British Columbia en Alberta liggen qua breedtegraad zowat tussen de Europese Alpen en het zuiden van Noorwegen. Het binnenland van deze West-Canadese provincies kent overwegend droge zomers waarbij de temperaturen van juni tot september globaal met de onze vergelijkbaar zijn. In het noordelijk gedeelte van onze reisroute en Alaska liggen de temperaturen echter gemiddeld rond 17°C. De westelijke kustgebieden hebben meer neerslag. Hier zijn de zomers iets koeler en bovendien vochtiger in vergelijking met het binnenland. Het grootste gedeelte van British Columbia kent een tijdzone die 9 uur achterstaat op onze tijd. Voor Alberta en oostelijk British Columbia is het tijdsverschil -8 uur. Beide staten kennen, net zoals bij ons, een zomeruur van eind maart tot eind oktober.
Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste één dag na terugkeer in België. Voor Canada is een elektronisch visum (eTA) vereist. Dit kan aangevraagd worden via anders dan anders indien je voor het optionele AdA pakket kiest. Het is belangrijk dat je deze enkel via de officiële website aanvraagt. We raden aan om steeds een kopie van je paspoort mee te nemen en het apart van het origineel te bewaren tijdens de reis.
Geen enkele vaccinatie is verplicht. Voor verdere medische inlichtingen en aanbevolen vaccinaties, contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (03 247 66 66 of
www.wanda.be). Zorg voor voldoende medicatie met bijsluiters en een doktersattest (Engels), aangezien niet alle medicijnen beschikbaar zijn in het buitenland en namen kunnen verschillen.
In Canada is luchtige vrijetijdskledij een troef. Met jeans, t-shirts, shorts en stevige stapschoenen met grof profiel ben je uitstekend uitgerust om dit land te bezoeken. We raden aan vooral losse kledij te voorzien als bescherming tegen muggen. Sprays en lotions tegen deze vervelende beestjes zijn overal in Canada verkrijgbaar. Een warme trui en een windjack zijn aanbevolen, aangezien het ‘s avonds, vooral in het gebergte, aanzienlijk afkoelt. Het weer in de bergen en aan de Westkust kan zeer wisselvallig zijn, dus je kan best ook degelijke regenkledij voorzien. Een goede bescherming tegen de zon (hoogtezon!), zonnebril, hoed met eventueel muggengaas en een kleine rugzak voor de wandelingen zijn aangeraden.
Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 23 kilogram toegestaan met een maximale afmeting van 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. De maximale afmeting voor de handbagage is 55x35x25 centimeter (lengte+breedte+hoogte), het maximum gewicht is 12 kilogram. Let wel op: er is een beperking op het vervoer van lithiumbatterijen. Een beperkt aantal reservebatterijen mogen in hun originele verpakking in de handbagage getransporteerd worden. Smartbags die geen verwijderbare batterij hebben, kunnen niet meereizen. Taksvrije aankopen moeten in je handbagage kunnen opgeborgen worden en je mag, per reiziger ouder dan 21 jaar, maximum één liter drank in flessen meenemen. Hou er ook rekening mee dat scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, enzovoort evenals paraplu’s niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen wat betreft vloeistoffen in de handbagage op, gelieve hier rekening mee te houden. Wij vragen steeds bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat in de economy-klasse, deze bestaat enkel in de business-klasse.
De netspanning bedraagt 110 volt. Om elektrische toestellen zoals een haardroger of scheerapparaat te gebruiken is een specifieke adapter noodzakelijk (tweepolige platte stekker, type USA-Canada).
De gangbare munt is de Canadese dollar die voorhanden is in biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. De Canadese dollar is in 100 cents onderverdeeld. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25 cent en van 1 en 2 dollar. Er zijn wisselkantoren in de meeste grote steden. Aangezien we tijdens deze reis vaak op afgelegen plaatsen verblijven, raden we aan om al in België Canadese dollars te kopen. Overal kan je betalen met de kredietkaarten Mastercard, Visa en American Express. Hou er rekening mee dat de in Canada gepubliceerde prijzen steeds zonder taksen en service zijn. Hierdoor is de uiteindelijke rekening steeds hoger dan verwacht. Ook bier en wijn zijn aanzienlijk duurder dan in België. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Canada: 1 EUR = 1,51 CAD (oktober 2024).
De aankoopprijzen van foto- en filmmateriaal zijn vergelijkbaar met die in België. Hoe dan ook raden we aan om zoveel mogelijk materiaal van hieruit mee te nemen. Je gsm is op de meeste plaatsen en afhankelijk van je provider en het type bruikbaar. Informeer vooraf bij je provider naar tijdelijke en voordelige roaming-pakketten op je abonnement. De meeste hotels beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal.
Indien er aangepaste maaltijden dienen voorzien te worden, is het belangrijk dat je dit vooraf doorgeeft bij reservatie. Ter plaatse het voorziene menu aanpassen is doorgaans moeilijk!
Moeilijkheidsgraad: 1
Comfortabel verkennen - Makkelijk niveau
Deze reizen zijn geschikt voor deelnemers met een lage tot gemiddelde fitheid. Activiteiten zijn over het algemeen rustig en niet te veeleisend, perfect voor wie op zoek is naar een ontspannende ervaring. Kleine wandelingen (rond de 5 kilometer) en lichte activiteiten kunnen nog steeds deel uitmaken van het programma.