Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

De jaargetijden in Australië zijn tegenovergesteld aan die van het noordelijk halfrond. Het is er zomer van december tot februari, herfst van maart tot mei, winter van juni tot augustus en lente van september tot november. Binnen het continent Australië vinden we verschillende klimaatzones. In het noorden van Queensland en het noorden van Northern Territory heerst het hele jaar door een tropisch, warm klimaat. Hier hebben we een regenseizoen dat loopt van eind november tot en met april. In het Red Center (Uluru=Ayers Rock) is het van mei tot oktober aangenaam vertoeven en valt er zelden regen. Sydney kent een gematigd klimaat. De meeste regen valt hier van januari tot en met juni. Rekening houdend met ons winteruur heeft Australië drie verschillende tijdzones:

  • in New South Wales (Sydney), Victoria (Melbourne) & Tasmania: Hier ben je in onze winter 10 uur later. Als het in België 10u00 ’s ochtends is, wijst de klok hier 20u00 aan.
  • in Northern Territory (Uluru): Hier ben je in onze winter 8,5 uur later. Is het bij ons 10u00, dan is het daar al 18u30.
  • in Queensland (Cairns): Hier ben je in onze winter 9 uur later. Is het bij ons 10u00, dan is het daar al 19u00.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Voor Australië is een elektronisch visum (eVisitor 651) vereist. Het is belangrijk dat je deze enkel via de officiële website aanvraagt. We raden aan om steeds een kopie van je paspoort mee te nemen en het afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis.

Health Gezondheid

Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse/Engelse namen achterhalen wat het is. Voor Australië heb je geen verplichte inentingen nodig. Een vaccinatie tegen gele koorts is enkel verplicht indien je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. De basisvaccinaties zoals tetanus-difterie-kinkhoest, polio en mazelen-bof-rubella zijn aanbevolen. De gezondheidsvoorzieningen voldoen ruimschoots aan de Europese normen. Als je medische bijstand nodig hebt of dient te worden gehospitaliseerd kunnen de kosten hiervan echter wel oplopen. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naa rwww.wanda.be).

Clothing Kleding

Voor deze rondreis dien je je te voorzien van luchtige vrijetijdskledij en gemakkelijke stapschoenen met goed profiel. We raden aan om lichte regenkledij te voorzien voor het gedeelte in Tasmanië, Melbourne, Sydney en omgeving. We bevinden ons hier in een gematigde klimaatzone en kunnen dus ook buiten het regenseizoen op een regenbui worden getrakteerd. Een trui of sweater kan nuttig zijn in Tasmanië en het Red Center waar het kwik ‘s avonds tot 10°C kan dalen. Door de sterke UV-straling zijn een zonnebril en hoofddeksel zeker aan te raden, evenals een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Ook zwemkledij mag niet in de bagage ontbreken.

Luggage Bagage

Er wordt één reiskoffer van maximum 23 kilogram per persoon toegestaan en de som van de zijden mag niet meer dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte) bedragen. Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Het maximum gewicht is 7 kilogram. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: de taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Hou er ook rekening mee dat scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Doordat we tijdens onze ferry-overtocht van Melbourne naar Tasmanië onze grote bagage in een aparte ruimte van het schip achterlaten, heb je een handbagage nodig die groot genoeg is voor deze overnachting. Een klein rugzakje voor daguitstappen is handig. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeuren vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat.

Electricity Elektriciteit

De elektrische spanning in Australië bedraagt 230/240 volt. In sommige hotels vind je gewoonlijk universele aansluitingen van 110 volt voor scheerapparaten. Voor andere apparaten heb je een stekkeradapter met driepolige stekker nodig, type Australië/Nieuw-Zeeland. Wij raden aan een universele stekkeradapter mee te nemen. 

Money Geldzaken

De Australische munteenheid is de Australische dollar. Creditcards, zoals American Express, Mastercard en Visa worden overal geaccepteerd, behalve in de afgelegen dorpen. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. 1 Euro = 1,65 AUD (oktober 2023). 

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Foto en filmmateriaal zijn in Australië opmerkelijk duurder. Neem bij voorkeur een voorraad vanuit België mee. Je gsm is doorgaans overal bruikbaar in Australië, op bepaalde afgelegen plaatsen kan de ontvangst of werking echter wel beperkt of onderbroken zijn.Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Gelieve te te informeren bij je provider. De meeste hotels beschikken over Wifi in de publieke ruimtes en vaak ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal. Het netnummer van Australië is +61.

Important Belangrijk om te weten

  • Het accent van de reis ligt enerzijds op een kennismaking met wereldsteden als Sydney en Melbourne en anderzijds op het bezoeken van verschillende nationale parken en ecosystemen in New South Wales, Tasmanië, Victoria, Northern Territory en Queensland.
  • Om vermoeiende dagenlange busritten te vermijden, gebeuren verre binnenlandse verplaatsingen per vliegtuig. Zo is er meer tijd voor excursies.
  • In Australië en Tasmanië zijn er niet overal bagagedragers beschikbaar.
  • Deze reis staat open voor elke leeftijd. Aangezien er regelmatig wandelingen worden ingelast, zijn aangepaste kledij en schoenen een absolute must. Deze wandelingen werden zorgvuldig geselecteerd en kunnen worden gemaakt door iedereen met een normale conditie en mobiliteit.
  • Tijdens de overtocht naar Tasmanië verblijven we in een comfortabele buitencabine met twee eenpersoonsbedden, een privaat toilet en wasgelegenheid.
  • Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en kunnen we dus nooit garanderen.
  • De Aboriginal gidsen die ons begeleiden in Mossman Gorge zijn traditionele mensen met strikte culturele verplichtingen. Bij onvoorziene belangrijke evenementen, zoals ceremonies of sterfgevallen, is het mogelijk dat deze excursie niet kan doorgaan. In dat geval zal er steeds een volwaardig alternatief aangeboden worden.
  • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.