Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Middenin de Himalaya

Tijdens deze inleefreis maak je kennis met de boeiende wereld van boeddhisme in Bhutan. In Nepal kom je in contact met het hindoeïsme. Te midden van een overweldigende natuur bezoek je hier tempels en forten alsook fascinerende dorpjes en steden. Zodoende maak je kennis met de hartelijke bevolking van deze weinig bezochte regio.

7
Cultuur
6
Natuur
0
Kindvriendelijk
6
Beweging
Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Opgelet!

Het reisprogramma van de Bhutan & Nepal rondreis van 3 tot 19 november 2019 wijzigt van volgorde

Het programma van de Bhutan & Nepal rondreis van 3 tot 19 november 2019 kent een andere volgorde dan het programma van de afreizen van 10 tot 26 april 2019 & van 6 tot 22 oktober 2019. Inhoudelijk wijzigt er niets aan het reisprogramma, enkel de volgorde is anders.

Bekijk het reisprogramma van de Bhutan & Nepal rondreis van 3 tot 19 november 2019

Hieronder vind je het reisprogramma van de Bhutan & Nepal rondreis van 10 tot 26 april 2019 & van 6 tot 22 oktober 2019. 

Dag 1

BRUSSEL – KATHMANDU

We vertrekken vanuit Brussel naar Kathmandu. 

Dag 2

KATHMANDU (NEPAL)

Welkom in Nepal! Na onze aankomst in de hoofdstad rijden we naar het HOTEL YAK & YETI. Na onze lunch wandelen we door Kathmandu, ook wel de Stad der Tienduizend Tempels genoemd. In het hart van deze historische stad gonst het van de riksja’s, toeterende taxi’s en heilige koeien. Door deze chaos lijkt de mensenmassa zich voort te bewegen in een eindeloze, kleurrijke optocht. We bewonderen de vele tempels van Kathmandu en zien de locals hun offergave aan de goden brengen. Daarna rijden we naar de Yungunheuvel met het ruim tweeduizend jaar oude heiligdom Swayambhunath. De wapperende gebedsvlaggetjes op deze hoogte zijn prachtig om zien, maar zijn niet de enige blikvanger. Op de heuvel leven namelijk wel duizend apen. Daarom spreekt men ook wel eens over de Apentempel. We dineren en overnachten in het HOTEL YAK & YETI. (L,D)

shutterstock_121579882

Dag 3

KATHMANDU

Vandaag bezoeken we na het ontbijt Bouddhanath, het centrum van het religieuze en culturele leven van de Tibetaanse boeddhisten in Nepal. De massieve stoepa, een van de mooiste en ook de hoogste ter wereld, draagt een goudkleurige kubus waarop de mystieke ogen van Boeddha de wereld in de vier windrichtingen aanstaren. Na de lunch in een lokaal restaurant reizen we richting Pashupatinath, gelegen aan de oevers van de Bagmatirivier. Daar staat de allerheiligste Shivatempel van Nepal. In dit pelgrimsoord zijn we getuige van het hindoeïsme in zijn puurste vorm. De tempel zelf is enkel toegankelijk voor hindoes. Gelukkig zijn er in de wijde omtrek rondom andere diepgaande hindoeïstische rituelen die we kunnen bijwonen. Vooral de activiteiten rond de ghats waar de rituele lijkverbrandingen doorgaan, leveren een fascinerend schouwspel op. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 4

KATHMANDU: KOKANA, BUNGAMATI EN PATAN

Na het ontbijt vertrekken we naar de middeleeuwse nederzetting Kokana. Hier krijgen we een heel mooi beeld van het plattelandsleven van de Nepali. Vanuit Kokana wandelen we op ons eigen tempo naar het iets hogerop gelegen dorpje Bungamati. Het eenvoudige dorpsleven concentreert zich rond het tempelplein. Vervolgens rijden we naar Patan waar we lunchen in een lokaal restaurant. Patan is de oudste stad van Nepal en wordt ook wel Lalitpur of Stad der Schoonheid genoemd. Hier openbaart zich een duizend jaar oude cultuur die bewaard is gebleven in de prachtige gebouwen rond het centrale plein of Durbar Square. De stad is bovendien bekend om de kunde van de goud- en metaalgieters. Ook dit herkennen we in de betoverende architectuur van de tempels, paleizen en voorhuizen die zo goed als onveranderd is gebleven. We bezoeken de Gouden Tempel, het Koninklijk Paleis en de Krishna Mandir, een van de fraaiste tempels van Nepal. Deze boeiende dag is echter nog niet afgelopen, want ’s avonds genieten we van een typisch Nepalees diner met een culturele muziekshow. Na deze unieke ervaring keren we terug naar het hotel voor de overnachting. (O,L,D)

Dag 5

KATHMANDU – PARO (BHUTAN)

Na het ontbijt nemen we een vlucht naar Paro in Bhutan, een van de meest spectaculaire vluchten ter wereld. Bij helder weer hebben we een fabelachtig uitzicht op de Himalaya, de Mount Everest en de Kanchenjunga. Bij onze aankomst in Bhutan valt meteen op dat de locals nog vaak de nationale kledij dragen. Bijna alle gebouwen zijn nog in de typische traditionele stijl opgetrokken en de gevels zijn versierd met schilderingen van religieuze symbolen en belangrijke dieren, zoals de tijger, draak, olifant en pauw. Paro is een aangenaam stadje met bontgekleurde huizen en straten omzoomd door treurwilgen en populieren. De brede, snelstromende rivier Paro snijdt de brede vallei in tweeën. We brengen een bezoek aan de Ta Dzong. Dzongs zijn voormalige strategische forten die dienst doen als grote kloosters, administratieve districtshuizen of in het geval van Ta dzong, als Nationaal Museum. Dit charmante museum herbergt een bonte verzameling van religieuze voorwerpen, traditioneel textiel en andere kunstvoorwerpen. Dankzij dit bezoek krijgen we een mooi beeld van het nog levende erfgoed van Bhutan. Daarna is het tijd voor een bezoek aan Ringpung Dzong waar we het schilderij van de Heilige Milarepa bewonderen. We dineren en overnachten in het NAKSEL BOUTIQUE RESORT. (O,L,D)

Dag 6

PARO – BUMTHANG

Deze ochtend vliegen we na ons ontbijt in minder dan een halfuur naar Jakar in Bumthang, het spirituele hart van het koninkrijk. Bumthang herbergt enkele van de oudste paleizen, boeddhistische tempels en kloosters in Bhutan. We bezoeken Jakar Dzong of Dzong van de Witte Vogel, in 1667 gebouwd op de bergrug boven Jakar. Met een oppervlakte van 1.500 m² is het wellicht de grootste dzong van Bhutan. Daarna bezoeken we de 16e-eeuwse Tamshing Lhakhang met eeuwenoude boeddhistische muurschilderingen. Na de lunch rijden we naar Kurje Lhakhang, een van de heiligste plaatsen in Bhutan. Ook de Jambay Lhakang, een 7e-eeuwse tempel gewijd aan de boeddhistische Maitreya staat op het programma. We dineren en overnachten in het YUGHARLING HOTEL. (O,L,D)

Dag 7-8

BUMTHANG

Vandaag starten we de dag met een eenvoudig ontbijt. De festivals in Bhutan zijn uitbundig gevierde belevenissen waar de piekfijn uitgedoste lokale bevolking met volle teugen van geniet. Tegelijkertijd zijn het ook heilige gebeurtenissen waarmee de bevolking boze geesten verdrijft en positief karma verzamelt voor het volgende jaar. De binnenplaatsen van de dzongs en de tempels komen tot leven wanneer de monniken hun gemaskerde dansen uitvoeren. Elke dans heeft zijn eigen spirituele betekenis. Sinds de middeleeuwen worden de dansen maar één keer per jaar uitgevoerd en zijn ze onveranderd gebleven. De hele dag genieten we van het kleurrijke spektakel dat bol staat van symboliek. We dineren en overnachten in het hotel. (O,picknicklunch,D)

shutterstock_1070707589_(Medium)

Dag 9

BUMTHANG – TRONGSA – PHOBJIKHAVALLEI

Na het ontbijt nemen we de Yotongla Pas (3.470 meter) richting Trongsa waarbij we onderweg een stop maken bij het 18e-eeuwse Boeddhistische monument Chendebji Chorten. Trongsa is het voorouderlijk huis van de dynastie die nu over het land heerst. Een bezoekje aan Trongsa Dzong mag dus zeker niet ontbreken. Al in 1543 zag een monnik in dat deze wonderbaarlijke plaats de perfecte locatie was voor een heiligdom. Door de eeuwen heen ontstond een netwerk van binnenkoeren, doorgangen en maar liefst 25 tempels, allemaal gesitueerd in de grootste dzong van Bhutan. We rijden verder over de Pelela Pas (3.420 meter) naar de pittoreske Phobjikhavallei. Phobjikha is een van de weinige gletsjervalleien in Bhutan en is van eind oktober tot maart het uitverkoren winterverblijf van de zwarthalskraanvogels die migreren vanuit het Tibetaanse plateau. We dineren en overnachten in HOTEL DEWACHEN. (O,L,D)

Dag 10

PHOBJIKHAVALLEI – PUNAKHA

We dalen na het ontbijt via een bergpas af naar Punakha, al eeuwenlang de winterresidentie van de koninklijke familie. Punakha ligt op 1.400 meter boven zeeniveau en is dus uitgesproken warmer dan Thimphu. In de zomer verblijven hier enkel de monniken. We rijden langs bergwegen en wouden door het bruisende Wangduephodrang. We wandelen naar de kleine Chimi Lhakhang, thuisbasis van de zogenaamde Divine Madman of Goddelijke Gek die met zijn onorthodoxe methodes de vreselijkste lokale demonen kon bedwingen en zo welvaart naar de streek bracht. Van heinde en ver komen er nog dagelijks pelgrims om deze bijzondere figuur te eren. We dineren en overnachten in het DHENSA Boutique Resort. (O,L,D)

Dag 11

PUNAKHA – THIMPHU

Na het ontbijt bezoeken we de Punakha Dzong met de intrigerende naam Paleis van Groot Geluk. Op deze plek werden alle koningen van Bhutan gekroond. Het werd in 1637 gebouwd op een strategische plek; het eiland waar de Pho en Mo of Vader- en Moederrivier samenvloeien. Het houtsnijwerk op het grote centrale binnenplein van de dzong is spectaculair. In de gebedshal komen we even tot rust. Daarna klimmen we terug over de Dochula pas (3.100 meter) en zetten we onze tocht verder naar Thimphu. Bij helder weer is het panorama over de pieken van de Himalaya adembenemend. Langs het kronkelende pad zien we duizenden offertabletjes of tsatsa’s die de lokale bevolking in de bergwanden komen plaatsen. ’s Namiddags komen we aan in Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. De stad telt zo’n 50.000 inwoners en is de enige hoofdstad ter wereld zonder verkeerslichten in het straatbeeld. We nemen onze intrek in het OSEL HOTEL voor het diner en onze overnachting. (O,L,D)

shutterstock_127081172_(2)

Dag 12

THIMPHU – PARO

We genieten van ons ontbijt en gaan op weg naar National Memorial Chorten. Dit witgeschilderde herdenkingsmonument ter ere van Jigme Dorji Wangchuck, de derde koning van Bhutan, trekt nog elke dag heel wat lokale bezoekers. Ze komen er om te bidden of te mediteren. Daarna bezoeken we het Zilukha-nonnenklooster. In de kleine dierentuin van het Motithang Takin Preserve nemen we even de tijd om de takin te bewonderen. Dit unieke dier komt nergens anders ter wereld voor en kan nog het best omschreven worden als een soort hertachtige variant op de gnoe. Het is dan ook het nationale dier van Bhutan. Na de lunch rijden we terug naar Paro. We dineren en overnachten in het NAKSEL BOUTIQUE RESORT. (O,L,D)

Dag 13

PARO

Na het ontbijt trekken we de heuvel op naar de Taktsanggompa of het Tijgernestklooster. Op negenhonderd meter boven de Parovallei hangt het als het ware tegen de barre rotswand gekleefd. Goeroe Padmasambhava zou op de rug van een tijgerin naar boven gevlogen zijn en vijf vreselijke demonen hebben verslagen. Na drie maanden van afzondering en gebed, begon de goeroe het boeddhisme in Bhutan te verspreiden. Bhutanezen kennen hem als Goeroe Rinpoche of Kostbare Meester en zelfs als de tweede Boeddha. Een pittige klim van ruim anderhalf uur door een bos van zilvergroene sparren en met mos begroeide pijnbomen brengt ons naar het uitkijkpunt op het klooster, spectaculair gelegen op 2.940 meter hoogte. Wie wil kan nog een tijdje doorwandelen naar de top om het klooster te bezoeken. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 14

PARO – KATHMANDU – CHANGU NARAYAN – NAGARKOT (NEPAL)

We rijden na het ontbijt langs de rivier naar de luchthaven en houden nog even halt voor een panoramisch zicht op de imposante Paro Dzong, een vierkant fort waarvan het oorspronkelijke bouwwerk dateert uit 1644. Na aankomst in de internationale luchthaven van Tribuvan in Kathmandu rijden we naar Changu Narayan. Al snel zien we de tempel boven op een heuvel staan met vele kleine dorpjes eromheen. Dit bedehuis is een prachtig bewaarde parel die zou dateren uit de derde eeuw. Het is een van de oudste hindoetempels in de vallei en bevat enkele meesterwerken uit de Nepalese beeldhouwkunst. Na een gemakkelijke wandeling van de Changu Naryan tempel naar Telkot worden we opgehaald voor onze transfer naar het CLUB HIMALAYA NAGARKOT RESORT. We dineren en overnachten in het resort. (O,L,D)

Dag 15

NAGARKOT – BHAKTAPUR – DHULIKHEL

Bij helder weer staan we vroeg op voor het kleurenspektakel van een prachtige zonsopgang met zicht op de oostelijke Himalayabergen. Na het ontbijt rijden we naar Bhadgaon, ook Bhaktapur genoemd, een van de drie koningssteden in de Kathmanduvallei en bijna volledig erkend als Unesco werelderfgoed. De aardbeving van enkele jaren geleden heeft de wonderbare schoonheid van de stad aangetast, maar niet kunnen vernielen. Na de lunch in een lokaal restaurant rijden we naar Dhulikhel waar we verblijven in het DHULIKHEL MOUNTAIN RESORT. Het resort heeft een prachtige tuin met de majestueuze Himalaya op de achtergrond, de perfecte plaats om al even te genieten van de vele indrukken die deze reis ons zal nalaten. We dineren en overnachten in het resort. (O,L,D)

shutterstock_655126330_(Medium)

Dag 16

DHULIKHEL – KATHMANDU – BRUSSEL

We staan vroeg op om te genieten van de zonsopgang over de Himalaya. Vanuit Dulikhel hebben we een fantastisch uitzicht over Mount Everest in het Oosten en het Annapurnagebergte in het Westen. Bij helder weer zien we hoe de hoge pieken gestreeld worden door de eerste roze gloed van de zon. Na het ontbijt rijden we naar Namo Buddha waar we het Thrangu Tashi Yangtse klooster bezoeken. Daarna gaan we verder naar het charmante stadje Panauti, een van de oudste plaatsen van Nepal. Panauti staat gekend als onkwetsbaar voor de vele aardbevingen van de streek. Het oude gedeelte is goed bewaard en er heerst een aangename, nostalgische sfeer in de smalle steegjes en eeuwenoude tempels. Na een vroeg diner rijden we naar de luchthaven voor onze terugvlucht richting Brussel. (O,L,D)

Dag 17

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Festivals

FESTIVALS IN BHUTAN

Religieuze gemaskerde dansfestivals, tshechu’s, staan centraal in het leven van de Bhutaanse bevolking en vinden dan ook plaats gedurende het hele jaar. Tshechu staat voor tien, elke tiende dag van de maankalender komt de bevolking samen voor deze grote evenementen. Elke dans die wordt uitgevoerd tijdens een tshechu heeft een speciale betekenis die vooral gebaseerd is op verhalen en gebeurtenissen uit de achtste eeuw, tijdens het leven van Guru Rimpoche, de stichter van het boeddhisme in Bhutan. Op die manier vieren de Bhutanezen de grote daden van Guru Rimpoche in verschillende tempels en kloosters in het hele land. De exacte maand van een tshechu varieert van plaats tot plaats en van tempel tot tempel. Men gaat ervan uit dat iedereen jaarlijks tenminste één tshechu moet bijwonen om zijn zonden weg te wassen. Het is een unieke beleving om naast de lokale bevolking deze kleurrijke en traditionele festivals mee te kunnen maken.