Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Land van superlatieven

Brazilië is een land van superlatieven. Deze reis voert ons mee door ongerepte natuur in afwisselende gedaantes: van het uitgestrekte drasland van de Pantanal en de mysteriën van het Amazonewoud tot de tropische natuurpracht van de Groene Kust. De inwoners vormen echter het kloppend hart van het land. De Brazilianen hebben de zachtheid geërfd van de Portugezen, de tenaciteit van de indianen en de vrolijkheid van de Afrikanen. Ontdek de culturele smeltkroes in het Afrikaanse Salvador da Bahia en ervaar de Braziliaanse emotie en levensvreugde in Rio de Janeiro.

3
Cultuur
5
Natuur
4
Kindvriendelijk
2
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

"Een klassiek scenario tijdens onze reis: een gids die enthousiast staat te praten en volledig het onderspit moet delven voor goddelijke schoonheid." - Reisleider Brazilië Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar Brazilië. Lees verder

Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – SALVADOR

We vertrekken vanuit Brussel naar Salvador. ‘s Avonds komen we aan in Salvador, door de lokale inwoners ook wel Bahia genoemd. We nemen de transfer naar het MERCURE SALVADOR RIO VERMELHO HOTEL en genieten van onze overnachting in het hotel.

Dag 2

SALVADOR

Na het ontbijt ontdekken we Salvador, het Afrikaanse hart van Brazilië. De stad is onderverdeeld in de Cidade Alta of bovenstad, en de Cidade Baixa of benedenstad. We starten in de benedenstad bij de haven en slenteren langs de authentieke Bahiaanse openluchtmarkt São Joaquim, die het levendigste is in de ochtend. Hierna begeven we ons naar de schilderachtige wijk Pelourinho, in de bovenstad. Dankzij Unesco bleven de kleurrijke koloniale restanten en schitterende kerken hier mooi bewaard. We passeren het plein Praça da Sé met de rijkste kerk van Brazilië, de São Francisco kerk. Hier springt de overvloedige versiering in bladgoud meteen in het oog. Even later komen we langs het plein Terreiro de Jesus waar er nog steeds aan umbanda en candomblé gedaan wordt: spiritualisme dat zijn oorsprong vindt bij de Afrikaanse slaven. Tijdens een voorstelling van de Braziliaanse gevechtskunst capoeira laten we ons verrassen door acrobatische aanvals- en verdedigingstechnieken die veel weg hebben van een goed georkestreerde dans. Hierna gaan we aan tafel in een lokaal restaurant. In de namiddag bezoeken we de benedenstad en nemen we de Lacerdalift die het hoogteverschil van 72 meter tussen beide stadsdelen overbrugt. We kuieren over de Mercado Modelo, een toeristisch koopparadijs. Om te eindigen zetten we koers naar de vuurtoren van Barra, een historisch monument dat een prachtig uitzicht biedt op de baai Todos os Santos. De baai kreeg de naam Allerheiligen, omdat de Portugese zeevaarders op die dag in 1510 voor het allereerst de baai binnenvoeren. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 3

SALVADOR – BRASÍLIA

We ontbijten en nemen de transfer naar de luchthaven voor onze binnenlandse vlucht naar de hoofdstad. Het unieke stedenbouwkundige plan van Brasília in de vorm van een vliegtuig bestaat uit een centrale as waarop alle regeringsgebouwen liggen met twee dwarsstaande vleugels. De beroemde Braziliaanse architect Oscar Niemeyer weet als geen ander beton te transformeren tot organische vormen. Sinds 1960 is Brasília de nieuwe hoofdstad, centraal gelegen en zonder de kenmerken van de koloniale overheerser. Na een lokale lunch passeren we tijdens ons stadsbezoek onder andere het Palácio da Alvorada of het Paleis van het Ochtendgloren, de Kathedraal en het unieke congresgebouw. We dineren en overnachten in het moderne ROYAL TULIP BRASÍLIA ALVORADA. (O,L,D)

Dag 4

BRASÍLIA – MANAUS – ANAVILHANAS

Na het ontbijt nemen we de transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Manaus, het vroegere Parijs van de tropen. Manaus, genaamd naar Manaós, de moeder van de goden in de inheemse taal, ligt verstopt in het hart van de jungle en is voornamelijk bereikbaar via de lucht of het water. Vanuit het vliegtuig krijgen we al een eerste kijk op de rivieraders die door het groene landschap slingeren. Manaus ontstond in de 17e eeuw toen de Portugezen het fort São José do Rio Negrinho bouwden om zich te verdedigen tegen de Spanjaarden, maar de stad is pas in de 19e eeuw rijk geworden door de rubberhandel. De sporen van dat tijdperk kunnen we vandaag nog waarnemen in de pastelkleurige, koloniale gebouwen. In het majestueuze Amazonetheater met haar kleurrijke koepel worden er nog geregeld gratis voorstellingen bijgewoond. We rijden de jungle in richting de ANAVILHANAS JUNGLE LODGE. Deze charmante lodge in traditionele stijl ligt aan de rand van de Rio Negro tegenover het Anavilhanas Nationaal Park. (O,L,D)

shutterstock_704671762_(1)_(Large)

Dag 5-6

ANAVILHANAS

Met meer dan 400 eilanden is Anavilhanas een van de grootste rivierarchipels ter wereld. Het nationaal park is beschermd door Unesco en staat onder meer bekend om de roze rivierdolfijnen. Er zijn maar weinig plaatsen op de aardbol die zo tot de verbeelding spreken als het tropische regenwoud van de Amazone. In de groene longen van de aarde vinden we de hoogste biodiversiteit ter wereld terug met meer dan 2.000 verschillende diersoorten. Zo leeft de kaaiman er naast de luiaard en de capibara (het grootste knaagdier ter wereld), maar wonen er ook anaconda’s, jaguars en reuzengordeldieren. Ook staan we hier versteld over de enorme hoeveelheid fruitsoorten (bijvoorbeeld het superfruit açaí en cupuaçu) en vissoorten (bijvoorbeeld tucunaré of de reusachtige piracucu). De komende dagen laten we ons verbluffen door de tropische natuurpracht en gaan we op zoek naar wildlife tijdens junglewandelingen en nachtelijke safari’s. We navigeren langs de overspoelde paraná’s (kanaaltjes) in houten kano’s en worden ingewijd in de geheimen van het regenwoud. Ook een bezoek aan een lokale gemeenschap mag niet ontbreken. De zogenaamde Caboclos hebben multiculturele roots met zowel inheemse als Portugese voorouders. Ook krijgen we de kans om roze dolfijnen te bewonderen. Over de dolfijn bestaan talloze Zuid-Amerikaanse legendes. Zo geloven de indianen dat de dolfijnen ’s nachts veranderen in knappe mannen om vervolgens de vrouwen van het dorp te verleiden. Tijdens het ochtendgloren varen we per kano door het Amazonewoud om de kleuren en de geluiden van de ontwakende jungle te ervaren. Een belevenis om nooit te vergeten! (2O,2L,2D)

Dag 7

ANAVILHANAS – MANAUS – CUIABÁ – PANTANAL

Vandaag reizen we door naar een ander natuurlijk hoogtepunt van Brazilië: de Pantanal. We vliegen naar Cuiabá, de hoofdstad van de staat Mato Grosso en het geografische centrum van Zuid-Amerika. Vandaar begeven we ons naar de POUSADA DO RIO MUTUM, een landelijke lodge met een uitstekende ligging pal in het hart van het drasland. De pousada is gebouwd in harmonie met de natuur zonder in te boeten aan comfort. (picknicklunch,D)

Dag 8-9

PANTANAL

De Pantanal is met een totale oppervlakte van 210.000 m² het grootste draslandgebied ter wereld. Ten onrechte wordt het natuurwonder vaak overschaduwd door de Amazone. Ongeveer de helft van het gebied ligt op Braziliaanse bodem, de andere helft is verspreid over Bolivia en Paraguay. De regio dankt zijn naam aan het Portugese woord pântano dat moeras betekent en loopt enkel tijdens het regenseizoen onder water. De open vlakten vormen het ideale decor voor het spotten van wildleven, terwijl de dichtbegroeide Amazone dat vaak een stuk moeilijker maakt. De Pantanal kent een enorme biodiversiteit door zijn mix van leefgebieden zoals savannes, moessonwouden, amazonegebieden en steppen met doornachtige struiken, ook wel catingas genoemd. Dit vormt de ideale habitat voor ongeveer 650 vogelsoorten, 80 soorten zoogdieren, 250 vissoorten en 50 soorten reptielen. Kapucijn- en brulapen, jacarés of brilkaaimannen, tapirs, anaconda’s, capibara’s en papegaaien creëren een interessante symfonie van beeld en klank. Ook de bedreigde jaguar, reuzenotter en miereneter huizen hier. We krijgen de kans om het reservaat op verschillende manieren te ontdekken. Te paard of te voet trekken we door de verschillende soorten plantengroei, terwijl we tijdens een fotosafari op de Rio Mutum de fauna en flora vanuit een ander standpunt ontdekken. Bij zonsondergang gaan we op zoek naar nachtdieren en stoppen we aan de Siá Mariana baai. Daar vissen we op piranha’s om ze aan de kaaimannen te voederen. (2O,2L,2D)

Dag 10

PANTANAL – CUIABÁ – BELO HORIZONTE

Bij ochtendstond genieten we vanuit onze kano van een prachtige zonsopgang vooraleer we terugkeren naar de bewoonde wereld. Na een vroege lunch begeven we ons naar de luchthaven om de vlucht te nemen naar Belo Horizonte. We nemen onze intrek in het MERCURE BELO HORIZONTE LOURDES HOTEL en genieten na ons diner van een welverdiende nachtrust vooraleer we de komende dag onze reis verderzetten naar de regio Minas Gerais. (O,L,D)

Dag 11

BELO HORIZONTE – INHOTIM – OURO PRETO

Na het ontbijt rijden we richting Inhotim, een van de grootste beeldenparken voor moderne kunst in Latijns-Amerika. We krijgen een rondleiding op het prachtige domein en maken er kennis met een interessante kunstcollectie in een natuurlijke setting. Kunstinstallaties van heel wat Braziliaanse alsook internationale kunstenaars, zoals Paul McCarthy en Yayoi Kusama, worden er tentoongesteld. Vervolgens reizen we verder naar Ouro Preto, het kroonjuweel van Minas Gerais en de streek die haar naam dankt aan het in 1693 ontdekte goud. De mineiros, zoals de inwoners genoemd worden, onderscheiden zich op een zelfbewuste manier zowel van de carioca’s uit Rio die zij te aanstellerig vinden, als van de paulista’s uit São Paulo die ze dan weer beschouwen als workaholics. We genieten van een lokaal diner en overnachten in het gezellige HOTEL POUSADA DO ARCANJO. (O,L,D)

shutterstock_145222945_(Large)

Dag 12

OURO PRETO: MARIANA

We genieten van een lekker ontbijt en rijden deze voormiddag richting Mariana, de allereerste hoofdstad van Minas Gerais. We brengen een kort bezoek aan de goudmijn Mina de Passagem, een paar kilometer buiten de stad. Deze mijn die zich ooit uitstrekte over een oppervlakte van 7.200 km² is gesloten sinds 1985 en is ook toegankelijk voor vrouwen. Het bijgeloof stelt namelijk dat vrouwen die zich ondergronds bevinden, ongeluk brengen. Een rondleiding brengt ons tot op een diepte van 120 meter waar een natuurlijk meer en een doolhof van gangen te zien zijn. Vervolgens bezoeken we het stadscentrum van Mariana. De Da Sé kathedraal, gebouwd tussen 1711 en 1760, is een stille getuige van de oorspronkelijke betekenis van de stad als bisschopszetel van de deelstaat. We genieten van onze lunch in een lokaal restaurant en keren terug naar Ouro Preto. De stad werd gesticht in 1711 en loste tien jaar later Mariana af als regionale hoofdstad. Ouro Preto, dat letterlijk vertaald ‘zwart goud’ betekent, kreeg zijn huidige naam omdat het goud dat hier werd gevonden in zwart, ijzerhoudend gesteente zat. We maken een wandeling door het kleurrijke historische centrum waar we niet weten waar eerst te kijken. De belangrijkste bouwwerken zijn van de hand van Antonio Francisco Lisboa, bijgenaamd O Aleijadinho, het kreupeltje. Voorbeelden van zijn overdadig versierde barokke pareltjes zijn de kerk van Fransiscus van Assisi en de Nossa Senhora do Pilar. Die staat bekend als de tweede rijkste, met bladgoud versierde kerk van Brazilië. We wandelen verder langs geplaveide straten naar een uitkijkpunt over 23 kerken die verspreid liggen over de hellingen in en rond de stad. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in ons hotel. (O,L,D)

Dag 13

OURO PRETO – PETRÓPOLIS – RIO DE JANEIRO

Na het ontbijt verlaten we Ouro Preto en zetten we koers richting het bergstadje Petrópolis. Na onze lunch in een lokaal restaurant gaan we op verkenning in deze stad die gesticht werd door Duitse immigranten en haar naam dankt aan keizer Pedro II die hier in 1843 zijn zomerresidentie liet bouwen. Tegenwoordig hebben bijna alle welgestelde carioca’s of inwoners van Rio hier een tweede verblijfsplaats, aangezien het er tijdens de zomer koeler is. We wandelen langs het keizerlijke paleis en de São Pedro de Alcantara kathedraal die dienst deed als keizerlijke grafkerk. Hierna rijden we nog zo’n 70 kilometer naar Rio de Janeiro, gelegen aan de baai van Guanabara en tot 1960 de hoofdstad van Brazilië. We genieten van een heerlijk diner in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel PORTO BAY RIO INTERNACIONAL. (O,L,D)

Dag 14

RIO DE JANEIRO

We rijden na ons ontbijt naar het stadsdistrict Cosme Velho waar we de Corcovado, de hoogste berg van de stad, oprijden. De rit met de 3,8 kilometer lange tandradbaan neemt ons mee door het Nationaal Park da Tijuca, het grootste stadsoerwoud ter wereld waar koffieheesters, bananenbomen, citrusvruchten en orchideeën groeien. Op de top krijgen we een adembenemend uitzicht op de stad en een close-up van het Christusbeeld, O Cristo Redentor. Vervolgens zakken we af naar het stadscentrum en bezoeken we onder andere de modernistische Catedral Metropolitano en Cinelândia Square. We lunchen in een lokaal restaurant en gaan kort op verkenning in de artistieke wijk Santa Teresa die door zijn vele festivals en straatfeesten ook wel het Montmartre van Rio wordt genoemd. Daarna reizen we richting Urca voor een van de hoogtepunten van de stad: de Pão de Açúcar – de Suikerbroodberg. Via de eerste kabelbaan bereiken we Urca Hill. Hier staan we al versteld van de panoramische uitzichten op de Guanabara baai en de nabijgelegen eilandjes, de brug die Rio met Niterói verbindt en de Corcovado berg. Een tweede kabelbaan brengt ons naar de top op 395 meter hoogte. Aan de voet van de berg strekt de stad zich uit als op een postkaartje. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 15

RIO DE JANEIRO – BRUSSEL

We genieten vandaag van het ontbijt. Deze voormiddag gaan we nog op verkenning langs de dijk van de wereldberoemde stranden Copacabana en Ipanema, de natuurlijke habitat van de inwoners van Rio. Brazilianen zijn verzot op hun stranden. Bijgevolg zijn die the place to be en is het een attractie op zich om daar de sfeer van het bruisende Rio op te snuiven. Op het einde van de voormiddag keren we terug naar ons hotel om even op te frissen. Hierna rijden we naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Brussel. (O)

Dag 16

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Het reisprogramma van onze rondreizen 2022-2023

Download het 2022-2023 reisprogramma