Panela: lekker en gezond Colombiaans erfgoed

Tijdens onze rondreis in Colombia mag een stop aan een typische panelaria niet ontbreken.

Tijdens onze anders dan anders rondreis in Colombia mag een stop aan een typische panelaria niet ontbreken. Colombianen zijn dol op panela, ook wel gekend als ruwe en ongeraffineerde rietsuiker met een lichtzoete smaak en warme karamelachtige ondertoon. Het is een uniek ingrediënt dat smaakvol en aromatisch is. Panela wordt al eeuwenlang op traditionele wijze met de hand gemaakt door rauw suikerrietsap op een laag vuur te dehydrateren. Omdat het op zo’n eenvoudige manier wordt gemaakt, behoudt het de smaakvolle en voedingsrijke melasse (stroperige vorm) uit suikerriet. De melasse in panela geeft het zijn aparte smaak en bevat ook een aantal natuurlijke vitaminen, mineralen en antioxidanten. Lekker en gezond tegelijkertijd! Bekend wielrenner en Colombiaan Nairo Quintana is ondertussen uitgegroeid tot nationaal boegbeeld van deze oude Colombiaanse ambacht en is een fervent uithangbord van dit lekker goedje.