Brazilië is het grootste land in Zuid-Amerika waardoor er een grote diversiteit aan klimaten is. Grofweg kunnen we stellen dat er vier klimaatzones zijn. Een tropisch regenwoudklimaat in het noorden rond de Amazone, een savanneklimaat op het Braziliaanse Plateau, een tropisch klimaat aan de kustregio en een gemiddeld zeeklimaat in het zuiden. Door zijn ligging onder de evenaar zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons, al zijn de verschillen tussen de seizoenen een stuk kleiner. In de wintermaanden (juni tot augustus) liggen de gemiddelde temperaturen in het zuiden rond de 16°C à 20°C en in het noorden rond de 25°C à 33°C. In de zomer (december tot februari), wanneer ook de meeste regen valt, kunnen de temperaturen snel oplopen tot 35°C. Brazilië kan het hele jaar door bezocht worden. Het land kent vier tijdzones die allemaal achterlopen op de UTC. Het tijdsverschil met de regio’s die we bezoeken bedraagt 5 uur in de zomer en 4 uur in de winter. In de Pantanal en de Amazone is het tijdens de zomer 6 uur vroeger en in de winter is het 5 uur vroeger dan in België.
Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: men dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Het paspoort dient tenminste twee lege pagina’s te hebben per land. We raden steeds aan om een kopie van het paspoort mee te nemen en het apart van het origineel te bewaren.
Geen enkele vaccinatie is verplicht. Belangrijk om te weten is dat verschillende soorten insecten ziektes kunnen overdragen. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen met voldoende percentage DEET te gebruiken, zowel ‘s nachts als overdag. Voor verdere medische inlichtingen, aanbevolen vaccinaties en eventuele preventieve maatregelen tegen malaria, contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (03 247 66 66 of www.wanda.be). Zorg voor voldoende medicatie met bijsluiters en een doktersattest (Engels), aangezien niet alle medicijnen beschikbaar zijn in het buitenland en namen kunnen verschillen.
Laagjeskledij die gemakkelijk aan en uit gedaan kan worden, is ideaal. In de Pantanal is luchtige, sneldrogende katoenen of linnen kleding het meest aangewezen. Ook voorzie je hier best kleding met lange mouwen, aangezien er veel insecten zijn. Verder mogen een hoofddeksel, een zonnebril en zonnecrème niet ontbreken. Een zaklamp en een drinkfles zijn voor het verblijf in de Pantanal een pluspunt. Over het algemeen zijn de temperaturen tijdens de dag zeer aangenaam in heel Brazilië, maar hou er toch rekening mee dat het in sommige gebieden ’s avonds en ’s nachts kan afkoelen en de airconditioning in bussen en restaurants warmere kleding noodzakelijk kan maken. Tenslotte is een goede regenjas, alsook een gemakkelijke stapschoen met een goed geprofileerde zool noodzakelijk.
Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 20 kilogram toegestaan en een handbagage van maximum zeven kilogram. Vermijd extra riemen of banden rond de ruimbagage, omdat deze kunnen blijven haken en schade veroorzaken. Zorg er bij rugzakken en zachte reistassen voor dat alle riemen goed zijn weggestopt, of gebruik een vluchthoes. Brussels Airport laat enkel gecertificeerde wikkels toe. Bagage gewikkeld met niet-goedgekeurde folie of tape (die je bijvoorbeeld zelf thuis aanbrengt) wordt geweigerd aan de incheckbalie. Men mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die in de bagagebak of onder de stoel kan geplaatst worden. We raden af hiervoor een trolley te gebruiken en adviseren een rugzak/stoffen tas. De taksvrije aankopen moeten in de handbagage opgeborgen kunnen worden. We raden aan reservekleding en toiletgerief in de handbagage te voorzien. Hou er ook rekening mee dat je scherpe voorwerpen zoals nagelvijltjes, schaartjes, zakmessen evenals paraplu’s en vloeistoffen niet in de handbagage opbergt. Batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Wij vragen steeds bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating (stoelreservering kan doorgaans pas enkele weken voor vertrek) aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde van boeking kan zijn.
De elektrische spanning varieert per regio en bedraagt 127 of 220 volt. Een universele adapter is noodzakelijk.
De munteenheid is de Braziliaanse real. Een real wordt onderverdeeld in honderd centavos. Er bestaan biljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 real en muntstukken van 5, 10, 25, 50 centavo en 1 real. Euro’s kunnen praktisch overal gewisseld worden. De meeste kredietkaarten zijn gangbaar, maar bij het afhalen van cashgeld wordt er meestal een hoog supplement aangerekend. Betalen met kredietkaarten is mogelijk in de grote steden en hotels. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat men je bank- en kredietkaarten kan activeren voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Brazilië: 1 EUR = 6,11 BRL (oktober 2024).
Fotomateriaal zoals SD-kaarten en batterijen zijn te koop in de steden. We raden echter aan om voldoende batterijen en geheugenkaarten vanuit België mee te nemen. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. De meeste hotels en lodges beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. In de Panatanal is er geen of niet altijd bereik. Het netnummer van Brazilië is +55.
De e-sigaret is ten strengste verboden in Brazilië. Er staan strenge boetes op.