Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Weather Klimaat & tijdsverschil

Colombia kent een veelzijdig klimaat en het weer is zeer wisselvallig. Door de ligging op de evenaar zijn er geen echte seizoenen en zijn de temperatuurverschillen gedurende het jaar klein, maar is er wel een droge en natte periode. Ook de hoogteverschillen, de temperatuur van het zeewater, zeestromingen en de afstand tot de oceaan zijn bepalende factoren. In Medellín hangt het hele jaar door een aangenaam lenteweer met een gemiddelde temperatuur van 22°C. De meeste regen valt er in de maanden mei en oktober. In San Agustín is het warmer en kunnen de temperaturen oplopen tot boven 30°C. De regen valt hier vooral in oktober en november. In Bogotá bevinden we ons op hoogte en blijft de gemiddelde temperatuur steeds onder de 20°C. Santa Marta (Tayrona & Taironaka) is over het algemeen warm en droog van december tot en met april. Ook in Cartagena is het vrijwel altijd warm, maar regent het het meest in december. In de zomer is het in Colombia 7 uur vroeger dan in België en in de winter 6 uur vroeger.

Passport Paspoort & Visum

Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Het is raadzaam steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis. 

Health Gezondheid

Neem zeker medicijnen mee op reis. Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse namen achterhalen wat het is. Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht, aangezien we Tayrona Nationaal Park bezoeken. Je brengt hiervan een vaccinatiebewijs mee (= geel boekje). Aanbevolen zijn inentingen voor hepatits A, tetanus-difterie-kinkhoest, polio en mazelen-bof-rubella Belangrijk om te weten is dat dengue, Chikungunya (knokkelkoortsen) en het zikavirus hier voorkomen en overgedragen worden door een mug die overdag steekt. Zwangere vrouwen worden afgeraden om naar landen te reizen waar het zikavirus voorkomt. Je kan je beschermen door muggenwerende middelen met DEET ook overdag te gebruiken. Ook voorzorgsmaatregelen tegen malaria worden beperkt aanbevolen. In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid, diarree en een ontsmettingsmiddel voor kleine wondjes. Ook een goede zonnecrème en mag niet ontbreken. Flessenwater is aan te bevelen. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

.

Covid 19 COVID-19

Een algemeen overzicht van de maatregelen waaraan je als reiziger je mag verwachten kan je vinden op onze informatiefiche COVID-19. Antwoorden op de meest prangende vragen in verband met reizen en boekingen vind je op onze COVID-19 pagina.

Meer info over het coronavirus is te vinden op de website van het World Health Organization of op de website van FOD Volksgezondheid.

Voor de actuele veiligheidssituatie en specifieke maatregelen van de Belgische Overheid verwijzen we naar de website van de federale overheid.

Actuele bestemmingsinfo en coronamaatregelen per bestemming zijn terug te vinden op de website van IATA.

Hou er steeds rekening mee dat je alle personen die terugkeren vanuit het buitenland naar België verplicht zijn een terugreisformulier in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur vóór aankomst in België worden ingevuld.

De reiziger erkent naar behoren te zijn ingelicht over de uitzonderlijke omstandigheden die zijn veroorzaakt door de COVID-19-crisis en die van invloed kunnen zijn op de reis, alsook over de situatie van de pandemie op de reisbestemming. De reiziger heeft ook kennisgenomen van de actuele reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken waarin kan worden gewaarschuwd dat reizen naar bepaalde bestemmingen ten zeerste worden afgeraden. De reiziger verklaart dan ook volledig op de hoogte te zijn van de risico's die het coronavirus met zich meebrengt voor het goede verloop van zijn reis en beslist toch met kennis van zaken op reis te willen vertrekken.

Clothing Kleding

Je dient kleding te voorzien voor alle klimaten. Laagjeskledij die gemakkelijk aan en uit kan, is ideaal. Luchtige, sneldrogende en lichtgekleurde kleding is het meest aangewezen. Je voorziet ook best kleding met lange mouwen, aangezien er veel insecten zijn in de lager gelegen gebieden. In Medellín heerst lenteweer, hier kan je overdag dus lichtere kleding aandoen. Toch dien je er rekening mee te houden dat het ’s morgens en ’s avonds nog koud kan zijn. In Bogotá (> 2.500 meter hoogte) is voldoende warme kledij, zoals een fleece en winddichte jas, noodzakelijk. Een goede regenjas en/of poncho en een gemakkelijke stapschoen met voldoende profiel mogen in je bagage ook zeker niet ontbreken. Voor het bezoek aan San Agustín kan je overdag lichtere kledij voorzien met eventueel een gemakkelijke stapschoen. Vergeet ook zeker je zwemkledij niet voor Taironaka. Tenslotte zijn een hoofddeksel, zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een zonnebril noodzakelijk. 

Luggage Bagage

Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 23 kilogram toegestaan en de som van de zijden mag niet meer dan 158 centimeter (lengte+breedte+hoogte) bedragen. Je mag één stuk handbagage van maximum 10 kilogram per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen en de som van de zijden mag niet meer dan 115 centimeter (lengte+breedte+hoogte) bedragen. We raden je af hiervoor een trolley te gebruiken en adviseren een rugzak/stoffen tas. Ook raden we aan reservekleding en toiletgerief in de handbagage te voorzien. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen opgeborgen worden. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Hou er rekening mee dat scherpe voorwerpen, zoals nagelschaartjes, vijltjes, pincetten, zakmessen, enzovoort evenals paraplu’s niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Een Europese richtlijn legt ook een aantal zware beperkingen wat betreft vloeistoffen in de handbagage op. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat wij de voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.

Electricity Elektriciteit

De elektrische spanning bedraagt 110 volt. Een spanningsomvormer kan dus handig zijn, maar is voor de meeste apparaten geen noodzaak. Een universele adapter (twee platte pinnen, plug type A en plug type B) is noodzakelijk. 

Money Geldzaken

De munteenheid in Colombia is de Colombiaanse Peso. Er kan geld gewisseld worden op de luchthaven. Daarnaast kan er op de meeste plaatsen ook met creditcard, zoals Visa en Mastercard, betaald of afgehaald worden, maar let op dat men hiervoor meestal een supplement aanrekent. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. Wisselkoers Colombia: 1 EUR = 4.542,21 COP (oktober 2020).

Camera Foto, GSM & Wi-Fi

Fotomateriaal zoals SD-kaarten en batterijen zijn te koop in de steden. We raden je echter aan voldoende batterijen en geheugenkaarten vanuit België mee te nemen. Je gsm, afhankelijk van je provider, werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden kan de ontvangst onderbroken of verstoord zijn. De meeste hotels en lodges beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet, gratis of tegen een vergoeding aangeboden. Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden. Het netnummer van Colombia is +57.

Durability Duurzaamheid

Hieronder kan je een overzicht vinden aan welke criteria van onze duurzaamheidscharter onze rondreis naar Colombia voldoet.

Economische groei en fatsoenlijk werkEconomische groei en fatsoenlijk werk
 

 • combinatie van luxehotels (geen internationale ketens!) en kleinschalige, lokale accommodatie met lokale eigenaars en personeel
 • evenwichtige balans tussen lunches/diners zowel in lokale restaurants als in de hotels
 • tewerkstelling van de lokale bevolking als gidsen, lodge personeel,…

ArmoedebestrijdingArmoedebestrijding
 

 • inbegrepen tipgelden die volgens een eerlijke verdeelsleutel terecht komen bij de juiste personen
 • steun aan lokaal project Fundacion Pescadores de Letras

Samenwerken met ontwikkelingslandenSamenwerken met ontwikkelingslanden

 • Colombia staat op de VN-lijst van ontwikkelingslanden. In 2019 was het toerisme goed voor 5,9% van het BNP
 • opbouwen van langdurige relaties met vaste partner, die zelfduurzame projecten ondersteunt

Cultureel en natuurlijk erfgoedCultureel en natuurlijk erfgoed
 

 • bezoek aan Archeologisch Park San Agustin, plaatselijke koffiefinca, goudmuseum Botero in Bogota
 • bezoek en steun Tayrona NP waarvan een deel van de inkomsten rechtstreeks doorvloeit naar inheemse bevolking van het park

Welzijn van lokale gemeenschappenWelzijn van lokale gemeenschappen

 • bezoek en rechtstreekse (financiële steun) aan lokale gemeenschappen vb. op mangrovetour
 • respectvolle interactie met de lokale bevolking aan de hand van en dankzij de uitgebreide kennis van de lokale tradities en cultuur van onze reisleider, lokale gidsen & partner

Educatieve ontwikkelingEducatieve ontwikkeling
 

 • opleidingen mogelijk maken voor lokale medewerkers en opgeleide lokale gidsen voor uitleg in steden, wandelingen,...
 • onze reisleider deelt met onze reizigers zijn diepgaande kennis over geschiedenis, cultuur, tradities, religies, lokale gewoontes, fauna en flora

Sociale en gender gelijkheidSociale en gender gelijkheid
 

 • (financiële) ondersteuning en tewerkstelling van inheemse bevolking

Afvalreductie en hernieuwbare energieAfvalreductie en hernieuwbare energie

 • duidelijk engagement met heel de groep om geen afval na te laten, eigen vuilzakken voor plaatsen waar er geen vuilbakken zijn

Fysieke integriteit en biologische diversiteitFysieke integriteit en biologische diversiteit

 • respectvolle natuurwandelingen in het programma

KlimaatbeschermingKlimaatbescherming

 • CO₂ -compensatie van alle vliegreizen van onze reisleider is inbegrepen
 • We nodigen jou ook uit om hetzelfde te doen! Meer informatie daarover lees je hier.

Important Belangrijk om te weten

 • Ondanks in Colombia het toerisme nog in zijn kinderschoenen staat, verblijven we op de meeste plaatsen in aangename vier- of vijfsterrenhotels.
 • Wildlife komt jammer genoeg niet à la carte en kunnen we dus nooit garanderen.
 • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Tijdens de reis nemen we verschillende binnenlandse vluchten. De vluchtschema’s kunnen na publicatie van de brochure nog wijzigen.
 • Tijdens deze rondreis bezoeken we verschillende gebieden met afwisselende klimaten. We raden dan ook aan om kleding mee te nemen voor voornamelijk warme dagen, maar ook voor regen en koudere dagen en nachten.
 • Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd. Tijdens deze rondreis wordt er veel gewandeld. Aangepaste schoenen zijn dus een must tijdens deze wandelingen. Iedereen die over een goede conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd.