Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Het noorden van het land heeft een tropisch klimaat, terwijl er in het zuiden een subtropisch klimaat heerst. In de Namibwoestijn wordt de temperatuur sterk beïnvloed door de koude Benguelastroom: Walvisbaai en omgeving hebben hierdoor een gemiddelde temperatuur van slechts 17°C. De temperaturen op het plateau worden gematigd door de hoogte; op het hoogste deel schommelen de maandtemperaturen tussen 22°C en 32°C. Meer dan twee derde van het grondgebied van Namibië ontvangt minder dan 290 millimeter neerslag per jaar en heeft een gemiddelde temperatuur van ongeveer 33°C in de zomer (november-februari) en 28°C in de winter (mei-september). ‘s Nachts daalt de temperatuur zelfs tot onder het vriespunt. Het gebied met de meeste regen is het binnenland in het noorden. Sinds Namibië in 2018 het winteruur heeft afgeschaft loopt de tijd het grootste gedeelte van het jaar gelijk met België. Tijdens de Europese winterperiode is er dus slechts één uur verschil.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. In je reispas moeten minstens twee pagina’s nog volledig blanco zijn. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en het afzonderlijk van het origineel te bewaren. Voor minderjarigen die naar Namibië reizen gelden er speciale regels. Ouders met kinderen tot 18 jaar moeten een meertalig, gelegaliseerd geboortecertificaat van de kinderen bij zich hebben (niet nodig als het kind met beide ouders reist en wanneer ze minstens 1 gelijknamige familienaam hebben en wanneer de ouders visumvrij mogen reizen, EU-burgers). Als één ouder met zijn/haar minderjarige kinderen reist, moet bijkomend een Engelstalige gelegaliseerde toestemming van de niet meereizende ouder worden voorgelegd of, indien van toepassing, een Engelstalige overlijdensakte. Voor volwassenen die met kinderen reizen waarvan ze niet de biologische ouders zijn of voor alleenreizende minderjarigen zijn er nog extra documenten vereist. Vanaf 1 april 2025 dien je in het bezit te zijn van een visum dat je ter plaatse verkrijgt en betaalt bij aankomst: ongeveer 80 EUR per persoon – prijs onder voorbehoud van wijziging.

Health Gezondheid

Geen enkele vaccinatie is verplicht. Belangrijk om te weten is dat verschillende soorten insecten ziektes kunnen overdragen. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen met voldoende percentage DEET te gebruiken, zowel ’s nachts als overdag. Voor verdere medische inlichtingen, aanbevolen vaccinaties en eventuele preventieve maatregelen tegen malaria, contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (03 247 66 66 of www.wanda.be). Zorg voor voldoende medicatie met bijsluiters en een doktersattest (Engels), aangezien niet alle medicijnen beschikbaar zijn in het buitenland en namen kunnen verschillen. De medische voorzieningen staan nog niet op een hoog peil in Namibië.

Clothing Kleding

Zowel tijdens de plaatselijke zomer als de winter zijn lichte katoenen en voldoende warme kleding aanbevolen. Een zomerjas en fleece trui zijn het hele jaar een aanrader. In de Europese zomermaanden zijn een warme jas en muts aan te bevelen. ‘s Avonds koelt het sterk af (zelfs tot onder het vriespunt!), vooral in de woestijn waar de temperaturen overdag en ‘s nachts met enkele tientallen graden kunnen verschillen. Vergeet geen winddichte regenjas! Een lange broek, een t-shirt met lange mouwen en comfortabele wandelschoenen mogen zeker niet ontbreken voor de natuurwandelingen. Een hoed is onontbeerlijk tijdens deze reis. Denk aan een goede verrekijker, een zaklamp, voldoende zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een insectenwerend middel (tropische muggenmelk).

Luggage Bagage

Per persoon is één reiskoffer van maximum 23 kilogram toegestaan. Let op: de reiskoffer mag niet groter zijn dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte), anders dient het als aparte cargo te worden verstuurd. Je mag één stuk handbagage van maximum 7 kilogram per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage opgeborgen kunnen worden. Een handtas of laptoptas telt niet mee als één stuk handbagage. Hou er rekening mee dat batterijen en powerbanks niet in de reiskoffer worden toelaten (enkel in de handbagage) en dat alle scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, enzovoort, evenals paraplu’s niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat vloeistoffen in de handbagage betreft. Gelieve je hierop voor te bereiden. Wij vragen voor de groep steeds een pre-seating bij de luchtvaartmaatschappij aan, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn. 

Electricity Elektriciteit

De netspanning bedraagt 220 volt. De geschikte adapters voor deze stopcontacten met drie dikke polen zijn enkel te verkrijgen in Afrika. Vaak hebben lodges en hotels ondertussen al hun elektriciteitsnet aangepast naar de Europese plugnorm of hebben ze adapters beschikbaar voor gebruik in de kamers of aan de receptie, maar we raden toch aan ter plaatse een adapter te kopen zodat je er altijd een tot jouw beschikking hebt. 

Money Geldzaken

De nationale munteenheid is de Namibische dollar. Om geld te wisselen kan je eigenlijk alleen bij de banken en wisselkantoren in de steden terecht (Windhoek, Swakopmund, Keetmanshoop, Otjiwarongo, enzovoort). Zuid-Afrikaans geld wordt in Namibië overal geaccepteerd en is in waarde gelijk aan de Namibische dollar (maar omgekeerd wordt de Namibische dollar niet in Zuid-Afrika aanvaard). Visa en Mastercard werken vlot om betalingen te verrichten in de lodges en winkels. Kredietkaarten worden aanvaard in alle winkels, ook voor kleine bedragen. Uitzondering hierop zijn de lokale markten (houtsnijwerk, lokale kunst,...). Bancontact is aan te raden om geld uit de muur te halen, op voorwaarde dat je bank op voorhand verzocht werd om je bancontactkaart te activeren buiten Europa. De euro wordt op vele plaatsen aanvaard en kan gemakkelijk in de lokale munteenheid worden omgewisseld. Wisselkoers Namibië: 1 EUR = 19,09 NAD (oktober 2024).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Je neemt het best SD-kaarten, memory sticks en voldoende batterijen mee vanuit België, aangezien er volledige dagen voorbijgaan zonder mogelijkheid tot aankopen. Een gsm, afhankelijk van je provider, werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden kan de ontvangst onderbroken of verstoord zijn. De meeste hotels en lodges beschikken tegenwoordig over wifi in de publieke ruimtes en/of in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van wifi gratis of tegen een vergoeding aangeboden. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Het netnummer van Namibië is +264.

Important Belangrijk om te weten

  • Tijdens deze reis doorkruisen we verschillende landstreken, elk met een aparte fauna en flora. De geologische streken met woestijn, bush, bergen, grillige en steeds veranderende rotsformaties en het bezoek aan lokale stammen zorgen voor een contrastrijk programma.
  • Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en kunnen we dus nooit garanderen. De ervaring leert ons dat verschillende groepen vaak totaal andere ervaringen opdoen.
  • Voorzie lichte, katoenen kledij, een warme trui of fleece, lichte winddichte regenjas en/of kleine paraplu. Voor de safari’s is kledij in neutrale kleuren aanbevolen. In onze zomermaanden zijn een warme jas en muts aan te bevelen. ‘s Avonds koelt het sterk af (zelfs tot onder het vriespunt), vooral in de woestijn. Voorzie stevige wandelschoenen met een goed geprofileerde zool. Vergeet zeker niet je zonnebril, zwemkledij, zonnecrème met hoge UV-bescherming, petje of hoed, insectenwerend middel en een zaklamp mee te nemen. Een goede verrekijker en camera mogen zeker niet ontbreken tijdens de safari’s.
  • Deze rondreis verloopt op basis van volpension.
  • Rekening houdend met de beperkte bagageruimte in de safaritruck wordt er één (bij voorkeur zachte) reistas per persoon toegestaan. Harde koffers kunnen moeilijk worden gestapeld in de safaritruck.
  • Een bezoek aan dit land, in oppervlakte bijna 27 keer groter dan België, vraagt om een aantal lange verplaatsingen. We leggen bijna 4.000 kilometer af. De landschappen zijn uniek en vormen een integraal onderdeel van de reis.
  • De wegen zijn in slechtere staat dan in Europa: niet alle wegen zijn geasfalteerd en de geasfalteerde wegen zijn vaak beschadigd. Hierdoor rijden we gemiddeld 40 km/u op geasfalteerde wegen en 25 km/u op niet-geasfalteerde wegen. In het regenseizoen zijn sommige niet-geasfalteerde wegen onberijdbaar, waardoor we omwegen moeten maken via geasfalteerde wegen. Vaak rijden we over grindwegen. Hierdoor kiezen we voor een safaritruck, voorzien van het nodige comfort (airconditioning, grote panoramische ruiten, koelkast). Hoewel de duur van een traject moeilijk te voorspellen is, is een rit door Namibië nooit vervelend.

Difficulty Moeilijkheidsgraad

Moeilijkheidsgraad: 1

Comfortabel verkennen - Makkelijk niveau

Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle georganiseerde excursies en wandelingen. Je bereidt je wel best voor op de vele oneffen, hobbelige wegen. In de natuurreservaten rijden we hoofdzakelijk op zand- en gravelwegen en genieten we van een gratis African massage. Heb je rugklachten? Raadpleeg dan eerst je huisarts.