Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Het noorden van het land heeft een tropisch klimaat, terwijl er in het zuiden een subtropisch klimaat heerst. In de Namibwoestijn wordt de temperatuur sterk beïnvloed door de koude Benguelastroom: Walvisbaai en omgeving hebben hierdoor een gemiddelde temperatuur van slechts 17°C. De temperaturen op het plateau worden gematigd door de hoogte; op het hoogste deel schommelen de maandtemperaturen tussen 22°C en 32°C. Meer dan twee derde van het grondgebied van Namibië ontvangt minder dan 290 millimeter neerslag per jaar en heeft een gemiddelde temperatuur van ongeveer 33°C in de zomer (november-februari) en 28°C in de winter (mei-september). ‘s Nachts daalt de temperatuur zelfs tot onder het vriespunt. Het gebied met de meeste regen is het binnenland in het noorden. Sinds Namibië in 2018 het winteruur heeft afgeschaft loopt de tijd het grootste gedeelte van het jaar gelijk met België. Tijdens de Europese winterperiode is er dus slechts één uur verschil (laatste zondag van oktober en van de laatste zondag van maart tot de eerste zondag in april).

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. In je reispas moeten minstens twee pagina’s nog volledig blanco zijn. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en het afzonderlijk van het origineel te bewaren. Voor minderjarigen die naar Namibië reizen gelden er speciale regels. Ouders met kinderen tot 18 jaar moeten een meertalig, gelegaliseerd geboortecertificaat van de kinderen bij zich hebben (niet nodig als het kind met beide ouders reist en wanneer ze minstens 1 gelijknamige familienaam hebben en wanneer de ouders visumvrij mogen reizen, EU-burgers). Als één ouder met zijn/haar minderjarige kinderen reist, moet bijkomend een Engelstalige gelegaliseerde toestemming van de niet meereizende ouder worden voorgelegd of, indien van toepassing, een Engelstalige overlijdensakte. Voor volwassenen die met kinderen reizen waarvan ze niet de biologische ouders zijn of voor alleenreizende minderjarigen zijn er nog extra documenten vereist.

Health Gezondheid

Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse/Engelse namen achterhalen wat het is. Denk er steeds aan om je persoonlijke medicatie en eventueel een extra voorschrift (Engelstalig) mee te nemen. Geen enkele vaccinatie is verplicht. Een vaccinatie tegen gele koorts is enkel verplicht indien je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. Een goed insectenwerend middel en zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor zijn geen overbodige luxe. Voor richtlijnen voor preventieve malariapillen, indien gewenst (van november tot mei), verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be.

Clothing Kleding

Zowel tijdens de plaatselijke zomer als de winter zijn lichte katoenen en voldoende warme kleding aanbevolen. Een zomerjas en fleece trui zijn het hele jaar een aanrader. In de Europese zomermaanden zijn een warme jas en muts aan te bevelen. ‘s Avonds koelt het sterk af (zelfs tot onder het vriespunt!), vooral in de woestijn waar de temperaturen overdag en ‘s nachts met enkele tientallen graden kunnen verschillen. Vergeet geen winddichte regenjas! Een lange broek, een t-shirt met lange mouwen en comfortabele wandelschoenen mogen zeker niet ontbreken voor de natuurwandelingen. Een hoed is onontbeerlijk tijdens deze reis. Denk aan een goede verrekijker, een zaklamp, voldoende zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een insectenwerend middel (tropische muggenmelk).

Luggage Bagage

Per persoon is één reiskoffer van maximum 23 kilogram toegestaan. Let op: de reiskoffer mag niet groter zijn dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte), anders dient het als aparte cargo te worden verstuurd. Je mag één stuk handbagage van maximum 8 kilogram per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage opgeborgen kunnen worden. Een handtas of laptoptas telt niet mee als één stuk handbagage. Hou er rekening mee dat batterijen en powerbanks niet in de reiskoffer worden toelaten (enkel in de handbagage) en dat alle scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, enzovoort, evenals paraplu’s niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat vloeistoffen in de handbagage betreft. Gelieve je hierop voor te bereiden. Wij vragen voor de groep steeds een pre-seating bij de luchtvaartmaatschappij aan, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn. 

Electricity Elektriciteit

De netspanning bedraagt 220 volt. Aangezien de geschikte adapters voor deze stopcontacten met drie dikke polen enkel te verkrijgen zijn in Afrika, zal onze reisleider er per kamer één ter beschikking stellen. Bijna alle lodges, zoniet allemaal, hebben ondertussen al hun elektriciteitsnet aangepast aan de Europese plugnorm.

Money Geldzaken

De nationale munteenheid is de Namibische dollar. Om geld te wisselen kan je eigenlijk alleen bij de banken en wisselkantoren in de steden terecht (Windhoek, Swakopmund, Keetmanshoop, Otjiwarongo, enzovoort). Zuid-Afrikaans geld wordt in Namibië overal geaccepteerd en is in waarde gelijk aan de Namibische dollar (maar omgekeerd wordt de Namibische dollar niet in Zuid-Afrika aanvaard). Visa en Mastercard werken vlot om betalingen te verrichten in de lodges en winkels. Kredietkaarten worden aanvaard in alle winkels, ook voor kleine bedragen. Uitzondering hierop zijn de lokale markten (houtsnijwerk, lokale kunst,...). Bancontact is aan te raden om geld uit de muur te halen, op voorwaarde dat je bank op voorhand verzocht werd om je bancontactkaart te activeren buiten Europa. De euro wordt op vele plaatsen aanvaard en kan gemakkelijk in de lokale munteenheid worden omgewisseld. Wisselkoers Namibië: 1 EUR = 19,53 NAD (oktober 2023).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Je neemt het best SD-kaarten, memory sticks en voldoende batterijen mee vanuit België, aangezien er volledige dagen voorbijgaan zonder mogelijkheid tot aankopen. Een gsm, afhankelijk van je provider, werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden kan de ontvangst onderbroken of verstoord zijn. De meeste hotels en lodges beschikken tegenwoordig over wifi in de publieke ruimtes en/of in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van wifi gratis of tegen een vergoeding aangeboden. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Het netnummer van Namibië is +264.

Important Belangrijk om te weten

  • Deze rondreis is het meest volledige en afwisselende programma in Namibië. Een bezoek aan dit land, in oppervlakte bijna 27 keer groter dan België, vraagt om een aantal langere verplaatsingen. Gelieve rekening te houden met de minder goede staat van de wegen die niet te vergelijken is met onze Europese normen. Vaak rijden we over grindwegen. Daarom kiezen we voor het transport een safaritruck, voorzien van het nodige comfort (airconditioning, grote panoramische ruiten, koelkast). De landschappen zijn uniek en vormen een integraal onderdeel van de reis. Tijdens deze rondreis leggen we ongeveer 4.700 kilometer af.
  • We verblijven in goede en vaak unieke hotels en lodges. Een aantal zijn eenvoudig, maar de best beschikbare opties in de bezochte gebieden. Bovendien zijn ze vaak uniek gelegen en ideaal voor de geplande excursies.
  • Tijdens deze reis worden er heel wat safari’s georganiseerd en doorkruisen we verschillende landstreken, elk met een aparte fauna en flora. De geologische streken met woestijn, bush, bergen, grillige en steeds veranderende rotsformaties en het bezoek aan de Himba’s, Damara en Herero zorgen voor een contrastrijk programma.
  • Deze afwisselende rondreis staat open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle georganiseerde excursies en wandelingen. Wie het fysiek minder gemakkelijk heeft kan zich echter telkens laten vervoeren door het transport van de lodges om op het eindpunt de groep te vervoegen. Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en kunnen we dus nooit garanderen.
  • Namibië is een jong land in volle groei. Toerisme is nog niet volledig ontwikkeld. Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Onze reisleid(st)er zal steeds, binnen de mogelijkheden, het programma aanpassen in het belang van de groep. De volgorde van de bezoeken kan veranderen zonder voorafgaande melding.
  • Op de internationale vluchten van en/of naar Brussel is het mogelijk dat de luchtvaartmaatschappij de vluchtroute op bepaalde dagen aanpast waardoor een extra technische tussenstop wordt ingelast. Deze korte tussenstop kan zijn om te tanken of om passagiers in en uit te laten stappen. Normaal gezien dienen we het toestel dan ook niet te verlaten.