Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Betoverend Guatemala & Veelzijdig Belize

Tijdens deze rondreis word je niet alleen in contact gebracht met verschillende prachtige Maya-sites zoals Tikal en Copán, maar kun je evenzeer genieten van sterk verschillende natuur. Nu eens domineren vulkanen het landschap, dan is het weer de jungle die overheerst. Overal komen we onder de indruk van de kleurenpracht, zowel in de huizen als in de fauna, maar vooral in de kledij van de bevolking. De sublieme Maya-tempels in Belize maken het plaatje compleet!

6
Cultuur
2
Natuur
4
Kindvriendelijk
4
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – GUATEMALA CITY

We vertrekken vanuit Brussel naar Guatemala City, of Guate zoals de Guatemalteken zeggen. Bij aankomst rijden we meteen naar het charmante VISTA REAL HOTEL, waar we dineren en overnachten. (D)

Dag 2

GUATEMALA CITY – COPÁN (HONDURAS)

Na het ontbijt verlaten we de hoofdstad en reizen we richting Honduras, met als eindbestemming het dorpje Copán. Langs enkele kleine dorpjes met witgekalkte gevels en lemen huisjes, kronkelt, klimt en daalt de weg naar El Florido, het grensplaatsje tussen Guatemala en Honduras. Telkens als we een van de bergruggen passeren, wisselen de prachtige uitzichten elkaar af. Eenmaal het bergland achter ons ligt, leidt de weg naar het typische, rustige dorpje Copán. Overal zien we hier trotse ‘jinetes’ of ruiters die het dorp te paard doorkruisen. Na de lunch lopen we over een prettig wandelpad naar het archeologische natuurpark dat een kilometer buiten het dorp ligt. Nergens kende de decoratieve kunst van de Maya’s zo’n bloei en verfijning als in deze meest zuidelijk gelegen Mayastad. Midden in de dichte junglebegroeiing duikt het centrale plein op met zijn Acropolis en de Tempel van de Inscripties. Het hoogtepunt is de Trap van de Hiërogliefen, een monumentaal bouwwerk waarvan de duizenden met inscripties bewerkte blokken het geheim van de Mayataal bevatten. Dit uniek monument wordt terecht als een van de meest waardevolle bouwwerken uit de Mayabeschaving beschouwd. Helaas deden Amerikaanse archeologen door onhandig gebruik de trap instorten, waardoor het schrift nog steeds niet kon worden ontcijferd. Op het hoofdplein staan verschillende indrukwekkende monolithische monumenten gebeeldhouwd uit vulkanisch gesteente, die de heersende krachten van de wereld zouden voorstellen. Hier werden de kalender en astronomie geperfectioneerd en vastgelegd in sierlijke hiëroglifische kunstvormen. Aansluitend brengen we een bezoek aan het Rosa Lila Museum waar we een opmerkelijke en goed bewaard gebleven Mayatempel kunnen bewonderen die pas in 1989 ontdekt werd. We dineren en overnachten in het eenvoudige, maar typische MARINA COPÁN HOTEL. (O,L,D)

shutterstock_45470818_(Small)

Dag 3

COPÁN – QUIRIGUA – LIVINGSTON

Na het ontbijt ruilen we Honduras terug in voor het Guatemalteekse laagland en rijden we richting de Caribische kust. Onderweg genieten we van een vroege lunch waarna we de Mayastad Quiriguá bezoeken. Die staat net als Copán bekend om zijn imposante stèles of pilaren met reliëf. De overeenkomsten tussen de gebeeldhouwde monumenten in Copán en Quiriguá zijn niet toevallig. Quiriguá was een handelsplaats onder de controle van Copán die in de tweede helft van de achtste eeuw rebelleerde en het artistieke niveau van Copán probeerde te overtreffen. Deze archeologische zone ligt in een prachtig stukje tropisch bos dat we in dit bananengebied eigenlijk niet verwachten.Na dit unieke bezoek rijden we verder naar Río Dulce. Daar schepen we in richting Livingston, een prachtig Caribisch dorpje, waar we dineren en overnachten in het charmante VILLA CARIBE HOTEL (O,L,D)

shutterstock_51066109_(Small)

Dag 4

LIVINGSTON – RÍO DULCE – TIKAL

Na het ontbijt maken we kennis met de lokale bevolking, de Garífunas, die erg trots zijn op hun tradities, muziek en typische gerechten. Een wandeling door het tweehonderd jaar oude Livingston neemt ons mee langs vrolijk geschilderde houten huisjes, visserssloepen en wuivende kokospalmen. Reggaemuziek klinkt achter de geveltjes waar mannen in hun hangmatten geduldig wachten op wat de dag zal brengen. Ooit was Livingston de belangrijkste haven van de Caraïben. Even later ontdekken we de fauna en flora van de streek vanop de Río Dulce-rivier. Het overheersend groene decor van de weelderige tropische natuur zal vandaag niemand onberoerd laten. We dobberen tussen de mangrovebomen die over het water hangen. Aan de oevers van de ‘Zoete Rivier’ nestelen zich kleine dorpjes van de Kekchí Maya’s. Met hun prauwen varen ze de rivier op om te vissen. We varen langs het fort van San Felipe verder naar Río Dulce, waar we genieten van een typisch Caribische lunch. In de namiddag vertrekken we naar de streek van Peten, waar Tikal verborgen ligt in de wazige nevel van het regenwoud. We dineren en verblijven in het idyllische VILLA MAYA HOTEL, vlakbij een lagune. (O,L,D)

shutterstock_150728087

Dag 5

TIKAL – XUNANTUNICH – SAN IGNACIO (BELIZE)

Vandaag wacht ons een bezoek aan Xunantunich, een Mayasite die zich net voorbij de grens met Guatemala bevindt. Deze Mayastad ligt midden in het heuvellandschap van Belize. De hoofdpiramide El Castillo rijst 40 m boven de centrale plaza uit en vanop de top van de tempel hebben we een prachtig uitzicht. Een schitterende strook stucwerk op de lager gelegen tempel toont ons de oorspronkelijke pracht van deze piramidetempel en de rijkdom van Xunantunich. Aan de oostzijde van de site zien we de imposante kop van de Zonnegod, voorgesteld als een masker met grote oren en omringd door mythologische en astronomische symbolen. Na het bezoek aan deze eeuwenoude stad rijden we richting San Ignacio. Dit dorpje wordt ook wel ‘Cayo’ genoemd en ligt in de dichtbegroeide vallei van de Macalrivier. We nemen onze intrek in de prachtige CHAA CREEK LODGE, gelegen in het regenwoud. In de namiddag kunnen we genieten van de faciliteiten van de lodge of een wandeling maken in de omgeving. Na het diner trekken we de stapschoenen aan om de jungle te zien ontwaken tijdens onze nachtwandeling. Met een beetje geluk spotten we enkele exotische junglebewoners. We overnachten in de lodge. (O,L,D)

Dag 6

SAN IGNACIO: CARACOL

Vandaag trekken we als pioniers per jeep op exploratietocht naar de indrukwekkende Mayasite Caracol. Gelegen in de diepe jungle van het Chiquibulreservaat, is dit de grootste Mayastad in Belize en een van de grootste ter wereld. De 88 km² grote site is volledig overwoekerd door de jungle. Geen wonder dat archeologen hier nog steeds nieuwe ontdekkingen doen over de bouwkunst, cultuur en geschiedenis van de Maya’s. We genieten van onze picknicklunch. Vanwege de afgelegen ligging is Caracol pas vrij laat ontdekt in 1937. Het meest indrukwekkende deel van de ruïnes is de Canaatempel of Hemelpaleis. Deze 42 m hoge piramidetempel, prachtig gelegen in de schaduw van het regenwoud, lijkt bijna echt de hemel te raken. De omvang van de tempel is werkelijk imposant, net als de tientallen tempels en paleizen op de verschillende platforms van de piramide. De ongerepte natuur van de regio, de dichtbegroeide heuvels en de talrijke dieren doen ons met een goed gevoel terugkeren naar onze lodge, waar we dineren en overnachten. (O,picknicklunch,D)

Dag 7

SAN IGNACIO – YAXHÁ – TIKAL

Na het ontbijt maken we tijdens een wandeling kennis met de medicinale planten en kruiden die gebruikt werden in de geneeskunde van de traditionele Maya’s. Ze waren meesters in het aanwenden van de natuurlijke bronnen van de jungle voor hun praktische en medische behoeften. We zien hier onder andere wijnstokken die drinkbaar water kunnen opslaan en planten die bloed reinigen. Na deze verrijkende wandeling keren we terug naar het Guatemalteekse laagland. We lunchen nabij het archeologische park van Yaxhá, wat ‘blauwgroen water’ betekent. Yaxhá verwijst naar het meer ‘Lago Yaxhá’ waarlangs de Maya’s honderden jaren geleden hun indrukwekkende nederzetting bouwden. De site ligt compleet verscholen in de jungle, waardoor archeologen nog steeds druk bezig zijn met het blootleggen van de resterende structuren. We bezoeken de verschillende tempelcomplexen en wandelen langs de rituele boulevards tot aan de Acropolis. Vanop de hoofdtempel hebben we een prachtig uitzicht op het meer van Yaxhá. We dineren en overnachten in de JUNGLE LODGE, uniek en gunstig gelegen op 100 m van de hoofdingang van het Tikal National Park. (O,L,D)

Dag 8

TIKAL – FLORES – GUATEMALA CITY

Als het einde van de nacht nadert, wandelen we naar het imposante archeologische park van Tikal, Unesco Werelderfgoed en bakermat van de Mayabeschaving. Middenin de alles overwoekerende jungle liggen hier zo’n drieduizend Mayatempels verscholen. Tikal is dan ook de grootste Mayastad die ooit werd gebouwd. Eeuwenlang regeerden hier ‘halach uinics’ of waarachtige mannen. Wanneer we de top van de tempel bereiken en de eerste zonnestralen de mystieke stad goudrozig kleuren, krijgen we een impressie van het uitzicht dat de Mayapriesters elke ochtend voorgeschoteld kregen. We keren terug naar de lodge voor het ontbijt. Vervolgens brengen we een uitgebreid bezoek aan Tikal. We wandelen langsheen begroeide tempels en paleizen, die de gulzige jungle al meer dan duizend jaar getrotseerd hebben. Enorme terrassen torenen uit boven een agressief groene begroeiing en dragen majestueuze tempels, die hoog boven de boomkruinen uitsteken. Via het grote ceremoniële plein met de indrukwekkende tempels van de Maskers en van de Jaguar, leidt het pad naar de noordelijke Acropolis met zijn grote gebeeldhouwde maskers. Het absolute hoogtepunt van de site zijn de indrukwekkende paleizen van de centrale Acropolis, die de voortwoekerende jungle wonderbaarlijk hebben overleefd. Tijdens de lunch genieten we van een wirwar aan geluiden van cicaden en krekels. Na deze onvergetelijke ervaring nemen we een korte binnenlandse vlucht van Flores naar Guatemala City. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het VISTA REAL HOTEL. (O,L,D)

Dag 9

GUATEMALA CITY – ATITLÁN

Na het ontbijt starten we de dag met een bezoek aan het interessante Popol Vuh museum, genoemd naar een van de weinige documenten van de Maya’s die bewaard zijn gebleven. Verdeeld over een zevental zalen wordt een mooie collectie precolumbiaanse keramiek en beeldhouwwerken, koloniale en folkloristische kunst tentoongesteld. Doordat zowel de klassieke Mayaperiode als de koloniale tijd aan bod komt, wordt ook de interessante vermenging van de Spaanse- en Mayatraditie hier zichtbaar. Na deze boeiende inleiding in de Mayawereld rijden we naar onze eindbestemming van de dag: Atitlán, beroemd voor zijn kratermeer. We logeren in het gezellige en mooi gelegen POSADA DON RODRIGO, waar we ook dineren. (O,L,D)

Dag 10

ATITLÁN

Onder het waakzaam oog van de drie imposante omringende vulkanen, varen we na het ontbijt de indigospiegel van het beroemde meer Atitlán op. Onmiddellijk wordt duidelijk waarom dit meer als een van de mooiste ter wereld wordt beschouwd. Langs de steile, dichtbegroeide en zachtgroene oevers duiken traditionele dorpjes op. Elk dorp heeft zijn eigen aloude, meestal kleurrijke klederdracht. In sommige dorpen dragen de vrouwen een bijzonder hoofddeksel dat bestaat uit een lange band die om het haar en het hoofd wordt gebonden. Onze eerste halte wordt San Antonio, bekend om zijn keramiek. Daarna varen we verder het meer op naar San Juan La Laguna, een authentiek en kleurrijk Tzutuhildorp waar de witte en paarse hoofdtonen van de typische kledij in het oog springen. We lunchen bij een traditionele Mayafamilie. Santa Catarina is een ander dorpje rijk aan tradities. Hier dragen de mannen geborduurde broeken en de vrouwen dragen er turkooizen ‘huipiles’, hemdjes met pofmouwtjes en een wikkelrok of ‘refajo’. In de late namiddag varen we terug naar het hotel, waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

shutterstock_23320927_(Medium)

Dag 11

ATITLÁN – ANTIGUA

Na het ontbijt verlaten we Atitlán en gaan we naar het Cackchiquel dorpje San Juan Comalapa. Hier wonen we een live optreden bij van enkele marimbamuzikanten, proeven we van een lokale alcoholische specialiteit en genieten we van de lunch. Vervolgens rijden we over een bergkam van het westelijke hoogland naar het koloniale stadje Antigua. De mooiste koloniale architectuur van heel Latijns-Amerika komt hier tot uiting in de vele patio’s, kleurrijke tuinen met prachtige bloemen, centrale wasplaatsen op de marktpleintjes en lichtgele arcadebogen die de smalle straatjes overspannen. Hoewel een aardbeving de hele stad verwoestte, zijn de ruïnes van de kerken onveranderd bewaard gebleven. Een wandeling doorheen de koloniale straatjes van Antigua staat op het programma. We flaneren langs Spaanse herenhuizen en barokke kloosters. Enkele architecturale pareltjes zijn La Universidad de San Carlos, de oudste universiteit van Midden-Amerika en de imposante kathedraal van Mercedes. We verblijven hier in het karaktervolle EL CONVENTO BOUTIQUE HOTEL, waar we ook dineren. (O,L,D) 

Marian_Otte___El_Arco_Antigua

Dag 12

PACAYA

Na het ontbijt vertrekken we naar de majestueuze, nog steeds actieve vulkaan Pacaya. We trekken onze stapschoenen aan om de unieke omgeving te verkennen en wandelen omhoog naar de kraterwand. Vanop de hoogvlakte genieten we van een spectaculair uitzicht over het meer van Atitlán, de steden Antigua en Guatemala City en de schitterende vulkanische omgeving. Hier en daar zien we stoom ontsnappen uit de aardkorst en bewonderen we de kleuren van de vulkanische stenen. Daarna rijden we naar de thermen van Santa Teresita waar we genieten van onze lunch en de weldadige warmwaterbaden. Vervolgens keren we terug naar het hotel om ons op te maken voor het afscheidsdiner. We overnachten in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_167039378_(Medium)

Dag 13

ANTIGUA – GUATEMALA CITY – BRUSSEL

Na het ontbijt hebben we nog even de tijd om de gezellige winkeltjes rondom de markt te ontdekken. We lunchen in een traditioneel restaurant. Daarna nemen we de transfer naar Guatemala City voor de terugvlucht naar Brussel. (O,L)

Dag 14

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Wil je met ons kennismaken?

Kom dan zeker eens langs op een van onze infodagen! Je kan er kennismaken met onze reisleiders en komt er alles te weten over jouw droombestemming.