Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Betoverend Guatemala & Veelzijdig Belize

Tijdens deze rondreis word je niet alleen in contact gebracht met verschillende prachtige Maya-sites zoals Tikal en Copán, maar kun je evenzeer genieten van sterk verschillende natuur. Nu eens domineren vulkanen het landschap, dan is het weer de jungle die overheerst. Overal komen we onder de indruk van de kleurenpracht, zowel in de huizen als in de fauna, maar vooral in de kledij van de bevolking. De sublieme Maya-tempels in Belize maken het plaatje compleet!


Reisprogramma downloaden
6
Cultuur
2
Natuur
4
Kindvriendelijk
4
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL - GUATEMALA CITY

Vertrek vanuit Brussel naar Guatemala City, of Guate zoals de Guatemalteken zeggen. Bij aankomst worden we meteen overgebracht naar het charmante VISTA REAL HOTEL. Diner en overnachting. (D)

Dag 2

GUATEMALA CITY - COPÁN (HONDURAS)

Na het ontbijt starten we de dag met een bezoek aan het interessante Popol Vuh-museum, genoemd naar één van de weinige goed bewaarde documenten van de Maya’s. Verdeeld over een zevental zalen wordt een mooie collectie precolumbiaanse keramiek en beeldhouwwerken en koloniale en folkloristische kunst tentoongesteld. Doordat zowel de klassieke Maya-periode als de koloniale tijd aan bod komen, wordt ook de interessante vermenging van de Spaanse- en Maya-traditie hier zichtbaar. Na deze boeiende inleiding over de Maya-wereld maken we een panoramische tour doorheen de hoofdstad en rijden we langs de kathedraal, het Nationaal Paleis en het stadspark naar een plaatselijk restaurant voor onze lunch. Nadien begeven we ons naar het Hondurese dorpje Copán Ruinas. Langs enkele kleine dorpjes met witgekalkte gevels en huisjes opgetrokken uit leem kronkelt, klimt en daalt de weg naar El Florido, het grensplaatsje tussen Guatemala en Honduras. Telkens we één van de bergruggen passeren, wisselen de prachtige vergezichten elkaar af. Eenmaal we het bergland achter ons laten, leidt de weg naar het typische, rustige dorpje Copán, waar het straatbeeld wordt gedomineerd door de fiere jinetes die het dorp te paard doorkruisen. Diner en overnachting in het eenvoudige, maar typische MARINA COPÁN HOTEL. (O,L,D)

shutterstock_234795916_GU_Copan_(Large)

Dag 3

COPÁN - LIVINGSTON

Na het ontbijt lopen we over een prettig wandelpad naar het archeologische natuurpark dat 1 km buiten het dorp ligt. Nergens kende de decoratieve kunst van de Maya’s zo’n bloei en verfijning als in deze meest zuidelijk gelegen Mayastad. Midden in de dichte junglebegroeiing duikt het centrale plein op met zijn Acropolis en de Tempel van de Inscripties. Het hoogtepunt is de Trap van de Hiërogliefen, een monumentaal bouwwerk waarvan de duizenden met inscripties bewerkte blokken het geheim van de Maya-taal bevatten. Dit uniek monument wordt terecht als één van de meest waardevolle bouwwerken uit de Mayabeschaving beschouwd. Helaas deden Amerikaanse archeologen door onhandig gebruik de trap instorten, waardoor het schrift nog steeds niet kon worden ontcijferd. Op het hoofdplein staan verschillende indrukwekkende monolithische monumenten gebeeldhouwd uit vulkanisch gesteente, die de heersende krachten van de wereld zouden voorstellen. Hier werden de kalender en astronomie geperfectioneerd en vastgelegd in sierlijke hiëroglifische kunstvormen. Aansluitend brengen we een bezoek aan het Rosa Lila Museum waar we een opmerkelijke en goed bewaard gebleven Maya-tempel kunnen bewonderen die pas in 1989 gevonden werd. Na dit bezoek zetten we koers richting de oostkust van Guatamala. Onderweg lunch in een lokaal restaurant. In het stadje Río Dulce nemen we de boot naar het Caribische dorpje Livingston, waar we dineren en overnachten in het charmante VILLA CARIBE HOTEL. (O,L,D)

Dag 4

LIVINGSTON - RÍO DULCE - TIKAL

Na het ontbijt maken we kennis met de lokale bevolking, de Garífunas die erg trots zijn op hun tradities, muziek en typische gerechten. Een wandeling in dit tweehonderd jaar oude dorpje, ooit de belangrijkste haven van de Caraïben, neemt ons mee langs vrolijk geschilderde houten huisjes, visserssloepen en wuivende kokospalmen. Reggaemuziek klinkt achter de geveltjes waar mannen in hun hangmatten geduldig wachten op wat de dag zal brengen. We varen de Río Dulce-rivier op en verkennen de fauna en flora van dit gebied. Het overheersend groene decor van de weelderige tropische natuur zal vandaag niemand onberoerd laten. We mengen ons tussen de mangrovebomen die over het water hangen. Aan de oevers van de zoete rivier nestelen zich kleine nederzettingen die tot de Kekchí-Maya’s behoren. Met hun prauwen varen ze de rivier op om te vissen. We varen langs het fort van San Felipe verder naar Río Dulce, waar we genieten van een typisch Caribische lunch. In de namiddag vertrekken we naar de streek van Peten, waar Tikal verborgen ligt in tropisch regenwoud en wazige nevel. We dineren en verblijven in het idyllische, aan de lagune gelegen VILLA MAYA HOTEL. (O,L,D)

shutterstock_150728114_Tikal_(Large)

Dag 5

TIKAL - XUNANTUNICH - SAN IGNACIO (BELIZE)

Vandaag wacht ons een bezoek aan Xunantunich, een Maya-site die zich net voorbij de grens met Guatemala bevindt. Deze Mayastad is gelegen te midden van het heuvellandschap van Belize. De hoofdpiramide El Castillo rijst 40 m boven de centrale plaza uit en vanop de top van de tempel heb je een prachtig uitzicht. Een schitterende strook stucwerk op de lager gelegen tempel toont ons de oorspronkelijke pracht van deze piramidetempel en de rijkdom van Xunantunich. Aan de oostzijde van de site zien we de imposante kop van de Zonnegod, voorgesteld als een masker met grote oren en omringd door mythologische en astronomische symbolen. Na het bezoek aan deze eeuwenoude stad rijden we richting San Ignacio. Dit dorpje wordt ook wel ‘Cayo’ genoemd en ligt in de weelderig dichtbegroeide vallei van de Macal-rivier. We nemen onze intrek in de prachtige CHAA CREEK LODGE, gelegen in het regenwoud. Tijdens de namiddag kan je genieten van de faciliteiten van de lodge of een wandeling maken in de omgeving. Na het diner trekken we de jungle in om deze te zien ontwaken tijdens een nachtwandeling. Met wat geluk spotten we enkele exotische junglebewoners. Overnachting in de lodge. (O,L,D)

shutterstock_164718575_Xunantunich_(Large)

Dag 6

SAN IGNACIO: CARACOL

Vandaag trekken we als pioniers per jeep op exploratietocht naar de indrukwekkende Maya-site Caracol. Gelegen in de diepe jungle van het Chiquibul-reservaat, is dit de grootste Mayastad in Belize en één van de grootste ter wereld. De 88 km² grote site is volledig overwoekerd door de jungle. Geen wonder dat archeologen hier nog steeds nieuwe ontdekkingen doen over de bouwkunst, cultuur en geschiedenis van de Maya’s. Picknicklunch. Vanwege de afgelegen ligging is Caracol pas vrij laat ontdekt in 1937. Het meest indrukwekkende deel van de ruïnes is de Canaa-tempel of Hemelpaleis. Deze 42 m hoge piramide-tempel, prachtig gelegen in de schaduw van het regenwoud, lijkt bijna echt de hemel te raken. De omvang van de tempel is werkelijk imposant, alsook de tientallen tempels en paleizen op de verschillende platforms van de piramide. De ongerepte natuur van de regio, de dichtbegroeide heuvels en de talrijke dieren doen ons met een goed gevoel terugkeren naar onze lodge. Diner en overnachting in de lodge. (O,picknicklunch,D)

shutterstock_1670393781_toekans_(Large)

Dag 7

SAN IGNACIO - YAXHÁ - TIKAL

Na het ontbijt maken we een wandeling waarbij we verschillende medicinale planten en kruiden terugvinden die gebruikt werden in de geneeskunde van de traditionele Maya’s. Ze waren meesters in het aanwenden van de natuurlijke bronnen van de jungle voor hun praktische en medische behoeften. We zien hier onder meer wijnstokken die drinkbaar water kunnen opslaan en planten die bloed reinigen. Na deze verrijkende wandeling keren we terug naar het Guatemalteekse laagland. Na de lunch bezoeken we het archeologische park van Yaxhá, wat zoveel betekent als ‘blauwgroen water’. Een verwijzing naar het meer ‘Lago Yaxhá’ waarlangs de Maya’s honderden jaren geleden hun indrukwekkende nederzetting bouwden. De site ligt compleet verscholen in de jungle, waardoor archeologen nog steeds druk bezig zijn met het blootleggen van de resterende structuren. We bezoeken de verschillende tempelcomplexen en wandelen langs de rituele boulevards tot aan de Acropolis. Vanop de hoofdtempel hebben we een prachtig zicht op het meer van Yaxhá. We dineren en overnachten in de JUNGLE LODGE, uniek en gunstig gelegen op 100 m van de hoofdingang van het Tikal National Park. (O, L, D)

shutterstock_207256408_brulapen_(Large)

Dag 8

TIKAL - FLORES - GUATEMALA CITY

Als het einde van de nacht nadert, wandelen we naar het imposante archeologische park van Tikal, Unesco-werelderfgoed en bakermat van de Maya-beschaving. Middenin de alles overwoekerende jungle liggen hier zo’n drieduizend Maya-tempels verscholen. Tikal is dan ook de grootste Mayastad die ooit werd gebouwd. Eeuwenlang regeerden hier halach uinics of waarachtige mannen. Wanneer we de top van de tempel bereiken en de eerste zonnestralen de mystieke stad in roos goud kleuren, krijgen we een impressie van het uitzicht dat de Maya-priesters elke ochtend voorgeschoteld kregen. Terug naar de lodge voor het ontbijt. Vervolgens brengen we een uitgebreid bezoek aan Tikal. We wandelen langsheen begroeide tempels en paleizen, die de gulzige jungle al meer dan duizend jaar overleefden. Enorme terrassen torenen uit boven een agressief groene begroeiing en dragen majestueuze tempels, die hoog boven de boomkruinen uitsteken. Via het grote ceremoniële plein met de indrukwekkende tempels van de Jaguar en van de Maskers, leidt het pad naar de noordelijke Acropolis met zijn grote gebeeldhouwde maskers. Het absolute hoogtepunt van de site zijn de indrukwekkende paleizen van de centrale Acropolis, die de voortwoekerende jungle wonderbaarlijk hebben overleefd. Tijdens de lunch genieten we van een wirwar van geluiden van cicaden en krekels. Na deze onvergetelijke ervaring nemen we een korte binnenlandse vlucht van Flores naar Guatemala City. Diner in een lokaal restaurant. Overnachting in het VISTA REAL HOTEL. (O,L,D)

Dag 9

GUATEMALA CITY - ATITLÁN

Na een rustig ontbijt vertrekken naar het Cackchiquel-dorpje San Juan Comalapa. Hier wonen we een live optreden bij van enkele marimbamuzikanten, proeven we een lokale alcoholische specialiteit en genieten we van de lunch. Vervolgens rijden we naar onze eindbestemming van de dag: Atitlan, gekend voor zijn kratermeer. We genieten van een prachtige zonsondergang in de gezellige en mooi gelegen POSADA DON RODRIGO. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)

Dag 10

ATITLÁN

Onder het waakzaam oog van de drie imposante, omringende vulkanen, varen we na het ontbijt de indigospiegel van het beroemde Atitlán-meer op. Onmiddellijk wordt duidelijk waarom dit meer als één van de mooiste ter wereld wordt beschouwd. Langs de steile, dichtbegroeide en zachtgroene oevers duiken rijke authentieke dorpjes op. Elk dorp heeft zijn eigen traditionele klederdracht, wat tot uiting komt in talrijke kleurschakeringen. In sommige dorpen dragen de vrouwen een bijzonder hoofddeksel, dat bestaat uit een lange band die om het haar en het hoofd wordt gebonden. Eerst varen we naar San Antonio, bekend om zijn keramiek. De tocht gaat verder het Atitlán-meer op naar San Juan La Laguna, een authentiek en kleurrijk Tzutuhildorp waar de witte en paarse hoofdtonen van de typische kledij in het oog springen. Lunch bij een traditionele Maya-familie. In Santa Catarina, rijk aan tradities, dragen de mannen geborduurde broeken en de vrouwen turkooisen huipiles met pofmouwtjes en een wikkelrok of refajos. In de late namiddag varen we terug naar het hotel. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_163460267_Lago_Atitlan_(Large)

Dag 11

ATITLÁN - PACAYA - ANTIGUA

Na het ontbijt verlaten we Atitlán en rijden we over een bergkam van het westelijke hoogland naar de majestueuze en nog steeds actieve Pacaya-vulkaan. We trekken onze stapschoenen aan om deze unieke omgeving te verkennen en wandelen omhoog naar de kraterwand. Vanaf het plateau genieten we van een spectaculair uitzicht over Lake Atitlan, Guatemala City en de schitterende vulkanische omgeving. Hier en daar zien we stoom ontsnappen uit de aardkorst en bewonderen we de kleuren van de vulkanische stenen. Nadien worden we overgebracht naar de thermen van Santa Teresita waar we kunnen genieten van de weldadige baden en ons de lunch laten smaken. Vervolgens rijden we verder naar het koloniale stadje Antigua. De mooiste koloniale architectuur van heel Latijns-Amerika komt hier tot uiting in de vele patio’s, kleurrijke tuinen met prachtige bloemen, centrale wasplaatsen op de marktpleintjes en lichtgele arcadebogen die de smalle straatjes overspannen. Hoewel een aardbeving de hele stad verwoestte, zijn de ruïnes van de kerken onveranderd bewaard gebleven. We verblijven hier in het karaktervolle EL CONVENTO BOUTIQUE HOTEL, waar we ook dineren. (O,L,D)

Dag 12

ANTIGUA

Een wandeling doorheen de koloniale straatjes van Antigua staat op het programma na het ontbijt. We flaneren langs Spaanse herenhuizen en barokke kloosters. Enkele architecturale pareltjes zijn La Universidad de San Carlos, de oudste universiteit van Midden-Amerika, de kathedraal en de imposante kerk La Merced. Na deze flash-back naar de koloniale tijd, genieten we van de lunch in een sfeervol lokaal restaurant. Centraal-Amerika staat gekend om zijn koffie- en chocoladeproductie; een bezoek aan een koffieplantage is dus een absolute must! Langs een landweg bereiken we koffie-finca Bella Vista, waar we meer te weten komen over het productieproces van dit zwarte goud. Vervolgens rijden we naar San Juan El Obispo om er kennis te maken met de oorsprong van de chocolade. Na dit bezoek keren we terug naar het hotel om ons op te maken voor het afscheidsdiner. Overnachting in het hotel. (O,L,D)

Marian-Otte-_-El-Arco-Antigua-BEWERKT_(Medium)

Dag 13

ANTIGUA - GUATEMALA CITY - BRUSSEL

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het Santo Domingo Museum dat dateert uit de barokke periode van de koloniale periode en vandaag een prachtig gerestaureerd hotel en museum is. Nadien vertoeven we nog even in de mooiste stad van Guatemala en hebben we tijd om de gezellige winkeltjes rondom de markt te ontdekken. Lunch in een traditioneel restaurant. Transfer naar Guatemala City voor de terugvlucht naar Brussel. (O,L)

Dag 14

BRUSSEL

Aankomst in Brussel.

Marie_Christine_Van_Leuven_DSC_4435_(11)

Deze informatie als PDF downloaden?

Wil je deze informatie ook makkelijk raadplegen tijdens je reis? Download dan hier de pdf-versie!

Download PDF