Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Ethiopië kent in principe drie verschillende klimaatzones: een tropisch warm, een droog en warm en een koele, gematigde klimaatzone. Ook de hoogteverschillen hebben een invloed op de temperatuur en de hoeveelheid neerslag die er valt. De beste reisperiode is tussen eind september en eind maart. In Addis Abeba en de noordelijke hoogvlakte ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 18°C en 25°C en koelt het ’s avonds en ’s ochtends af. Dan regent het zelden of nooit en is het helder weer. Het voornaamste regenseizoen is van april tot midden september met korte regens tussen januari en april. In de regio ten zuiden van de hoofdstad ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 15°C en 28°C. Het tijdsverschil in onze zomertijd is +1 uur; in onze wintertijd is er geen verschil.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België, met nog tenminste twee opeenvolgende blanco pagina’s. Er is een visum vereist voor Ethiopië en dat kan je via je reisagent of anders dan anders aanvragen. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en het apart van het origineel te bewaren.

Health Gezondheid

De medische voorzieningen staan nog niet op een hoog peil in Ethiopië. In grote steden zijn de meeste westerse medicijnen verkrijgbaar. Het leidingwater is niet drinkbaar, maar in de hotels stelt men gratis drinkwater ter beschikking. Geen enkele vaccinatie is verplicht. Aan te bevelen zijn inentingen tegen tetanus, hepatitis A en B, tyfus en gele koorts. Bekijk zeker op www.itg.be de richtlijnen voor preventieve malariapillen. Neem ook steeds een insectenwerend middel mee (tropische versie) - preventief en curatief - alsook een ontsmettingsmiddel. Verder verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be). 

Clothing Kleding

Voor het zuidelijk deel kan je best dunne, luchtige en kan je best dunne, luchtige en bij voorkeur katoenen kledij dragen. Vergeet zeker geen warme trui, fleece en regenjas voor de hooglanden, want daar kunnen de temperaturen ’s nachts sterk dalen. Voorzie voor ‘s avonds zeker een paar lange broeken en t-shirts of hemden met lange mouwen. Vergeet zeker niet de volgende zaken mee te nemen: zonnecrème, toiletartikelen, zonnebril en hoofddeksel, gemakkelijke stapschoenen met een goed geprofileerde zool, zwemkledij, comfortabele sandalen, zaklantaarn (waterdicht), insectenwerend middel, handig opvouwbaar rugzakje en eventueel een verrekijker voor het observeren van wildlife.

Luggage Bagage

Er wordt één zachte reistas of zachte koffer van maximum 20 kilogram per persoon toegestaan en de som van de zijden mag niet meer bedragen dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte). Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen, die je in de bagagebak of onder de stoel kunt plaatsen. Het maximum gewicht is 7 kilogram. Let wel op: de taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetjes, zakmessen, paraplu’s, enzovoort mogen niet in de handbagage worden opgeborgen. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Een Europese richtlijn legt een aantal zware beperkingen wat betreft vloeistoffen in de handbagage op. Gelieve je hier dan ook op voor te bereiden. Wij vragen steeds bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat in de economy-klasse, deze bestaat enkel in de business-klasse.

Electricity Elektriciteit

De elektrische spanning in Ethiopië bedraagt 220 volt en er worden verschillende soorten stopcontacten gebruikt waardoor een universele adaptor nodig is. Gelieve ermee rekening te houden dat de stroom soms afgesloten of onverwacht afgebroken wordt en sterk kan wisselen van spanning. Neem daarom zeker een zaklamp en reservebatterijen mee.

Money Geldzaken

De Ethiopische munteenheid is de birr. Deze munt kan enkel ter plaatse worden omgewisseld. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 50 en 100 bir en munten van 1,5,10,25 en 50 cent. Euro’s kunnen ter plaatse ingewisseld worden op de luchthaven, in lokale banken en in sommige hotels. Je dient ook altijd het bewijs van omruilen bij te houden, want dit heb je nodig als je op het einde van de reis terug je birr naar euro’s wil omwisselen. Je neemt best cashgeld mee, want er kan maar een beperkte hoeveelheid cash afgehaald worden aan ATM’s, en dit kan niet overal. Het gebruik van creditcards (enkel American Express en Visa) kan enkel in de grote hotels in de hoofdstad. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Ethiopië : 1 EUR = 32,58 ETB (oktober 2019).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Film- en fotomateriaal kan best vanuit België worden meegenomen. Je gsm is meestal niet bruikbaar in Ethiopië en indien wel is de verbinding erg duur. Beter is het om een lokale simkaart te kopen en daar 1GB te laten opzetten, zodat je dan overal internetverbinding hebt (kost €10). In de meeste hotels heb je wifi, maar de snelheid en/of werking ervan is niet altijd optimaal.

Important Belangrijk om te weten

  • Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte en kunnen we dus nooit garanderen.
  • Om de kwaliteit van de maaltijden te kunnen garanderen, verloopt de rondreis op basis van volpension.
  • Doordat de binnenlandse luchtvaartmaatschappijen zich niet altijd strikt aan hun vluchtschema’s houden, bestaat de kans dat er vertragingen ontstaan of dat de reisroute moet worden aangepast. Het beschreven programma kan hierdoor wijzigen, maar zal altijd zo strikt mogelijk uitgevoerd worden.
  • Deze Ethiopië reis staat open voor alle leeftijden. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies. Aangepaste kledij en schoenen zijn een absolute must tijdens de wandelingen en voor het bezoek aan de kerken.
  • Aangezien Ethiopië een erg arm land is, zijn de accommodaties en restaurants vaak eenvoudiger en kleinschaliger dan in andere landen. Een gezonde dosis flexibiliteit en relativeringsvermogen zijn dan ook een must voor deze reis.
  • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.
  • Tijdens onze 21 ET01 rondreis kunnen we de festiviteiten voor Fasika, het orthodoxe Ethiopische Paasfeest, meemaken.

Deze informatie als PDF downloaden?

Wil je deze informatie ook makkelijk raadplegen tijdens je reis? Download dan hier de pdf-versie!

Download PDF