Twee kleine(re) broers van Indochina
Cambodja en Laos - onderling verbonden door de machtige Mekong rivier - verrassen door hun enorme variatie in taal, etnische volkeren en landschappen. Hoewel beide landen tijdens de koloniale periode onder Frans bewind vielen, hebben ze elk hun eigenheid en authentieke sfeer weten te behouden. De onbeschrijflijke grandeur van Angkor Wat, de drijvende dorpen op het Tonle Sapmeer maar ook het donkere verleden van Phnom Penh: dat is Cambodja. Bergketens en etnische minderheden in het noorden, talrijke watervallen en duizenden paradijselijke eilandjes in het zuiden, de mysterieuze Kruikenvlakte en het koloniale Luang Prabang: welkom in Laos!
Eeuwenoude tempelsteden en mysterieuze beschavingen
Wie Cambodja zegt, denkt meteen (en terecht) aan het achtste wereldwonder en een van de grootste monumenten ter wereld: Angkor Wat. We keren terug in de tijd naar de grootsheid van weleer tijdens een driedaags bezoek aan het labyrint van het koninkrijk Angkor, zijn tempels, ruïnes en pagodes, verscholen in de jungle. Ook de kleinere sites van Angkor Thom, Ta Phrom, Bayon, Banteay Srei en Beng Mealea mogen niet ontbreken wanneer we worden ondergedompeld in het rijke culturele verleden van de Khmer. De bovenmenselijke dimensie van Angkor is niet in woorden of beelden te vatten, maar met voor die éne bijzondere foto van de zonsondergang weten wij exact waar we moeten zijn!
Luang Prabang wordt met zijn kloostergeluiden, bedelende monniken vroeg in de ochtend, paleizen, stupa’s en kleurrijke avondmarkt niet voor niets als meest charmante stad van Laos omschreven. Op de echte anders dan anders-wijze komen we te weten waarom ook deze parel hoog staat aangeschreven op de Unesco werelderfgoedlijst. Even buiten de stad worden we overweldigd door de meer dan 4000 Boeddhabeeldjes in de Pak Ou grotten en de adembenemende natuurlijke schoonheid van de Kuang Si watervallen. Zullen de duizenden stenen, monolithische bouwwerken van enkele duizenden jaren oud in de mysterieuze Vlakte der Kruiken, ons ook hun geheimen prijsgeven?
Drijvende dorpen doorheen de woelige geschiedenis
Wanneer we varen tussen de drijvende dorpen op het Tonle Sapmeer - Zuidoost-Azië’s grootste zoetwatermeer - krijgen we een boeiende inkijk in het bijzondere hedendaagse leven. Helaas kunnen we ook niet voorbij gaan aan het bloederige tijdperk van Cambodja’s voormalige koning Sihanouk en het repressieve regime van Pol Pot. In Phnom Penh brengen we een beklijvend bezoek aan de Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis, nu een museum ter herinnering aan de genocide onder het regime van de Rode Khmer. In Laos getuigt de Mine Advisory Group (MAG) hoe ze komaf maakt met de onontplofte mijnen die als laatste getuigen van de Vietnamoorlog zijn achtergebleven.
Bijzondere accommodaties en lokale cuisine
We logeren in een mooie mix van moderne en charmante hotels, centraal gelegen in het midden van een stad ofdorpje. Ook de heerlijke lokale keuken - gekruid met Cambodjaanse, Laotiaanse, Vietnamese, Thaise, Chinese, Franse en Westerse invloeden - zullen we tijdens deze rondreis niet snel vergeten. Met een Lao bier klinken we alvast op deze twee Zuidoost-Aziatische landen.