Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Cambodja heeft een tropisch klimaat met twee moessonperiodes. Een koelere, droge noordoostmoesson in de winter en een vochtige, warme zuidwestmoesson met regenbuien van juni tot oktober. Het is altijd warm in Cambodja, behalve in de berg- en kustgebieden. De regenperiode voor Laos begint in de maand mei en loopt tot en met oktober. De temperatuur in Laos is afhankelijk van de hoogte, in maart en april is de temperatuur al gemiddeld 38°C. In de bergen is de temperatuur het hele jaar zo’n 10°C lager dan in de rest van het land. Het tijdsverschil met zowel Cambodja als Laos is +5 uur in onze zomertijd en +6 uur in onze wintertijd.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Het paspoort dient ten minste vier lege pagina’s te hebben. Het visum voor Cambodja dient online geregeld te worden. De kostprijs bedraagt 25 USD per persoon en is onder voorbehoud van wijzigingen. Voor het visum voor Laos dien je ongeveer 35 USD per persoon te voorzien (onder voorbehoud van wijziging) en twee pasfoto’s per persoon. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en het apart van het origineel te bewaren.

Health Gezondheid

Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen gele koorts is enkel verplicht indien je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. Het leidingwater is nergens drinkbaar. Naast je gebruikelijke medicijnen neem je best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, diarree en een ontsmettingsmiddel voor kleine wondjes mee. Belangrijk om te weten is dat dengue en chikungunya (knokkelkoortsen) hier voorkomen en overgedragen worden door muggen die overdag steken. Daarom mag een insectenwerend middel (tropische versie met DEET) niet ontbreken in je reisapotheek, we raden aan deze middelen ook preventief overdag te gebruiken. Ook een goede krachtige zonnecrème en zeep zonder water komen altijd van pas! Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Clothing Kleding

Cambodja & Laos: gezien het warme klimaat het hele jaar door, voorzie je best dunne, luchtige en bij voorkeur katoenen kledij. Door er verzorgd uit te zien, toon je respect voor de cultuur van het land. Een dunne sjaal kan handig zijn om de hals te beschermen in de luchtgekoelde bussen, een dun klein handdoekje om de hals te beschermen bij de wandelingen en een regenjack of poncho voor de sporadische buien. Vergeet zeker niet de volgende zaken mee te nemen: zonnecrème, zonnebril en hoofddeksel, gemakkelijke stevige stapschoenen met goed geprofileerde zool, comfortabele all weather sandalen,zaklantaarn (waterdicht), waterfles, en eventueel een verrekijker voor het observeren van wildlife. Een kleine, lichte rugzak om je dagelijkse spullen in op te bergen, zoals camera, water, muggen- en zonnemelk, is zeer handig tijdens onze dagtochten. Tijdens de bezoeken aan tempels, het koninklijk paleis en Angkor dien je ervoor te zorgen dat de schouders en knieën bedekt zijn; korte rokjes, shorts en topjes worden hier niet geaccepteerd. Je kan best een broek met afritsbare pijpen voorzien, ook driekwartsbroeken zijn ideaal. Een omslagdoek kan ook handig zijn.

Luggage Bagage

Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 20 kilogram toegestaan en een handbagage van maximum 7 kilogram. De maximale afmeting van de handbagage is 115 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. We raden je af hiervoor een trolley te gebruiken en adviseren een rugzak/zacht model. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. De taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden, net zoals batterijen en powerbanks. We raden aan om reservekledij en toiletgerief in de handbagage te voorzien in het geval er een vertraging op de bagage zou plaatsvinden. Hou er rekening mee dat je scherpe voorwerpen zoals nagelvijltjes, schaartjes, zakmessen of paraplu’s niet in je handbagage opbergt. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden.Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeuren vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.

Electricity Elektriciteit

De elektrische spanning in Cambodja en Laos bedraagt 230 volt. Een universele stekkeradapter is noodzakelijk, omdat de contactdozen kunnen afwijken. Gelieve er rekening mee te houden dat de elektriciteit kan uitvallen, neem voor alle zekerheid dus een zaklamp mee.

Money Geldzaken

Euro’s en US-dollars kunnen probleemloos omgewisseld worden in de meeste hotels, banken en moneychangers in lokale munt. Als je cash US-dollars wenst mee te nemen, let er dan op dat je recente biljetten van na 2006 meeneemt die niet beschadigd, volledig ongeschonden en onbevlekt zijn. Voor biljetten van 100 USD wordt doorgaans een betere koers gegeven. Voor euro’s ontvang je overal dezelfde koers. Op de meeste munteenheden geldt een in- en uitvoerverbod. Je kan enkel terug wisselen bij vertrek op de luchthaven waarbij je ook soms het douaneformulier of bewijs van bank of wisselkantoor moet voorleggen waaruit blijkt hoeveel vreemde valuta ingevoerd werd, hoeveel er omgewisseld is en wat je uitgegeven hebt. Voor Cambodja moet je zeker cashgeld US-dollars meenemen. In de toeristische sector wordt bijna uitsluitend US-dollars gebruikt, ook voor kleine kosten. Je krijgt soms wisselgeld terug in de lokale munt, Cambodjaanse riel (KHR) die je opnieuw kan gebruiken.Wisselkoers Cambodja: 1 EUR = 4.368,65 KHR (oktober 2023).In Laos wordt kip (LAK), de lokale munt naast de Thaise baht en US-dollars gebruikt; in kleinere plaatsjes verwacht men dat je in kip betaalt. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 2000 en 5000 kip. De biljetten onder de 100 kip zijn bijna niet meer in omloop. In de grotere plaatsen en steden kan je met US-dollars betalen. Neem voldoende cashgeld mee, bankautomaten zijn enkel aanwezig in Luang Prabang, Siem Reap en Phnom Penh, niet in Zuid Laos. In de door ons bezochte hotels wordt bijna overal Visa aanvaard en soms ook MasterCard en American Express. Het ophalen van cashgeld met geactiveerde Maestro card bij de lokale ATM is ook mogelijk in de grote steden. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Laos: 1 EUR = 22.081 LAK (oktober 2023).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Geheugenkaarten, batterijen, film- en fotomateriaal zijn niet overal verkrijgbaar en bovendien duur of van mindere kwaliteit. Opteer daarom best alle film- en fotomateriaal vanuit België mee te nemen. Voor natuurfotografie geeft een zoom van 300-400 millimeter de beste resultaten. Het fotograferen van strategische objecten van militair belang, militairen en politiemensen is overal verboden. Bij religieuze activiteiten is bij het nemen van foto’s enige terughoudendheid op zijn plaats en vraag je best eerst toestemming. Je gsm, afhankelijk van je provider, werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden kan de ontvangst onderbroken of verstoord zijn. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Heel wat hotels beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal. Het netnummer van Cambodja is +855 en van Laos is +856.

Smoking Roken

De e-sigaret is ten strengste verboden in Cambodia en Laos. Roken kan enkel in toegelaten zones. Check zeker per land de voorwaarden want ook de invoer is soms verboden. Bij overtreding zijn er strenge maatregelen, boetes of gevangenisstraffen.

Important Belangrijk om te weten

  • Deze reis verloopt volledig in volpension. De maaltijden zijn een gezonde mix van Laotiaanse, Cambodjaanse, Thaise, Chinese en westerse keuken.
  • Deze afwisselende reis staat in theorie open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd.
  • Doordat we tijdens de bezoeken aan de dorpen vaak over ongeplaveide wegen wandelen en er ook heel wat trappen zijn op de sites van Angkor raden wij een sportieve schoen aan.
  • Aangezien binnenlandse luchtvaartmaatschappijen zich niet altijd strikt aan hun vluchtschema’s houden of deze misschien nog wijzigen na publicatie van de brochure, bestaat de kans dat er vertragingen ontstaan of dat de reisroute moet worden aangepast. Ook onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen, maar enige flexibiliteit is vereist.