Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Ethiopië kent in principe drie verschillende klimaatzones: een tropisch warm, een droog en warm en een koele, gematigde klimaatzone. Ook de hoogteverschillen hebben een invloed op de temperatuur en de hoeveelheid neerslag die er valt. De beste reisperiode is tussen eind september en eind maart. In Addis Abeba en de noordelijke hoogvlakte ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 18°C en 25°C en koelt het ’s avonds en ’s ochtends af. Dan regent het zelden of nooit en is het helder weer. Het voornaamste regenseizoen is van april tot midden september met korte regens tussen januari en april. In het zuidelijk deel van het land in de streek van de Omo vallei is het een stuk warmer dan het noorden, met temperaturen die boven de 35°C kunnen oplopen. Het tijdsverschil in onze zomertijd is +1 uur; in onze wintertijd is er geen verschil.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België, met nog tenminste twee opeenvolgende blanco pagina’s. Er is een visum vereist voor Ethiopië en dat kan je via je reisagent of anders dan anders aanvragen. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en het apart van het origineel te bewaren.

Health Gezondheid

Neem zeker medicijnen mee op reis. Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. De medische voorzieningen staan nog niet op een hoog peil in Ethiopië. In grote steden zijn de meeste westerse medicijnen verkrijgbaar. Het leidingwater is niet drinkbaar, maar in de hotels stelt men gratis drinkwater ter beschikking. Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen gele koorts is aanbevolen en ook verplicht indien je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. Bekijk zeker op www.wanda.be de richtlijnen voor preventieve malariapillen. Neem ook steeds een insectenwerend middel mee (tropische versie) - preventief en curatief - alsook een ontsmettingsmiddel. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

 • Meer info over het coronavirus is te vinden op de website van het World Health Organization of op de website van FOD Volksgezondheid.
 • Voor de actuele veiligheidssituatie en specifieke maatregelen van de Belgische Overheid verwijzen we naar de website van de federale overheid.
 • Actuele bestemmingsinfo en coronamaatregelen per bestemming zijn terug te vinden op de website van IATA.
 • Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Clothing Kleding

Voor het bezoek aan de regio ten zuiden van de hoofdstad kan je best dunne, luchtige en bij voorkeur katoenen kledij dragen. Vergeet zeker geen warme trui, fleece en regenjas voor de hooglanden, want daar kunnen de temperaturen ’s nachts sterk dalen. Voorzie voor ‘s avonds zeker een paar lange broeken en t-shirts of hemden met lange mouwen. Vergeet zeker niet de volgende zaken mee te nemen: zonnecrème, toiletartikelen, zonnebril en hoofddeksel, gemakkelijke stapschoenen met een goed geprofileerde zool, zwemkledij, comfortabele sandalen, zaklantaarn (waterdicht), insectenwerend middel, handig opvouwbaar rugzakje en eventueel een verrekijker voor het observeren van wildlife.

Luggage Bagage

Er wordt één zachte reistas of zachte koffer van maximum 20 kilogram per persoon toegestaan en de som van de zijden mag niet meer bedragen dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Harde koffers kunnen niet worden gestouwd in de jeeps in het zuiden. Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen, die je in de bagagebak of onder de stoel kunt plaatsen. Het maximumgewicht is 7 kilogram. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: de taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, paraplu’s, enzovoort mogen niet in de handbagage worden opgeborgen. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen wat betreft vloeistoffen in de handbagage op. Gelieve je hier dan ook op voor te bereiden. Wij vragen steeds bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.

Electricity Elektriciteit

De elektrische spanning in Ethiopië bedraagt 220 volt en er worden verschillende soorten stopcontacten gebruikt waardoor een universele adaptor nodig is. Gelieve ermee rekening te houden dat de stroom soms afgesloten of onverwacht afgebroken wordt en sterk kan wisselen van spanning. Neem daarom zeker een zaklamp en reservebatterijen mee.

Money Geldzaken

De Ethiopische munteenheid is de birr. Deze munt kan enkel ter plaatse worden omgewisseld. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 50 en 100 bir en munten van 1,5,10,25 en 50 cent. Euro’s kunnen ter plaatse ingewisseld worden op de luchthaven, in lokale banken en in sommige hotels. Je dient ook altijd het bewijs van omruilen bij te houden, want dit heb je nodig als je op het einde van de reis terug je birr naar euro’s wil omwisselen. Je neemt best cashgeld mee, want er kan maar een beperkte hoeveelheid cash afgehaald worden aan ATM’s, en dit kan niet overal. Het gebruik van creditcards (enkel American Express en Visa) kan enkel in de grote hotels in de hoofdstad. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Ethiopië : 1 EUR = 43,01 ETB (september 2020).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Film- en fotomateriaal kan best vanuit België worden meegenomen. Tijdens deze rondreis kan op bepaalde plaatsen (bij de stammen in de Omo vallei) een betaling gevraagd worden voor het gebruik van een fototoestel of videocamera. Je gsm is meestal niet bruikbaar in Ethiopië en indien wel is de verbinding erg duur. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Beter is het om een lokale simkaart te kopen en daar 1GB te laten opzetten, zodat je dan overal internetverbinding hebt (kost €10). In de meeste hotels heb je wifi, maar de snelheid en/of werking ervan is niet altijd optimaal. Het netnummer van Ethiopië is +251.

Durability Duurzaamheid

Hieronder kan je een overzicht vinden aan welke criteria van onze duurzaamheidscharter onze rondreis naar Ethiopië voldoet.

Economische groei en fatsoenlijk werkEconomische groei en fatsoenlijk werk
 

 • combinatie van luxehotels en kleinschalige, lokale accommodatie met lokale eigenaars en personeel
 • tewerkstelling van de lokale bevolking als gidsen, lodge personeel,… 

ArmoedebestrijdingArmoedebestrijding
 

 • inbegrepen tipgelden die volgens een eerlijke verdeelsleutel terecht komen bij de juiste personen

Samenwerken met ontwikkelingslandenSamenwerken met ontwikkelingslanden

 • Ethiopië is opgenomen in de VN-lijst van ontwikkelingslanden. Toerisme bedraagt in 2019 6,7% van het BNP
 • opbouwen van langdurige relaties met vaste partner die zelf verschillende duurzame projecten steunt

Cultureel en natuurlijk erfgoedCultureel en natuurlijk erfgoed
 

 • inbegrepen inkomgelden in de nationale parken en op de sites die bijdragen tot de conservatie
 • steun aan project voor de aanplanting van bomen in de gedegradeerde gronden rondom de rotskerken in Lalibela

Welzijn van lokale gemeenschappenWelzijn van lokale gemeenschappen

 • bezoek en rechtstreekse (financiële) steun aan lokale gemeenschappen om de levensstandaard te verbeteren
 • projecten in afgelegen gemeenschappen voor de verbetering van lokale infrastructuur, medische verzorging, …
 • respectvolle interactie met de lokale bevolking aan de hand van en dankzij de uitgebreide kennis van de lokale tradities en cultuur van onze reisleider, lokale gidsen & partner

Educatieve ontwikkelingEducatieve ontwikkeling

 • onze reisleider deelt met onze reizigers zijn diepgaande kennis over geschiedenis, cultuur, tradities, religies, lokale gewoontes, fauna en flora
 • opleidingen voor lokale medewerkers

Afvalreductie en hernieuwbare energieAfvalreductie en hernieuwbare energie

 • de meeste lodges zijn bezig met gebruik hernieuwbare energie, beleid rond wateropvang- en verbruik, …

Fysieke integriteit en biologische diversiteitFysieke integriteit en biologische diversiteit

 • Respectvolle natuurwandelingen in de nationale parken en natuurdomeinen

KlimaatbeschermingKlimaatbescherming

 • CO₂ -compensatie van alle vliegreizen van onze reisleider is inbegrepen
 • We nodigen jou ook uit om hetzelfde te doen! Meer informatie daarover lees je hier.

Important Belangrijk om te weten

 • Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en kunnen we dus nooit garanderen.
 • Om de kwaliteit van de maaltijden te kunnen garanderen, verloopt de rondreis op basis van volpension.
 • Doordat de binnenlandse luchtvaartmaatschappijen zich niet altijd strikt aan hun vluchtschema’s houden, bestaat de kans dat er vertragingen ontstaan of dat de reisroute moet worden aangepast. Het beschreven programma kan hierdoor wijzigen, maar zal altijd zo strikt mogelijk uitgevoerd worden.
 • Deze Ethiopië reis staat open voor alle leeftijden. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies. Aangepaste kledij en schoenen zijn een absolute must tijdens de wandelingen en voor het bezoek aan de kerken.
 • Aangezien Ethiopië een erg arm land is, zijn de accommodaties en restaurants vaak eenvoudiger en kleinschaliger dan in andere landen. Een gezonde dosis flexibiliteit en relativeringsvermogen zijn dan ook een must voor deze reis.
 • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.