Let op, je gebruikt waarschijnlijk een verouderde browser!
Wij raden je daarom sterk aan te updaten naar een nieuwere browser.
Arrow top

Middenin de Himalaya

Tijdens deze inleefreis maak je kennis met de boeiende wereld van boeddhisme in Bhutan. In Nepal kom je in contact met het hindoeïsme. Te midden van een overweldigende natuur bezoek je hier tempels en forten alsook fascinerende dorpjes en steden. Zodoende maak je kennis met de hartelijke bevolking van deze weinig bezochte regio.

7
Cultuur
6
Natuur
0
Kindvriendelijk
6
Beweging

Wat maakt deze reis anders dan anders?

Quote

"Nepal & Bhutan: koninkrijken in de Himalaya...in hun prachtige omgeving dicht bij de Goden hebben ze elk een eigen benadering, maar spiritualiteit staat bij beiden op de eerste plaats.” - Reisleider Bhutan & Nepal Lees verder

Kom hier te weten hoe ons duurzaamheidskompas wordt toegepast in jouw droomreis naar Bhutan en Nepal. Lees verder

Legenda

Vliegtuig
Trein
Bus
Jeep
Boot

Dag 1

BRUSSEL – KATHMANDU (NEPAL)

We vertrekken vanuit Brussel naar Kathmandu. Na aankomst worden we naar HOTEL YAK & YETI gebracht voor de overnachting.

Dag 2

KATHMANDU

Welkom in Nepal! Na het ontbijt maken we kennis met de hoofdstad Kathmandu, ook wel de Stad der Tienduizend Tempels genoemd. Het hart van deze historische stad gonst van de riksja’s, toeterende taxi’s en heilige koeien. Door deze chaos lijkt de mensenmassa zich voort te bewegen in een eindeloze, kleurrijke optocht. Na onze lunch rijden we naar Patan, de oudste stad van Nepal die ook wel Lalitpur of Stad der Schoonheid genoemd. Hier openbaart zich een 1.000 jaar oude cultuur die bewaard is gebleven in de prachtige gebouwen rond het centrale plein of Durbar Square. De stad is bovendien bekend om de kunde van de goud- en metaalgieters. Ook dit herkennen we in de betoverende architectuur van de tempels, paleizen en voorhuizen die zo goed als onveranderd is gebleven. We bezoeken de Gouden Tempel, het Koninklijk Paleis en de Krishna Mandir, een van de fraaiste tempels van Nepal. Nadien rijden we verder naar Bouddhanath, het centrum van het religieuze en culturele leven van de Tibetaanse boeddhisten in Nepal. De massieve stoepa, een van de mooiste en ook de hoogste ter wereld, draagt een goudkleurige kubus waarop de mystieke ogen van Boeddha de wereld in de vier windrichtingen aanstaren. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 3

KATHMANDU – PARO – PUNAKHA (BHUTAN)

Na het ontbijt nemen we een vlucht naar Paro in Bhutan, een van de meest spectaculaire vluchten ter wereld. Bij helder weer hebben we een fabelachtig uitzicht op de Himalaya, de Mount Everest en de Kanchenjunga. Bij onze aankomst in Bhutan valt meteen op dat de locals nog vaak de nationale kledij dragen. Bijna alle gebouwen zijn nog in de typische traditionele stijl opgetrokken en de gevels zijn versierd met schilderingen van religieuze symbolen en belangrijke dieren, zoals de tijger, draak, olifant en pauw. Bij aankomst rijden we meteen verder via de Dochula pas (3.100 meter) naar Punakha, al eeuwenlang de winterresidentie van de koninklijke familie. We dineren en overnachten in het ZHINGKAM RESORT. (O,L,D)

lightscape-1xMFU_F-tJ4-unsplash

Dag 4

PUNAKHA - TRONGSA

Na ons ontbijt rijden we naar Trongsa. Trongsa is het voorouderlijk huis van de dynastie die nu over het land heerst. Een bezoekje aan Trongsa Dzong mag dus zeker niet ontbreken. Al in 1543 zag een monnik in dat deze wonderbaarlijke plaats de perfecte locatie was voor een heiligdom. Door de eeuwen heen ontstond een netwerk van binnenkoeren, doorgangen en maar liefst 25 tempels, allemaal gesitueerd in de grootste dzong van Bhutan. We dineren en overnachten in het eenvoudige YANGKHIL RESORT. (O,L,D)

Dag 5

TRONGSA - BUMTHANG

Na het ontbijt nemen we de Yotongla Pas (3.470 meter) naar Bumthang. Indien de tijd het toelaat rijden we naar Jakar Dzong of Dzong van de Witte Vogel, in 1667 gebouwd op de bergrug boven Jakar. Na de lunch ontdekken we Jakar, het spirituele hart van het koninkrijk. Bumthang herbergt enkele van de oudste paleizen, boeddhistische tempels en kloosters in Bhutan. We bezoeken we Kurje Lhakhang, een van de heiligste plaatsen in Bhutan. Ook de Jambay Lhakang, een 7e-eeuwse tempel gewijd aan de boeddhistische Maitreya staat op het programma. We dineren en overnachten in het SWISS GUEST HOUSE (O,L,D). 

20191111-DSCF4421_(Medium)

Dag 6

BUMTHANG

Vandaag starten we de dag met een eenvoudig ontbijt. De festivals in Bhutan zijn uitbundig gevierde belevenissen waar de piekfijn uitgedoste lokale bevolking met volle teugen van geniet. Tegelijkertijd zijn het ook heilige gebeurtenissen waarmee de bevolking boze geesten verdrijft en positief karma verzamelt voor het volgende jaar. De binnenplaatsen van de dzongs en de tempels komen tot leven wanneer de monniken hun gemaskerde dansen uitvoeren. Elke dans heeft zijn eigen spirituele betekenis.Sinds de middeleeuwen worden de dansen maar één keer per jaar uitgevoerd en zijn ze onveranderd gebleven. De hele dag genieten we van het kleurrijke spektakel dat bol staat van symboliek. We dineren en overnachten in het hotel. (O,picknicklunch,D)

Dag 7

BUMTHANG - PHOBJIKHAVALLEI

Met een goed ontbijt achter de kiezen rijden we via Trongsa over de Pelela Pas (3.420 meter) naar de Phobjikhavallei waarbij we onderweg een stop maken bij het 18e-eeuwse boeddhistische monument Chendebji Chorten. Daarna rijden we naar de Phobjikhavallei, een van de weinige gletsjervalleien in Bhutan. Van eind oktober tot maart is deze plek het uitverkoren winterverblijf van de zwarthalskraanvogels die migreren vanuit het Tibetaanse plateau. We brengen een bezoek aan het 16e-eeuwse klooster Gangtey Gompa en dalen met een mooie wandeling terug af naar de vallei. We dineren en overnachten in HOTEL DEWACHEN. (O,L,D)

Dag 8

PHOBJIKHAVALLEI - PUNAKHA

Na het ontbijt verlaten we de pittoreske Phobjikhavallei en rijden we door het bruisende Wangduephodrang, langs bergwegen en wouden naar Punakha.Punakha ligt op 1.400 meter boven zeeniveau en in de zomer verblijven hier enkel de monniken. Bij helder weer is het panorama over de pieken van de Himalaya adembenemend. Langs het kronkelende pad zien we duizenden offertabletjes of tsatsa’s die de lokale bevolking in de bergwanden komen plaatsen. Na onze lunch bezoeken we de Punakha Dzong met de intrigerende naam Paleis van Groot Geluk. Op deze plek werden alle koningen van Bhutan gekroond. Dzongs zijn voormalige strategische forten die dienst doen als grote kloosters of administratieve districtshuizen. Ook Punakha Dzong werd in 1637 gebouwd op een strategische plek; het eiland waar de Pho en Mo of Vader- en Moederrivier samenvloeien. Het houtsnijwerk op het grote centrale binnenplein van de dzong is spectaculair. In de gebedshal komen we even tot rust voor we opnieuw onze intrek nemen in het ZHINGKAM RESORT waar we ook dineren. (O,L,D)

shutterstock_785727952_(Large)

Dag 9

PUNAKHA - THIMPU

Na ons ontbijt wandelen we naar de kleine Chimi Lhakhang, thuisbasis van de zogenaamde Divine Madman of Goddelijke Gek die met zijn onorthodoxe methodes de vreselijkste lokale demonen kon bedwingen en zo welvaart naar de streek bracht. Van heinde en ver komen er nog dagelijks pelgrims om deze bijzondere figuur te eren. Na onze lunch zetten we onze tocht verder naar Thimpu, de hoofdstad van Bhutan. De stad telt zo’n 50.000 inwoners en is de enige hoofdstad ter wereld zonder verkeerslichten in het straatbeeld. We bezoeken National Memorial Chorten. Dit witgeschilderde herdenkingsmonument ter ere van Jigme Dorji Wangchuck, de derde koning van Bhutan, trekt nog elke dag heel wat lokale bezoekers. Ze komen er om te bidden of te mediteren. We nemen onze intrek in het HOTEL ZHIWALING ASCENT voor het diner en onze overnachting. (O,L,D)

Dag 10

THIMPHU – PARO

Na een vroeg ontbijt bezoeken we het Zilukha-nonnenklooster. In de kleine dierentuin van het Motithang Takin Preserve nemen we even de tijd om de takin te bewonderen. Dit unieke dier komt nergens anders ter wereld voor en kan nog het best omschreven worden als een soort hertachtige variant op de gnoe. Het is dan ook het nationale dier van Bhutan. Hierna rijden we naar Paro, een aangenaam stadje met bontgekleurde huizen en straten omzoomd door treurwilgen en populieren. De brede, snelstromende rivier Paro snijdt de brede vallei in tweeën. We brengen een bezoek aan de Ta Dzong dat dienst doet als Nationaal Museum. Dit charmante museum herbergt een bonte verzameling van religieuze voorwerpen, traditioneel textiel en andere kunstvoorwerpen. Dankzij dit bezoek krijgen we een mooi beeld van het nog levende erfgoed van Bhutan. Daarna is het tijd voor een bezoek aan Ringpung Dzong waar we het schilderij van de Heilige Milarepa bewonderen. We dineren en overnachten in het NAKSEL BOUTIQUE RESORT. (O,L,D)

shutterstock_143634871_blz_5_(Large)

Dag 11

PARO

Na het ontbijt trekken we de heuvel op naar de Taktsang Gompa of het Tijgernestklooster. Op 900 meter boven de Parovallei hangt het als het ware tegen de barre rotswand gekleefd. Goeroe Padmasambhava zou op de rug van een tijgerin naar boven gevlogen zijn en vijf vreselijke demonen hebben verslagen. Na drie maanden van afzondering en gebed, begon de goeroe het boeddhisme in Bhutan te verspreiden. Bhutanezen kennen hem als Goeroe Rinpoche of Kostbare Meester en zelfs als de tweede Boeddha. Een pittige klim van ruim anderhalf uur door een bos van zilvergroene sparren en met mos begroeide pijnbomen brengt ons naar het uitkijkpunt op het klooster, spectaculair gelegen op 2.940 meter hoogte. Wie wil kan nog een tijdje doorwandelen naar de top om het klooster te bezoeken. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 12

PARO – KATHMANDU – NAGARKOT (NEPAL)

Na het ontbijt nemen we afscheid van Bhutan en nemen de vlucht terug naar Kathmandu. Bij aankomst rijden we naar Bhadgaon, ook Bhaktapur genoemd, een van de drie koningssteden in de Kathmanduvallei en bijna volledig erkend als Unesco werelderfgoed. De aardbeving van enkele jaren geleden heeft de wonderbare schoonheid van de stad aangetast, maar niet kunnen vernielen. We trekken verder naar Changu Narayan. Al snel zien we de tempel boven op een heuvel staan met vele kleine dorpjes eromheen. Dit bedehuis is een prachtig bewaarde parel die zou dateren uit de derde eeuw. Het is een van de oudste hindoetempels in de vallei en bevat enkele meesterwerken uit de Nepalese beeldhouwkunst. Na een gemakkelijke wandeling worden we opgehaald voor onze transfer naar het CLUB HIMALAYA NAGARKOT RESORT. (O,L,D)

Dag 13

NAGARKOT – KATHMANDU – BRUSSEL

Bij helder weer staan we vroeg op voor het kleurenspektakel van een prachtige zonsopgang met zicht op de oostelijke Himalaya-bergen. We ontbijten in het hotel en genieten van een laatste wandeling omgeven door de mooie bergtoppen. Na de lunch in het hotel is er wat vrije tijd. We hebben een paar kamers beschikbaar zodat je je kan opfrissen vooraleer te genieten van een vroeg diner. We nemen de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht. (O,L,D)

Nepal_002_(Large)

Dag 14

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.