De jaargetijden in Australië zijn tegenovergesteld aan die van het noordelijk halfrond. Het is er zomer van december tot februari, herfst van maart tot mei, winter van juni tot augustus en lente van september tot november. Binnen het continent Australië vinden we verschillende klimaatzones. In het noorden van Queensland en het noorden van Northern Territory heerst het hele jaar door een tropisch, warm klimaat. Hier hebben we een regenseizoen dat loopt van eind november tot en met april. In het Red Center (Uluru=Ayers Rock) is het van mei tot oktober aangenaam vertoeven en valt er zelden regen. Sydney kent een gematigd klimaat. De meeste regen valt hier van januari tot en met juni. Rekening houdend met ons winteruur heeft Australië drie verschillende tijdzones:
Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Voor Australië is een elektronisch visum (eVisitor 651) vereist. Het is belangrijk dat je deze enkel via de officiële website aanvraagt. We raden aan om steeds een kopie van je paspoort mee te nemen en het afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis.
Geen enkele vaccinatie is verplicht. Voor verdere medische inlichtingen en aanbevolen vaccinaties, contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (03 247 66 66 of www.wanda.be). Zorg voor voldoende medicatie met bijsluiters en een doktersattest (Engels), aangezien niet alle medicijnen beschikbaar zijn in het buitenland en namen kunnen verschillen.
Voor deze rondreis dien je je te voorzien van luchtige vrijetijdskledij en gemakkelijke stapschoenen met goed profiel. We raden aan om lichte regenkledij te voorzien voor het gedeelte in Tasmanië, Melbourne, Sydney en omgeving. We bevinden ons hier in een gematigde klimaatzone en kunnen dus ook buiten het regenseizoen op een regenbui worden getrakteerd. Een trui of sweater kan nuttig zijn in Tasmanië en het Red Center waar het kwik ‘s avonds tot 10°C kan dalen. Door de sterke UV-straling zijn een zonnebril en hoofddeksel zeker aan te raden, evenals een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Ook zwemkledij mag niet in de bagage ontbreken.
Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 23 kilogram toegestaan en een handbagage van maximum 7 kilogram. Vermijd extra riemen of banden rond de ruimbagage, omdat deze kunnen blijven haken en schade veroorzaken. Zorg er bij rugzakken en zachte reistassen voor dat alle riemen goed zijn weggestopt, of gebruik een vluchthoes. Brussels Airport laat enkel gecertificeerde wikkels toe. Bagage gewikkeld met niet-goedgekeurde folie of tape (die je bijvoorbeeld zelf thuis aanbrengt) wordt geweigerd aan de incheckbalie. Men mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die in de bagagebak of onder de stoel kan geplaatst worden. We raden af hiervoor een trolley te gebruiken en adviseren een rugzak/stoffen tas. De taksvrije aankopen moeten in de handbagage opgeborgen kunnen worden. We raden aan reservekleding en toiletgerief in de handbagage te voorzien. Hou er ook rekening mee dat je scherpe voorwerpen zoals nagelvijltjes, schaartjes, zakmessen evenals paraplu’s en vloeistoffen niet in de handbagage opbergt. Batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Wij vragen steeds bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating (stoelreservering kan doorgaans pas enkele weken voor vertrek) aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde van boeking kan zijn. Doordat we tijdens onze ferry-overtocht van Melbourne naar Tasmanië onze grote bagage in een aparte ruimte van het schip achterlaten, heb je een handbagage nodig die groot genoeg is voor deze overnachting. Een klein rugzakje voor daguitstappen is handig.
De elektrische spanning in Australië bedraagt 230/240 volt. In sommige hotels vind je gewoonlijk universele aansluitingen van 110 volt voor scheerapparaten. Voor andere apparaten heb je een stekkeradapter met driepolige stekker nodig, type Australië/Nieuw-Zeeland. Wij raden aan een universele stekkeradapter mee te nemen.
De Australische munteenheid is de Australische dollar. Creditcards, zoals American Express, Mastercard en Visa worden overal geaccepteerd, behalve in de afgelegen dorpen. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. 1 Euro = 1,62 AUD (oktober 2024).
Kijk goed na of de dataroaming van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Je gsm werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden kan de ontvangst onderbroken of verstoord zijn. Het is mogelijk voor vertrek een esim-kaart te installeren op je smartphone (kijk zeker de compatibiliteit van je gsm-toestel vooraf na) of om bij aankomst in Australië eenvoudig een lokale simkaart aan te kopen voor een mobiele internetconnectie. Alle hotels bieden kosteloos wifi aan op de kamer of in de publieke ruimtes.
Moeilijkheidsgraad: 2
Actief verkennen - Gemiddeld niveau
Deze rondreis staat open voor elke leeftijd als je over een goede conditie en mobiliteit beschikt. Tijdens deze reis wordt er regelmatig gewandeld. De paden kunnen oneven zijn en er komen ook enkele kuitenbijters aan bod. Om goed te kunnen volgen tijdens deze reis zou je dus minstens 5 kilometer moeten kunnen wandelen bij warm weer. Ook aangepaste kledij en schoenen zijn dus een must!