Arrow top

Ongekend en authentiek India

Een bezoek brengen aan het mysterieuze en verbijsterende subcontinent India is zich onder-dompelen in een land van contrasten. Landschappen variëren van droge vlaktes, helderblauwe zeeën, zandwoestijnen tot imposante bergketens. Van overbevolkte steden waar het leven razendsnel evolueert, gaan we naar het platteland waar de bevolking nog steeds op dezelfde traditionele manier voortbouwt op de kennis van haar voorouders. Ongekend en eigenzinnig India, een India dat ons blijft verbazen met haar schitterende waaier van kleuren, religies en culturen. De religieuze bouwwerken van de Hindoe, Jain, Boeddhisten, Sikh, … staan symbool voor het diepe geloof dat vast verankerd zit in de ziel van elke Indiër. 

Moghuls & Maharadja's

Onze rondreis voert ons langs sprookjesachtige paleizen, imposante forten en parels van tempels en mausolea uit twee belangrijke bloeiperioden in de geschiedenis van het noorden van India. Bijna 1000 jaar lang regeerde het geslacht van de Rajput krijgers met hun kenmerkende tulbanden en snorren over Rajasthan. Deze afstammelingen van de god van de zon werden vanwege hun heldhaftigheid vaak uitgekozen als legeraanvoerders die de strijd moesten aangaan met de islamitische Moghul keizers. De forten van Amber en Jodhpur zijn de mooiste en grootste verdedigingswerken die duidelijk de Perzische invloed tonen. Keizer Akbar is de geschiedenis ingegaan als de grootste van alle Moghul vorsten. Hij was een militair strateeg, predikte religieuze tolerantie en had een goed oog voor kunst. We dompelen ons onder in de mysterieuze hofcultuur vol intriges, opiumgebruik, haremvrouwen die zich afspeelde in de forten, paleizen en schitterende tuinen. De gekendste Moghul is ongetwijfeld Shah Jahan die de traan op de wang van de mensheid liet bouwen, de Taj Mahal. De perfecte weerspiegeling van de diepe liefde voor zijn overleden Mumtaz is terug te vinden in het delicate inlegwerk in edelsteen en de volmaaktheid van de bogen in het mausoleum.  

shutterstock_105440444

Heilige koeien

Overal in het straatbeeld zien we de heilige koeien, die de moeder van de mensheid voorstellen en gaan en staan waar ze willen. Een gekende misvatting die samenhangt met het geloof is dat de meeste Indiërs uitgesproken pikant en vegetarisch eten. Ze eten inderdaad geen rundsvlees want het slachten van een heilige koe is compleet taboe. Maar kip en lamsvlees worden wel degelijk verwerkt in de overheerlijke curry- en masalaschotels. Verder staan standaard rijst met dhal (linzen),veel verse groenten, fruit en melkproducten op het menu. In het noorden wordt dikwijls brood bij de maaltijd gegeten, gebruikt men mildere kruiden en worden we op culinair vlak aangenaam verrast door de variëteit aan mogelijke combinaties.

shutterstock_76339012

Kastensysteem

Voor onze Westerse samenleving is het soms moeilijk te bevatten dat bepaalde gebruiken zoals het kastensysteem in de India maatschappij nog steeds bestaat. De hoogste kaste vormen de priesters of de Brahmanen, dat volgen de krijgers, als derde de kooplieden en boeren en tenslotte de handenarbeiders. Dit systeem splitste zich op in honderden subgroepen of jati en het is bijna onmogelijk om te ontspannen uit je kaste, dit kan alleen door wedergeboorte. Nog steeds zal het beroep bepaald worden door de kaste en ook de keuze van de huwelijkspartner is hiermee verbonden. Een Brahmaan zal bijvoorbeeld nooit leer looien of slager worden omdat dit een onreine handeling is. De laagste status hebben de kastelozen, de paria’s of onreinen waartoe ongeveer 16 % van de bevolking behoort. Zij oefenen de onreine beroepen uit zoals schoenmaker of slager, en sommige van hen zijn dan ook welstellende mensen.

India_2_(Medium)