Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Zuid-Afrika, de regenboognatie

Deze 20-daagse rondreis biedt een grondige kennismaking met de Regenboognatie. Naast een bezoek aan het wereldberoemde Kruger NP verblijven we ook in enkele privé wildparken, waar de kans op het van dichtbij waarnemen van de ‘Big Five’ groot is. Onze route voert ons ook langs de spectaculaire Drakensbergen en de altijd groene Tuinroute. Verder maken we kennis met de gerenommeerde wijngebieden rond Stellenbosch en ronden we af in het kosmopolitische Kaapstad. 

2
Cultuur
6
Natuur
4
Kindvriendelijk
4
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – JOHANNESBURG

We vertrekken vanuit Brussel naar Johannesburg.

Dag 2-3

JOHANNESBURG – ENTABENI SAFARI CONSERVANCY

We komen aan in Johannesburg, de toegangspoort tot de natuurgebieden van de provincie Gauteng. We vertrekken naar de Waterbergvallei, een 150 kilometer lang gebied tussen de Thabazimibi en de Palala rivier. De grote verscheidenheid aan wild en landschappen maken van deze streek een van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Afrika. We lunchen onderweg. De HANGLIP MOUNTAIN LODGE (OF KINGFISHER LODGE ZA06) is de eindbestemming van de dag en dé perfecte plek voor een eerste kennismaking met het Afrikaanse wildlife. Dit 22.000 hectare grote natuurpark is volledig malariavrij. Zowel tijdens de namiddagsafari op de eerste dag als de ochtend- en namiddagsafari op de tweede dag van ons verblijf, stappen we in open 4x4’s, op zoek naar de Big Five. We ontbijten, lunchen en dineren in de lodge. (1O,2L,2D)

shutterstock_1086358433_(Small)

Dag 4-5

ENTABENI SAFARI CONSERVANCY – KARONGWE GAME RESERVE

Na het ontbijt rijden we langs de Magoebaskloof, een van de mooiste ravijnen van Zuid-Afrika, naar Tzaneen. Kenmerkend voor deze streek zijn de subtropische plantengroei, de vele watervallen en adembenemende uitzichten. Na onze lunch zetten we koers naar het Karongwe Game Reserve. Dit negenduizend hectare groot privéreservaat heeft een ongeschonden bushvegetatie, typisch voor het laagland. Het gebied is rijk aan wild en biedt goede mogelijkheden om luipaarden te observeren. Tijdens ons tweedaags verblijf logeren we in de robuuste en comfortabele bungalows van de KARONGWE RIVER LODGE die volledig uit hout zijn opgetrokken. We maken op beide dagen safari’s met open terreinwagens, op zoek naar leeuwen, olifanten, nijlpaarden, koedoes, enzovoort. Liefhebbers trekken de wandelschoenen aan voor een begeleide natuurwandeling in de bush. We ontbijten, lunchen en dineren in de lodge. (2O,2L,2D)

shutterstock_1019941081_(Small)

Dag 6

KARONGWE GAME RESERVE – MALELANE

Na het ontbijt verkennen we een deel van de Mpumalanga Panoramaroute. Deze spectaculaire route brengt ons door de uitlopers van de noordelijke Drakensbergen naar de diepe ravijnen van de Blyde River Canyon. We stoppen bij de beroemde Bourke’s Luck Potholes, een reeks diepe, cilindrische spoelgaten die door de Blyde- en de Treur rivier in de rotsen werden uitgesleten. Andere bekende uitkijkpunten op deze mooie route zijn onder andere God’s Window en de Drie Rondavels. De streek is ook bekend om enkele mooie watervallen. We lunchen onderweg en rijden verder naar Malelane waar we twee nachten verblijven in de mooie kamers van de sfeervolle HAMILTONS LODGE. We dineren in de lodge. (O,L,D) 

shutterstock_58792894_(Small)

Dag 7

MALELANE: KRUGER NATIONAAL PARK

Vandaag start de dag heel vroeg en wordt er een ontbijtbox voorzien. We vertrekken naar het Kruger Nationaal Park: het grootste en oudste wildpark van Zuid-Afrika. In dit bekende en immens grote wildreservaat (ongeveer 20.000 km²) maken we kennis met de enorm diverse fauna en flora van het Zuid-Afrikaanse laagland. Hier leeft niet alleen de Big Five, maar ook giraffen, zebra’s, impala’s, nijlpaarden enzovoort. Wie goed kijkt, vindt misschien ook de Little Five: luipaardschildpad, olifantspitsmuis, buffelwever, neushoornkever en mierenleeuw. Bij de toegangspoort stappen we over in open terreinwagens. We doorkruisen het zuidelijk deel van het Kruger Nationaal Park. ‘s Middags genieten we van een heerlijke picknicklunch. In de late namiddag rijden we het park uit en keren we terug naar ons hotel in Malelane voor het diner en onze overnachting. (ontbijtbox, picknicklunch,D) 

shutterstock_1109358212_(Small)

Dag 8

MALELANE – MKUZE

Na het ontbijt vertrekken we naar het volledig door Zuid-Afrika en Mozambique ingesloten Swaziland. We doorkruisen dit kleine, traditionele koninkrijkje van noord naar zuid. De weg voert ons door groene valleien, langs fruit- en suikerrietplantages en rurale dorpjes waar we een glimp van het dagelijkse leven opvangen. We lunchen onderweg en rijden dan terug Zuid-Afrika binnen. We begeven ons op het grondgebied van de trotse Zoeloes. In Mkuze logeren we in het charmante GHOST MOUNTAIN INN, gelegen aan de voet van de benevelde Ghost Mountain. In deze lodge genieten we van het diner en een verkwikkende overnachting. (O,L,D)

Dag 9

MKUZE – DRAKENSBERGEN

The Battlefields zijn na het ontbijt onze eerste stop. Dit gebied, ten oosten van de N11 tussen Volksrust en Ladysmith, speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Hier werden hevige veldslagen uitgevochten tussen de Zoeloes en de Voortrekkers, Zoeloes en Britten en tenslotte ook Boeren en Britten. Een van de bekendste is de Slag bij de Bloedrivier, waarbij 464 Voortrekkers, bijgestaan door 200 knechten, een leger van 10.000 Zoeloes versloeg. Afhankelijk van het weer en de toestand van de weg bezoeken we het Bloedriviermonument, een indrukwekkende ‘laager’ of cirkel met 64 bronzen ossenwagens. Daarna is het tijd voor het Talana museum, niet ver van het stadje Dundee. Dit museum werd gebouwd op de plek waar de Slag van Talana plaatsvond. Hier krijgen we een overzicht van de vele veldslagen die in de omgeving werden uitgevochten. Na de lunch zetten we onze tocht verder, ditmaal richting de Drakensbergen, waarbij we genieten van de wisselende landschappen onderweg. De Zoeloes noemen deze bergen de Muur van Speren en ze geven net zo’n woeste aanblik als hun naam doet vermoeden. We slapen in de mooie MONTUSI MOUNTAIN LODGE, in het hart van het noordelijk Drakensbergenmassief en met uitzicht op het Amfitheater, een indrukwekkende rotsformatie. We dineren en overnachten in de lodge. (O,L,D)

Dag 10

DRAKENSBERGEN

We worden na het ontbijt in het Royal Natal Nationaal Park verwacht. Dit park wordt door velen als het mooiste gebied van de Drakensbergen beschouwd. Die reputatie heeft het vooral te danken aan het Amfitheater, een gigantische halvemaanvormige rotswand, geflankeerd door twee bergtoppen die tot boven 3.000 meter reiken. Een prachtige natuurwandeling met steeds wisselende zichten op het indrukwekkende Amfitheater zorgt voor beklijvende momenten. In dit wondermooie decor genieten we ’s middags van een heerlijke picknicklunch. Voor we terugkeren naar de lodge brengen we ook nog een bezoekje aan de kindjes van Sprinkle, een opvanghuis voor aidswezen. We dineren en overnachten in de lodge. (O,picknicklunch,D)

shutterstock_575849581_(Small)

Dag 11

DRAKENSBERGEN – JOHANNESBURG – PORT ELIZABETH

Na een uitgebreid ontbijt werpen we nog een laatste blik op de majestueuze Drakensbergen en vertrekken we richting Johannesburg. Deze rit voert ons door de eindeloze velden van de Vrijstaat die bekend staat als de graanschuur van Zuid-Afrika. We lunchen onderweg. In de late namiddag komen we aan in de luchthaven van Johannesburg voor een vlucht naar Port Elizabeth waar we verblijven in THE BEACH HOTEL. Hier wacht ons nog een licht diner. (O,L,D)

Dag 12

PORT ELIZABETH – KNYSNA

We starten na het ontbijt aan ons eerste stukje van de beroemde Tuinroute. Deze schilderachtige route loopt door een afwisselend landschap van rotskusten, zandstranden, lagunes en baaien en dankt haar naam aan de weelderige vegetatie langs deze weg. Hoog op de Paul Sauerbrug bewonderen we de diepe kloof van de Storms rivier. Daarna maken we een wandeling door het Tsitsikamma Nationaal Park naar de spectaculaire hangbrug die de monding van de Storms rivier overspant. Tsitsikamma is een tachtig kilometer lang park met een ruige kustlijn en een dichte, altijd groene vegetatie die uit inheems bos, fynbos en varens bestaat. We komen voorbij de Bloukransbrug die een 216 meter hoge kloof overspant en het decor vormt van de hoogste commerciële bungeejump ter wereld. We dineren en overnachten in het schitterend gelegen BELVIDERE MANOR HOTEL. Groep ZA11 en ZA12 verblijven in hotel TSITSIKAMMA VILLAGE INN. (O,L,D)

Dag 13

KNYSNA

Vandaag verkennen we de Knysna Lagune. Deze lagune is eigenlijk een estuarium waarin het zoete water van rivieren uit de omliggende bergen vermengd wordt met het zoute oceaanwater. Onder invloed van de getijden stroomt dit zeewater via de Knysna Heads de lagune binnen. Na het ontbijt varen we over de Knysna Lagune naar het wonderlijke Featherbed Nature Reserve dat zich op een van de Knysna Heads bevindt. De afdaling biedt ons een fenomenaal uitzicht op de beroemde Knysna Lagune en de Knysna Heads. Dit gebied vormt de natuurlijke habitat van de blauwe duiker - een kleine antilopensoort - en van verschillende soorten vogels, zoals de Knysna loerie. We sluiten deze geweldige eco-ervaring af met een strandwandeling. Misschien merken we langs de kustlijn zelfs dolfijnen op. Ervaringen genoeg om over na te praten tijdens het diner in ons hotel. (O,L,D)

shutterstock_164344208_(Small)

Dag 14

KNYSNA – OUDTSHOORN

Op weg naar Oudtshoorn, de hoofdstad van de Kleine Karoo, doorkruisen we de Outeniquabergen. Oudtshoorn groeide aan het einde van de 19e eeuw uit tot een welvarende gemeenschap door de grote vraag naar struisvogelveren die toen volop in het modebeeld aanwezig waren. Vele gebouwen dateren nog uit deze periode. Tijdens een wandeling door een struisvogelfokkerij maken we van dichtbij kennis met deze bijzondere dieren. Even buiten Oudtshoorn vinden we de Cangogrotten. In deze indrukwekkende druipsteengrotten werden sporen van prehistorische bewoning teruggevonden. We rijden verder naar het mooie LA PLUME, een Victoriaanse homestead met zicht op de Swartbergen, voor het diner en onze overnachting. (O,L,D)

Dag 15

OUDTSHOORN – SWELLENDAM – PAARL – KAAPSTAD

Na het ontbijt vertrekken we via Barrydale naar Swellendam, aan de voet van de Langebergen. We bezoeken dit historische stadje met de authentieke Drostdij, een fraai voorbeeld van Kaaps-Hollandse bouwkunst. Na de lunch is Paarl de volgende halte. Daar bezoeken we het Taalmonument. Dit monument staat op de flanken van de granieten rotsformaties waaraan de stad haar naam te danken heeft. Langs de 11 kilometer lange Main Street staan talrijke goed onderhouden Kaaps-Hollandse en Georgian huizen. Het VICTORIA & ALFRED HOTEL, ideaal gelegen aan het waterfront in Kaapstad, is onze eindbestemming voor vandaag. Het diner is niet inbegrepen vanavond. We hebben namelijk de kans om de vele gezellige restaurants aan het Waterfront zelf te ontdekken. (O,L)

shutterstock_1040589706_(Small)

Dag 16

KAAPSTAD

Na een stevig ontbijt vertrekken we richting de Tafelberg. Gelegen aan de noordelijke kant van het Kaaps Schiereiland strekt deze bergachtige landtong zich uit tot Kaap De Goede Hoop. Zodra het weer het toelaat nemen we de kabellift naar de top van de berg. Het panoramisch uitzicht is overweldigend; een waar lappendeken van kleurlingenwijken, de haven met de Waterfront en de onmetelijke oceaan. We verlaten Kaapstad en rijden naar Kirstenbosch National Botanical Garden voor de lunch. De in 1913 opgerichte tuin heeft een unieke verzameling inheemse plantensoorten. Deze nationale trots kan prat gaan op zo’n tienduizend verschillende bloemen en planten. De tuin behoort tot de top van de mooiste botanische tuinen ter wereld. Er is nog een gedeelte van de haag van wilde amandelen te zien die Jan van Riebeeck in 1659 aanlegde als grens tussen het gebied van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en de Khoi. We sluiten de dag af met een korte helikoptervlucht boven Kaapstad. (O, L, D)

Dag 17

WINELANDS – KAAPSTAD

Na het ontbijt met zicht op de Tafelberg rijden we langs een panoramische route naar de Winelands. Hier heerst het ideale klimaat voor het kweken van druiven. We worden dan ook omgeven door een uitgestrekt lappendeken van rode en gele wijngaarden. Deze vruchtbare streek is ook geschikt voor olijventeelt. We lunchen onderweg. Na de middag bezoeken we een van de vele historische wijnhuizen. Deze wijnkelders zijn vaak idyllisch gelegen en hebben prachtige Kaaps-Hollandse gevels. We overnachten in ons hotel. (O,L)

Dag 18

KAAPSTAD

Er staat na het ontbijt een bezoek aan het Kaaps Schiereiland op het programma. De eerste stop is Camps Bay waar witte zandstranden tegen een achtergrond van majestueuze rotsen een dramatisch landschap vormen. We genieten van een prachtig uitzicht op de Twaalf Apostelen. Daarna rijden we verder naar Houtbaai, een belangrijke vissershaven waar vooral op kreeft en zeesnoek wordt gevist. Bij goed weer maken we een boottocht naar het Duikereiland waar we de speelse Kaapse pelsrobben van dichtbij kunnen observeren. In Boulders dalen we af naar het strand om de groeiende kolonie van ezelpinguïns te observeren. Via Valsbaai bereiken we na de lunch het natuurreservaat Kaap de Goede Hoop waar groepen bavianen, antilopen en verschillende vogelsoorten onze aandacht opeisen. We dineren in Kaapstad en overnachten in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_631187669_(Small)

Opmerking

KABELLIFT NAAR TAFELBERG

In juli en/of augustus is de kabellift naar de Tafelberg gesloten voor jaarlijks onderhoud. We voorzien dan een alternatief programma.

Dag 19

KAAPSTAD – BRUSSEL

Na het ontbijt genieten we nog van enkele vrije uurtjes aan het Waterfront tot we naar de luchthaven moeten vertrekken voor onze retourvlucht naar Brussel. (O)

Dag 20

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Sprinkle

OPVANGCENTRUM

De organisatie Sprinkle, erkend door de Koning Boudewijstichting, bouwde in de omgeving van Bergville een opvangcentrum voor aidswezen. Sprinkle zorgt voor stabiliteit en geborgenheid in het leven van 24 weeskinderen: ze krijgen er onderdak, gezonde voeding, kleding, warmte en aandacht. Alle kinderen gaan naar school en leerachterstanden worden weggewerkt. Daarnaast krijgen ze ook de kans om gewoon kind te zijn en te spelen. De zorg voor de kinderen is in handen van mensen uit de plaatselijke gemeenschap, zodat deze jonge mensen in de lokale cultuur verankerd blijven.