Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Met een hoogteverschil van zeeniveau tot 5.199 meter (Mount Kenya) en de zeer uiteenlopende biotopen (van savanne tot alpiene zone) lopen de temperaturen en regenval in deze Kenia rondreis nogal uiteen. Algemeen kan men wel stellen dat de periode januari-maart warm en droog is; april-mei warm en vochtig (lange regens); juni-augustus gematigd warm; september-oktober warm en droog en november-december warm en vochtig (korte regens). Tijdens de lange regens valt ongeveer de helft van de jaarlijkse neerslag en zijn veel wegen en parken geheel of gedeeltelijk onberijdbaar. De korte regens geven meestal geen noemenswaardige hinder, omdat eventuele regenvlagen zich meestal beperken tot een occasionele onweersbui in de late namiddag. Het tijdsverschil in onze wintertijd bedraagt +2 uur, in onze zomertijd +1 uur.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Voor Kenia is een visum vereist. Het visum kan worden verzorgd via je reisagent of via anders dan anders.

Health Gezondheid

Neem zeker medicijnen mee op reis. Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen gele koorts is aanbevolen en ook verplicht indien je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. Een antimalariakuur wordt aangeraden. Het leidingwater is niet drinkbaar. Een goede bescherming tegen de zon en muggen is noodzakelijk. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Neem zeker de standaard medicijnen mee op reis. In de reisapotheek voorziet men, naast de gebruikelijke medicijnen en een breedspectrum antibioticum, best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid (keelpijn en neusloop), diarree en eventueel O.R.S. zakjes. Ook een goede zonnecrème en een goede muggenspray met DEET mogen niet ontbreken. Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel medicijnen hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van de medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Belangrijk om te weten is dat in Afrika dengue, zika en chikungunya overgedragen worden door een mug die overdag steekt. 

Rauwe groenten, ongeschild fruit en leidingwater dienen vermeden te worden. Drink mineraal-, gezuiverd of gekookt water. De hotels hebben meestal een fles mineraalwater op de kamers staan. In de hotels met gezuiverd water moet er voor een fles water vaak betaald worden. Eet alleen goed gekookt of gebakken vlees en vis. Voor een ontspannen nachtrust zijn oordopjes handig, tenzij men wil genieten van de Afrikaanse nachtelijke geluiden van de wildernis.

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

Meer info over het coronavirus is te vinden op de website van het World Health Organization of op de website van FOD Volksgezondheid.

Voor de actuele veiligheidssituatie en specifieke maatregelen van de Belgische Overheid verwijzen we naar de website van de federale overheid.

Actuele bestemmingsinfo en coronamaatregelen per bestemming zijn terug te vinden op de website van IATA.

Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Clothing Kleding

Voorzie lichte, katoenen kledij met iets warms en winddicht voor de ochtendsafari’s en de bergen. Regenval is onvoorspelbaar, een lichte regenjas is dus aan te raden. Voor de wandelsafari’s is kledij in neutrale kleuren aanbevolen. Draag tijdens de safari’s geen blauwe of zwarte kledij, deze trekt tseetseevliegen aan. In elke lodge is er de mogelijkheid om je kleding te laten wassen. Vergeet zeker niet je zonnebril, zwemkledij, zonnecrème met hoge beschermingsfactor, lippenbalsem, hoofddeksel, verrekijker, fototoestel en/of videocamera, reservebatterijen en/of batterijlader, zaklamp, persoonlijke medicatie, insectenwerende middelen voor tropische gebieden met hoog DEET-gehalte, comfortabele en stevige wandelschoenen, alsook een rugzakje voor de natuurwandelingen.

Tijdens de open jeepsafari’s trekt men het best een aantal laagjes aan zodat het zeker niet te koud of te warm is. In Afrika wordt ’s avonds vaak buiten gegeten, dus voorzie zeker een paar lange broeken en t-shirts of hemden/blouses met lange mouwen, als extra bescherming tegen insecten en muggen, en een warme jas of truitje. Deze kledij is ook aan te raden voor de wandelingen in de nationale parken. Over het algemeen zijn de Afrikanen zeer informeel als het op kleding aankomt. Men hoeft dus geen speciale uitgaanskledij mee te nemen of chique kledij voor de avonden. In de meeste lodges en hotels op de verschillende bestemmingen is er de mogelijkheid om de kleding te laten wassen, al dan niet betalend.

Luggage Bagage

Er wordt één zachte reistas (model sporttas) van maximum 23 kilogram per persoon toegestaan en de som van de zijden mag niet meer zijn dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Harde koffers en koffers met harde zijkanten kunnen niet worden gestouwd in de jeeps. Per persoon mag je één stuk handbagage van maximum 7 kilogram in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen, liefst geen trolley. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Je mag ook één accessoire zoals een handtas of cameratas per persoon meenemen. De taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage.Gelieve er rekening mee te houden dat scherpe voorwerpen zoals nagelvijltjes, schaartjes en zakmessen of paraplu’s niet in je handbagage mogen opgeborgen worden. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Om je comfort in de safarivoertuigen te optimaliseren, raden we aan je handbagage te beperken. Hoe kleiner de handbagage, hoe meer ruimte in de jeeps. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten op voorhand kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn. 

Let wel op: in Kenia geldt een totaalverbod op plastic zakken. Alle reizigers die aankomen op een luchthaven in Kenia mogen geen single use plastic meer meenemen als ze het land binnenkomen; niet in hun koffer, niet in hun handbagage, niet in de hand. Zorg er dus voor dat je alle soorten plastic voor eenmalig gebruik – plastic zakken en verpakkingen, vuilniszakken, plastic boodschaptassen, enzovoort – gewoon niet in je koffer of handbagage stopt tijdens het inpakken. Herbruikbare (en afsluitbare) plastic zakjes (type zip lock of totebags) om bijvoorbeeld kleine hoeveelheden gels en toiletartikelen te vervoeren in je handbagage zijn wel toegestaan. Voor meer details verwijzen we je graag door naar onze blog hierover: www.andersdananders.be/blog/kenia-en-de-plastic-ban-een-jaar-later www.andersdananders.be/blog/wie-na-1-juni-2019-naar-tanzania-reist-neemt-beter-geen-plastic-meer-mee-naar-het-land

Electricity Elektriciteit

De netspanning bedraagt 240 volt, een verdeelstekker van het Britse type met drie platte polen is aangeraden.

Gelieve ermee rekening te houden dat de stroom in sommige Afrikaanse landen soms afgesloten of onverwacht afgebroken wordt en sterk kan wisselen van spanning. Neem daarom zeker een zaklamp en reservebatterijen mee. Vaak komt het ook voor dat de accommodaties op bepaalde bestemmingen beperkte elektriciteit hebben (bijvoorbeeld in Zimbabwe): twee uur in de ochtend en twee uur in de avond omdat deze moet opgewekt worden met generatoren, omdat brandstof te schaars en te duur is. Daarom raden we aan om powerbanks mee te nemen en vooral die oplaadbaar zijn door het zonlicht. Aangezien sommige geschikte adapters voor de Afrikaanse stopcontacten enkel te verkrijgen zijn in Afrika, zal onze reisleider per kamer één adapter ter beschikking stellen voor een aantal van ons Afrikaanse bestemmingen. Is dit niet zo, dan is er demogelijkheid om ter plaatse een geschikte adapter te kopen.

Money Geldzaken

De munteenheid van Kenia is de Keniaanse shilling. Je kan in Kenia ter plaatse euro’s omwisselen. In de hotels kan je meestal gebruikmaken van creditcards (Visa, Mastercard), maar hiervoor rekent men vaak kosten aan. Reken er echter niet op om via je creditcard cashgeld op te nemen. US-dollar biljetten gedrukt voor het jaar 2000 worden niet aanvaard. US-dollar biljetten van 50 of 100 US-dollar leveren vaak een betere koers op. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Kenia: 1 EUR = 129,42 KES (oktober 2020).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

De gsm, afhankelijk van de provider, werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden kan de ontvangst onderbroken of volledig verstoord zijn. Kijk goed na of de mobiele data en de roaming van de gsm hebt uitgezet om woekertarieven en onaangename facturen achteraf te vermijden. Een lokale simkaart kan ter plaatse aangekocht worden in een telefoonwinkel, supermarkt, benzinestation etc. indien dit echt noodzakelijk is en dit kan samen met de reisleider ter plaatse geregeld worden. De meeste hotels en lodges beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. In Afrika is de snelheid en/of werking van het internet en wifi niet altijd even optimaal. Het netnummer van Kenia is +254.

Durability Duurzaamheid

Hieronder kan je een overzicht vinden aan welke criteria van onze duurzaamheidscharter onze rondreis naar Kenia voldoet.

Economische groei en fatsoenlijk werkEconomische groei en fatsoenlijk werk
 

 • combinatie van luxehotels (geen internationale ketens!) en kleinschalige, lokale accommodatie met lokale eigenaars en personeel
 • tewerkstelling van de lokale bevolking als gidsen/rangers, lodge personeel, etc. 

ArmoedebestrijdingArmoedebestrijding
 

 • inbegrepen tipgelden die volgens een eerlijke verdeelsleutel terecht komen bij de juiste personen
 • verbeteren van de levensstandaard van de lokale gemeenschappen 

Samenwerken met ontwikkelingslandenSamenwerken met ontwikkelingslanden

 • Kenia is opgenomen in de VN-lijst van ontwikkelingslanden en 8,2% van het BNP komt uit toerisme
 • opbouwen van langdurige relaties met vaste partner die zelf verschillende projecten ondersteunt

Cultureel en natuurlijk erfgoedCultureel en natuurlijk erfgoed
 

 • inbegrepen “conservation fees” per lodge/regio
 • bezoeken en inkomgelden in nationale parken ondersteunen natuurbehoud en anti-stroperij
 • in de nationale parken verlaten we de geëffende paden niet en we maken gebruik van gecertificeerde rangers

Welzijn van lokale gemeenschappenWelzijn van lokale gemeenschappen

 • de lodges ondersteunen verschillende projecten, scholen, hospitalen,…
 • bezoek en rechtstreekse(financiële) steun aan lokale gemeenschappen vb. een Samburudorp dat instaat voor alleenstaande moeders en toeziet dat er geen meisjes meer besneden worden in het dorp en omgeving
 • steun aan lokale projecten voor onderwijs en anti-stroperij

Educatieve ontwikkelingEducatieve ontwikkeling

 • opleiding lokale bevolking tot safarigidsen, chauffeurs,…
 • kinderen van het personeel in de lodges krijgen toegang tot onderwijs
 • onze reisleider deelt met onze reizigers zijn diepgaande kennis over geschiedenis, cultuur, tradities, religies, lokale gewoontes, fauna en flora

Afvalreductie en hernieuwbare energieAfvalreductie en hernieuwbare energie

 • alle lodges zijn bezig met gebruik hernieuwbare energie, beleid rond waterverbruik, recycling etc
 • wetteliijk verbod op plastic zakken in Kenia sinds 2017 

Fysieke integriteit en biologische diversiteitFysieke integriteit en biologische diversiteit

 • verbod op trofeejacht in Kenia
 • maximum aantal personen en jeeps op safari zijn gelimiteerd

KlimaatbeschermingKlimaatbescherming

 • CO₂ -compensatie van alle vliegreizen van onze reisleider is inbegrepen
 • We nodigen jou ook uit om hetzelfde te doen! Meer informatie daarover lees je hier.

Important Belangrijk om te weten

 • Tijdens de safari’s gebruiken we speciaal omgebouwde 4x4 voertuigen. Om maximaal te kunnen genieten en om alle fotografen een optimale plaats te bieden, voorzien we voor iedereen een plaats aan een raam. Gelieve rekening te houden met de minder goede staat van de wegen die absoluut niet te vergelijken zijn met onze Europese wegeninfrastructuur.
 • OPGELET: Rekening houdend met het transport van bagage in de jeeps wordt er voor deze rondreis één zachte reistas (model sporttas op wieltjes) van maximum 23 kilo per persoon toegestaan, met maximumafmetingen van 158 centimeter (l+h+b). Harde koffers (type Samsonite en dergelijke) en koffers met harde zijkanten kunnen niet worden gestouwd in de jeeps.
 • Van half juli tot half oktober migreren jaarlijks meer dan één miljoen dieren in het Masai Mara ecosysteem. Reizen in deze periode is dan ook dé kans bij uitstek om dit spektakel van nabij te volgen. Deze migratie is wel afhankelijk van de regens en kan dus met enkele weken verschuiven.
 • Om maximaal te genieten van de overweldigende fauna en flora, logeren we waar mogelijk in lodges en tentenkampen binnen de nationale parken op absolute toplocaties, zodat wildlife spotten bijna een zekerheid is. Toch willen we graag meegeven dat wildlife spijtig genoeg niet à la carte komt en we dit dus nooit kunnen garanderen. De ervaring leert ons dat verschillende groepen vaak totaal andere ervaringen kunnen opdoen.
 • In alle lodges is er een wasdienst.
 • De volledige rondreis verloopt in volpension. In Kenia nuttigen we de maaltijden in functie van het programma. Zo zullen we sommige dagen genieten van een picknicklunch.
 • Deze afwisselende reis staat in theorie open voor alle leeftijden. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd.
 • Alle reizigers die aankomen op een luchthaven in Kenia mogen geen plastic voor eenmalig gebruik meer meenemen als ze het land binnenkomen. Voor meer details verwijzen we je graag door naar onze blog: www.andersdananders.be/blog