONI (FLORES)

Vandaag vliegen we van Bali naar Ende, de tweede grootste stad van Flores (mogelijk met tussenstop). Op weg naar de luchthaven smullen we van onze ontbijtbox. Vanuit het vliegtuig ontdekken we een heel ander landschap. Ende is de vroegere thuishaven van de meest beruchte zeerovers van de kleine Sunda eilanden. De stad wordt omarmd door de vulkanen Meja en Ia. Langs diepe en steile dalen in het ruige landschap bereiken we het dorpje Moni. We genieten er van onze lunch. Moni is het centrum van het Liogebied dat vooral bekend staat om haar ikatkunst. Het dorpje wordt ook het vertrekpunt van ons bezoek aan de Kelimutuvulkaan. In de namiddag maken we een prachtige wandeling langs geïsoleerde dorpjes, prachtige rijstterrassen en geurige kruidnageltuinen. We dineren en overnachten in de eenvoudige KELIMUTU ECOLOGDE. (Ontbijtbox,L,D)

Dag 11

MONI – KELIMUTU – LABUAN BAJO

Vandaag staan we voor dag en dauw op. Na een deugddoende koffie of thee brengt de bus ons tot aan de top van de vulkaan. De laatste meters klimmen we te voet tot aan het uitkijkpunt. De vulkaan is al lang uitgedoofd, maar rondom ontvouwt zich een fantastisch landschap. Door een gril van de natuur liggen er drie meren op de barre piek van 1.600 meter hoogte. De kratermeren van deze uitgedoofde vulkaan zijn vooral bekend omdat ze elk jaar van kleur veranderen. Deze kleurwissel gebeurt op onvoorspelbare momenten en gaat dan ook gepaard met allerlei lokale legendes. Hoewel het verschijnsel wetenschappelijk gemakkelijk te verklaren is, wordt Kelimutu gehuld in mysteries. Geen wonder dus dat de lokale bevolking zich nog steeds gedwongen voelt om precies op deze plek voedseloffers te brengen. Na een korte klim naar het hoogste punt genieten we van een verbazingwekkend snelle zonsopgang. Na dit spektakel dalen we opnieuw af voor het ontbijt in onze lodge. Via de Trans-Flores hoofdweg rijden we terug naar Ende. We genieten er van onze lunch. Daarna is het opnieuw tijd voor een transfer naar de luchthaven. Ditmaal voor onze vlucht naar Labuan Bajo, een vissersdorp aan de westkust van Flores. Labuan Bajo wordt onze uitvalsbasis voor een bezoek aan Komodo Nationaal Park. We genieten van enkele vrije uurtjes in het PLATARAN KOMODO RESORT & SPA, vlakbij het strand. We dineren en overnachten in het resort. (O,L,D)

Dag 12

LABUAN BAJO: KOMODO EN RINCA

Na een vroeg ontbijt vertrekken we bij zonsopgang en varen we voorbij grillig gevormde eilandjes die volstrekt onbewoond zijn. Onze eerste stop is Komodo. Dit is het grootste eiland van het Komodo Nationaal Park. Parkwachters gaan met ons mee op zoek naar de beroemde Komodovaraan. Al jarenlang geeft deze reuzenhagedis inspiratie aan heel wat mythes en verhalen met woeste draken in de hoofdrol. Tijdens een boeiende wandeling genieten we van een uitzicht op de zeestraten van de eilanden rondom. Hier kunnen we de komodovaraan bewonderen in zijn natuurlijke habitat, terwijl de parkwachters er op toezien dat we niet te dicht in de buurt komen. Op het menu van de komodovaraan staan naast levende prooien ook kadavers van groot wild die ze eerder gedood hebben met hun giftige beten. Jaarlijks wordt het aantal komodovaranen nauwlettend geteld op 29 verschillende locaties. Ondanks hun status van kwetsbaar diersoort blijft hun aantal tegenwoordig stabiel. In Kampung Komodo, het enige dorpje op het eiland, zien we hoe de zeevaarders leven en hoe ze in hun levensonderhoud voorzien. We varen per speedboot verder naar het eiland Rinca, het tweede grootste eiland van het nationale park. Na de picknicklunch worden we opnieuw door parkwachters opgewacht om nog een keer op zoek te gaan naar de komodovaraan. Na dit avontuur varen we terug en genieten we van een prachtige zonsondergang boven de Floreszee. We dineren en overnachten in het hotel. (O,picknicklunch,D)

shutterstock_1123891148

Dag 13

LABUAN BAJO – DENPASAR (BALI) – JAYAPURA (PAPUA)

We starten de dag met een ontbijt. We genieten van enkele vrije uurtjes en een lunch alvorens we naar de luchthaven rijden voor een vlucht naar Denpasar. Na aankomst op de luchthaven van Ngurah Rai rijden we naar het ARTOTEL waar we dineren. We hebben enkele kamers ter beschikking om ons op te frissen voor we naar de luchthaven rijden. Daar wacht het vliegtuig voor onze nachtvlucht naar Papua. (O,L,D)

Dag 14-15-16

JAYAPURA (PAPUA) – WAMENA

We komen ‘s ochtends aan in Jayapura (mogelijk met tussenstop) en vliegen van daaruit naar Wamena in de Baliemvallei. Zodra we het vliegtuig verlaten, stappen we een andere wereld binnen die velen onder ons voorgoed verloren hadden gewaand. We lunchen in een lokaal restaurant. Het stadje Wamena is amper een paar straten groot, maar vormt toch het centrum van een gebied dat jaren geleden ontdekt werd en nog altijd relatief geïsoleerd is van de buitenwereld. Vanuit deze plaats zullen we gedurende drie dagen de streek verkennen met aangepast vervoer. Tijdens de wandelingen bezoeken we authentieke dorpjes en markten en exploreren we de weidse vallei. We maken een onvergetelijk varkensfeest mee waarbij de Dani in traditionele outfit een waar feestmaal voor ons organiseren. We verblijven in het BALIEM VALLEY RESORT in Sekan. (1snackontbijt,2O,3L,3D)

7D2A3924

Dag 17

WAMENA – SENTANI

Na het ontbijt verlaten we de Baliemvallei. Een spectaculaire vlucht brengt ons terug naar de kust en de bewoonde wereld. Na aankomst in Sentani Airport wachten onze taxi’s ons op en rijden we richting het gelijknamige meer. Vanuit de kleine haven van Yahim maken we een ontspannende boottocht op het grote Sentanimeer. We bezoeken Asei, een van de kleinere eilandjes, en maken er kennis met een kunstzinnig en lief volk dat opvallende en charmante Melanesische gelaatstrekken heeft. We lunchen in een lokaal restaurant aan de oevers van het meer. Het universiteitsmuseum Cendrawasi herbergt de privécollectie van de primitieve kunst van Michael Rockefeller die in 1961 verdween in het gebied van de Asmat. Naar alle waarschijnlijkheid werd hij opgegeten door dit volk van koppensnellers en kannibalen. Op de lokale markt kuieren we gezellig langs de kraampje. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het HOREX HOTEL. (O,L,D)

Dag 18

SENTANI – DENPASAR (BALI)

Na het ontbijt nemen we de transfer naar de luchthaven van Sentani voor onze vlucht naar Bali (mogelijk met tussenstop). Wanneer we aankomen in Denpasar rijden we naar het hotel. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het ARTOTEL. (O,snacklunch,D)

Dag 19

DENPASAR (BALI) – AMSTERDAM

We genieten na het ontbijt van een vrije dag. Wie avontuurlijk is, kan deelnemen aan heel wat facultatieve excursies op het programma zoals een White Water Rafting of Ocean Dolphin Rafting. Ook vogelspotten in het Bali Bird Park of gewoon genieten van de gezellige omgeving van Sanur en het hotel behoren tot de mogelijkheden. Op het einde van de dag brengt de transfer ons naar de luchthaven van Denpasar voor onze vlucht naar Brussel. (O)

Dag 20

AMSTERDAM – ANTWERPEN/BRUSSEL

We landen in Amsterdam en rijden per autocar naar Antwerpen en Brussel.

Komodovaraan

VARANUS KOMODOENSIS OUWENS

De komodovaraan is de grootste hagedis ter wereld. Zijn scherpe kaken met naar achter gerichte tanden, messcherpe klauwen, loopsnelheid van 20 kilometer per uur en krachtige staart zijn gevaarlijke wapens. Maar het dodelijkst zijn de gifklieren: die maken zijn beten fataal. Lange tijd werd gedacht dat de bacteriën in zijn speeksel (een gevolg van het eten van rottende kadavers) zijn slachtoffers een fatale bloedvergiftiging bezorgden. Pas in 2009 werd duidelijk dat de komodovaraan over goed ontwikkelde gifklieren beschikt die een grote rol spelen bij het doden van een prooi. Waarom deze varaan alleen maar voorkomt op Komodo, Rinca en Padar en de mannetjes de vrouwtjes met een ratio van 3,4/1 overtreffen, blijft een mysterie. Het feit dat hun vlees en huid geen handelswaarde heeft, is tot hiertoe hun redding gebleken.

DE BALIEMVALLEI

Bergachtige vallei met dorpjes van de Dani

De grootse Baliemvallei, 16 kilometer breed en zowat 60 kilometer lang, is omsingeld door dichtbegroeide bergen en is een van de laatste plaatsen ter wereld waar een volk overleeft in quasineolithische omstandigheden. Er zijn geen wegen van de kust naar het binnenland. Verspreid in deze ruwe, bergachtige vallei liggen de dorpjes van de Dani, een groep die etnisch en raciaal in grote mate verschilt van de overige Indonesische volkeren. Ze behoren tot het negroïde ras en hebben een donkerdere huidskleur. In Wamena en omgeving word je voortdurend geconfronteerd met dit merkwaardige volk: de kleding van de mannen bestaat slechts uit een holim of peniskoker en soms kleuren enkele veren hun haartooi. Doordat ‘s nachts de temperatuur aanzienlijk daalt, smeren ze zich in met varkensvet en houtskool. Een ontmoeting op een van de afgelegen landwegen met een forse volwassen Dani met glanzende huid die bovendien de slagtanden van een everzwijn door zijn neus geboord heeft, zullen we nooit meer vergeten! Ondanks hun dreigend voorkomen zijn deze mensen uiterst zachtmoedig. Nergens anders krijgen we een vriendelijkere handdruk. De vrouwen dragen enkel een rok, volledig vervaardigd uit natuurlijke materialen zoals varen of gras. Zij doen het zwaarste werk. We zien ze vaak op het veld met geknoopte nettassen op de rug waarin ze hun baby, varken en net geoogste knollen dragen. Soms hebben ze zich ingesmeerd met riviermodder als teken van rouw om een gestorven familielid. Een minder onschuldig middel om rouw uit te drukken is het amputeren van vingers van de vrouwelijke familieleden van de overledene, een gebruik dat officieel verboden, maar nog niet helemaal gebannen werd. Ook in de Baliemvallei, een fantastische wereld waar de moderne mens geconfronteerd wordt met zijn origine, rukt de beschaving op. Het zal niet zo lang meer duren voor ook deze primitieve samenleving en cultuur voorgoed verdwijnen...