Ethiopië kent in principe drie verschillende klimaatzones: een tropisch warm, een droog en warm en een koele, gematigde klimaatzone. Ook de hoogteverschillen hebben een invloed op de temperatuur en de hoeveelheid neerslag die er valt. De beste reisperiode is tussen eind september en eind maart. In Addis Abeba en de noordelijke hoogvlakte ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 18°C en 25°C en koelt het ’s avonds en ’s ochtends af. Dan regent het zelden of nooit en is het helder weer. Het voornaamste regenseizoen is van april tot midden september met korte regens tussen januari en april. In het zuidelijk deel van het land in de streek van de Omo vallei is het een stuk warmer dan het noorden, met temperaturen die boven de 35°C kunnen oplopen. Het tijdsverschil in onze zomertijd is +1 uur; in onze wintertijd is er geen verschil.
Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België, met nog tenminste twee opeenvolgende blanco pagina’s. Er is een visum vereist voor Ethiopië en dat kan je via je reisagent of anders dan anders aanvragen. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en het apart van het origineel te bewaren.
Geen enkele vaccinatie is verplicht. Belangrijk om te weten is dat verschillende soorten insecten ziektes kunnen overdragen. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen met voldoende percentage DEET te gebruiken. Voor verdere medische inlichtingen, aanbevolen vaccinaties en eventuele preventieve maatregelen tegen malaria, contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (03 247 66 66 of www.wanda.be). Zorg voor voldoende medicatie met bijsluiters en een doktersattest (Engels), aangezien niet alle medicijnen beschikbaar zijn in het buitenland en namen kunnen verschillen. De medische voorzieningen staan nog niet op een hoog peil in Ethiopië.
Voor het bezoek aan de regio ten zuiden van de hoofdstad kan je best dunne, luchtige en bij voorkeur katoenen kledij dragen. Vergeet zeker geen warme trui, fleece en regenjas voor de hooglanden, want daar kunnen de temperaturen ’s nachts sterk dalen. Voorzie voor ‘s avonds zeker een paar lange broeken en t-shirts of hemden met lange mouwen. Vergeet zeker niet de volgende zaken mee te nemen: zonnecrème, toiletartikelen, zonnebril en hoofddeksel, gemakkelijke stapschoenen met een goed geprofileerde zool, zwemkledij, comfortabele sandalen, zaklantaarn (waterdicht), insectenwerend middel, handig opvouwbaar rugzakje en eventueel een verrekijker voor het observeren van wildlife.
Er wordt één zachte reistas of zachte koffer van maximum 20 kilogram per persoon toegestaan en de som van de zijden mag niet meer bedragen dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Harde koffers kunnen niet worden gestouwd in de jeeps in het zuiden. Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen, die je in de bagagebak of onder de stoel kunt plaatsen. Het maximumgewicht is 7 kilogram. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: de taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, paraplu’s, enzovoort mogen niet in de handbagage worden opgeborgen. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen wat betreft vloeistoffen in de handbagage op. Gelieve je hier dan ook op voor te bereiden. Wij vragen steeds bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.
De elektrische spanning in Ethiopië bedraagt 220 volt en er worden verschillende soorten stopcontacten gebruikt waardoor een universele adaptor nodig is. Gelieve ermee rekening te houden dat de stroom soms afgesloten of onverwacht afgebroken wordt en sterk kan wisselen van spanning. Neem daarom zeker een zaklamp en reservebatterijen mee.
De Ethiopische munteenheid is de birr. Deze munt kan enkel ter plaatse worden omgewisseld. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 50 en 100 bir en munten van 1,5,10,25 en 50 cent. Euro’s kunnen ter plaatse ingewisseld worden op de luchthaven, in lokale banken en in sommige hotels. Je dient ook altijd het bewijs van omruilen bij te houden, want dit heb je nodig als je op het einde van de reis terug je birr naar euro’s wil omwisselen. Je neemt best cashgeld mee, want er kan maar een beperkte hoeveelheid cash afgehaald worden aan ATM’s, en dit kan niet overal. Het gebruik van creditcards (enkel American Express en Visa) kan enkel in de grote hotels in de hoofdstad. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Ethiopië : 1 EUR = 132,01 ETB (oktober 2024).
Film- en fotomateriaal kan best vanuit België worden meegenomen. Tijdens deze rondreis kan op bepaalde plaatsen (bij de stammen in de Omo vallei) een betaling gevraagd worden voor het gebruik van een fototoestel of videocamera. Je gsm is meestal niet bruikbaar in Ethiopië en indien wel is de verbinding erg duur. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Beter is het om een lokale simkaart te kopen en daar 1GB te laten opzetten, zodat je dan overal internetverbinding hebt (kost €10). In de meeste hotels heb je wifi, maar de snelheid en/of werking ervan is niet altijd optimaal. Het netnummer van Ethiopië is +251.
Moeilijkheidsgraad: 2
Actief verkennen - Gemiddeld niveau
Voor deelnemers met een redelijke fitheid. Activiteiten kunnen wat meer inspanning vergen en een groter uithoudingsvermogen vereisen. Denk aan wandelingen op oneffen terrein en wat meer uitdagende activiteiten, maar nog steeds toegankelijk voor de meeste mensen met een redelijke conditie. Ook staan er enkele vroege vertrekken en tussenvluchten op het programma.