Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Middenin de Himalaya

Tijdens deze inleefreis maak je kennis met de boeiende wereld van boeddhisme in Bhutan. In Nepal kom je in contact met het hindoeïsme. Te midden van een overweldigende natuur bezoek je hier tempels en forten alsook fascinerende dorpjes en steden. Zodoende maak je kennis met de hartelijke bevolking van deze weinig bezochte regio.

7
Cultuur
6
Natuur
0
Kindvriendelijk
6
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1 (18 BN02, 21 oktober 2018 - 6 november 2018)

BRUSSEL - KATHMANDU

We vertrekken vanuit Brussel naar Kathmandu. 

Dag 2

KATHMANDU (NEPAL)

Welkom in Nepal ! Na aankomst in de hoofdstad rijden we naar het HOTEL YAK & YETI. Na onze lunch wandelen we door Kathmandu, ook wel eens de Stad der Tienduizend Tempels genoemd. In het hart van de historische stad gonst het van de riksja’s en toeterende taxi’s en heilige koeien. Doorheen deze chaos lijkt de mensenmassa zich voort te bewegen in een eindeloze, kleurrijke optocht. We bewonderen de vele tempels van Kathmandu en kijken toe terwijl de locals hun offergave aan de Goden brengen. Daarna rijden we naar de Yungunheuvel met het ruim 2.000 jaar oude heiligdom Swayambhunath. De wapperende gebedsvlaggetjes op deze hoogte zijn prachtig om zien, maar zijn niet de enige blikvanger! Op de heuvel leven wel 1.000 apen. Daarom spreekt men ook wel eens over de Apentempel. We dineren en overnachten in het HOTEL YAK & YETI. (L,D)

Dag 3

KATHMANDU

Vandaag bezoeken we na het ontbijt Bodnath, het centrum van het religieuze en culturele leven van de Tibetaanse boeddhisten in Nepal. De massieve stoepa, een van de mooiste en ook de hoogste ter wereld, draagt een goudkleurige kubus, waarop de mystieke ogen van Boeddha de wereld in de vier windrichtingen aanstaren. Na de lunch in een lokaal restaurant reizen we richting Pashupatinath, aan de oevers van de Bagmatirivier. Daar staat de allerheiligste Shivatempel van Nepal. In dit pelgrimsoord zijn we getuige van het hindoeïsme in zijn puurste vorm. De tempel zelf is enkel toegankelijk voor hindoes. Gelukkig zijn er in de wijde omtrek rondom andere indringende hindoeïstische rituelen die we kunnen bijwonen. Vooral de activiteiten rond de ghats, waar de rituele lijkverbrandingen doorgaan, leveren een fascinerend schouwspel op. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 4

KATHMANDU – PARO (BHUTAN)

Na het ontbijt nemen we een vlucht naar Paro in Bhutan, een van de meest spectaculaire vluchten ter wereld. Bij helder weer hebben we een fabelachtig uitzicht op de Himalaya, de Mount Everest en de Kanchenjunga. Bij aankomst in Bhutan valt meteen op dat de locals nog vaak de nationale kledij dragen. Bijna alle gebouwen zijn nog in de typische traditionele stijl opgetrokken en de gevels zijn versierd met schilderingen van religieuze symbolen en belangrijke dieren, zoals de tijger, draak, olifant en pauw. Paro is een aangenaam stadje met bontgekleurde huizen en straten afgezoomd met treurwilgen en populieren. De brede, snel stromende rivier Paro snijdt de brede vallei in tweeën. We brengen een bezoek aan de Ta Dzong. Dzongs zijn voormalige strategische forten die dienst doen als grote kloosters of, in het geval van Ta dzong, als Nationaal Museum. Dit sympathieke museum herbergt een mooie verzameling religieuze voorwerpen en traditioneel textiel. Zo krijgen we een mooi beeld van het nog levendige erfgoed van Bhutan. Daarna is het tijd voor een bezoek aan Ringpung Dzong. We dineren en overnachten in het NAKSEL BOUTIQUE RESORT. (O,L,D)

Dag 5

PARO – BUMTHANG

Deze ochtend vliegen we na ons ontbijt in minder dan een half uurtje naar Jakar in Bumthang, het spirituele hart van het koninkrijk. Bumthang herbergt enkele van de oudste paleizen, boeddhistische tempels en kloosters in Bhutan. We bezoeken Jakar Dzong of Dzong van de Witte Vogel, in 1667 gebouwd op de bergrug boven Jakar. Met een oppervlakte van 1.500m² is het wellicht de grootste dzong van Bhutan. Daarna bezoeken we de 16de eeuwse Tamshing Lhakhang met eeuwenoude boeddhistische muurschilderingen. Na de lunch rijden we naar Kurje Lhakhang, een van de heiligste plaatsen in Bhutan. Ook de Jambay Lhakang, een 7de eeuwse tempel gewijd aan de boeddhistische Maitreya staat op het programma. We dineren en overnachten in het YUGHARLING HOTEL. (O,L,D)

Dag 6 & 7

BUMTHANG

Vandaag starten we dag met een eenvoudig ontbijt. De festivals in Bhutan zijn uitbundig gevierde, plezierige gebeurtenissen, waar de piekfijn uitgedoste lokale bevolking met volle teugen van geniet. Tegelijkertijd zijn het ook heilige gebeurtenissen, waarmee de bevolking boze geesten verdrijft en positief karma verzamelt voor het volgende jaar. De binnenplaatsen van de dzongs en de tempels komen tot leven als de monniken hun gemaskerde dansen uitvoeren. Elke dans heeft zijn eigen spirituele betekenis. Sinds de middeleeuwen worden de dansen maar één keer per jaar uitgevoerd en zijn ze onveranderd gebleven. De hele dag genieten we van het kleurrijke spektakel dat bol staat van symboliek. We dineren en overnachten in het hotel. (O, picknicklunch, D)

shutterstock_273612800_(Small)

Dag 8

BUMTHANG – TRONGSA – PHOBJIKHA VALLEI

Na het ontbijt doorkruisen we de Yotongla Pas (3.470 m) richting Trongsa, waarbij we onderweg een stop maken bij het 18de eeuwse Boeddhistische monument Chendebji Chorten. Trongsa is het voorouderlijk huis van de dynastie die nu in het land heerst. Een bezoekje aan Trongsa Dzong mag dus zeker niet ontbreken. Al in 1543 zag een monnik al in dat deze wonderbaarlijke plaats, die vanuit alle richtingen vanop vele kilometers afstand zichtbaar was, de perfecte plek was voor een heiligdom. Door de eeuwen heen ontstond sindsdien een netwerk van binnenkoeren, doorgangen en maar liefst 25 tempels, allemaal omvat in de grootste dzong van Bhutan. We rijden verder over de Pele La Pas (3.420 m) naar de pittoreske Phobjikhavallei. Phobjikha is een van de weinige gletsjervalleien in Bhutan en is het uitverkoren winterverblijf van de zwarthalskraanvogels die overvliegen van het Tibetaanse plateau. Eind oktober, begin november komen de vogels hier aan. We dineren en overnachten in HOTEL DEWACHEN. (O,L,D)

Dag 9

PHOBJIKHA VALLEI – PUNAKHA

Na het ontbijt wandelen we in de prachtige omgeving van ons hotel naar het Phobjikha heiligdom en het Gangtey Gompa klooster, daterend uit de 16de eeuw. Daarna dalen we af naar Punakha, al eeuwenlang de winterresidentie van de koninklijke familie. Dit komt doordat Punakha lager ligt en dus uitgesproken warmer is dan Thimphu. In de zomer verblijven hier enkel de monniken. We rijden langs de bergwegen en door de wouden via het bruisende Wangduephodrang. We wandelen naar de kleine Chimi Lhakhang, thuisbasis van de zogenaamde “Divine Madman” of “Goddelijke Gek”, die met zijn onorthodoxe methodes de vreselijkste lokale demonen kon bedwingen en zo welvaart naar de streek bracht. Van heinde en ver komen er nog dagelijks pelgrims om deze bijzondere figuur te eren. We dineren en overnachten in het DHENSA HOTEL. (O,L,D)

Festivals in Bhutan

BUMTHANG

Religieuze gemaskerde dansfestivals, tshechu’s, staan centraal in het leven van de Buthaanse bevolking en vinden dan ook plaats gedurende het hele jaar. Tshechu staat voor ‘tien’, elke tiende dag van de maankalender komt de bevolking samen voor deze grote evenementen. Elke dans die wordt uitgevoerd tijdens een tshechu heeft een speciale betekenis die vooral gebaseerd is op verhalen en gebeurtenissen uit de 8ste eeuw, tijdens het leven van Guru Rimpoche, de stichter van het boeddhisme in Bhutan. Op die manier vieren de Bhutanezen de grote daden van Guru Rimpoche in verschillende tempels en kloosters in het hele land. De exacte maand van een tshechu varieert van plaats tot plaats en van tempel tot tempel. Men gaat ervan uit dat iedereen jaarlijks tenminste eenmaal een tshechu moet bijwonen om zijn zonden weg te laten wassen. Het is een unieke beleving om naast de lokale bevolking deze kleurrijke en traditionele festivals mee te kunnen maken.

Dag 10

PUNAKHA – THIMPHU

Na het ontbijt bezoeken we de Punakha Dzong met de intrigerende naam ‘Paleis van Groot Geluk’. Op deze plek werden alle koningen van Bhutan gekroond. Het werd in 1637 gebouwd op een strategische plek; het eiland waar de Pho en Mo of Vader- en Moederrivier samenvloeien. Het houtsnijwerk op het grote centrale binnenplein van de dzong is spectaculair. In de gebedshal komen we even tot rust. Daarna klimmen we terug over de Dochula pas (3.100 m). Bij helder weer is het panorama over de pieken van de Himalaya adembenemend. Langs het kronkelende pad zien we duizenden offertabletjes of tsatsa’s die de lokale bevolking in de bergwanden komen plaatsen. ’s Namiddags komen we aan in Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. Met zo’n 50.000 inwoners is het de enige hoofdstad ter wereld zonder verkeerslichten in het straatbeeld. We nemen onze intrek in het OSEL HOTEL voor ons diner en de overnachting. (O,L,D)

shutterstock_404549509_Punakha_Dzong_(Small)

Dag 11

THIMPHU – PARO

We genieten van ons ontbijt en gaan op weg naar National Memorial Chorten. Dit witgeschilderde herdenkingsmonument ter ere van Jigme Dorji Wangchuck, de derde koning van Bhutan, trekt nog elke dag heel wat lokale bezoekers. Ze komen er om te bidden of mediteren. Daarna bezoeken we het Zilukha-nonnenklooster. In de kleine dierentuin van het Motithang Takin Preserve nemen we even de tijd om de takin te bewonderen. Dit unieke dier komt nergens anders ter wereld voor en kan nog het best omschreven worden als een soort hertachtige variant op de gnoe. Het is dan ook het nationale dier van Bhutan. Na de lunch rijden we terug naar Paro. We dineren en overnachten in het NAKSEL BOUTIQUE RESORT. (O,L,D)

Dag 12

PARO

Na het ontbijt trekken we de heuvel op naar de Taktsanggompa of het Tijgernestklooster. Op 900 m boven de Parovallei hangt het als het ware tegen de barre rotswand gekleefd. Goeroe Padmasambhava zou op de rug van een tijgerin naar boven gevlogen zijn en vijf vreselijke demonen hebben overwonnen. Na drie maanden van afzondering en gebed, begon de goeroe het boeddhisme in Bhutan te verspreiden. Bhutanezen kennen hem als Goeroe Rinpoche of Kostbare Meester en zelfs als de tweede Boeddha. Een pittige klim van ruim anderhalf uur door een bos van zilvergroene sparren en met mos begroeide pijnbomen brengt ons naar het uitkijkpunt op het klooster, spectaculair gelegen op 2.940 m hoogte. Wie wil kan nog een tijdje doorwandelen naar de top om het klooster te bezoeken. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_534602773

Dag 13

PARO – KATHMANDU

We rijden na het ontbijt langs de rivier naar de luchthaven en houden we nog even halt voor een panoramisch zicht op de imposante Paro Dzong, een vierkant fort waarvan het oorspronkelijke bouwwerk dateert uit 1644. Bij aankomst in de internationale luchthaven van Tribuvan te Kathmandu rijden we naar Patan, ook wel Lalitpur of de Stad der Schoonheid genoemd. Hier openbaart zich een duizend jaar oude cultuur, bewaard in de prachtige gebouwen rond het centrale plein of Durbar Square. We lunchen in een lokaal restaurant. Sinds eeuwen is Patan bekend om de kunstzinnigheid van zijn goud- en metaalgieters. Vandaag kunnen we dit nog steeds herkennen in de betoverende architectuur van de tempels, paleizen en voorhuizen die zo goed als onveranderd bleef. We bezoeken de Gouden Tempel, de Krishna Mandir en slenteren door deze prachtig bewaarde ‘Stad van de Schoonheid’. We dineren en overnachten in het YAK & YETI. (O,L,D)

Dag 14

KATHMANDU – NAGARKOT

Deze ochtend verplaatsen we ons na het ontbijt naar Changu Narayan. Al snel zien we de tempel boven op een heuvel staan met vele kleine dorpjes eromheen. Deze tempel is een prachtig bewaarde parel die zou dateren uit de 3e eeuw. Het is een van de oudste hindoetempels in de vallei en bevat enkele meesterwerken van Nepalese beeldhouwkunst. Na een gemakkelijke wandeling van de Changu Naryan tempel naar Telkot worden we hier opgehaald voor een transfer naar het CLUB HIMALAYA NAGARKOT RESORT. Na onze lunch in het resort bezoeken we een lokaal schooltje waar we een praatje kunnen maken met de kinderen en de schoolautoriteiten. We dineren en overnachten in het resort. (O,L,D)

Dag 15

NAGARKOT – DHULIKHEL

Bij helder weer staan we vroeg op voor het kleurenspektakel van een prachtige zonsopgang met zicht op de oostelijke Himalayabergen. Na het ontbijt rijden we naar Bhadgaon, ook Bhaktapur genaamd, een van de drie koningssteden in de Kathmanduvallei, en praktisch volledig erkend als UNESCO werelderfgoed. De aardbeving van enkele jaren geleden heeft de wonderbare schoonheid van de stad aangetast, maar niet kunnen vernielen. Na de lunch in een lokaal restaurant rijden we naar Dhulikhel waar we zullen verblijven in het DHULIKHEL MOUNTAIN RESORT. Het resort heeft een prachtige tuin met de majestueuze Himalaya op de achtergrond, de perfecte plaats om de vele indrukken van deze reis te laten inzinken. We dineren en overnachten in het resort. (O,L,D)

shutterstock_198294803_(Large)_Nepal

Dag 16

DHULIKHEL: KATHMANDU – BRUSSEL

We staan vroeg op om te genieten van de zonsopgang over de Himalaya. Vanuit Dulikhel hebben we een fantastisch uitzicht over Mount Everest in het Oosten en het Annapurnagebergte in het Westen. Bewonder hoe de hoge pieken gestreeld worden door de eerste roze gloed. Na het ontbijt rijden we naar Namo Buddha waar we het Thrangu Tashi Yangtse klooster bezoeken. Daarna rijden we verder naar het charmante stadje Panauti, een van de oudste stadjes van Nepal. Het stadje staat gekend als onkwetsbaar voor de vele aardbevingen van de streek. Het oude gedeelte is goed bewaard en er heerst een aangename, nostalgische sfeer in de smalle steegjes en eeuwenoude tempels. Na een vroeg diner rijden we naar de luchthaven voor onze terugvlucht richting Brussel. (O,L,D)

Dag 17

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Dag 1 (18 BN03, 6 tot 22 oktober 2018)

BRUSSEL - DUBAI

We vertrekken vanuit Brussel naar Dubai. 

Dag 2

DUBAI - KATHMANDU (NEPAL)

Welkom in Nepal! Na aankomst in de hoofdstad rijden we naar het HOTEL YAK & YETI. Na onze lunch wandelen we door Kathmandu, ook wel eens de Stad der Tienduizend Tempels genoemd. In het hart van de historische stad gonst het van de riksja’s en toeterende taxi’s en heilige koeien. Doorheen deze chaos lijkt de mensenmassa zich voort te bewegen in een eindeloze, kleurrijke optocht. We bewonderen de vele tempels van Kathmandu en kijken toe terwijl de locals hun offergave aan de Goden brengen. We dineren en overnachten in het HOTEL YAK & YETI. (L,D)

Dag 3

KATHMANDU

Vandaag bezoeken we na het ontbijt Bodnath, het centrum van het religieuze en culturele leven van de Tibetaanse boeddhisten in Nepal. De massieve stoepa, een van de mooiste en ook de hoogste ter wereld, draagt een goudkleurige kubus, waarop de mystieke ogen van Boeddha de wereld in de vier windrichtingen aanstaren. Na de lunch in een lokaal restaurant reizen we richting Pashupatinath, aan de oevers van de Bagmatirivier. Daar staat de allerheiligste Shivatempel van Nepal. In dit pelgrimsoord zijn we getuige van het hindoeïsme in zijn puurste vorm. De tempel zelf is enkel toegankelijk voor hindoes. Gelukkig zijn er in de wijde omtrek rondom andere indringende hindoeïstische rituelen die we kunnen bijwonen. Vooral de activiteiten rond de ghats, waar de rituele lijkverbrandingen doorgaan, leveren een fascinerend schouwspel op. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 4

KATHMANDU – PATAN

Vandaag rijden we naar Patan, ook wel Lalitpur of de Stad der Schoonheid genoemd. Hier openbaart zich een duizend jaar oude cultuur, bewaard in de prachtige gebouwen rond het centrale plein of Durbar Square. We lunchen in een lokaal restaurant. Sinds eeuwen is Patan bekend om de kunstzinnigheid van zijn goud- en metaalgieters. Vandaag kunnen we dit nog steeds herkennen in de betoverende architectuur van de tempels, paleizen en voorhuizen die zo goed als onveranderd bleef. We bezoeken de Gouden Tempel, de Krishna Mandir en slenteren door deze prachtig bewaarde ‘Stad van de Schoonheid’. We dineren en overnachten in het YAK & YETI. (O,L,D)

Dag 5

KATHMANDU - NAGARKOT

Deze ochtend verplaatsen we ons na het ontbijt naar Changu Narayan. Al snel zien we de tempel boven op een heuvel staan met vele kleine dorpjes eromheen. Deze tempel is een prachtig bewaarde parel die zou dateren uit de 3e eeuw. Het is een van de oudste hindoetempels in de vallei en bevat enkele meesterwerken van Nepalese beeldhouwkunst. Na een gemakkelijke wandeling van de Changu Naryan tempel naar Telkot worden we hier opgehaald voor een transfer naar het CLUB HIMALAYA NAGARKOT RESORT. Na onze lunch in het resort bezoeken we een lokaal schooltje waar we een praatje kunnen maken met de kinderen en de schoolautoriteiten. We dineren en overnachten in het resort. (O,L,D)

Dag 6

NAGARKOT – DHULIKHEL

Bij helder weer staan we vroeg op voor het kleurenspektakel van een prachtige zonsopgang met zicht op de oostelijke Himalayabergen. Na het ontbijt rijden we naar Bhadgaon, ook Bhaktapur genaamd, een van de drie koningssteden in de Kathmanduvallei, en praktisch volledig erkend als UNESCO werelderfgoed. De aardbeving van enkele jaren geleden heeft de wonderbare schoonheid van de stad aangetast, maar niet kunnen vernielen. Na de lunch in een lokaal restaurant rijden we naar Dhulikhel waar we zullen verblijven in het DHULIKHEL MOUNTAIN RESORT. Het resort heeft een prachtige tuin met de majestueuze Himalaya op de achtergrond, de perfecte plaats om de vele indrukken van deze reis te laten inzinken. We dineren en overnachten in het resort. (O,L,D)

shutterstock_198294803_(Large)_Nepal

Dag 7

DHULIKHEL – KATHMANDU – PARO (BHUTAN)

We staan vroeg op om te genieten van de zonsopgang over de Himalaya. Vanuit Dulikhel hebben we een fantastisch uitzicht over Mount Everest in het Oosten en het Annapurnagebergte in het Westen. Bewonder hoe de hoge pieken gestreeld worden door de eerste roze gloed. Na het ontbijt en afhankelijk van de vlucht naar Bhutan maken we nog enkele uitstapjes in de omgeving. Daarna rijden we terug naar Kathmandu om van daaruit een vlucht te nemen richting Paro. We dineren en overnachten in het NAKSEL BOUTIQUE RESORT. (O,L,D)

Dag 8

PARO – THIMPHU

Na het ontbijt vertrekken we richting Thimphu. Daar gaan we op weg naar National Memorial Chorten. Dit witgeschilderde herdenkingsmonument ter ere van Jigme Dorji Wangchuck, de derde koning van Bhutan, trekt nog elke dag heel wat lokale bezoekers. Ze komen er om te bidden of mediteren. Daarna bezoeken we het Zilukha-nonnenklooster. In de kleine dierentuin van het Motithang Takin Preserve nemen we even de tijd om de takin te bewonderen. Dit unieke dier komt nergens anders ter wereld voor en kan nog het best omschreven worden als een soort hertachtige variant op de gnoe. Het is dan ook het nationale dier van Bhutan.We nemen onze intrek in het OSEL HOTEL voor ons diner en de overnachting. (O,L,D)

Dag 9

THIMPHU – PUNAKHA

Na het ontbijt vertrekken we richting Punakha. Daar bezoeken we de Punakha Dzong met de intrigerende naam ‘Paleis van Groot Geluk’. Op deze plek werden alle koningen van Bhutan gekroond. Het werd in 1637 gebouwd op een strategische plek; het eiland waar de Pho en Mo of Vader- en Moederrivier samenvloeien. Het houtsnijwerk op het grote centrale binnenplein van de dzong is spectaculair. In de gebedshal komen we even tot rust. Daarna klimmen we terug over de Dochula pas (3.100 m). Bij helder weer is het panorama over de pieken van de Himalaya adembenemend. Langs het kronkelende pad zien we duizenden offertabletjes of tsatsa’s die de lokale bevolking in de bergwanden komen plaatsen. We dineren en overnachten in het DHENSA HOTEL. (O,L,D)

shutterstock_404549509_Punakha_Dzong_(Small)

Dag 10

PUNAKHA – PHOBJIKHA

Punakha is al eeuwenlang de winterresidentie van de koninklijke familie. Dit komt doordat Punakha lager ligt en dus uitgesproken warmer is dan Thimphu. In de zomer verblijven hier enkel de monniken. We rijden langs de bergwegen en door de wouden via het bruisende Wangduephodrang. We wandelen naar de kleine Chimi Lhakhang, thuisbasis van de zogenaamde “Divine Madman” of “Goddelijke Gek”, die met zijn onorthodoxe methodes de vreselijkste lokale demonen kon bedwingen en zo welvaart naar de streek bracht. Van heinde en ver komen er nog dagelijks pelgrims om deze bijzondere figuur te eren. Daarna vertrekken we naar de Phobjikha Vallei waar we wandelen in de prachtige omgeving van ons hotel naar het Phobjikha heiligdom en het Gangtey Gompa klooster, daterend uit de 16de eeuw. We dineren en overnachten in het Dhensa Hotel (O,L,D).

Dag 11

PHOBJIKHA – BUMTHANG

Vandaag gaan we richting de pittoreske Phobjikhavallei. Phobjikha is een van de weinige gletsjervalleien in Bhutan en is het uitverkoren winterverblijf van de zwarthalskraanvogels die overvliegen van het Tibetaanse plateau. Eind oktober, begin november komen de vogels hier aan. We rijden verder over de Pele La Pas (3.420 m) richting Trongsa. Trongsa is het voorouderlijk huis van de dynastie die nu in het land heerst. Een bezoekje aan Trongsa Dzong mag dus zeker niet ontbreken. Al in 1543 zag een monnik al in dat deze wonderbaarlijke plaats, die vanuit alle richtingen vanop vele kilometers afstand zichtbaar was, de perfecte plek was voor een heiligdom. Door de eeuwen heen ontstond sindsdien een netwerk van binnenkoeren, doorgangen en maar liefst 25 tempels, allemaal omvat in de grootste dzong van Bhutan. Daarna doorkruisen  we de Yotongla Pas (3.470 m) richting Bumthang, waarbij we onderweg een stop maken bij het 18de eeuwse Boeddhistische monument Chendebji Chorten. We dineren en overnachten in het Yugarling Resort (O,L,D).

Dag 12 & 13

Jakar Festival

Vandaag starten we dag met een eenvoudig ontbijt. De festivals in Bhutan zijn uitbundig gevierde, plezierige gebeurtenissen, waar de piekfijn uitgedoste lokale bevolking met volle teugen van geniet. Tegelijkertijd zijn het ook heilige gebeurtenissen, waarmee de bevolking boze geesten verdrijft en positief karma verzamelt voor het volgende jaar. De binnenplaatsen van de dzongs en de tempels komen tot leven als de monniken hun gemaskerde dansen uitvoeren. Elke dans heeft zijn eigen spirituele betekenis. Sinds de middeleeuwen worden de dansen maar één keer per jaar uitgevoerd en zijn ze onveranderd gebleven. De hele dag genieten we van het kleurrijke spektakel dat bol staat van symboliek. We dineren en overnachten in het Yugarling Resort (O,PICKNICKLUNCH,D).

shutterstock_273612800

Dag 14

BHUMTHANG – PARO

Vandaag bezoeken we Jakar in Bumthang, het spirituele hart van het koninkrijk. Bumthang herbergt enkele van de oudste paleizen, boeddhistische tempels en kloosters in Bhutan. We bezoeken Jakar Dzong of Dzong van de Witte Vogel, in 1667 gebouwd op de bergrug boven Jakar. Met een oppervlakte van 1.500m² is het wellicht de grootste dzong van Bhutan. Daarna bezoeken we de 16de eeuwse Tamshing Lhakhang met eeuwenoude boeddhistische muurschilderingen. Na de lunch rijden we naar Kurje Lhakhang, een van de heiligste plaatsen in Bhutan. Ook de Jambay Lhakang, een 7de eeuwse tempel gewijd aan de boeddhistische Maitreya staat op het programma. Daarna vliegen we in minder dan een half uurtje naar Paro. We dineren en overnachten in het Naksel Hotel (O,L,D).

Dag 15

PARO

Na het ontbijt trekken we de heuvel op naar de Taktsanggompa of het Tijgernestklooster. Op 900 m boven de Parovallei hangt het als het ware tegen de barre rotswand gekleefd. Goeroe Padmasambhava zou op de rug van een tijgerin naar boven gevlogen zijn en vijf vreselijke demonen hebben overwonnen. Na drie maanden van afzondering en gebed, begon de goeroe het boeddhisme in Bhutan te verspreiden. Bhutanezen kennen hem als Goeroe Rinpoche of Kostbare Meester en zelfs als de tweede Boeddha. Een pittige klim van ruim anderhalf uur door een bos van zilvergroene sparren en met mos begroeide pijnbomen brengt ons naar het uitkijkpunt op het klooster, spectaculair gelegen op 2.940 m hoogte. Wie wil kan nog een tijdje doorwandelen naar de top om het klooster te bezoeken. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

shutterstock_534602773

Dag 16

PARO – KATHMANDU

We rijden na het ontbijt langs de rivier naar de luchthaven en houden we nog even halt voor een panoramisch zicht op de imposante Paro Dzong, een vierkant fort waarvan het oorspronkelijke bouwwerk dateert uit 1644. Bij aankomst in de internationale luchthaven van Tribuvan te Kathmandu rijden we naar de Yungunheuvel met het ruim 2.000 jaar oude heiligdom Swayambhunath. De wapperende gebedsvlaggetjes op deze hoogte zijn prachtig om zien, maar zijn niet de enige blikvanger! Op de heuvel leven wel 1.000 apen. Daarom spreekt men ook wel eens over de Apentempel. We dineren en overnachten in het HOTEL YAK & YETI. (L,D) 

Dag 17

KATHMANDU - DUBAI

We vliegen van Kathmandu richting Dubai voor onze vlucht naar Brussel.

Dag 18

DUBAI - BRUSSEL

We komen aan in Brussel.