Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Transkaukasië is een relatief klein gebied, maar het klimaat is erg gevarieerd. De gemiddelde temperaturen schommelen van 0,5°C in januari tot 23°C in augustus. Het aantal uren zon ligt tussen de 1350 en 2520 per jaar. In de lager gelegen gebieden, waar we ook de drie hoofdsteden vinden, wordt het in de zomer overdag makkelijk 30°C-35°C. Bakoe betekent “stad der winden”; het ligt op een schiereiland in de Kaspische zee. Het waait er vaak van twee kanten, wat zelfs in de zomer zorgt voor frisse lucht. De berggebieden van de Kaukasus kennen dan weer koude, sneeuwrijke winters en koele zomers. Op de hoogste toppen ligt eeuwige sneeuw. Toeristen komen hier het beste van mei tot september. Waar de bergen en de zee vlakbij zijn, kan het weer soms omslaan met een korte, hevige regenbui tot gevolg. Het oostelijke deel heeft dan weer een vrij droog en meer continentaal steppeklimaat, met warme zomers en koude winters. Het tijdsverschil met Azerbeidzjan, Georgië en Armenië bedraagt in de zomer 2 uur en in de winter 3 uur.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Een visum is vereist voor Azerbeidzjan en kan via je reisagent of via andersdananders aangevraagd worden. We raden aan om steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren.

Health Gezondheid

Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht. Steeds aanbevolen zijn inentingen voor difterie-tetanus-polio (DTP), buiktyfus, hepatitis A. Neem altijd uw persoonlijke medicijnen mee, en ook iets tegen reisdiarree, een antibioticum en muggenmelk (tropische versie). Leidingwater is in principe drinkbaar. Voor verdere inlichtingen verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be). 

Clothing Kleding

In de zuidelijke gebieden volstaat lichte, katoenen kledij. In het noordelijke bergland moet u rekening houden met veel koelere temperaturen en zeer koude nachten. In onze reis gaan we tot op een hoogte van 2.395 meter, dus is een trui of sweater en ook een windjack (K-way) noodzakelijk. Verder mag in uw bagage niet ontbreken: een zaklantaarn, makkelijke wandelschoenen/sandalen met profiel, zonnehoedje en zonnebril, beschermende zonnecrème, maar ook regengerief (het kan kort en zeer hevig regenen) – zorg voor een vouwparaplu. Tijdens het bezoek aan kerken, kloosters, moskeeën: geen blote schouders, bermuda of minirok, vrouwen bedekken hoofd en schouders (lichte sjaal meenemen); mannen daarentegen ontbloten het hoofd. Het is dus handig een rugzakje mee op tocht te nemen, zodat u het nodige steeds bij de hand heeft.

Luggage Bagage

Per persoon wordt 1 reiskoffer van maximum 20 kilogram toegestaan. U mag 1 stuk handbagage per persoon in de cabine meennemen die u in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. De maximale afmeting van de handbagage is 55x40x20 centimeter. Het maximum gewicht is 8 kilogram. Let wel op, taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Hou er rekening mee dat vloeistoffen, gels en scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetten, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Wij vragen steeds bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan voor de groep zodat wij de voorkeuren van de klanten op voorhand kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat in de economy-klasse, dit bestaat enkel in de business-klasse.

Electricity Elektriciteit

De netspanning is overal 220 Volt, stekkers zoals bij ons.

Money Geldzaken

Tijdens de reis krijgen we te maken met drie lokale munten. In Azerbeidzjan ruilen we onze euro’s in voor manat (= 100 gopik, 1 EUR = 1,89 AZN). In Georgië schakelen we over op de lari (= 100 tetri, 1 EUR= 3,28 GEL) . De Armeense munt is de dram (= 100 luma, 1 EUR = 522,99 AMD). (oktober 2019) In de drie hoofdsteden zijn voldoende geldautomaten aanwezig; u kan daar dus gewoon geld van uw rekening halen. U kan ook euro’s of US dollars meenemen, die u ter plaatse (in een hotel, bank of wisselkantoor) wisselt. Vaak vraagt men daarbij het paspoort. Creditcards (Visa, Mastercard en American Express) worden bijna overal aanvaard uitgezonderd kleine winkeltjes, markten en taxi’s. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

WIFI is aanwezig in al onze hotels. GSM functioneert op de meeste bezochte plaatsen. Het fotograferen van strategische objecten van militair belang, militairen en politiemensen is verboden.

Important Belangrijk om te weten

  • Transkaukasië is een regio die toeristisch gezien nog in volle groei is. In sommige gebieden zijn de wegen dan ook in minder goede staat. De wegen zijn niet te vergelijken met onze Europese normen. Ook is de hotelkeuze op sommige plaatsen zeer beperkt en verblijven we in de best mogelijke accommodatie voorhanden.
  • Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd. Tijdens deze rondreis wordt er regelmatig gewandeld. We bezoeken rotssteden, kerken en kloosters, waar altijd trappen zijn. Er moet vaak geklommen worden. De oude stad van Tbilisi is bijvoorbeeld met kasseien geplaveid. De stoepen liggen vaak slecht. Aangepaste schoenen zijn dus een must tijdens deze wandelingen. Iedereen die over een goede conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd.
  • Tijdens een rondreis in deze regio dienen we ons te houden aan een aantal kledingvoorschriften. Een korte broek wordt niet geapprecieerd, een bermuda en blote schouders kunnen wel. Tijdens de bezoeken aan kerken, kloosters, moskeeën e.d. dienen vrouwen schouders en hoofd te bedekken. Ook bij het fotograferen van mensen leggen we enige discretie aan de dag: eerst contact leggen en toestemming vragen.
  • Indien er een interessant avondprogramma is in een stad bestaat de mogelijkheid om hieraan deel te nemen. Zo is Bakoe bijvoorbeeld bekend om zijn jazzcentrum, tickets zijn niet inbegrepen in de prijs van de reis.
  • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.

Deze informatie als PDF downloaden?

Wil je deze informatie ook makkelijk raadplegen tijdens je reis? Download dan hier de pdf-versie!

Download PDF