Transkaukasië is een relatief klein gebied, maar het klimaat is erg gevarieerd. De gemiddelde temperaturen schommelen van 0,5°C in januari tot 23°C in augustus. Het aantal uren zon ligt tussen de 1350 en 2520 per jaar. In de lager gelegen gebieden, waar we ook de drie hoofdsteden vinden, wordt het in de zomer overdag makkelijk 30°C-35°C. Bakoe betekent “stad der winden”; het ligt op een schiereiland in de Kaspische zee. Het waait er vaak van twee kanten, wat zelfs in de zomer zorgt voor frisse lucht. De berggebieden van de Kaukasus kennen dan weer koude, sneeuwrijke winters en koele zomers. Op de hoogste toppen ligt eeuwige sneeuw. Toeristen komen hier het beste van mei tot september. Waar de bergen en de zee vlakbij zijn, kan het weer soms omslaan met een korte, hevige regenbui tot gevolg. Het oostelijke deel heeft dan weer een vrij droog en meer continentaal steppeklimaat, met warme zomers en koude winters. Het tijdsverschil met Azerbeidzjan, Georgië en Armenië bedraagt in de zomer 2 uur en in de winter 3 uur.
Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Een visum is vereist voor Azerbeidzjan en kan via je reisagent of via andersdananders aangevraagd worden indien je kiest voor het optionele AdA pakket. We raden aan om steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren.
Geen enkele vaccinatie is verplicht. Voor verdere medische inlichtingen en aanbevolen vaccinaties, contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (03 247 66 66 of www.wanda.be). Zorg voor voldoende medicatie met bijsluiters en een doktersattest (Engels), aangezien niet alle medicijnen beschikbaar zijn in het buitenland en namen kunnen verschillen.
In de zuidelijke gebieden volstaat lichte, katoenen kledij. In het noordelijke bergland moet u rekening houden met veel koelere temperaturen en zeer koude nachten. In onze reis gaan we tot op een hoogte van 2.395 meter, dus is een trui of sweater en ook een windjack (K-way) noodzakelijk. Verder mag in uw bagage niet ontbreken: een zaklantaarn, makkelijke wandelschoenen/sandalen met profiel, zonnehoedje en zonnebril, beschermende zonnecrème, maar ook regengerief (het kan kort en zeer hevig regenen) – zorg voor een vouwparaplu. Tijdens het bezoek aan kerken, kloosters, moskeeën: geen blote schouders, bermuda of minirok, vrouwen bedekken hoofd en schouders (lichte sjaal meenemen); mannen daarentegen ontbloten het hoofd. Het is dus handig een rugzakje mee op tocht te nemen, zodat u het nodige steeds bij de hand heeft.
Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 23 kilogram toegestaan en een handbagage van maximum 7 kilogram. Vermijd extra riemen of banden rond de ruimbagage, omdat deze kunnen blijven haken en schade veroorzaken. Zorg er bij rugzakken en zachte reistassen voor dat alle riemen goed zijn weggestopt, of gebruik een vluchthoes. Brussels Airport laat enkel gecertificeerde wikkels toe. Bagage gewikkeld met niet-goedgekeurde folie of tape (die je bijvoorbeeld zelf thuis aanbrengt) wordt geweigerd aan de incheckbalie. Men mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die in de bagagebak of onder de stoel kan geplaatst worden. We raden af hiervoor een trolley te gebruiken en adviseren een rugzak/stoffen tas. De taksvrije aankopen moeten in de handbagage opgeborgen kunnen worden. We raden aan reservekleding en toiletgerief in de handbagage te voorzien. Hou er ook rekening mee dat je scherpe voorwerpen zoals nagelvijltjes, schaartjes, zakmessen evenals paraplu’s en vloeistoffen niet in de handbagage opbergt. Batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Wij vragen steeds bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating (stoelreservering kan doorgaans pas enkele weken voor vertrek) aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde van boeking kan zijn. Doordat we tijdens onze ferry-overtocht van Melbourne naar Tasmanië onze grote bagage in een aparte ruimte van het schip achterlaten, heb je een handbagage nodig die groot genoeg is voor deze overnachting. Een klein rugzakje voor daguitstappen is handig.
Er worden verschillende soorten stopcontacten gebruikt waardoor een universele adapter nodig is.
Tijdens de reis krijgen we te maken met drie lokale munten. In Azerbeidzjan ruilen we onze euro’s in voor manat (= 100 gopik, 1 EUR = 1,83 AZN). In Georgië schakelen we over op de lari (= 100 tetri, 1 EUR= 2,97 GEL) . De Armeense munt is de dram (= 100 luma, 1 EUR = 402,81 AMD). (oktober 2024) In de drie hoofdsteden zijn voldoende geldautomaten aanwezig; u kan daar dus gewoon geld van uw rekening halen. U kan ook euro’s of US dollars meenemen, die u ter plaatse (in een hotel, bank of wisselkantoor) wisselt. Vaak vraagt men daarbij het paspoort. Creditcards (Visa, Mastercard en American Express) worden bijna overal aanvaard uitgezonderd kleine winkeltjes, markten en taxi’s. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.
Kijk goed na of de dataroaming van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Je gsm werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden kan de ontvangst onderbroken of verstoord zijn. Het is mogelijk voor vertrek een esim-kaart te installeren op je smartphone (kijk zeker de compatibiliteit van je gsm-toestel vooraf na) of om bij aankomst in Argentinië eenvoudig een lokale simkaart aan te kopen voor een mobiele internetconnectie. Alle hotels bieden kosteloos wifi aan op de kamer of in de publieke ruimtes.
Moeilijkheidsgraad: 2
Actief verkennen - Gemiddeld niveau
Deze rondreis staat open voor elke leeftijd als je over een goede conditie en mobiliteit beschikt. Tijdens deze reis wordt er regelmatig gewandeld. We bezoeken rotssteden, kerken en kloosters, waar altijd trappen zijn. Er moet ook vaak geklommen worden, paden en straten kunnen oneven zijn. Om goed te kunnen volgen tijdens deze reis zou je minstens 5 kilometer moeten kunnen wandelen op onregelmatig terrein bij warm weer. Ook aangepaste kledij en schoenen zijn dus een must.