Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Ware schatkamer voor cultuurminnaars

Ethiopië is een ware schatkamer voor cultuurminnaars. Dankzij paleontologische vondsten zoals “Lucy”, wordt dit land vaak beschouwd als de wieg van de mensheid. Sinds de 25ste eeuw v. Chr. brachten de Egyptenaren verslag uit van hun handelsexpedities naar het “land van punt”. Door haar strategische ligging in de hoorn van Afrika, speelde de Axumitische beschaving in de oudheid een opmerkelijke rol op het wereldtoneel. Grootse steles en ondergrondse graven vormen het stille testament van hun illustere koningen. Vroeg-judaiïsche geloofsvormen met Solomonistische pretenties ijverden eeuwenlang met het Christendom en de Islam om de bovenhand. De indrukwekkende 12de eeuwse rotskerken van Koning Lalibela getuigen niet alleen van deze religieuze ijver, maar ook van een geniale en verfijnde zin voor architectuur. Priesters in lange gewaden bewaken tot op vandaag argwanend de vermeende laatste rustplaats van de Ark des Verbond. De etnisch zeer diverse bevolking is dan ook terecht trots op hun culturele erfgoed. Maar ook de natuur is spectaculair met de heetste plaats ter wereld in de Danakil depressie en de unieke Gelada bavianen in de indrukwekkende Simien bergen.

6
Cultuur
2
Natuur
2
Kindvriendelijk
4
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – ADDIS ABEBA

We vertrekken vanuit Brussel naar Addis Abeba.

Dag 2

ADDIS ABEBA

’s Ochtends vroeg komen we aan op de luchthaven van Addis Ababa. We vervullen de nodige grensformaliteiten en nemen de transfer naar het HILTON ADDIS ABABA hotel voor de check-in. We lunchen in een lokaal restaurant. In de namiddag brengen we een bezoek aan deze vrij jonge hoofdstad die ook Afrika’s diplomatieke hoofdstad wordt genoemd door de aanwezigheid van de economische missies van de Verenigde Naties en de Organisatie van de Afrikaanse Unie. Onze eerste halte is het Nationaal Museum waar het deelse skelet van ‘Lucy’ wordt bewaard en fraaie kunstvoorwerpen te vinden zijn uit de Aksumitische, Solomonische en Gondarperiode. Verder wandelen we nog door de bruisende Mercatomarkt en bewonderen we de muurschilderingen en graftombes in de flamboyante kathedraal van de Heilige Drievuldigheid. We dineren en overnachten in het hotel. (L,D)

Dag 3

ADDIS ABEBA – BAHIR DAR

Na een vroeg ontbijt nemen we de transfer naar de luchthaven voor de korte binnenlandse vlucht naar het stadje Bahir Dar, genesteld aan de oevers van het Tanameer. Wanneer we aankomen, maken we een mooie wandeling op het pittoreske platteland naar de bekende Blauwe Nijlwaterval. We doorkruisen dichtbegroeide rivierbossen met talrijke endemische vogelsoorten tot bij een mooi uitkijkpunt. We genieten van onze lunch en betrekken de kamers van de KURIFTU LODGE. Hierna volgt een ontspannende boottocht op het Tanameer dat met zijn 3.500 km2 het brongebied is van de Blauwe Nijl. In het meer liggen kleine eilandjes die bewoond worden door orthodoxe priesters die zich devoot ontfermen over eenvoudige kloosters met kleurrijke en mysterieuze muurschilderingen. In het Ura Kidane Mehret klooster op het schiereiland Zege worden ons de eerste geheimen van de rijke Ethiopische kerkgeschiedenis onthuld. Daarna keren we terug naar onze lodge voor het diner en onze overnachting. (O,L,D)

shutterstock_139924945_(Medium)

Dag 4

BAHIR DAR – GONDAR

Vandaag reizen we na het ontbijt per bus verder door het land van de Amhara bevolkingsgroep naar Gondar en brengen we onderweg een bezoek aan Awramba. Dit dorpje is een samenwerking van wevers die meer dan dertig jaar geleden werd opgericht en nu ongeveer honderd families telt. Opmerkelijk voor een Afrikaans dorp is dat de egalitaire bewoners atheïst zijn en ze het werk gelijk verdelen onder de mannen en vrouwen. Rond de middag bereiken we Gondar en genieten we van een lokale lunch. In de namiddag besteden we aandacht aan het door Unesco beschermde erfgoed van koning Fasilidas. Hij onderhield samen met zijn uitgebreide hofhouding contacten met Arabische, Perzische, Portugese en Moghul culturen. We ontdekken onder andere de 17e-eeuwse stenen omwalde stad met zijn relatief goed bewaarde kastelen en het bad van Fasilidas dat nog elk jaar met water wordt gevuld om tijdens het Timkat festival de gelovigen te zegenen en te besprenkelen met heilig water. We sluiten onze dag af in de Debre Berhan Salassie kerk gekend voor zijn waardevolle en uiterst levendige muur- en plafondschilderingen. We genieten van het diner in het GOHA HOTEL waar we ook overnachten. (O,L,D)

Dag 5

GONDAR – SIMIEN MOUNTAINS NATIONAAL PARK

Na ons ontbijt rijden we naar het Simien Mountains Nationaal Park waar we lunchen in de SIMIEN LODGE. De Simienbergen vormen met hun spectaculaire geografie en unieke fauna en flora een van de meest opmerkelijke Afrikaanse bergmassieven. De hoogplateaus worden doorkliefd met brede rivierdalen van waaruit tot meer dan 4.000 meter hoge vulkanische pieken oprijzen. Deze afro-alpiene biotoop vormt een thuis voor enkele endemische zoogdieren waaronder de Gelada baviaan. Tijdens onze namiddagtrekking gaan we op zoek naar deze unieke grazende apensoort, herkenbaar aan zijn felrode borstpartij en wapperende manen op de schouders. De dieren grazen meestal in kuddes die onderverdeeld zijn in harems met aan het hoofd één dominant mannetje. De dieren hebben een zeer complex en uiterst communicatief samenlevingspatroon. In het park leven verder ook klipdassen, jakhalzen, bosbokken en klipspringers en heel wat roofvogels zoals de lammergier. We dineren en overnachten in de lodge. (O,L,D)

Dag 6

SIMIEN MOUNTAINS NATIONAAL PARK – AXUM

Vandaag reizen we na het ontbijt via een spectaculaire route langs de rand van de Simienbergen en door de kloof van de Takeze rivier naar Axum. Onderweg genieten we van de prachtige vergezichten en passeren we kleine stenen Tigray boerderijtjes en houden we halt voor onze lunch in een lokaal restaurant. In de namiddag komen we aan in Axum dat een prominente culturele en economische rol speelde in de Antieke Wereld tussen de derde eeuw v. Chr. en de zesde eeuw. Zijn gunstige ligging op het kruispunt van intercontinentale handelsroutes garandeerde een bloeiende handel in wierook, graan, dierenhuiden, glaswerk, ivoor, ijzer en goud. Het goed georganiseerde koninkrijk kon dankzij de aanleg van een netwerk van bronnen, waterreservoirs en dammen beroepen op een vruchtbare landbouw. We dineren en overnachten in het YARED ZEMA HOTEL. (O,L,D)

Dag 7

AXUM

Na ons ontbijt ontdekken we de kleine stad met zijn indrukwekkende monumenten die getuigen van het glorieuze verleden van de machtige Axumitische beschaving. Ons eerste bezoek brengt ons naar de oude stenen obelisken die versierd zijn met eigenaardige patronen en voorzien zijn van ondergrondse grafkamers die rijkelijk gevuld werden. Doordat de meeste van deze grafkamers leeggeroofd werden, blijven de toenmalige begrafenisrituelen raadselachtig. Hierna begeven we ons naar het allerbelangrijkste heiligdom voor de Ethiopische christenen; de Saint Mary of Zion kerken. We nemen er een kijkje in de oude en nieuwe kerk waar een prachtige duizend jaar oude handgeschreven Bijbel nog steeds gebruikt wordt voor de dienst. De mysterieuze Ark van het Verbond zou naar verluidt in een kleine kapel tussen beide kerken zijn laatste rustplaats kennen, maar slechts één devote priester bewaakt de kamer van dit legendarische artefact dat jaarlijks duizenden pelgrims aantrekt. Na de lunch zetten we onze verkenning van Axum verder met een bezoek aan de ruïnes van het paleis van de Koningin van Sheba en haar badplaats. We kuieren nog even door de oude stad en dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_658583902_Axum_(Medium)

Dag 8

AXUM – LALIBELA

We ontbijten in het hotel en bezoeken daarna de ondergrondse koningsgraven van de Axumitische koningen Kaleb en Gebre Meskel. Hierna nemen we een korte binnenlandse vlucht naar Labibela. Koning Lalibela van de Zagwe dynastie liet hier meer dan 1.000 jaar geleden een architecturaal wonder creëren. Uit massieve vulkanische rots werden maar liefst 11 kerken gehouwen, verbonden door een labyrint van gangen, verborgen crypten en grotten. Wanneer we afdalen in de schemerdonkere, koele tunnels komen we voorbij traditionele priesters en monniken. Zij tonen ons trots hun religieuze artefacten, schilderijen en miniaturen uit eeuwenoude Bijbelteksten terwijl we omringd zijn door de geur van wierook. We beginnen onze exploratie met de noordwestelijke en meest indrukwekkende groep kerken. Vooraleer we terugkeren naar het hotel wonen we een traditionele koffieceremonie bij. We dineren en overnachten in de MEZENA LODGE. (O,L,D)

Dag 9

LALIBELA

Na het ontbijt reizen we door het platteland tot bij de best bewaarde laat-Axumitische grotkerk van Yemrehane Christos. De kerk, gelegen op een hoogte van 2.700 meter, was tijdens de Middeleeuwen een belangrijk pelgrimsoord dankzij de helende krachten van zijn heilig water. De typische kruisvormig gebeeldhouwde vensters en het cassetteplafond met ingelegde zeshoeken vormen de mooiste architectonische kenmerken van de kerk. Hierna genieten we van een lokale lunch. Een van de allermooiste kerken van Labibela is de Bet Giyorgis. Deze alleenstaande monolithische kerk met een grondplan in de vorm van een Grieks kruis is qua ontwerp, inplanting en harmonie in verhoudingen een absoluut meesterwerk. Na het diner degusteren we de lokale honingthee in een Tej house waar we met wat geluk de kunsten van een Amharische minstreel kunnen bewonderen. We overnachten in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_148428476_(Medium)

Dag 10

LALIBELA – ADDIS ABEBA – DEBRE ZEIT

Na het ontbijt nemen we de transfer naar de luchthaven van Lalibela voor de korte binnenlandse vlucht terug naar de hoofdstad. Hier staan jeeps ons op te wachten voor een verkenning van het minder gekende oosten. We rijden richting Debre Zeit waar we onze intrek nemen in de mooi gelegen KURIFTU LODGE aan het Bishoftu meer, één van de zeven kratermeter die de streek telt. Na onze lunch gaan we op verkenning langs de verschillende meren die vooral gekend staan voor hun grote verscheidenheid aan watervogels. We gaan er op zoek naar onder andere ijsvogels, slangenhalsvogels, pelikanen en visarenden. Diner en overnachting in de lodge. (O,L,D)

Dag 11

DEBRE ZEIT – AWASH NATIONAAL PARK

Vroeg opstaan vandaag, want na het ontbijt ontdekken we de kleurrijke nomadische Afar stam, gekend voor de gevlochten kapsels, die de omvangrijkste etnische groep vormt. We genieten van een late lunch in een lokale lodge en ontdekken het turquoise water van de Filwoha warmwaterbronnen. In de namiddag brengen onze jeeps ons naar Awash National Park, een van de mooiste natuurgebieden in Ethiopië. De gelijknamige rivier is een van de belangrijkste waterwegen van de Hoorn van Afrika. Het park omvat de slapende vulkaan Fantale en bestaat vooral uit dor en semi-droog bos, savanne met acaciabossen langs de rivier en spectaculaire watervallen. We bezoeken er de Awash watervallen en logeren vannacht in de eenvoudige AWASH FALLS LODGE. Diner in de lodge. (O,L,D)

shutterstock_1177195627_Debre_Zeit_(Medium)

Dag 12

AWASH NATIONAL PARK – DIRE DAWA

Na het ontbijt vertrekken we vroeg op safari in het nationaal park en verkennen we de zuidelijk gelegen graslanden van Ilala Sala waar prachtige Beisa oryx en Soemmering gazellen grazen. Hierna reizen we richting Dire Dawa, de tweede grootste stad van Ethiopië. We reizen door de spectaculaire Chercher en Arba Gugubergen en genieten van de prachtige vergezichten. Onderweg eten we onze picknicklunch en brengen vervolgens een bezoek aan het grootste pelgrimsoord van Ethiopië: Kulubi. Het festival van Sint Gabriel, de aartsengel, trekt jaarlijks zo’n 100.000 mensen en kleurrijke processies en ceremonies maken het tot een ware carnavalssite. Bij aankomst in Dire Dawa genieten we van ons diner in het SAMRAT HOTEL. Daar overnachten we ook. (O,picknicklunch,D) 

Dag 13

DIRE DAWA – HARAR

Na het ontbijt rijden we naar de stad Harar, Unesco werelderfgoed en al meer dan 1.000 jaar de hoofdstad van de deelstaat Hararghe. Tot 1887 was Harar een onafhankelijke stadstaat en een belangrijke handelsroute. De stad vormde een cultureel centrum tussen de Ethiopische hooglanden en de Rode Zee en is altijd een smeltkroes geweest van vele verschillende stammen en volkeren zoals Somaliërs, Oromo, Arabieren en Turken. Hierdoor ademt de stad een bijzondere sfeer uit met zijn kronkelende steegjes en witgekalkte huizen. We genieten van onze lunch in een lokaal restaurant. De moslims beschouwen Harar als heilige stad en het is door de geschiedenis heen een belangrijk bedevaartsoord geweest, waarvan de meer dan 100 moskeeën getuige zijn. We verkennen de oude stadsomwalling met zijn vele ingangspoorten, de lokale markt, traditionele Harari woningen, enzovoort. Op het einde van de namiddag nemen we onze intrek in het GRAND GATO HOTEL. Na het diner bezoeken we de befaamde hyena man. (O,L,D)

shutterstock_720026605_Harar_(Medium)

Dag 14

DIRE DAWA – ADDIS-ABEBA – BRUSSEL

We reizen na het ontbijt terug naar Dire Dawa voor een kort stadsbezoek. Na onze lunch nemen we de transfer naar de luchthaven van Dire Dawa voor onze binnenlandse vlucht naar Addis Abeba. We kunnen nog gebruik maken van een dagkamer om ons op te frissen vooraleer we van ons afscheidsdiner genieten en de internationale retourvlucht nemen naar Brussel. (O,L,D)

Dag 15

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.