Arrow top

ZUID-AFRIKA, DE REGENBOOGNATIE

‘Ik heb mijn leven gewijd aan de strijd van het Afrikaanse volk. Ik heb gestreden tegen de blanke overheersing en ik heb gestreden tegen de zwarte overheersing. Ik koester het ideaal van een democratische en vrije samenleving, waarin alle mensen harmonieus samenleven en gelijke kansen krijgen. Dit is het ideaal waarvoor ik leef en dat ik hoop te bereiken. Maar als het moet, ben ik bereid hiervoor te sterven.’ Met deze woorden eindigde Mandela zijn drie uur durende verdediging op het Rivonia proces, vooraleer hij door het Apartheidsregime tot levenslang werd veroordeeld. Dit ideaal probeert de Regenboognatie, zoals Zuid-Afrika zich sinds het einde van de Apartheid graag presenteert, in praktijk te brengen. Diversiteit is dan ook een sleutelbegrip voor wie Zuid-Afrika wil doorgronden. De meerderheid van de bevolking, ongeveer 78%, is zwart. Deze groep is verre van homogeen en bestaat uit een aantal verschillende volkeren zoals de Zoeloe, Xhosa, Venda, Ndbele, Basotho, Tswana, Swazi en Tsonga. De blanke bevolking bestaat uit nakomelingen van Europese kolonisten, aanvankelijk vooral Nederlanders, Fransen en Duitsers en later gevolgd door de Britten. Aziaten en mensen van gemengde afkomst vervolledigen het multiculturele karakter van Zuid-Afrika. Een even grote verscheidenheid vindt men terug in de natuur en de landschappen van dit uitgestrekte land.

Kruger nationaal park & the big five

De ‘Big Five’ – buffel, leeuw, luipaard, olifant en neushoorn - waarnemen staat op menig verlanglijstje. Deze vindt men in één van de meest tot de verbeelding sprekende safarigebieden, het 20000 km² grote Kruger National Park. De uitgestrekte savannes van dit park, herbergen niet alleen de ‘grote vijf’, maar ook giraffen, zebra’s, impala’s en talrijke vogelsoorten. Het Krugerpark maakt vandaag deel uit van het grensoverschrijdende Greater Limpopo Transfrontier Park.

shutterstock_196972_(Large)

De Karoo

De Karoo beslaat het centrale gedeelte van de voormalige Kaapprovincie en strekt zich uit over de grenzen van Oost-Kaap, West-Kaap en Noord-Kaap. De Karoo doet zijn naam, Khoi voor ‘ Dorstig land’ eer aan. Het is een halfwoestijn waar de regen soms jaren kan uitblijven. Met de cactussen en de over de weg waaiende droge struikjes voelt u zich bijna in het Wilde Westen. De boerderijen zijn vaak aan het zicht onttrokken. De meeste plaatsen liggen ver uit elkaar en in een tal van nederzettingen lijkt het of de tijd stilstaat. De zonderlinge sfeer wordt afgewisseld met het meer wereldse karakter van historische stadjes als Graaff Reinet.

Kaapstad & het Kaaps schiereiland 

De stad aan de voet van de Tafelberg is één van de mooiste ter wereld. Kaapstad is veruit de meest kosmopolitische stad van Zuid-Afrika. Dankzij het milde, mediterrane klimaat heerst er een gemoedelijke, ontspannen sfeer. Kaapstad en het Kaaps Schiereiland bieden de Capetonians en hun bezoekers talloze mogelijkheden om op vele manieren van het leven in open lucht te genieten: Zien en gezien worden in de mondaine bars en restaurants van Camp’s Bay, genieten van de bloemenpracht in de Kirstenbosch National Botanic Gardens of gezonde zeelucht opsnuiven in één van de pittoreske kustplaatsjes die luisteren naar namen als Muizenberg, Houtbaai en Vishoek.        

Privé wildreservaten: een andere benadering 

Grenzend aan het Kruger National Park vindt men ook een aantal privé wildreservaten. Deze particuliere reservaten bieden een andere natuurbeleving: in tegenstelling tot in het Kruger Park kan men niet zelf door deze privé parken rijden, maar worden er voor de gasten tochten in terreinwagens georganiseerd. Ervaren rangers kennen ‘hun’ gebied door en door en brengen u dicht bij de dieren. 

Drakensbergen: Unesco-werelderfgoed

Het Drakensbergmassief, waarvan de toppen tot boven de 3000m reiken, scheidt de kustvlakten van Kwazulu-Natal van het binnenland van Zuid-Afrika. Het Royal Natal National Park, in het noordelijk deel van de Drakensbergen, herbergt enkele van de indrukwekkendste berglandschappen van Zuid-Afrika. Wereldbekend is het ‘Amfitheater’, een massieve basaltwand van 5 km lang en 500 m hoog. De rotsschilderingen van de San of Bosjesmannen bewijzen dat dit gebied al duizenden jaren bewoond is.

De tuinroute

De bekende ‘Tuinroute’ loopt langs de spectaculaire kustlijn van grofweg Port Elizabeth tot Mosselbaai. Haar naam ontleent ze aan de uitbundige, altijd groene vegetatie. Het charmante Knysna bevindt zich aan een schilderachtige lagune die door twee reusachtige zandstenen kliffen wordt beschermd.

Zuid-Afrikaanse wijnlanden 

Op 2 februari 1659 schreef Jan van Riebeeck in zijn dagboek: ‘ De Here zij geloofd, vandaag is er voor het eerst wijn geperst van Kaapse druiven’. De Zuid-Afrikaanse wijnstreek ligt in het zuidwesten van het land, met een onverwachte uitloper in de Noord-Kaap. De klassieke wijngebieden liggen in een straal van 60 à 70 km rond Kaapstad. De wijngaarden die hier liggen kennen een Middellands Zeeklimaat. De koele wind uit de bergen en uit zee zorgen voor variaties in het klimaat en de verschillende bodemtypen maken een heel scala van voortreffelijke wijnen mogelijk. Hier vind je de grote namen van de Zuid-Afrikaanse wijnboerderijen.

shutterstock_46139599

Kgalagadi transfrontier park 

Waar rode zandduinen en laag struikgewas oplossen in oneindigheid, waar gemsbokken, springbokken, elanden en wildebeesten de seizoenen volgen, waar onder grote kameeldoornbomen de machtige Kalaharileeuw zijn zwarte manen schudt en luipaarden op de loer liggen: het landschap van het Kgalagadi Transfrontier Park is minstens even belangrijk als zijn wild. De rode zandduinen en schaarse vegetatie, de droge rivierbeddingen van de Nossob en de Auob, de roofvogels die hoog in de lucht cirkelen, dit relatief onbekende stukje Zuid-Afrika is de hemel voor elke fotograaf. Dit immense grensoverschrijdende park ontstond uit de samenvoeging van het Kalahari Gemsbok National Park en het Gemsbok National Park in Botswana.      

shutterstock_80686792_(Large)

Namaqualand

De Nama, een oud Khoikhoi-volk gaf zijn naam aan het westelijke deel van de Noord-Kaap. Het grootste deel van het jaar is het een semi-woestijn met uitgestrekte zandvlaktes, grijsgroene vetplanten, her en der onderbroken door granieten kopjes. Dit monotone, dorre landschap verandert, na de winterregens, kortstondig van de ene dag op de andere, in een ware bloemenzee. Felgekleurde bloemen zetten de woestijn in vuur en vlam. Dit bloemenspektakel voltrekt zich meestal tussen half augustus en eind september en trekt duizenden bezoekers. 

Cederbergen: ruwe schoonheid

De Cederbergen ontlenen hun naam aan de Afrikaanse ceder, die door massale houtkap in de 19e eeuw zo goed als volledig verdwenen is. Vandaag is het paradijs voor wandelaars, fotografen en natuurliefhebbers. Van de metropool Kaapstad tot de Cederbergen is het slechts enkele uren rijden, maar een wereld van verschil. Het landschap is er dramatisch, wild, ruw en warm. Als de avond valt en de zon haar gouden gloed over de rotsen spreidt, kleuren de bergen diep paars en oranje. Dit oeroude land werd al duizenden jaren geleden door de Bosjesmannen bewoond. Hun spirituele erfenis is tastbaar in de vele rotsschilderingen. Het stadje Clanwilliam, aan de voet van de Cederbergen en centrum van de rooibosproductie, is een oude ‘settler ’nederzetting met Kaap Hollandse huizen, omringd door wijn- en fruitgaarden.  

shutterstock_162261866_(Large)

Westkust

De onherbergzame westkust is onherbergzaam maar heeft heel wat te bieden. Het West Coast National Park beschermt het fragiele ecosysteem van de lagune van Langebaan. Deze lagune is eigenlijk geen lagune, maar een estuarium waarin het zoete rivierwater wordt vermengd met het zoute oceaanwater. De zoutmoerassen trekken een bonte mengeling van vogels aan, steltlopers uit het noordelijk halfrond overwinteren hier in het gezelschap van inheemse soorten. In de – korte - lente, staat het ‘strandveld’ enkele weken in bloei.

Lambertsbaai is het hart van de kreeftenroute. Vandaag is het niet meer dan een slaperig vissersplaatje waar de sporen van de teloorgang van de traditionele, kleinschalige visvangst duidelijk merkbaar zijn. Voor de kust ligt er een eilandje waar kolonies jan-van-genten, aalscholvers, brilpinguïns en zeezwaluwen verblijven. De jan-van-genten broeden tussen september en november.  

Al onze reizen naar Zuid-Afrika

Shutterstock jan van genten

Rondreis Zuid-Afrika

De Groene Kalahari - 20 dagen Ideaal als vervolg op een eerste bezoek aan Zuid-Afrika, brengt deze reis je naar een minder bezocht deel van Zuid-Afrika. Eindeloze landschappen onder een roerloze blauwe ...
Bekijk