Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Betoverend Guatemala & veelzijdig Belize

Heldere, felle kleuren van traditionele kleding in combinatie met schilderachtige berglandschappen, indrukwekkende dichtbeboste jungle en imposante Maya-sites maken van Guatemala één van de meest fotogenieke landen van Midden- en Latijns-Amerika. Een absolute aanrader voor wie houdt van een interessante mix tussen natuur en cultuur!

Vulkanen en meren

Majestueuze rokende vulkanen en helderblauwe meren domineren in een koel klimaat het landschap in het zuiden. Eén van de mooiste meren is het meer van Atitlan dat omgeven is door verschillende kleurrijke dorpjes die dat elk hun eigen typerende kleding heeft. Door de geïsoleerde ligging van deze charmante dorpjes leven de meeste inheemse volkeren nog steeds op traditionele wijze. Omringd door imposante vulkanen presenteert het meer van Atitlan adembenemende uitzichten en leent het zich perfect uit voor een boottocht.  

shutterstock_1190454_(Small)

Kleurrijke markten

Markten zijn overal in Guatemala pittoresk, maar zelden zo indrukwekkend dan in Chichicastengango. Het centrale plein met het daaraan witte kerkje van Santo Tomas wordt overspoeld door kraampjes met ambachtelijke streekproducten en gewoven kleding. Al lang voor de bezetting van de Spanjaarden, was het weven en vervaardigen van katoenen kledij al een hoogontwikkelde ambacht. Het textiel dat hier wordt geweven behoort tot het ’s werelds best vervaardigde katoen. 

Marian_Otte___Zutuhil_meisje_(Large)

Koloniale architectuur

Een koloniaal pareltje is het 16de eeuwen oude stadje Antigua. Ondanks de vulkaanuitbarstingen in het verleden een deel van het de stad hebben verwoesten, is een groot deel van de koloniale architectuur bewaard gebleven. In een wirwar van klinkerstraatjes liggen achter zware houten deuren van gerenoveerde Spaanse herenhuizen prachtige binnenplaatsen en tuinen verscholen. Klaterende fonteinen sieren kerkjes waarnaast machtige kloosters in barokstijl zorgen voor een authentieke sfeer. 

shutterstock_184148804_(Large)

Indrukwekkende Mayasteden

Exotische bloemen naast felkleurige toekans kleuren de jungle waarin eeuwenoude Maya-ruïnes liggen verscholen, waaronder Caracol. Een doolhof van ceder en mahoniebomen leiden naar de het ooit gewezen machtige Tikal, waar piramides, terrassen en altaren uit het groene woud rijzen. Net over de grens met Honduras ligt Copan dat ooit floreerde als cultureel centrum van de Maya-elite en daardoor één van de meest verfijnde precolombiaanse beeldhouwkunst herbergt. Iets minder gekende sites, die zeker een bezoek waard zijn, zijn de sites van Yaxha en Xunantunich. 

Garifuna cultuur

Aan de Caraïbische kust van Guatemala en Belize liggen tal van gezellige dorpjes. Eén van die dorpjes is Livingston waar de Garifuna woont, ook wel de zwarte Cariben genoemd. Destijds door Engelsen als slaven naar hier gebracht om in de woudontginning te werken, zijn ze Afrikaans, maar hun cultuur is uitgegroeid tot een mengeling van Afrikaanse rite en invloeden van het katholicisme. Het ritme van de reggae muziek geeft het tempo weer waarin de uiterst vriendelijke Garifuna de dag doorbrengen.