Brazilië is werkelijk een land van openbaringen. Iedere stad en regio is een wereld op zich. Van de tropische natuurpracht en de uiteenlopende culinaire tradities tot de rijkdom aan cultureel-historisch erfgoed. Brazilië heeft zodanig veel te bieden dat één rondreis niet voldoende is om de veelzijdigheid van het land tot zijn recht te laten komen. We lichten met deze reis alvast het tipje van de sluier: we laten ons meevoeren door het mysterieuze Amazonewoud, gaan op zoek naar het bijzondere wildlife van de Pantanal en genieten van een heerlijke cocktail op de stranden van Copacabana en Ipanema. Het kleurrijke Salvador en het indrukwekkende Rio de Janeiro laten ons proeven van de Braziliaanse levensvreugde en overladen ons achteraf met een sterk gevoel van ‘saudade’ – gemis.
Als we maar een enkel woord zouden mogen gebruiken om Brazilië te beschrijven dan is het vast en zeker ‘paixão’ of passie. De hartelijke bevolking beschikt over een oprechte, innige levensvreugde die niet te evenaren valt. Ondanks de moeilijkheden – of misschien net door de moeilijkheden – waar het land nog steeds mee kampt, slagen de Brazilianen er steeds in om in elke situatie een lichtpuntje te vinden. Ze leven, hebben lief en genieten telkens met volle teugen.
De unieke diversiteit en schoonheid van het Braziliaanse volk is te danken aan de eeuwenlange smeltkroes van de verschillende rassen: van de Europese invloed in het zuiden van het land tot de inheemse indianenstammen in de Amazone en de afstammelingen van de Afrikaanse slaven in het noorden. In de jaren ’90 was er bovendien een grote Japanse immigratiegolf waardoor het land ook veel inwoners telt met Aziatische roots. De vermenging van tradities en culturen zien we onder andere in de spirituele praktijken umbanda en candomblé waar het katholicisme van de Portugese ontdekkingsreizigers samengesmolten is met de oude geloven uit West-Afrika. In de steden – zelfs middenin de Amazone – vinden we overal nog sporen terug van het koloniaal verleden die in fel contrast staan met de moderne gebouwen.
De Braziliaanse keuken is al even gediversifieerd als het land zelf: in het gerecht ‘moqueca’ proef je de sterke Afrikaanse invloeden uit het noordoosten, in de Amazone worden unieke gerechten bereid met ingrediënten afkomstig uit het regenwoud en ‘churrasco’ (grote spiezen Braziliaans vlees geroosterd boven open vuur) vindt haar oorsprong in het zuiden van het land bij de ‘gaúchos’ – de Braziliaanse cowboys. Er zijn echter enkele lekkernijen die door alle Brazilianen even geliefd zijn. Kaas bijvoorbeeld vind je overal terug, zelfs in desserts of in ‘pão de queijo’ – lekkere kleine kaasbroodjes. Daarnaast spelen zwarte bonen ook vaak een hoofdrol, bijvoorbeeld in het nationaal gerecht ‘feijoada’ of in het bijgerecht ‘feijão’.