Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Schilderachtig West-Canada

Tijdens deze rondreis word je ondergedompeld in de eindeloze schoonheid van dit continent. Prachtige gletsjers, azuurblauwe meren, oneindige bossen... Onverwachte ontmoetingen met grizzly's en andere beren, boottochten op zoek naar walvissen en orka's alsook de bezoeken aan de First Nations maken dit een rondreis van formaat.

2
Cultuur
6
Natuur
4
Kindvriendelijk
4
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – CALGARY – BANFF

We vertrekken vanuit Brussel naar Calgary in de provincie Alberta. Bij aankomst rijden we naar Banff, een stadje aan de oever van de Bow rivier, dat omringd wordt door de majestueuze Rocky Mountains. We genieten van een licht diner en overnachten in het centraal gelegen ELK + AVENUE HOTEL. (D)

Dag 2

BANFF EN LAKE LOUISE

Na een lekker ontbijtbuffet verkennen we het Banff National Park, een van de oudste en mooiste parken van Canada. We worden meteen opgeslorpt door de adembenemende natuur en krijgen een prachtig zicht op de enorme vallei die uitgehold werd door de Bow rivier. Een uitgelezen kans voor een verkwikkende natuurwandeling in de Rockies. In de namiddag bezoeken we de natuurlijke schoonheden Lake Louise en Moraine Lake. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (O,D)

shutterstock_214257688_AB_lake_Moraine_(Medium)

Dag 3

BANFF – JASPER

Na het ontbijt volgen we de Icefields Parkway, ongetwijfeld een van de meest betoverende wegen ter wereld. Ontzagwekkende bergen, turkooize en blauwe meren, kristalheldere bergrivieren, eindeloze gletsjers en immer groene wouden wisselen elkaar af. Dit is een paradijs voor beren, herten, berggeiten, elanden en groothoornschapen. We worden met de bus tot aan de voet van de Athabascagletsjer gebracht, een van de acht gletsjers die uit het duizend jaar oude Columbia Icefield vloeit. Met zijn 325 km² is de Athabasca de indrukwekkendste ijsmassa van de Rocky Mountains. We bewonderen ook de Athabasca Falls op de weg naar Jasper. Daar komen we in de namiddag aan. We dineren en overnachten in het rustieke BECKER’S CHALETS dat prachtig gelegen is aan de rivier Athabasca, in het hart van het Jasper National Park. (O,D)

Dag 4

JASPER EN OMSTREKEN

Na een gezellig ontbijt stoppen we op weg naar Maligne Lake aan de gelijknamige canyon. We wandelen langs een 50 meter diepe kloof die de rivier Maligne al sinds de laatste ijstijd uitgraaft en waar ze zich nu met bruisend geweld doorheen slingert. Via de poreuze kalkstenen bodem stroomt de rivier 16 kilometer ondergronds verder. Zo vormt ze het mysterieuze Medicine Lake dat elk jaar in de herfst verdwijnt. Volgens de inheemse bevolking of First Nations wordt Medicine Lake bewoond door kwade geesten. We schepen in voor een ontspannend boottochtje op Maligne Lake, het tweede grootste gletsjermeer ter wereld. De betovering van het turkooizen kleurenspel wordt sterker met de minuut. De omringende, met sneeuw bedekte bergtoppen, zijn van een ongeëvenaarde schoonheid en het kleine Spirit Island is waarschijnlijk het fotogeniekste natuurplekje in Canada. Na de boottocht lunchen we en maken we een fijne raftingtocht op de Athabasca. Terwijl we over het water glijden, nemen we de rustgevende omgeving in ons op. We dineren en overnachten in de chalets. (O,L,D) 

Dag 5

JASPER – PRINCE GEORGE

Na het ontbijt nemen we de hoogste kabelbaan van Canada naar Mountain Whistler tot op 2.300 meter hoogte. Hier wacht ons een onwezenlijke wereld. Bij helder weer hebben we een eindeloos uitzicht over de Athabascavallei, maar de echte schoonheid ligt verscholen in de rotsachtige bodem waar kleurrijke vetplantjes de ijzige winters trotseren om tijdens de korte zomers hun bloemenpracht te tonen. Met een beetje geluk zien we een marmot zonnebaden op een rots of een sneeuwhoender scharrelen naar iets lekkers. Dan zetten we onze reis verder in westelijke richting naar Prince George, via de Yellowhead of Highway 16. We komen langs de Yellowhead Pass, rijden de provincie British Columbia binnen en volgen de Fraser, een klein bergriviertje dat 1.380 kilometer verder in de Stille Oceaan uitmondt. Wanneer Mount Robson voor ons opdoemt, hebben we het gelijknamig provinciaal park bereikt. Bij helder weer kan hier een optionele helikoptervlucht rond de imposante Mount Robson gemaakt worden. We zetten onze tocht verder door velden en wouden, de natuurlijke habitat van de beer. Prince George is dé houtstad van British Columbia en dat merken we snel als we de omgehakte stukken bos in de omgeving doorkruisen. Kort nadat de ontdekkingsreiziger Simon Fraser hier in 1807 langs de oevers van de Nechako rivier en de Fraser rivier voer, liet hij een fort bouwen dat genoemd werd naar de Britse koning George III. Na deze prachtige dag schuiven we aan tafel voor het diner. We overnachten in THE COAST INN OF THE NORTH. (O,D)

Opmerking

FACULTATIEVE HELIKOPTERVLUCHT

De facultatieve helikoptervlucht rond Mount Robson reserveren en betalen we ter plaatse. Deze vlucht is steeds onder voorbehoud van de weersomstandigheden. Prijs: ongeveer 260 CAD per persoon

Dag 6

PRINCE GEORGE – SMITHERS

Na het ontbijt doorkruisen we het Interior Plateau, een glooiende hoogvlakte bezaaid met bossen en meren. Vroeger woonden hier de Carrierindianen die later werden opgevolgd door pelsjagers en avonturiers. In het gerestaureerde handelsfort St. James, dat nu als nationale historische site dient, herbeleven we de tijd van de pelshandelaars die in dienst waren van de machtige Hudson’s Bay Company. We lunchen in de omgeving van het fort. Tijdens onze rit naar Smithers, een Zwitsers aandoend dorpje, beseffen we pas hoe groots en wild het westen van Canada is. We dineren en overnachten in het gezellige HUDSON BAY LODGE. (O,L,D)

Dag 7

SMITHERS – STEWART

Vandaag wacht ons na het ontbijt een mooie tocht door het binnenland van British Columbia. In dorpjes zoals Moricetown, Ksan en Kitwancool komen we in contact met de cultuur van de First Nations. Deze stammen leven vooral van de zalmvangst. In Moricetown Canyon is de kans groot dat we deze zalmvissers aan het werk zien. Met een net scheppen ze de vis uit de kolkende Bulkley of ze prikken de vissen met een speer uit de rivier. In Ksan bezoeken we een nagebouwd indianendorpje met longhouses en totempalen. Na de lunch in Hazelton zetten we koers naar Alaska. Via de Cassiar Highway bereiken we Kitwancool, een dorpje waar nog zo’n twintig originele totempalen staan. Daarna rijden we verder richting Stewart. Onderweg worden we verrast door de Bear Glacier. Deze enorme, met azuurblauwe barsten doorkliefde gletsjermuur doemt op uit een zijdal. Vanavond overnachten we in Stewart, vlakbij de grens met Alaska in het eenvoudige KING EDWARD HOTEL. Bij onze aankomst wacht ons een heerlijk diner met dagverse Alaskan king crab. (O,L,D)

shutterstock_428844604

Dag 8

STEWART: HYDER

Na het ontbijt laten we Stewart, de meest noordelijke ijsvrije haven van West-Canada achter ons. We steken de grens over met Alaska naar het spookstadje Hyder dat alleen tot leven komt dankzij de vele bezoekers. We reizen verder naar Fish Creek, een rivier waar de zalm in de zomermaanden kuit schiet. Met een beetje geluk spotten we grizzly’s of zwarte beren die vissen uit het water scheppen: een onvergetelijk spektakel. Daarna volgen we de steile, kronkelende zandweg langs oude goudmijnen en grootse ravijnen. We genieten van een picknicklunch aan het uitkijkpunt van de indrukwekkende Salmon Glacier. We stoppen op de terugweg nog eens bij Fish Creek om beren te observeren en rijden terug langs Hyder. We kunnen onze dorst lessen in een typische bar waar de goudzoekers vroeger hun vuurdrankje bestelden. Na deze goed gevulde dag dineren en overnachten we in het hotel. (O,picknicklunch,D)

Opmerking

GRIZZLY'S EN ZWARTE BEREN

Eind juli en augustus zijn de belangrijkste periodes voor de zalmtrek en de daarbij horende observatie van grizzly’s en zwarte beren. 

Dag 9

STEWART – PRINCE RUPERT

Vandaag wacht ons een lange maar schitterende reis naar de westkust van British Columbia. We starten de dag met een eenvoudig ontbijt en gaan dan op weg via de Highway 37A. Onderweg zien we nog een laatste keer de indrukwekkende Bear Glacier. We volgen de Cassiar Highway die oorspronkelijk werd aangelegd voor de bos- en mijnbouw. We stoppen voor onze lunch nabij het stadje Terrace, vooral bekend bij sportvissers. Na de middag vervolgen we onze weg langs de oevers van de machtige rivier Skeena die zich een weg baant door de Coastal Mountains om uit te monden in de Stille Oceaan. Hier ligt het vriendelijke havenstadje Prince Rupert waar de meeste inwoners leven van visvangst en houthandel of in de drukke haven werken. Als het weer meezit, kunnen we ook een facultatieve vlucht per watervliegtuig maken. We dineren met uitzicht op de Stille Oceaan, waarna we voldaan overnachten in het CREST HOTEL. (O,L,D)

Opmerking

FACULTATIEVE VLUCHT PER WATERVLIEGTUIG

De reservatie en betaling van de facultatieve vlucht per watervliegtuig gebeurt ter plaatse. Deze vlucht is steeds afhankelijk van de weersomstandigheden. Prijs: ongeveer 290 CAD voor één uur.

Dag 10

PRINCE RUPERT – PORT HARDY (INSIDE PASSAGE)

Vroeg uit de veren vandaag, zodat we in alle rust kunnen inschepen bij de terminal voor veerboten in Prince Rupert. Een spannend moment: de trossen worden losgegooid en het schip start zijn lange reis door de binnenzeevaartweg naar het zuiden. De Inside Passage is de belangrijkste transportweg naar Alaska en een ware droom voor avontuurlijke reizigers. Aan boord worden we verwend met een ontbijtbuffet en vergapen we ons aan de eilanden rondom, dichtbebost met lange douglassparren. Tijdens deze mooie bootreis is Bella Bella het enige spoor van de bewoonde wereld: een dorpje van de First Nations dat tussen de wouden verscholen ligt. Terwijl de zonsondergang de lucht omtovert in een symfonie van rode tinten, tekent het silhouet van Vancouver Island zich stilaan af aan de horizon tijdens het diner. Net voor middernacht verschijnt de kustlijn. Eenmaal aan wal rijden we naar het GLEN LYON INN in Port Hardy voor onze overnachting. (O,D)

Dag 11

PORT HARDY – TELEGRAPH COVE – QUADRA ISLAND

Na het ontbijt wacht ons opnieuw een zeeavontuur. Vandaag brengt de boot ons naar Telegraph Cove. Dit is de uitvalsbasis naar Johnstone Strait waar in de zomer orkafamilies smullen van de smakelijke en rijkelijk aanwezige zalm. De kapitein stuurt zijn jacht langs piepkleine eilandjes terwijl hij behendig de netten van de talrijke zalmvissers weet te ontwijken. De kans bestaat dat we hier de bijzondere zwart-witte walvissen spotten. Van ver zien we een reeks vinnen door het water klieven, gevolgd door een dampwolk als de orka uitademt. De ervaring wordt compleet als we via onderwatermicrofoons het gefluit en geklik van de orka’s horen. ‘s Middags staat er een heerlijke BBQ met zalm op het menu. Daarna rijden we verder naar Campbell River waar we de ferry nemen naar Quadra Island. We dineren en overnachten hier in de rustig gelegen TSA KWA LUTEN LODGE. Deze typerende accommodatie werd door de Kwagiulth stam gebouwd op hun reservaatgebied. (O,L,D)

shutterstock_408278536_(Medium)

Dag 12

QUADRA ISLAND

Vandaag staat er een spannende of net ontspannende dag op Quadra Island op het programma. Na het ontbijt maken we een charmante wandeling langs de Discovery Passage naar het Cape Mudge Village waar een echte First Nations sfeer heerst. Wie een beetje avontuurlijk en actief aangelegd is, kan daarna kiezen voor een boeiende zeekajaktocht langs de kustlijn van Quadra Island. Ook voor onervaren kajakkers is dit een fijne ervaring. We kunnen aan de baai van Rebecca Spit ook heerlijk wandelen en tot rust komen. Aan het einde van deze dag keren we terug voor het diner en onze overnachting in de lodge. (O,D)

Opmerking

FACULTATIEVE ZEEKAJAKTOCHT

De reservatie en betaling van de facultatieve zeekajaktocht gebeurt ter plaatse. Deze tocht is afhankelijk van de weersomstandigheden. Prijs: ongeveer 70 CAD per persoon

Dag 13

QUADRA ISLAND – TOFINO

We zetten onze reis over Vancouver Island verder na een eenvoudig ontbijt. Na een korte overzet rijden we landinwaarts en zien we de hoge bergpieken van de Vancouver Island Range die het noordoosten van het eiland tegen de stormen uit de Stille Oceaan beschermen. De bergen zorgen voor een aangenaam klimaat en we vinden er zelfs een van de laatste oorspronkelijke stukjes gematigd regenwoud terug, bijvoorbeeld in het MacMillan Provincial Park. Dit natuurgebied wordt ook wel Cathedral Grove genoemd naar zijn bomen die zo hoog zijn als kathedralen. Nergens anders zien we douglassparren en hemlocks van deze omvang. In de namiddag komen we aan in het Pacific Rim National Park, omgeven door eeuwenoude regenwouden en ongerepte stranden. Tijdens een wandeling ontdekken we hoe rijk en gevarieerd deze prachtige bossen wel zijn. Na alweer een boeiende dag rijden we naar het BEST WESTERN TIN WIS RESORT op een geweldige locatie aan de Stille Oceaan. Hier genieten we van ons diner en een welverdiende nachtrust. (O,D)

Dag 14

TOFINO

Na het ontbijt vertrekken we in oceaanzodiacs om de regio van Clayoquot Sound te verkennen. Vanop het water zien we de fraai ingesneden kustlijn waar de regenwouden afdalen tot aan de ontelbare strandjes en baaien. Er zijn talrijke eilandjes waar we zeeleeuwen en -honden, vogelkolonies en witkoparenden kunnen zien, maar wij gaan op zoek naar grijze walvissen en bultrugwalvissen. In de namiddag maken we een wandeling langs de Stille Oceaan. Na deze mooie dag keren we terug naar het resort voor ons diner en onze tweede nacht in de Pacific Rim. (O,D)

Dag 15

TOFINO – VANCOUVER

Vandaag zetten we na het ontbijt koers richting Nanaimo, de tweede stad op Vancouver Island. Daar schepen we in voor een tocht naar Vancouver City. Na anderhalf uur varen, verschijnen de besneeuwde bergen van de Coastal Mountains en de skyline van Vancouver. De unieke ligging van deze boeiende stad trekt miljoenen bezoekers van over de hele wereld aan. In de zomer kunnen we er zeilen en surfen in de prachtige baaien en in de winter is de stad een trekpleister voor skiërs en snowboarders. Er valt altijd wel iets te beleven in Vancouver; van de Capilano Suspension Bridge tot het Stanley Park. De stad telt heel wat internationale restaurants en heeft een uitstekende gastronomische reputatie. In de namiddag maken we een verkennende stadsrondrit. Zelfs naar Canadese begrippen is dit een jonge stad. In 1870 was Vancouver niet meer dan een houtzagerij die stilaan uitgroeide tot een dorpje dankzij de aanleg van de Canadian Pacific Railroad in 1886. Vandaag is Vancouver een wereldstad met meer dan twee miljoen inwoners. In een gezellig restaurantje in de binnenstad genieten we van een heerlijk diner. Daarna overnachten we in het stijlvolle THE WEDGEWOOD HOTEL in het bruisende hart van Vancouver. (O,D)

Dag 16

VANCOUVER

We starten met een smakelijk ontbijt en trekken naar het Stanley Park, het bekendste park van Vancouver. We bezoeken daarna het Vancouver Aquarium, het grootste en boeiendste aquarium van Canada. Hier ontdekken we de rijke, wonderbaarlijke onderwaterwereld van de ruwe en sprookjesachtige kusten van West-Canada en komen we oog in oog te staan met verschillende zeezoogdieren, zoals beluga’s, dolfijnen, zeeleeuwen en zeeotters. Na dit bezoek rijden we naar Noord-Vancouver en kuieren we rond op Lonsdale Quay Market, een bekoorlijk en prettig marktcomplex vlakbij de haven. Daarna schepen we in op de Seabus, een catamaranveerboot die naar Gastown vaart. In de namiddag ontdekken we op eigen tempo de rest van deze wereldstad met zijn verbluffende ligging tussen steile, diepgroene bergwanden, diverse oceaaninhammen en kleurrijke parken en tuinen. We kunnen souvenirs sprokkelen in Gastown, de shoppingbuurten opzoeken, flaneren over een zandstrand of een van de vele musea bezoeken: er is voor elk wat wils. ‘s Avonds genieten we van het afscheidsdiner in het restaurant van het hotel om daarna een laatste keer te overnachten in Canada. (O,D)

shutterstock_329008838

Dag 17

VANCOUVER – BRUSSEL

Na het ontbijt vertrekken we naar de luchthaven van Vancouver voor onze vlucht naar Brussel. (O) 

Dag 18

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.