Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Transkaukasië

Kaukasus & de Sovjet-Unie
De Kaukasus is een gebied waar de waterscheiding de grens tussen Europa en Azië vormt. Deze waterscheiding loopt dwars door het gebied en verdeelt het in de Noordelijke en de Zuidelijke Kaukasus (Transkaukasië). Het gelijknamige gebergte bestaat uit de Grote en de Kleine Kaukasus. Door het gebied liepen ook wegen van de befaamde zijderoute. Eeuwenlang is de regio dus steeds een kruispunt geweest van verschillende volkeren en culturen. De Grieken, Romeinen, Arabieren, Perzen, Mongolen, Ottomanen en Russen droomden er allemaal van het gebied te controleren. De verschillende volkeren slaagden er toch in hun eigenheid, tradities en folklore te behouden. Azerbeidzjan, Georgië & Armenië behoorden tot de Sovjet-Unie tot die uiteenviel in 1991.  

Azerbeidzjan
Dit fantastisch mooi land ligt aan de oostkant van de Zuidelijke Kaukasus. Dit land aan de Kaspische Zeekust combineert Oosterse finesse met Westerse vooruitgang. De huidige republiek maakte deel uit van de zijderoute en blikt terug op een zeer rijke geschiedenis en cultuur. Hoewel de godsdienstvrijheid gegarandeerd wordt in de grondwet, is het overgrote deel van de bevolking Islamitisch. Ook natuurlijke rijkdommen zijn hier talrijk aanwezig; zo zijn er gas en olie die continu het aardoppervlak in vlammen ontsteken. Dit fenomeen wordt sinds de prehistorie aanbeden en de commerciële ontginning ervan heeft de komst van een heuse Oil Boom Town bij de hoofdstad Bakoe in gang gezet. 

shutterstock_1110127661_(Large)

Georgië
Georgië ligt aan de westelijke zijde van Transkaukasië en grenst aan de Zwarte Zee. Hier werden de vroegste menselijke resten buiten Afrika teruggevonden en vele beschavingen hebben er hun overblijfselen achtergelaten. Er werden maar liefst drie historische sites tot Unesco Werelderfgoed benoemd en wijnmakerij behoort ook al 8.000 jaar tot de Georgische traditie waardoor ook de qvevri methode tot het Werelderfgoed behoort. Niet alleen de cultuur, maar ook de natuurlijke berglandschappen zijn hier indrukwekkend; de hoogste nederzettingen in Europa zijn hier terug te vinden. 

shutterstock_635038928_(Large)

Armenië
Ook Armenië is een van de oudste landen ter wereld. De hoofdstad Jerevan werd meer dan 700 jaar voor Christus gesticht en er is veel vroegchristelijke bouwkunst terug te vinden. Kerken, kastelen en kloosters rijzen uit het woeste landschap van vulkanen, kristalheldere bergmeren, minerale waterbronnen en geologische structuren. 

shutterstock_1171953463_(Large)