Het klimaat in Guatemala wordt vooral bepaald door de hoogteligging van de plaats. In de westelijke hooglanden vind je een gematigd klimaat en in de kustvlaktes is het eerder warm en vochtig. Guatemala heeft een droogseizoen van oktober tot mei met warme dagen en heldere nachten. Het regenseizoen loopt van juni tot september. Toch is het heel goed mogelijk om Guatemala te bezoeken in de regentijd vermits de buien zich meestal beperken tot de namiddag. Het landschap in deze tijd is dan prachtig groen. Belize heeft een tropisch klimaat met het hele jaar door tropische temperaturen. In de winter kan het echter wat afkoelen. Landinwaarts zullen de temperaturen altijd hoger liggen dan aan de kuststreken. Het verschil is ook afhankelijk van de hoogte. Het tijdsverschil tussen Guatemala en Belize en België is -7 uur in de winter en -8 uur in de zomer.
Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. We raden aan om een kopie van de eerste drie bladzijden van je paspoort mee te nemen en het afzonderlijk van het origineel te bewaren.
Geen enkele vaccinatie is verplicht. Belangrijk om te weten is dat verschillende soorten insecten ziektes kunnen overdragen. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen met voldoende percentage DEET te gebruiken. Voor verdere medische inlichtingen, aanbevolen vaccinaties en eventuele preventieve maatregelen tegen malaria, contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (03 247 66 66 of www.wanda.be). Zorg voor voldoende medicatie met bijsluiters en een doktersattest (Engels), aangezien niet alle medicijnen beschikbaar zijn in het buitenland en namen kunnen verschillen.
Doordat Guatemala en Belize diverse klimaten hebben, kan je diverse weertypes tijdens je vakantie verwachten. Je hebt lichte, katoenen kleding nodig voor de tropische gebieden, een warme trui of jas voor de koele avonden in het hoogland en een regenjas. Ook stevige wandelschoenen met profiel, een zonnehoed en een zonnebril zijn geen overbodige luxe. Vergeet zeker geen zaklantaarn. Neem ook best een paar reserve wandelschoenen mee die eventueel nat mogen worden.
Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 23 kilogram toegestaan met een maximale afmeting van 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. De maximale afmeting voor de handbagage is 56x45x25 centimeter (lengte+breedte+hoogte), het maximum gewicht is 8 kilogram. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: er is een beperking op het vervoer van lithiumbatterijen. Een beperkt aantal reservebatterijen mogen in hun originele verpakking in de handbagage getransporteerd worden. Smartbags die geen verwijderbare batterij hebben, kunnen niet meereizen. Taksvrije aankopen moeten in je handbagage kunnen opgeborgen worden en je mag, per reiziger ouder dan 21 jaar, maximum één liter drank in flessen meenemen. Hou er ook rekening mee dat scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, enzovoort evenals paraplu’s niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen wat betreft vloeistoffen in de handbagage op, gelieve hier rekening mee te houden. Je dient ook een aparte zachte reistas te voorzien voor het verblijf van één nacht in Villa Caribe te Livingston (dag 3). De hoofdbagage zie je dan terug in VILLA MAYA (dag 4). Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat we de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.
Je hebt een universele stekkeradapter nodig. De netspanning is overal 120 volt. We verblijven aan de site van Tikal in een unieke setting, de Jungle Lodge. Tussen 22u00 en 06u00 wordt de stroom afgesloten en is enkel de hoofdverlichting van de kamer beschikbaar. We raden aan een zaklamp en reservebatterijen mee te brengen, niet enkel voor dit verblijf, maar ook voor de nachtwandelingen tijdens deze reis.
De munteenheid in Guatemala is de quetzal en is onderverdeeld in 100 centavos. De munteenheid in Belize is de Belizaanse dollar. Probeer bij het wisselen zoveel mogelijk kleingeld te krijgen, omdat hier een tekort aan is. Neem geen gescheurde biljetten aan en zorg ervoor dat je alle quetzales uitgeeft voor je het land verlaat. We raden het gebruik van contante US-dollars aan. Vraag bij je bank naar kleine coupures die niet vuil noch gescheurd zijn. Er kan overal in US-dollars worden betaald. Eventueel kun je rond de 50 euro wisselen op de luchthaven, zodat je toch al een paar quetzal op zak hebt. Euro’s kunnen maar op bepaalde plaatsen worden gewisseld. Het is soms voordeliger om het geld bij de bank te wisselen dan in de hotels. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Guatemala: 1 EUR =8,39 GTQ (oktober 2024). Wisselkoers Belize: 1 EUR = 2,19 BZD (oktober 2024).
Je neemt best al je foto- en filmmateriaal vanuit België mee. Geheugenkaarten zijn ter plaatse wel verkrijgbaar, maar zijn duurder. Vergeet ook geen reservebatterijen mee te nemen. Let wel op de beperkingen van de luchtvaartmaatschappij. Een Belgische gsm is meestal bruikbaar in Guatemala en Belize. Je hebt wel niet overal bereik. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. De meeste hotels en lodges beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Het netnummer van Guatemala is +502.
Moeilijkheidsgraad: 2
Actief verkennen - Gemiddeld niveau
Voor deelnemers met een redelijke fitheid. Activiteiten kunnen wat meer inspanning vergen en een groter uithoudingsvermogen vereisen. Denk aan wandelingen van 7-10 kilometer, beklimmingen van tempels en de Pacaya-vulkaan en wat meer uitdagende activiteiten, maar nog steeds toegankelijk voor de meeste mensen met een redelijke conditie. Ook staan er enkele vroege vertrekken en tussenvluchten op het programma.