Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Cambodja & Laos, Mekong avontuur

Deze rondreis brengt je door twee minder gekende Zuidoost-Aziatische landen. In Phnom Penh word je geconfronteerd met de gruwelijke geschiedenis van Cambodja. In Siem Reap ben je echter onder de indruk van de grootsheid van haar verleden. Wanneer je de grens naar Laos oversteekt ben je in een andere wereld: de culturele verscheidenheid, etnische groepen, mooie natuur en rustgevende tempeltjes wisselen elkaar met de regelmaat van de klok af. Je overnacht in kleine en gezellige boetiekhotels, maar ook in guesthouses en luxueuze ketens. Een echte aanrader!

4
Cultuur
4
Natuur
4
Kindvriendelijk
4
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – PHNOM PENH (CAMBODJA)

We vertrekken vanuit Brussel naar Phnom Penh. 

Dag 2

PHNOM PENH

Bij aankomst in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, maken we de grensformaliteiten in orde en rijden we naar het stijlvolle SOFITEL PHOKEETHRA PHNOM PENH voor de lunch. Een bezoek aan het Nationaal Museum is de ideale kennismaking met Phnom Penh. Dit museum, gehuisvest in een gebouw in de klassieke Khmerstijl, bezit een indrukwekkende collectie sculpturen uit de Funan-, Chenla- en Angkorperiodes. Vervolgens maken we een korte wandeling langs de Mekong rivier en bezoeken we Wat Phnom per cyclo. Deze tempel, gelegen op een heuvel in het centrum, gaf de stad haar naam. In deze buurt vinden we nog enkele mooie voorbeelden van Franse koloniale architectuur. We dineren en overnachten in het hotel. (L,D)

Dag 3

PHNOM PENH

We starten de dag met een heerlijk ontbijt. De recente geschiedenis van Cambodja is onlosmakelijk verbonden met het bewogen leven van koning Sihanouk (1922 - 2012). Na een carrière als koning, leider van de onafhankelijkheidstrijd tegen de Fransen, eerste minister, legeraanvoerder, filmacteur en regisseur, communist, partner en latere vijand van Pol Pot en vluchteling in China, werd hij in 1993 opnieuw koning van Cambodja. In 2004 stond hij de troon af aan zijn zoon Sihamoni. In de voormiddag bezoeken we Choeng Ek, beter bekend als een van de Killing Fields. Het toont ons de trieste en macabere gevolgen van het repressieve Pol Potregime. Daarna bezoeken we de Tuol Sleng gevangenis, nu een museum ter herinnering aan de genocide onder het regime van de Rode Khmer. We worden er geconfronteerd met foto’s van duizenden slachtoffers, zowel Cambodjanen als buitenlanders, die de dood vonden in wat als de grootste volkerenmoord sinds de Tweede Wereldoorlog wordt beschouwd. We lunchen in een lokaal restaurant. In de namiddag bezoeken we het Koninklijk Paleis dat de residentie was van de oude koning Sihanouk. De Zilveren Pagode bevindt zich ten zuiden van het paleis en dankt haar naam aan haar 5.000 zilveren vloertegels. We sluiten de dag af met een bezoek aan de Champey Academy of Arts waar kansarme kinderen een opleiding volgen in de traditionele Cambodjaanse dans en muziek. Zo vergroten de meer dan honderd leerlingen hun kans op werkzekerheid en tegelijkertijd helpen ze de rijke, culturele tradities te bewaren. Wij, anders dan anders, steunen dit project en de leerlingen zijn dan ook fier om ons een kleine demonstratie te geven. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 4

PHNOM PENH – SIEM REAP: ANGKOR WAT

Na het ontbijt gaan we naar de luchthaven waar we onze binnenlandse vlucht nemen naar Siem Reap. Bij aankomst rijden we naar het stijlvolle VICTORIA ANGKOR RESORT & SPA en genieten van onze lunch. In de namiddag brengen we een uitgebreid bezoek aan het achtste wereldwonder en ook een van de grootste, religieuze monumenten ter wereld: Angkor Wat. De bovenmenselijke dimensie van Angkor is niet in woorden of beelden te vatten. De eeuwenoude tempelsteden, verscholen in de jungle, getuigen van een ongewoon rijk cultureel erfgoed. Deze tempelstad is een van de grootste culturele en logistieke prestaties ooit. Ze imponeert niet alleen door haar omvang, maar ook door haar symboliek, harmonische vormgeving en esthetische verfijning. Zon en licht zorgen voor een steeds wisselend kleurenspel op dit fascinerende bouwwerk uit de Khmerperiode. Met een totale oppervlakte van 150 km² is de Angkor site ongetwijfeld het indrukwekkendste hindoecomplex. Na deze verrijkende ervaring genieten we van het diner in het hotel waar we tevens overnachten. (O,L,D)

shutterstock_247116484

Dag 5

SIEM REAP: ANGKOR THOM EN TA PHROM

Na het ontbijt starten we de dag bij de indrukwekkende zuidelijke poort van het heiligdom van Angkor Thom. Hier gaven de Khmerkoningen met hout, bakstenen, gips, zandsteen, lateriet en kleitegels op sublieme wijze vorm aan de boeddhistische kosmologie. Het genie van de Khmer komt tot uiting in de stoïcijnse uitdrukkingen op de 173 grote gezichten van Jayavarman VII in de populaire Bayon tempel en in enigmatische bouwwerken zoals de Baphuon, het Terras van de Leprakoning en het Terras der Olifanten. Na de lunch bekronen we deze dag met de intieme, sfeervolle, door jungle overgroeide parel Ta Phrom. Natuur en ruïnes houden elkaar hier in een wurggreep. We dineren in een plaatselijk restaurant in het stadje Siem Reap en overnachten in het hotel. (O,L,D) 

Dag 6

SIEM REAP: BENG MEALEA EN BANTEAY SREY

In de voormiddag trekken we doorheen het rustige Cambodjaanse platteland richting Beng Mealea, een verborgen juweel uit de 12e eeuw. Hoewel er weinig gekend is over de geschiedenis van dit bouwwerk, vermoeden archeologen dat Beng Mealea de voorloper was van Angkor Wat. Er zijn namelijk heel wat architectonische gelijkenissen tussen beide tempels. Beng Mealea, wat lotusvijver betekent, bleef eeuwenlang verborgen waardoor we ons echte ontdekkingsreizigers voelen wanneer we door de dichte jungle de volledig overwoekerde tempel bereiken. Hierna lunchen we en zetten we onze tocht verder langsheen het Kulengebergte. Uit deze bergen komen de belangrijkste bouwmaterialen voor de heiligdommen van Angkor. Onderweg verkennen we Banteay Srei, een bijzonder esthetisch tempeltje uit roze zandsteen. Gefascineerd door de fijne en gedetailleerde bas-reliëfs en levendige figuren lieten onderzoekers van de École Française de l’Extrême Orient zich tot diefstal verleiden, maar ze werden hierbij (gelukkig) betrapt. ‘s Avonds genieten we van een sfeervol diner met traditionele Cambodjaanse Apsara dansen. We overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 7

SIEM REAP – TONLE SAP – PAKSONG (LAOS)

Na het ontbijt maken we een boottocht op Tonle Sap, het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië. De Tonle Sap rivier verbindt dit meer met de Mekong rivier. Tijdens het regenseizoen keert de Mekong de stroomrichting van de Tonle Sap rivier om en neemt het meer minstens vijf keer in omvang toe. Dit zorgt voor unieke fauna en flora op en rond het meer. Met een beetje geluk kunnen we de kroeskoppelikaan, de adjudantvogel of maraboe en andere ooievaars observeren. Daarna rijden we naar de luchthaven voor een vlucht naar Pakse. Deze nog vrij jonge stad is mooi gelegen aan de samenloop van de Sedon- en Mekong rivier. We ontdekken er een enorme rijkdom aan natuur, volkeren en geschiedenis. We verblijven in het intieme SABAIDEE VALLEY, een kleine parel in de nabijheid van het Bolaven Plateau. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 8

PAKSONG: BOLAVEN PLATEAU

Na het ontbijt klimmen we naar het op 1.300 meter gelegen Bolaven Plateau. Allereerst bezoeken we een historische thee en koffieplantage waar naast groene en rode thee ook vele fruitsoorten zoals avocado, durian, pomelo, rambutan en jackfruit verbouwd worden. Ten westen van de koffiehoofdplaats Paksong, verborgen in een frisgroen woud, bevinden zich de tweelingwatervallen van Tad Fane. We genieten van al deze natuurpracht tijdens een rustige wandeling en proberen een glimp op te vangen van de fauna die het gebied rijk is. We lunchen onderweg. Bolaven betekent letterlijk Huis van de Laven, maar ook andere etnische minoriteiten zoals de Alak en de Katu wonen in deze regio. In het nabijgelegen dorpje Ban Hoay Hoon maken we kennis met de Katu minoriteit en hun aparte weefstijl. Samen met de Laven onderhouden ze een sterk spirituele traditie van voorouder- en geestenverering. Daarna zetten we onze tocht verder naar Paxuam. Hier vormen enkele typische huizen bewoond door de Lawei, Tahiang, Oiy en Nge, de basis van een coöperatief project voor behoud en bescherming van de lokale architectuur. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D) 

shutterstock_1141733297_(Medium)

Dag 9

PAKSONG: WAT PHU – DON DAENG

’s Ochtends, na het ontbijt, brengen we een uitgebreid bezoek aan de Wat Phu tempel. Dit heiligdom werd in de 5e eeuw gebouwd als wereldse projectie van de hemel en fungeerde als belangrijk economisch en politiek centrum op de route naar Angkor. Haar mystieke ligging, met zes terrassen op drie niveaus, toont haar animistisch verleden en vertelt ons eveneens over haar bouwmeesters uit de post-Angkor periode. We lunchen in de koningsstad Champassak. Daarna begeven we ons naar Don Daeng. Acht dorpjes te midden van de rijstvelden vormen het decor voor ons verblijf in de serene, aan de oever gelegen, LA FOLIE LODGE. In de namiddag verkennen we het tijdloze dorpsleven op eigen houtje en maken we kennis met de opvallend vriendelijke bevolking. We dineren en overnachten in de lodge. (O,L,D)

Dag 10

DON DAENG: KHONE PHAPHENG EN LI PHI

Na het ontbijt rijden we zuidwaarts door cascade country waar de machtige Khone Phaphengwatervallen de natuurlijke grens met Cambodja vormen. Vanuit het haventje varen we per prauw tussen de meer dan 4.000 eilanden van Si Phan Don. Op Don Khone eiland bereiken we via pastorale wijkjes de Li Phiwaterval die volgens het lokale geloof de slechte geesten van mensen en dieren vangt. We lunchen in een plaatselijk restaurant. We varen terug tot Ban Nakasang en rijden verder tot de veerterminal van Muang. Hier nemen we de overzet naar de lodge waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

Dag 11

DON DAENG – PAKSE – LUANG PRABANG

Na het ontbijt, verlaten we Don Daeng en varen we naar Champassak, waarna we verder rijden naar Pakse. Onderweg bezoeken we de Wat Luang pagode. Dit kleine 19e-eeuwse tempelcomplex is bekend om haar versierde deuren en de naga’s of fabeldieren die op de leuning van de trap zitten. In de luchthaven van Pakse schepen we in voor een vlucht naar het charmante stadje Luang Prabang (mogelijk via Vientiane). Afhankelijk van het vluchtschema nemen we een snacklunch of lunchen we in een lokaal restaurant. Bij aankomst in de voormalige koninklijke hoofdstad van Laos nemen we onze intrek in het LE PALAIS JULIANA waar we ook dineren. (O,snacklunch,D)

Dag 12

LUANG PRABANG

Na het ontbijt bezoeken we een authentiek olifantencentrum. Een mahout vertelt ons over het leven van de werkolifant waarna we een korte rit maken op deze mastodont. Vervolgens maken we een boottocht naar de Tad Saewaterval waar we genieten van de prachtige omgeving. We keren terug naar het olifantencentrum waar we lunchen en ons even kunnen verfrissen voor we terugrijden naar Luang Prabang. In de namiddag maken we een interessante hopping-tocht per fiets. Op een rustig tempo fietsen we van tempel naar tempel. Als alternatief voorzien we ook enkele tuktuks voor wie zijn krachten liever wil sparen. De vele grote stoepa’s rond de Wat Aham stralen rust en sereniteit uit. We besteden extra aandacht aan de Wat Visounarat, genoemd naar koning Visoun die in de 16e eeuw over Laos regeerde. Dit heiligdom is een van de oudste van het land. Uniek is het dak aan de voorkant dat helemaal naar beneden tot over het terras loopt. De Wat Xien Thong is de enige tempel die nog in zijn originele staat verkeert en niet werd gerestaureerd. De roversbende van de Zwarte Vlag, die in 1887 de stad plunderde, spaarde deze tempel, omdat hun leider er in zijn jonge jaren als monnik studeerde. Prachtig gebogen daken met goud belegde pilaren en schitterende fresco’s maken van dit heiligdom een waar juweel. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 13

LUANG PRABANG

Na een lekker ontbijt rijden we via de linkeroever van de Mekong rivier naar Ban Xang Hai, het pottenbakkersdorp, alias whiskeydorp. Van hieruit varen we naar de bekende Boeddhagrotten in Pak Ou. Na ons bezoek aan dit eeuwenoude bedevaartsoord keren we terug en genieten we onderweg van de mooie, voorbijglijdende landschappen. Deze tocht voert ons langs de primaire jungle en mooie karstrotsen terug naar de stad. Na de lunch bezoeken we het Royal Palace Museum, een imposant gebouw dat in opdracht van de Fransen werd gebouwd. Het museum bezit een uitgebreide collectie van oosters lakwerk, Ramayana schilderijen, koninklijke portretten en geschenken. Deze werden door het Westen aan de controversiële Laotiaanse monarchie geschonken. De absolute parel in dit gebouw is de Pha Bang, een boeddhabeeld waaraan de koninklijke stad haar naam dankt en waaraan een mysterieuze legende is verbonden. We dineren in de stad. Liefhebbers kunnen na het diner de sfeer opsnuiven op de avondmarkt. We overnachten in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_351582197

Dag 14

LUANG PRABANG – BRUSSEL

Na het ontbijt genieten we van wat vrije tijd in de stad. Wie wil kan deze ochtend op eigen tempo de markt ontdekken of vanop de Phu Si heuvel van het uitzicht genieten. Na de lunch nemen we afscheid van Luang Prabang en dit gastvrije land. We rijden naar de luchthaven voor het vertrek naar Brussel. (O,L)

Dag 15

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

De Bovenmenselijke dimensie van Angkor

HINDOECOMPLEX

Met een totale oppervlakte van 150 km² is Angkor ongetwijfeld het indrukwekkendste hindoecomplex aller tijden. Verscholen in de jungle zijn deze eeuwenoude tempelsteden de laatste getuige van de ongelofelijke, culturele rijkdom van het Khmerrijk. Perfect symmetrische tempelcomplexen herbergen verfijnde sculpturen van een goddelijke schoonheid. Zuilen en portalen van lateriet, bekleed met zandstenen platen, zijn versierd met mythologische voorstellingen. Beeldhouwwerken eren goden en vergoddelijkte heersers. Sublieme decoraties op lateien, bas-reliëfs, timpanen en friezen verheerlijken gracieuze danseressen en godinnen. Angkor is een verzameling van verschillende groepen, die elk een eigen uitstraling hebben. De 12e-eeuwse Bayon tempel is een immens bouwwerk in de vorm van een lotus. Centraal staan de gebeeldhouwde aangezichten die in elke windrichting neerkijken vanuit 51 kleinere torens. De koninklijke tempel van Baphuon, in de vorm van een piramide, droeg de eerste bas-reliëfs. De Banteay Srei is misschien wel de aantrekkelijkste tempel door zijn fijne en elegante reliëfs in roze zandsteen. De grandioze 12e-eeuwse graftempel Angkor Wat, door zijn immense afmetingen en verscheidenheid aan beeldhouwwerken hét hoogtepunt van Angkor, bevindt zich in het centrum van dit wereldberoemde tempelcomplex. Het elegante terras, bewaakt door grote stenen leeuwen, leidt naar het centrale heiligdom, opgetrokken in drie niveaus: de imposante gopuras met bas-reliëfs, verhalen episodes uit de Ramayana en Mahabharata. Een bezoek aan Angkor is niet alleen een tocht door de wereld van de Khmerkoningen, maar ook door de mystieke wereld van de goden.

De Legende Van Fa Ngum

LAOS

Over de historische stichter en eerste koning van het koninkrijk Lan Xang, het huidige Laos, bestaan er vele verhalen. Volgens een van de legendes werd Fa Ngum in 1316 geboren in Sua, het huidige Luang Prabang. De baby had 33 tanden en de priesters beschouwden dit als een slecht voorteken. Ze smeekten zijn vader, koning Chao Phi Fa, hem te doden. De vorst kreeg dit niet over zijn hart en besloot hem op zevenjarige leeftijd uit het rijk te verbannen en zette zijn zoon op een vlot in de Mekong. Fa Ngum overleefde de tocht en kwam aan het Khmerhof terecht waar hij opgroeide, onderwezen werd in het boeddhisme en trouwde met een Khmerprinses. Na een inval van een ander koninkrijk vluchtte hij samen met de hofhouding naar Laos. Omstreeks 1350 veroverde hij zijn geboorteplaats en kroonde zichzelf tot koning. Het boeddhisme werd als staatsreligie ingevoerd. In de daaropvolgende jaren bleef Fa Ngum zijn rijk verder uitbreiden totdat hij in 1371 door zijn ministers, de vele oorlogen moe, werd verbannen. Hij stierf in 1373 in de Thaise provincie Nan.