Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Het klimaat in Guatemala wordt vooral bepaald door de hoogteligging van de plaats. In de westelijke hooglanden vind je een gematigd klimaat en in de kustvlaktes is het eerder warm en vochtig. Guatemala heeft een droogseizoen van oktober tot mei met warme dagen en heldere nachten. Het regenseizoen loopt van juni tot september. Toch is het heel goed mogelijk om Guatemala te bezoeken in de regentijd vermits de buien zich meestal beperken tot de namiddag. Het landschap in deze tijd is dan prachtig groen. Belize heeft een tropisch klimaat met het hele jaar door tropische temperaturen. In de winter kan het echter wat afkoelen. Landinwaarts zullen de temperaturen altijd hoger liggen dan aan de kuststreken. Het verschil is ook afhankelijk van de hoogte. Het tijdsverschil tussen Guatemala en Belize en België is -7 uur in de winter en -8 uur in de zomer.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. We raden aan om een kopie van de eerste drie bladzijden van je paspoort mee te nemen en het afzonderlijk van het origineel te bewaren.

Health Gezondheid

Neem zeker medicijnen mee op reis. Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Een vaccinatie tegen gele koorts is soms verplicht, namelijk wanneer je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven waar gele koorts voorkomt. Een herhaling van hepatitis A, tetanus-difterie-kinkhoest, polio en mazelen-bof-rubella is aangeraden. Er is een beperkt malariagevaar. In het noorden (Tikal) kan je best muggenmelk (tropische versie) gebruiken. Een zonnecrème (beschermingsfactor van minimum 20) mag niet in je bagage ontbreken. Op de meeste plaatsen is het drinkwater van een zeer matige kwaliteit. Drink daarom mineraal of gekookt water. De meeste hotels hebben een fles met mineraalwater op de kamer staan. Eet alleen goed gekookt of gebakken vlees en vis. Vermijd ijsjes en ongekookte groenten. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen(afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

Meer info over het coronavirus is te vinden op de website van het World Health Organization of op de website van FOD Volksgezondheid.

Voor de actuele veiligheidssituatie en specifieke maatregelen van de Belgische Overheid verwijzen we naar de website van de federale overheid.

Actuele bestemmingsinfo en coronamaatregelen per bestemming zijn terug te vinden op de website van IATA.

Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Clothing Kleding

Doordat Guatemala en Belize diverse klimaten hebben, kan je diverse weertypes tijdens je vakantie verwachten. Je hebt lichte, katoenen kleding nodig voor de tropische gebieden, een warme trui of jas voor de koele avonden in het hoogland en een regenjas. Ook stevige wandelschoenen met profiel, een zonnehoed en een zonnebril zijn geen overbodige luxe. Vergeet zeker geen zaklantaarn. Neem ook best een paar reserve wandelschoenen mee die eventueel nat mogen worden. 

Luggage Bagage

Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 23 kilogram toegestaan met een maximale afmeting van 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. De maximale afmeting voor de handbagage is 56x45x25 centimeter (lengte+breedte+hoogte), het maximum gewicht is 8 kilogram. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: er is een beperking op het vervoer van lithiumbatterijen. Een beperkt aantal reservebatterijen mogen in hun originele verpakking in de handbagage getransporteerd worden. Smartbags die geen verwijderbare batterij hebben, kunnen niet meereizen. Taksvrije aankopen moeten in je handbagage kunnen opgeborgen worden en je mag, per reiziger ouder dan 21 jaar, maximum één liter drank in flessen meenemen. Hou er ook rekening mee dat scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, enzovoort evenals paraplu’s niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen wat betreft vloeistoffen in de handbagage op, gelieve hier rekening mee te houden. Je dient ook een aparte zachte reistas te voorzien voor het verblijf van één nacht in Villa Caribe te Livingston (dag 3). De hoofdbagage zie je dan terug in VILLA MAYA (dag 4). Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat we de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.

Electricity Elektriciteit

Je hebt een universele stekkeradapter nodig. De netspanning is overal 120 volt. We verblijven aan de site van Tikal in een unieke setting, de Jungle Lodge. Tussen 22u00 en 06u00 wordt de stroom afgesloten en is enkel de hoofdverlichting van de kamer beschikbaar. We raden aan een zaklamp mee te brengen, niet enkel voor dit verblijf, maar ook voor de nachtwandelingen tijdens deze reis.

Money Geldzaken

De munteenheid in Guatemala is de quetzal en is onderverdeeld in 100 centavos. De munteenheid in Belize is de Belizaanse dollar. Probeer bij het wisselen zoveel mogelijk kleingeld te krijgen, omdat hier een tekort aan is. Neem geen gescheurde biljetten aan en zorg ervoor dat je alle quetzales uitgeeft voor je het land verlaat. We raden het gebruik van contante US-dollars aan. Vraag bij je bank naar kleine coupures die niet vuil noch gescheurd zijn. Er kan overal in US-dollars worden betaald. Eventueel kun je rond de 50 euro wisselen op de luchthaven, zodat je toch al een paar quetzal op zak hebt. Euro’s kunnen maar op bepaalde plaatsen worden gewisseld. Het is soms voordeliger om het geld bij de bank te wisselen dan in de hotels. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Guatemala: 1 EUR =8,68 GTQ (september 2021). Wisselkoers Belize: 1 EUR = 2,24 BZD (september 2021).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Je neemt best al je foto- en filmmateriaal vanuit België mee. Geheugenkaarten zijn ter plaatse wel verkrijgbaar, maar zijn duurder. Vergeet ook geen reservebatterijen mee te nemen. Let wel op de beperkingen van de luchtvaartmaatschappij. Een Belgische gsm is meestal bruikbaar in Guatemala en Belize. Je hebt wel niet overal bereik. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. De meeste hotels en lodges beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Het netnummer van Guatemala is +502.

Important Belangrijk om te weten

  • Deze rondreis laat ons kennismaken met een enorme verscheidenheid aan natuur, cultuur en volkeren. Voor de beklimming van de Pacaya-vulkaan is een goede fysieke conditie vereist.
  • Guatemala heeft sfeervolle, kleinere hotels die vaak in oude kloosters of haciënda’s zijn ondergebracht. Deze unieke hotels ademen de sfeer van de streek en zijn voorzien van alle comfort. In Belize verblijven we in het unieke Chaa Creek Resort, in Tikal in de sfeervolle Jungle Lodge. Het Chaa Creek resort hanteert een ‘open-door-policy’ dus kamers worden niet met een sleutel afgesloten.
  • Voor ons bezoek aan Belize en Yaxhá stappen we aan de grens over in kleinere busjes. Door de staat van de weg is het immers onmogelijk om een grote bus te gebruiken.
  • Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd. We raden aan een zaklamp mee te nemen voor de nachtwandelingen.
  • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.
  • Voor deze rondreis dienen we een aparte reistas of kleine trolley mee te nemen. Tijdens ons verblijf in Livingston, San Ignacio en Tikal blijft de hoofdbagage op de bus.