Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Cambodja & Laos, Mekong avontuur

Twee landen die samen met Vietnam deel uitmaakten van het oude glorieuze Indochina. Beide landen zijn grotendeels boeddhistisch. Ze zijn omringd door de economische draken van Azië en afhankelijk van de machtige Mekong rivier. Toch zijn Cambodja en Laos heel verschillend. Cambodia met haar donkere pagina’s van de Khmer Rouge, en haar rijke culturele geschiedenis. Getuige hiervan is het overdonderende Angkor tempelcomplex dat iedereen met verbazing aanschouwt. Het vruchtbare en unieke Tonle Sap meer met haar drijvende dorpen is tot de dag van vandaag het economische zwaartepunt van het land. De charmante hoofdstad Phnom Penh vormt een kruispunt van verleden en toekomst. En Laos, de voormalige achtertuin van de Fransen, dat langzaamaan uit haar isolement komt. Haar naïeve, lieve en gemakzuchtige bevolking, diepgelovige boeddhistische cultuur, prachtige natuur en mysterieuze kruiken, maken van Laos het meest bekoorlijke land van Zuidoost-Azië.

Khmer cultuur en Killing Fields

Phnom Penh, aan de oevers van de samenloop van de Mekong, Tonle Sap en Tonle Bassac rivieren kent als hoofdstad een heropleving. Het koninklijke paleis, nationaal museum en de oud-koloniale architectuur staan in schril contrast met de voormalige Tuol Sleng gevangenis en Killing Fields die ons doen herinneren aan de wreedheid waar de mens toe in staat is. Angkor is zonder twijfel een wereldwonder. Dit geschiedkundig onsamenhangend, monumentale tempelcomplex is het culturele en spirituele hart van Cambodja. We staan oog in oog met de gouden jaren van de Khmer cultuur, de glorieperiode tussen 800 en 1400. Angkor Thom, Beng Mealea, Ta Phrom zijn als een opslagplaats van bouwwoede en ongelofelijke kunstzinnigheid waarbij Angkor Wat zonder enig twijfel en adembenemend de kroon afsteekt.

shutterstock_60153721_(Large)

Laid-Back Laos: Mekong en monniken

Zuid-Laos met haar koel en vruchtbaar Bolaven plateau, provinciestadje Pakse, de Wat Phu tempel, ‘vierduizend eilanden’ is een mengeling van natuur, cultuur en etnische minderheden. De prachtige natuur, pittoreske watervallen, alom aanwezige Mekong rivier en gezapig levenstempo maken dat je hier helemaal tot rust komt. Noord-Laos, met het mysterie van de Kruikenvallei, waar honderden stenen geheimen als het ware begraven liggen, en het magische Luang Prabang omgeven door beboste heuvels en haar ontastbare charme. In saffraan geklede monniken, de tientallen tempels of wats genoemd, en koloniale huisjes langs de schaduwrijke straatjes maken dat de tijd hier even traag verder stroomt als de Nam Khan en Mekong rivieren. Laid-back Laos in de letterlijke zin van het woord!

shutterstock_56278981_(Small)