Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

British Columbia en Alberta liggen qua breedtegraad zowat tussen de Europese Alpen en het zuiden van Noorwegen. Het binnenland van deze West-Canadese provincies kent overwegend droge zomers waarbij de temperaturen van juni tot september globaal met de onze vergelijkbaar zijn. In het noordelijk gedeelte van onze reisroute en Alaska liggen de temperaturen echter gemiddeld rond 17°C. De westelijke kustgebieden hebben meer neerslag. Hier zijn de zomers iets koeler en bovendien vochtiger in vergelijking met het binnenland. Het grootste gedeelte van British Columbia kent een tijdzone die 9 uur achterstaat op onze tijd. Voor Alberta en oostelijk British Columbia is het tijdsverschil -8 uur. Beide staten kennen, net zoals bij ons, een zomeruur van eind maart tot eind oktober.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste één dag na terugkeer in België. Voor Canada is een elektronisch visum (eTA) vereist. Het is belangrijk dat je deze enkel via de officiële website aanvraagt. We raden aan om steeds een kopie van je paspoort mee te nemen en het apart van het origineel te bewaren tijdens de reis.

Health Gezondheid

Er zijn geen specifieke inentingen vereist. We raden aan je gebruikelijke medicijnen mee te nemen en een kleine reisapotheek samen te stellen met onder andere een middel tegen keelpijn, verkoudheid en darmstoornissen. Veel medicatie die in Europa vrij verkrijgbaar is, kan in Canada slechts met een doktersattest worden bekomen. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, polia en mazelen-bof-rubella. Ook een vaccinatie tegen gele koorts is aanbevolen en zelfs verplicht als je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66) of surf naar www.wanda.be

Clothing Kleding

In Canada is luchtige vrijetijdskledij een troef. Met jeans, t-shirts, shorts en stevige stapschoenen met grof profiel ben je uitstekend uitgerust om dit land te bezoeken. We raden aan vooral losse kledij te voorzien als bescherming tegen muggen. Sprays en lotions tegen deze vervelende beestjes zijn overal in Canada verkrijgbaar. Een warme trui en een windjack zijn aanbevolen, aangezien het ‘s avonds, vooral in het gebergte, aanzienlijk afkoelt. Het weer in de bergen en aan de Westkust kan zeer wisselvallig zijn, dus je kan best ook degelijke regenkledij voorzien. Een goede bescherming tegen de zon (hoogtezon!), zonnebril, hoed met eventueel muggengaas en een kleine rugzak voor de wandelingen zijn aangeraden.

Luggage Bagage

Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 23 kilogram toegestaan met een maximale afmeting van 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. De maximale afmeting voor de handbagage is 55x35x25 centimeter (lengte+breedte+hoogte), het maximum gewicht is 12 kilogram. Let wel op: er is een beperking op het vervoer van lithiumbatterijen. Een beperkt aantal reservebatterijen mogen in hun originele verpakking in de handbagage getransporteerd worden. Smartbags die geen verwijderbare batterij hebben, kunnen niet meereizen. Taksvrije aankopen moeten in je handbagage kunnen opgeborgen worden en je mag, per reiziger ouder dan 21 jaar, maximum één liter drank in flessen meenemen. Hou er ook rekening mee dat scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, enzovoort evenals paraplu’s niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen wat betreft vloeistoffen in de handbagage op, gelieve hier rekening mee te houden. Wij vragen steeds bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat in de economy-klasse, deze bestaat enkel in de business-klasse.

Electricity Elektriciteit

De netspanning bedraagt 110 volt. Om elektrische toestellen zoals een haardroger of scheerapparaat te gebruiken is een specifieke adapter noodzakelijk (tweepolige platte stekker, type USA-Canada).

Money Geldzaken

De gangbare munt is de Canadese dollar die voorhanden is in biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. De Canadese dollar is in 100 cents onderverdeeld. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25 cent en van 1 en 2 dollar. Er zijn wisselkantoren in de meeste grote steden. Aangezien we tijdens deze reis vaak op afgelegen plaatsen verblijven, raden we aan om al in België Canadese dollars te kopen. Overal kan je betalen met de kredietkaarten Mastercard, Visa en American Express. Hou er rekening mee dat de in Canada gepubliceerde prijzen steeds zonder taksen en service zijn. Hierdoor is de uiteindelijke rekening steeds hoger dan verwacht. Ook bier en wijn zijn aanzienlijk duurder dan in België. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Canada: 1 EUR = 1,46 CAD (oktober 2023).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

De aankoopprijzen van foto- en filmmateriaal zijn vergelijkbaar met die in België. Hoe dan ook raden we aan om zoveel mogelijk materiaal van hieruit mee te nemen. Je gsm is op de meeste plaatsen en afhankelijk van je provider en het type bruikbaar. Informeer vooraf bij je provider naar tijdelijke en voordelige roaming-pakketten op je abonnement. De meeste hotels beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal.

Food Eten & drinken

Indien er aangepaste maaltijden dienen voorzien te worden, is het belangrijk dat je dit vooraf doorgeeft bij reservatie. Ter plaatse het voorziene menu aanpassen is doorgaans moeilijk!

Important Belangrijk om te weten

  • Tijdens deze reis ontdekken we verschillende aspecten van de wondermooie Canadese natuur en cultuur: de indrukwekkende Rocky Mountains, de legendarische First Nations, het majestueuze gletsjergebied van Alaska en de West-Canadese fjordenkust met de befaamde Inside Passage. Met een beetje geluk zien we ook orka’s, grijze walvissen en grizzly’s. Toch willen we graag meegeven dat wildlife spijtig genoeg niet à la carte komt en we dit dus nooit kunnen garanderen. De ervaring leert ons dat verschillende groepen vaak totaal andere ervaringen opdoen.
  • We kiezen zoveel mogelijk voor hotels en lodges die geïntegreerd zijn in de natuur, zodat we ten volle kunnen genieten van deze onvergetelijke ervaring. Op deze exclusieve locaties zijn de maaltijden naar Europese normen soms minder uitgebreid.
  • Tijdens deze reis maken we meerdere prachtige wandelingen. Aangepaste kledij en wandelschoenen met een geprofileerde zool zijn dus een absolute must. Deze wandelingen werden zorgvuldig geselecteerd, zodat iedereen met een normale conditie en mobiliteit er aan kan deelnemen. Voor de rafting draag je best waterbestendige schoenen. Ook deze excursie is voor iedereen toegankelijk.
  • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen geplande excursies geheel of gedeeltelijk onmogelijk maken. In dit geval doen we altijd ons uiterste best om een volwaardig alternatief voor te stellen.
  • We reserveren als extra service een aantal privécabines tijdens de Inside Passage om eventueel wat uit te rusten en onze handbagage op te kunnen bergen.
  • Voor deze rondreis dient online een eTA aangevraagd te worden.
  • De service tips (fooien) bij maaltijden in Canada zijn niet vrijblijvend en maken een wezenlijk deel uit van de kost. Deze service tips bedragen 15% à 20% en zijn inbegrepen bij de maaltijden die deel uitmaken van ons programma.