Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Het Dak van Afrika

Ethiopië, de bakermat van onze beschaving, is een unieke combinatie van adembenemende landschappen, eeuwenoude historische sites en intrigerende stammen. Op de noordelijke historische route ontdekken we atmosferische middeleeuwse kloosters en kastelen, rijkelijk versierde kerken, enorme obelisken en mysterieuze rotskerken. We exploreren dramatisch mooie landschappen en grazende Gelada bavianen in de Simien bergen en genieten van een lekkere kop Ethiopische koffie. De zuidelijke route brengt als langs de meren in de Grote Slenk naar de Omo-vallei waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In deze culturele Tuin van Eden maken we kennis met een unieke bevolkingsgroepen en verrassende rituelen.

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind maart 2022 geldt het reisprogramma in onze 2021-2022 brochure.

6
Cultuur
2
Natuur
2
Kindvriendelijk
4
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

“Ethiopië is wellicht het meest gevarieerde land van het Afrikaanse continent, zowel op cultureel als op natuurhistorisch gebied. Nog niet overspoeld door het massatoerisme staat een reis doorheen Ethiopië garant voor een avontuurlijke, authentieke en leerrijke ervaring.“ - Reisleider Ethiopië Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar Ethiopië. Lees verder

Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – ADDIS ABEBA

We vertrekken vanuit Brussel naar Addis Abeba.

Dag 2

ADDIS ABEBA

’s Ochtends vroeg komen we aan op de luchthaven van Addis Abeba. We vervullen de nodige grensformaliteiten en nemen de transfer naar het HYATT ADDIS ABEBA voor de check-in. We lunchen in een lokaal restaurant. In de namiddag brengen we een bezoek aan deze vrij jonge hoofdstad die ook Afrika’s diplomatieke hoofdstad wordt genoemd door de aanwezigheid van de economische missies van de Verenigde Naties en de Organisatie van de Afrikaanse Unie. Onze eerste halte is het Nationaal Museum waar het deelse skelet van ‘Lucy’ wordt bewaard en fraaie kunstvoorwerpen te vinden zijn uit de Aksumitische, Solomonische en Gondarperiode. Verder wandelen we nog door de bruisende Mercatomarkt en bewonderen we de muurschilderingen en graftombes in de flamboyante kathedraal van de Heilige Drievuldigheid. We dineren en overnachten in het hotel. (L,D)

Dag 3

ADDIS ABEBA – BAHIR DAR

Na een vroeg ontbijt nemen we de transfer naar de luchthaven voor de korte binnenlandse vlucht naar het stadje Bahir Dar, genesteld aan de oevers van het Tanameer. Wanneer we aankomen, maken we een korte stadswandeling langs de lokale markt tot bij het uitkijkpunt op het Bezawit paleis. We genieten van onze lunch en betrekken de kamers van het BLUE NILE RESORT. Hierna volgt een ontspannende boottocht op het Tanameer dat met zijn 3.000 km2 het brongebied is van de Blauwe Nijl. In het meer liggen kleine eilandjes die bewoond worden door orthodoxe priesters die zich devoot ontfermen over eenvoudige kloosters met kleurrijke en mysterieuze muurschilderingen. In het Ura Kidane Mehret klooster op het schiereiland Zege worden ons de eerste geheimen van de rijke Ethiopische kerkgeschiedenis onthuld. Daarna keren we terug naar onze lodge voor het diner en onze overnachting. (O,L,D)

Dag 4

BAHIR DAR – GONDAR

Na ons ontbijt maken we een mooie wandeling op het pittoreske platteland naar de bekende Blauwe Nijlwaterval. We doorkruisen dichtbegroeide rivierbossen met talrijke endemische vogelsoorten tot bij een mooi uitkijkpunt. Na onze lunch reizen we per bus verder door het land van de Amharen naar Gondar en brengen we onderweg een bezoek aan Awramba. Dit dorpje is een samenwerking van wevers die meer dan dertig jaar geleden werd opgericht en nu ongeveer honderd families telt. Opmerkelijk voor een Afrikaans dorp is dat de bewoners egalitair en atheïst zijn en ze het werk gelijk verdelen onder de mannen en vrouwen. We genieten van het diner in het GONDAR HILLS HOTEL waar we ook overnachten. (O,L,D)

Dag 5

GONDAR – SIMIEN MOUNTAINS NATIONAAL PARK

Na een lekker ontbijt besteden we aandacht aan het door Unesco beschermde erfgoed van koning Fasilidas. Hij onderhield samen met zijn uitgebreide hofhouding contacten met Arabische, Perzische, Portugese en Moghul culturen. We ontdekken onder andere de 17e-eeuwse stenen omwalde stad met zijn relatief goed bewaarde kastelen en het bad van Fasilidas dat nog elk jaar met water wordt gevuld om tijdens het Timkat festival de gelovigen te zegenen en te besprenkelen met heilig water. We sluiten onze verkenning van Gondar af in de Debre Berhan Salassie kerk gekend voor zijn waardevolle en uiterst levendige muur- en plafondschilderingen. Na de lunch rijden we naar het Simien Mountains Nationaal Park waar we dineren en overnachten in de LIMALIMO LODGE. (O,L,D)

2_shutterstock_1337182664_(Large)

Dag 6

SIMIEN MOUNTAINS NATIONAAL PARK

De Simienbergen vormen met hun spectaculaire geografie en unieke fauna en flora een van de meest opmerkelijke Afrikaanse bergmassieven. De hoogplateaus worden doorkliefd met brede rivierdalen van waaruit tot meer dan 4.000 meter hoge vulkanische pieken oprijzen. Deze afro-alpiene biotoop vormt een thuis voor enkele endemische zoogdieren waaronder de Gelada baviaan. Na ons ontbijt trekken we er de hele dag op uit om dit prachtige nationaal park te ontdekken. Onderweg genieten we van een picknicklunch. Tijdens onze namiddagtrekking gaan we op zoek naar deze unieke grazende apensoort, herkenbaar aan zijn felrode borstpartij en wapperende manen op de schouders. De dieren grazen meestal in kuddes die onderverdeeld zijn in harems met aan het hoofd één dominant mannetje. De dieren hebben een zeer complex en uiterst communicatief samenlevingspatroon. In het park leven verder ook klipdassen, jakhalzen, bosbokken en klipspringers en heel wat roofvogels zoals de lammergier. We keren terug naar de lodge om er te dineren en te overnachten. (O,picknicklunch,D)

Dag 7

SIMIEN MOUNTAINS - LALIBELA

We ontbijten in het hotel en reizen dan overland naar het prachtige Lalibela. Onderweg ontdekken we het echte Ethiopische platteland en stoppen we geregeld om even te genieten van het uitzicht en kennis te maken met de vriendelijke bevolking in de kleine dorpjes. We nemen onze lunch onderweg in een lokaal restaurant en bezoeken Dagmawi Lalibela (Tweede Lalibela). Hier kunnen we de priester ontmoeten die de afgelopen vier jaar is bezig geweest met het uithouwen van een onderling verbonden reeks rotskapellen op een afgelegen heuvel. Net voor we Lalibela bereiken ontdekken we het klooster van koning en priester Neakutolaab. De constructie aan de zijkant van de berg is ongelooflijk. We dineren en overnachten in de MEZENA LODGE. (O,L,D)

Dag 8

LALIBELA

Koning Lalibela van de Zagwe dynastie liet hier meer dan 1.000 jaar geleden een architecturaal wonder creëren. Uit massieve vulkanische rots werden maar liefst 11 kerken uit een stuk gehouwen, verbonden door een labyrint van gangen, verborgen crypten en grotten. Wanneer we afdalen in de schemerdonkere, koele tunnels komen we traditionele priesters en monniken tegen. Zij tonen ons trots hun religieuze artefacten, schilderijen en miniaturen uit eeuwenoude Bijbelteksten terwijl we omringd zijn door de geur van wierook. We beginnen na het ontbijt onze exploratie van de noordwestelijke en meest indrukwekkende groep kerken. Na de lunch bezoeken we de zuidwestelijke groep kerken. Een van de allermooiste kerken van Lalibela is de Bet Giyorgis. Deze alleenstaande monolithische kerk met een grondplan in de vorm van een Grieks kruis is qua ontwerp, inplanting en harmonieuze verhoudingen een absoluut meesterwerk. Na het diner in het hotel degusteren we de lokale honingthee in een Tej house waar we met wat geluk de kunsten van een Amharische minstreel kunnen bewonderen. We overnachten in de lodge. (O,L,D)

Dag 9

LALIBELA

Na het ontbijt reizen we door het platteland tot bij de best bewaarde laat-Axumitische grotkerk van Yemrehane Christos. De kerk, gelegen op een hoogte van 2.700 meter, was tijdens de Middeleeuwen een belangrijk pelgrimsoord dankzij de helende krachten van zijn heilig water. De typische kruisvormig gebeeldhouwde vensters en het cassetteplafond met ingelegde zeshoeken vormen de mooiste architectonische kenmerken van de kerk. Hierna genieten we van een lokale lunch. Deze namiddag brengen we een bezoek aan een lokaal schooltje en wonen we een traditonele koffieceremonie bij. We dineren en overnachten in de lodge. (O,L,D)

Dag 10

LALIBELA – ADDIS ABEBA – HAWASSA

We genieten van een laat ontbijt. Hierna nemen we de transfer naar de luchthaven van Lalibela voor de korte binnenlandse vlucht terug naar de hoofdstad. Picknicklunch. Bij aankomst rijden we per 4x4 richting Hawassa, een prachtige rit langs de mooie kratermeren van de Rift vallei ten zuiden van Addis Abeba. De zoetwatermeren van deze vallei, die de Ethiopische hooglanden in tweeën splitst, zijn een paradijs voor watervogels en van groot economisch belang voor de plaatselijke bevolking. Onderweg passeren we de stad Shashemene, bekend om de Rastafaribeweging. In de late namiddag nemen we onze intrek in het HAILE HAWASSA RESORT waar we dineren en overnachten. (O,picknicklunch,D)

Dag 11

HAWASSA - ARBA MINCH

We ontbijten en dompelen ons onder in de bedrijvigheid van de kleurrijke vismarkt van Hawassa waar de nachtelijke vangst van onder andere tilapia, nijlbaars en meervallen wordt aangeboden. We reizen verder zuidelijk naar Arba Minch, gelegen aan het door sedimenten roodgekleurde Abaya meer. Onderweg lunchen we in een plaatselijk restaurant. Bij aankomst betrekken we de kamers van het sfeervolle HAILE ARBA MINCH RESORT waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

Dag 12

ARBA MINCH

Na ons ontbijt maken we een ontspannende boottocht op het mooie Chamo meer, dat deel uitmaakt van het Nechisar Nationaal Park. In de met riet omzoomde kleine baaien komen ’s ochtends honderden nijlpaarden tevoorschijn om te gaan grazen op de oever van het meer. Met wat geluk spotten we eveneens krokodillen en watervogels zoals lepelaars en pelikanen. Na onze lunch brengen we een bezoek aan het Dorze-volk. De Dorze, vroeger gevreesde krijgers, staan gekend voor hun unieke huttenbouw. Ze construeren tot 12 meter hoge hutten die lijken op enorme bijenkorven en binnenin voorzien zijn van een leefruimte voor mens en vee. We maken kennis met de traditionele levenswijze van dit volk, meester-wevers van kleurrijke katoenen gewaden, ‘shamas’. Hierna keren we terug naar ons hotel voor het diner en de overnachting. (O,L,D)

dag_12_shutterstock_139924945_(Large)

Dag 13

ARBA MINCH – TURMI

Na het ontbijt rijden we naar de vallei van de Omo rivier, een unieke regio waar meer dan 16 traditionele stammen wonen. We bezoeken onderweg een geïsoleerde regio waar we in de basalten heuvels kennis maken met de Konso. In tegenstelling tot de meeste andere stammen leggen zij de focus op de landbouw en komt het gangbare hoeden van vee op de tweede plaats. Typisch voor de Konso is dat ze bij de start van elke nieuwe generatie, om de 18 jaar, een houten paal oprichten. We kunnen de ouderdom van een dorp dan ook aflezen aan het aantal palen dat opgetrokken werd. Bedreven in de houtsnijkunst, maken ze prachtige ‘waka’, beelden voor de overledenen die bijzondere gebeurtenissen uit hun leven beschrijven. Na onze lunch in een lokaal restaurant reizen we verder naar de marktstad Turmi. Hier nemen we onze intrek in de BUSKA LODGE waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

Dag 14

TURMI

We brengen deze ochtend na ons ontbijt een bezoek aan de kunstzinnige Karo, de kleinste van de etnische groeperingen in de oostelijke Omo-vallei. Natuurlijke kleurstoffen worden gebruikt om intrinsieke geometrische patronen of dierenprints op het gezicht en lichaam te schilderen. Esthetiek is een belangrijk aspect in de Karo-cultuur en naast de kleurrijke kralen, armbanden, met veren versierde hooftooien en bodypaint maakt ook scarificatie een deel uit van het aantrekkelijker maken van hun fysieke verschijning. We lunchen in een lokaal restaurant en reizen in de namiddag naar een dorp van de Hamer. Hamer-vrouwen hechten net zoals de andere stammen veel belang aan hun uiterlijk en hebben prachtig gevlochten haren ingesmeerd met een mengsel van vet en oker. Typisch voor de Hamer zijn de overgangsrituelen bij de jonge mannen die over de rug van vijftien gecastreerde stieren proberen te lopen. Met wat geluk zijn we getuige van dit eeuwenoude ritueel! Na deze dag vol verrassende indrukken komen we tot rust in onze lodge waar we dineren en overnachten. (O,L,D) 

5_shutterstock_1177195627_Debre_Zeit_(Medium)_(Large)

Dag 15

TURMI

We ontbijten in de lodge. Deze ochtend maken we kennis met het ‘volk van de delta’, de Dassanech, die wonen in de semi-aride streek waar de delta van de Omo-rivier in het Turkanameer binnenstroomt. Vee staat centraal in hun leven en zorgt voor status in de stam. Wanneer ze hun vee verliezen door droogte of ziekte worden ze ‘Dies’ of arme mensen. Noodgedwongen riskeren ze hun leven door in houten kano’s te jagen op krokodillen in de ondiepe wateren van de rivierdelta. De kleurrijke stam is herkenbaar aan hun unieke hoofdtooien uit gerecycleerde materialen zoals flessendoppen en sim-kaarten. Na de lunch in een lokaal restaurant brengen we een bezoek aan de indrukwekkende markt van Key Afar, waar van heinde en ver volkeren zoals de Karo, Tsemai en Hamer handel komen drijven en vee komen aankopen. We genieten van de gezellige drukte en keren daarna terug naar de lodge waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

Dag 16

TURMI - ARBA MINCH

Na ons ontbijt nemen we afscheid van de aparte stammen en prachtige natuur van de Omo-vallei en reizen we terug naar Arba Minch. Onderweg genieten we van de mooie landschappen en lunchen we in een lokaal restaurant. We nemen op het einde van de namiddag opnieuw onze intrek in het HAILE ARBA MINCH RESORT. Diner en overnachting in ons hotel. (O,L,D)

Dag 17

ARBA MINCH - ADDIS ABEBA - BRUSSEL

Na ons ontbijt genieten we van een rustige voormiddag en nemen we een binnenlandse vlucht terug naar Addis Abeba. Aangekomen in de hoofdstad kunnen we na een late lunch ons nog even opfrissen vooraleer we van een typisch Ethiopisch afscheidsdiner genieten en de internationale retourvlucht nemen naar Brussel. (O,L,D)

dag_17_shutterstock_1526984018_(Large)

Dag 18

BRUSSEL

We komen aan in Brussel. 

Het reisprogramma van onze voorjaarsreizen 2022

Opgelet! Voor onze voorjaarsrondreizen tot eind maart 2022 geldt het reisprogramma in onze 2021-2022 brochure.

Download het 2021-2022 reisprogramma