Met een hoogteverschil van zeeniveau tot 5.199 meter (Mount Kenya) en de zeer uiteenlopende biotopen (van savanne tot alpiene zone) lopen de temperaturen en regenval in deze Kenia rondreis nogal uiteen. Algemeen kan men wel stellen dat de periode januari-maart warm en droog is; april-mei warm en vochtig (lange regens); juni-augustus gematigd warm; september-oktober warm en droog en november-december warm en vochtig (korte regens). Tijdens de lange regens valt ongeveer de helft van de jaarlijkse neerslag en zijn veel wegen en parken geheel of gedeeltelijk onberijdbaar. De korte regens geven meestal geen noemenswaardige hinder, omdat eventuele regenvlagen zich meestal beperken tot een occasionele onweersbui in de late namiddag. Het tijdsverschil in onze wintertijd bedraagt +2 uur, in onze zomertijd +1 uur.
Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Voor Kenia is een visum vereist. Het visum kan worden verzorgd via je reisagent of via anders dan anders indien je voor het optionele AdA pakket kiest.
Geen enkele vaccinatie is verplicht. Belangrijk om te weten is dat verschillende soorten insecten ziektes kunnen overdragen. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen met voldoende percentage DEET te gebruiken. Voor verdere medische inlichtingen, aanbevolen vaccinaties en eventuele preventieve maatregelen tegen malaria, contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (03 247 66 66 of www.wanda.be). Zorg voor voldoende medicatie met bijsluiters en een doktersattest (Engels), aangezien niet alle medicijnen beschikbaar zijn in het buitenland en namen kunnen verschillen.
Voorzie lichte, katoenen kledij met iets warms en winddicht voor de ochtendsafari’s en de bergen. Regenval is onvoorspelbaar, een lichte regenjas is dus aan te raden. Voor de wandelsafari’s is kledij in neutrale kleuren aanbevolen. Draag tijdens de safari’s geen blauwe of zwarte kledij, deze trekt tseetseevliegen aan. In elke lodge is er de mogelijkheid om je kleding te laten wassen. Vergeet zeker niet je zonnebril, zwemkledij, zonnecrème met hoge beschermingsfactor, lippenbalsem, hoofddeksel, verrekijker, fototoestel en/of videocamera, reservebatterijen en/of batterijlader, zaklamp, persoonlijke medicatie, insectenwerende middelen voor tropische gebieden met hoog DEET-gehalte, comfortabele en stevige wandelschoenen, alsook een rugzakje voor de natuurwandelingen.
Tijdens de open jeepsafari’s trekt men het best een aantal laagjes aan zodat het zeker niet te koud of te warm is. In Afrika wordt ’s avonds vaak buiten gegeten, dus voorzie zeker een paar lange broeken en t-shirts of hemden/blouses met lange mouwen, als extra bescherming tegen insecten en muggen, en een warme jas of truitje. Deze kledij is ook aan te raden voor de wandelingen in de nationale parken. Over het algemeen zijn de Afrikanen zeer informeel als het op kleding aankomt. Men hoeft dus geen speciale uitgaanskledij mee te nemen of chique kledij voor de avonden. In de meeste lodges en hotels op de verschillende bestemmingen is er de mogelijkheid om de kleding te laten wassen, al dan niet betalend.
Er wordt één zachte reistas (model sporttas) van maximum 23 kilogram per persoon toegestaan en de som van de zijden mag niet meer zijn dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Harde koffers en koffers met harde zijkanten kunnen niet worden gestouwd in de jeeps. Per persoon mag je één stuk handbagage van maximum 7 kilogram in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen, liefst geen trolley. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Je mag ook één accessoire zoals een handtas of cameratas per persoon meenemen. De taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage.Gelieve er rekening mee te houden dat scherpe voorwerpen zoals nagelvijltjes, schaartjes en zakmessen of paraplu’s niet in je handbagage mogen opgeborgen worden. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Om je comfort in de safarivoertuigen te optimaliseren, raden we aan je handbagage te beperken. Hoe kleiner de handbagage, hoe meer ruimte in de jeeps. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten op voorhand kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.
Let wel op: in Kenia geldt een totaalverbod op plastic zakken. Alle reizigers die aankomen op een luchthaven in Kenia mogen geen single use plastic meer meenemen als ze het land binnenkomen; niet in hun koffer, niet in hun handbagage, niet in de hand. Zorg er dus voor dat je alle soorten plastic voor eenmalig gebruik – plastic zakken en verpakkingen, vuilniszakken, plastic boodschaptassen, enzovoort – gewoon niet in je koffer of handbagage stopt tijdens het inpakken. Herbruikbare (en afsluitbare) plastic zakjes (type zip lock of totebags) om bijvoorbeeld kleine hoeveelheden gels en toiletartikelen te vervoeren in je handbagage zijn wel toegestaan. Voor meer details verwijzen we je graag door naar onze blog hierover: www.andersdananders.be/blog/kenia-en-de-plastic-ban-een-jaar-later www.andersdananders.be/blog/wie-na-1-juni-2019-naar-tanzania-reist-neemt-beter-geen-plastic-meer-mee-naar-het-land
De netspanning bedraagt 240 volt, een verdeelstekker van het Britse type met drie platte polen is aangeraden.
Gelieve ermee rekening te houden dat de stroom in sommige Afrikaanse landen soms afgesloten of onverwacht afgebroken wordt en sterk kan wisselen van spanning. Neem daarom zeker een zaklamp en reservebatterijen mee. Vaak komt het ook voor dat de accommodaties op bepaalde bestemmingen beperkte elektriciteit hebben (bijvoorbeeld in Zimbabwe): twee uur in de ochtend en twee uur in de avond omdat deze moet opgewekt worden met generatoren, omdat brandstof te schaars en te duur is. Daarom raden we aan om powerbanks mee te nemen en vooral die oplaadbaar zijn door het zonlicht. Aangezien sommige geschikte adapters voor de Afrikaanse stopcontacten enkel te verkrijgen zijn in Afrika, zal onze reisleider per kamer één adapter ter beschikking stellen voor een aantal van ons Afrikaanse bestemmingen. Is dit niet zo, dan is er demogelijkheid om ter plaatse een geschikte adapter te kopen.
De munteenheid van Kenia is de Keniaanse shilling. Je kan in Kenia ter plaatse euro’s omwisselen. In de hotels kan je meestal gebruikmaken van creditcards (Visa, Mastercard), maar hiervoor rekent men vaak kosten aan. Reken er echter niet op om via je creditcard cashgeld op te nemen. US-dollar biljetten gedrukt voor het jaar 2000 worden niet aanvaard. US-dollar biljetten van 50 of 100 US-dollar leveren vaak een betere koers op. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Kenia: 1 EUR = 140,17 KES (oktober 2024).
De gsm, afhankelijk van de provider, werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden kan de ontvangst onderbroken of volledig verstoord zijn. Kijk goed na of de mobiele data en de roaming van de gsm hebt uitgezet om woekertarieven en onaangename facturen achteraf te vermijden. Een lokale simkaart kan ter plaatse aangekocht worden in een telefoonwinkel, supermarkt, benzinestation etc. indien dit echt noodzakelijk is en dit kan samen met de reisleider ter plaatse geregeld worden. De meeste hotels en lodges beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. In Afrika is de snelheid en/of werking van het internet en wifi niet altijd even optimaal. Het netnummer van Kenia is +254.
Moeilijkheidsgraad: 1
Comfortabel verkennen - Makkelijk niveau
Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle georganiseerde excursies en wandelingen. Je bereidt je wel best voor op de vele oneffen, hobbelige wegen. In de natuurreservaten rijden we hoofdzakelijk op zand- en gravelwegen en genieten we van een gratis African massage. Heb je rugklachten? Raadpleeg dan eerst je huisarts.