Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Maya cultuur en couleur locale in Guatemala & Belize

Tijdens deze rondreis word je niet alleen in contact gebracht met verschillende prachtige Maya-sites zoals Tikal en Copán, maar kan je ook genieten van sterk verschillende natuur. Nu eens domineren vulkanen het landschap, dan is het weer de jungle die overheerst. Overal komen we onder de indruk van de kleurenpracht, zowel in de huizen als in de fauna, maar vooral in de kledij van de bevolking. De sublieme Maya-tempels in Belize maken het plaatje compleet!

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind april 2023 geldt het reisprogramma in onze 2022-2023 brochure.

6
Cultuur
2
Natuur
4
Kindvriendelijk
4
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

“Wil je de allermooiste combinatie van mystieke cultuur, ongelooflijke natuurpracht en traditionele volkeren ervaren? Dan mag deze rondreis op nummer één van je bucketlist zeker niet ontbreken!” - Reisleider Guatemala & Belize Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar Guatemala en Belize.. Lees verder

Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – GUATEMALA CITY

We vertrekken vanuit Brussel naar Guatemala City, ook bekend als Guate onder de Guatemalteken. Bij aankomst rijden we meteen naar het charmante VISTA REAL HOTEL waar we dineren en overnachten. (D)

Dag 2

GUATEMALA CITY – COPÁN (HONDURAS)

We verlaten na het ontbijt de hoofdstad en reizen richting Honduras, met als eindbestemming het dorpje Copán. Langs enkele kleine dorpjes met witgekalkte gevels en lemen huisjes kronkelt, klimt en daalt de weg naar El Florido, het grensplaatsje tussen Guatemala en Honduras. Overal zien we hier trotse jinetes of ruiters die het dorp te paard doorkruisen. Na de lunch wandelen we naar het archeologische park dat een kilometer buiten het dorp ligt. Nergens kende de decoratieve kunst van de Maya’s zo’n bloei en verfijning als in deze meest zuidelijk gelegen Mayastad. Midden in de dichte junglebegroeiing duikt het centrale plein op met zijn Acropolis en de Tempel van de Inscripties. Het hoogtepunt is de Trap van de Hiërogliefen, een monumentaal bouwwerk waarvan de duizenden inscripties het geheim van de Mayataal bevatten. Dit uniek monument wordt terecht als een van de meest waardevolle bouwwerken uit de Mayabeschaving beschouwd. Op het hoofdplein staan verschillende indrukwekkende monolithische sculpturen van vulkanisch gesteente die de heersende krachten van de wereld zouden voorstellen. Een ander pareltje is het balspeelveld met schuine wanden en zes papegaaikoppen. Aansluitend brengen we een bezoek aan het museum waar we de replica van de Rosalila tempel kunnen bewonderen. We dineren en overnachten in het eenvoudige maar typische MARINA COPÁN HOTEL. (O,L,D)

FOT04530-2

Dag 3

COPÁN – QUIRIGUA – LIVINGSTON (GUATEMALA)

Na het ontbijt ruilen we Honduras terug in voor het Guatemalteekse laagland en rijden we richting de Caribische kust. Onderweg genieten we van een vroege lunch waarna we de Mayastad Quiriguá bezoeken. Die staat net als Copán bekend om haar imposante stèles of pilaren met reliëf. De overeenkomsten tussen de gebeeldhouwde monumenten in Copán en Quiriguá zijn niet toevallig. Quiriguá was een handelsplaats onder de controle van Copán die in de tweede helft van de achtste eeuw rebelleerde en het artistieke niveau van Copán probeerde te overtreffen. Deze archeologische zone ligt in een prachtig stukje tropisch bos dat we tussen de talrijke bananenplantages eigenlijk niet verwachten. Na dit unieke bezoek rijden we verder naar Río Dulce/Puerto Barrios. Daar nemen we kleine bootjes richting Livingston, een prachtig Caribisch dorpje, waar we dineren en overnachten in het charmante VILLA CARIBE HOTEL. (O,L,D)

shutterstock_484513570

Dag 4

LIVINGSTON – RÍO DULCE – FLORES

Na het ontbijt maken we kennis met de zwarte bevolking van de Caraïben, de Garífunas, die erg trots zijn op hun tradities, muziek en typische gerechten. Een wandeling door het 200 jaar oude Livingston neemt ons mee langs vrolijk geschilderde houten huisjes, visserssloepen en wuivende kokospalmen. Reggaemuziek klinkt achter de geveltjes waar mannen in hun hangmatten geduldig wachten op wat de dag zal brengen. Ooit was Livingston de belangrijkste haven van de Caraïben. Even later ontdekken we de fauna en flora van de streek vanop de Río Dulce rivier. Het overheersend groene decor van de weelderige tropische natuur zal vandaag niemand onberoerd laten. We dobberen tussen de mangrovebomen die ons langs alle kanten omringen. Aan de oevers van de Río Dulce ontstonden kleine dorpjes van de Kekchí Maya’s. Met hun prauwen varen ze de rivier op om te vissen. We varen langs het fort van San Felipe en genieten vervolgens van een typisch Caribische lunch. In de namiddag vertrekken we naar Petén, het grootste departement van Guatemala in het noorden van het land, en de stad Flores. We dineren en verblijven in het idyllische CASONA DEL LAGO, prachtig gelegen aan een lagune. (O,L,D)

Dag 5

FLORES – XUNANTUNICH – SAN IGNACIO (BELIZE)

Na ons ontbijt verlaten we Guatemala en wacht ons een bezoek aan Xunantunich, een Mayasite die in het westelijke heuvellandschap van Belize ligt. De naam van deze stad betekent Vrouw van Steen. De legende vertelt dat rond het jaar 1800 voor de eerste maal een prachtige vrouw gezien werd bij de hoofdpiramide El Castillo. Ze was gekleed in de traditionele huipil en stond onbeweeglijk aan de ingang van de tempel. Vervolgens zou ze met vuurrode ogen verdwenen zijn achter de stenen. Deze unieke pyramide is 40 meter hoog en prijkt trots boven de Centrale Plaza. Een schitterende fries op de lager gelegen tempel toont ons de oorspronkelijke pracht en rijkdom van Xunantunich. Na het bezoek aan deze eeuwenoude stad rijden we richting San Ignacio gelegen in de dichtbegroeide vallei van de Macal rivier. We nemen onze intrek in het prachtige CHAA CREEK RESORT. In de namiddag maken we tijdens een korte wandeling kennis met de medicinale planten en kruiden van de Maya’s. Ze waren meesters in het gebruik van de natuurlijke rijkdom van de jungle voor hun praktische en medische behoeften. We zien hier onder andere wijnstokken die drinkbaar water kunnen opslaan en planten die bloed reinigen. Na het diner maken we een kleine wandeling op het prachtige domein en met een beetje geluk spotten we enkele exotische junglebewoners. We overnachten in het resort. (O,L,D)

Dag 6

SAN IGNACIO: CARACOL

Vandaag trekken we als pioniers per jeep op exploratietocht naar de indrukwekkende Mayasite Caracol. Gelegen in de diepe jungle van het Chiquibulreservaat is dit de grootste Mayastad in Belize en een van de grootste ter wereld. De 88 km² grote site is nog grotendeels overwoekerd door de jungle. Geen wonder dat archeologen hier nog steeds nieuwe ontdekkingen doen over de bouwkunst, cultuur en geschiedenis van de Maya’s. Vanwege de afgelegen ligging is Caracol pas vrij laat ontdekt in 1937. Het meest indrukwekkende deel van de ruïnes is de Canaa tempel of Hemelpaleis. Deze 42 meter hoge piramidetempel, prachtig gelegen in de schaduw van het regenwoud, lijkt bijna echt de hemel te raken. De ongerepte natuur van de regio, de dichtbegroeide heuvels en het gezang van de krekels in de jungle bezorgen ons een onvergetelijke dag. We genieten van een picknicklunch bij de site. Nadien keren we ongetwijfeld met een voldaan gevoel terug naar ons hotel waar we dineren en overnachten. (O,picknicklunch,D)

Dag 7

SAN IGNACIO – YAXHÁ – TIKAL (GUATEMALA)

Na het ontbijt keren we terug naar het Guatemalteekse laagland. We lunchen nabij het archeologische park van Yaxhá, wat ‘blauwgroen water’ betekent. Yaxhá verwijst naar Lago Yaxhá, het meer waarlangs de Maya’s honderden jaren geleden hun indrukwekkende nederzetting bouwden. De site ligt compleet verscholen in de jungle, waardoor archeologen nog steeds druk bezig zijn met het blootleggen van de resterende structuren. We bezoeken de verschillende tempelcomplexen en wandelen langs de rituele boulevards tot aan de Acropolis. Vanop de hoofdtempel hebben we een prachtig uitzicht op het meer van Yaxhá. We dineren en overnachten in de JUNGLE LODGE, uniek en gunstig gelegen op 100 meter van de hoofdingang van het Tikal National Park. (O,L,D)

Dag 8

TIKAL – FLORES – GUATEMALA CITY

Net voor zonsopgang wandelen we naar het imposante archeologische park van Tikal, Unesco werelderfgoed en bakermat van de Mayabeschaving. Midden in de alles overwoekerende jungle liggen hier zo’n 3.000 Mayatempels verscholen. Tikal is dan ook de grootste Mayastad die ooit werd gebouwd. Eeuwenlang regeerden hier Halach Uinics of waarachtige mannen. Wanneer we de top van de tempel bereiken en de eerste zonnestralen de mystieke stad goudrozig kleuren, genieten we van hetzelfde uitzicht dat de Mayapriesters elke ochtend weer aanschouwden. We keren terug naar de lodge voor het ontbijt. Vervolgens brengen we een uitgebreid bezoek aan Tikal. We wandelen langs begroeide tempels en paleizen die de gulzige jungle al meer dan 1.000 jaar getrotseerd hebben. Enorme terrassen dragen majestueuze tempels die hoog boven de boomkruinen uitsteken. Via het grote ceremoniële plein met de indrukwekkende tempels van de Maskers en van de Jaguar, leidt het pad naar de noordelijke Acropolis met zijn grote gebeeldhouwde maskers. Het absolute hoogtepunt van de site zijn de indrukwekkende paleizen van de centrale Acropolis die de jungle wonderbaarlijk hebben overleefd. Tijdens de lunch genieten we van de geluiden van cicaden. Na deze onvergetelijke ervaring nemen we een korte binnenlandse vlucht van Flores naar Guatemala City. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het VISTA REAL HOTEL. (O,L,D)

shutterstock_1093097411_(Large)

Dag 9

GUATEMALA CITY – ATITLÁN

Na het ontbijt starten we de dag met een bezoek aan het interessante Popol Vuh Museum, genoemd naar een van de weinige documenten van de Maya’s die bewaard zijn gebleven. Verdeeld over een zevental zalen wordt een mooie collectie precolumbiaanse keramiek en beeldhouwwerken, koloniale en folkloristische kunst tentoongesteld. Doordat zowel de klassieke Mayaperiode als de koloniale tijd aan bod komen, wordt de vermenging van verschillende culturen hier duidelijk zichtbaar. Vervolgens rijden we naar het Cackchiqueldorpje San Juan Comalapa. Hier wonen we een liveoptreden bij van enkele marimbamuzikanten, proeven we van een lokale alcoholische specialiteit en genieten we van onze lunch. Nadien rijden we naar onze eindbestemming van de dag: Atitlán, beroemd om haar prachtig kratermeer. We dineren in de gezellige en mooi gelegen CASA PALOPÓ, waar we ook logeren. (O,L,D)

Dag 10

ATITLÁN

Onder het waakzaam oog van drie imposante vulkanen varen we na het ontbijt het beroemde meer Atitlán op. Onmiddellijk wordt duidelijk waarom dit meer als een van de mooiste ter wereld wordt beschouwd. Langs de steile, dichtbegroeide en zachtgroene oevers duiken traditionele dorpjes op. Elk dorp heeft zijn eigen aloude, meestal kleurrijke klederdracht. In sommige dorpen dragen de vrouwen een bijzonder hoofddeksel dat bestaat uit een lange band die om het haar en het hoofd wordt gebonden. Onze eerste halte wordt San Antonio, bekend om zijn keramiek. Daarna varen we verder naar San Juan La Laguna, een authentiek en kleurrijk Tzutuhildorp. Hier zijn het vooral de witte en paarse kleuren van de typische kledij die in het oog springen. We lunchen bij een traditionele Mayafamilie. Santa Catarina is een ander dorpje rijk aan tradities. Hier dragen de mannen geborduurde broeken en de vrouwen turkooizen huipiles, hemdjes met pofmouwtjes en een wikkelrok of refajo. In de late namiddag varen we terug naar het hotel, waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

Dag 11

ATITLÁN – ANTIGUA

We verlaten na het ontbijt Atitlán en rijden over een bergkam van het westelijke hoogland naar de voormalige hoofdstad van Guatemala: Antigua. De mooiste koloniale architectuur van heel Latijns-Amerika komt hier tot uiting in de vele patio’s, kleurrijke tuinen met prachtige bloemen, centrale wasplaatsen op de marktpleintjes en lichtgele arcadebogen die de smalle straatjes overspannen. Hoewel meerdere aardbevingen de hele stad verwoestten, zijn de ruïnes van de kerken onveranderd bewaard gebleven. Een wandeling door de koloniale straatjes van Antigua staat op het programma. We flaneren langs Spaanse herenhuizen en barokke kloosters. Enkele architecturale pareltjes zijn La Universidad de San Carlos, de oudste universiteit van Midden-Amerika, en de imposante kathedraal van Mercedes. We verblijven hier in het karaktervolle EL CONVENTO BOUTIQUE HOTEL waar we ook dineren. (O,L,D)

shutterstock_1043756818_(Large)

Dag 12

PACAYA

Na het ontbijt is een optionele beklimming van de majestueuze, nog steeds actieve vulkaan Pacaya mogelijk. We trekken onze stapschoenen aan om de unieke omgeving te verkennen en wandelen omhoog naar de kraterwand. Vanop de hoogvlakte genieten we van een spectaculair uitzicht over het meer van Atitlán, de steden Antigua en Guatemala City en de schitterende vulkanische omgeving. Hier en daar zien we stoom ontsnappen uit de aardkorst en bewonderen we de kleuren van het vulkanisch gesteente. Daarna rijden we naar de thermen van Santa Teresita waar we genieten van onze lunch. Vervolgens keren we terug naar het hotel om ons op te maken voor het afscheidsdiner. We overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 13

ANTIGUA – GUATEMALA CITY – BRUSSEL

We hebben na het ontbijt nog even de tijd om de gezellige winkeltjes rondom de markt te ontdekken. We lunchen in een traditioneel restaurant. Daarna nemen we de transfer naar Guatemala City voor de terugvlucht naar Brussel. (O,L)

Dag 14

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Het reisprogramma van onze rondreizen 2022-2023

Download het 2022-2023 reisprogramma