Nepal heeft een typisch moessonklimaat met een droogseizoen van oktober tot mei. Dan zijn de nachten koud en de dagen zonnig, helder en aangenaam (gemiddeld 15°C à 20°C). In maart en april begint de lente. De temperatuur is dan vaak heel aangenaam (april, gemiddeld 20°C) en de heuvels zijn bedekt met talloze bloeiende wilde bloemen. De vochtigheidsgraad begint stilaan toe te nemen. De zomer valt samen met het regenseizoen van half juni tot eind september. De zon laat zich gewoonlijk elke dag even zien (juli, gemiddeld 25°C). Vanaf oktober, wanneer de moesson voorbij is, dalen de temperaturen en de hoeveelheid neerslag (oktober, gemiddeld 20°C). Het tijdsverschil bedraagt tijdens ons winteruur +4 uur en 45 minuten. Tijdens het zomeruur is het verschil +3 uur en 45 minuten.
In Bhutan geldt: hoe hoger, hoe kouder. In Thimphu schommelt de gemiddelde temperatuur in januari rond 4°C en in juli rond 17°C. Ook hier zijn er moessonregens van mei tot september, meestal korte, hevige buien in de namiddag, afgewisseld met heldere, zonnige opklaringen. Vanaf eind september wordt het droger met milde temperaturen rond 10°C à 15°C in Thimphu en 15°C à 20°C in Phunakha. In het hoger gelegen Paro en de Bhumthang daalt de temperatuur tot onder 10°C. Het tijdsverschil bedraagt in de zomer +4 uur en in de winter +5 uur.
In Nepal ligt de Kathmanduvallei op een hoogte van 1.350 meter. Paro, in Bhutan, ligt op een hoogte van 2.400 meter. We zetten onze reis verder naar Thimpu op 2.300 meter. Vervolgens dalen we naar 1.300 meter hoogte in Punakha om vervolgens terug te stijgen naar een hoogte van 2.800 meter in Bhumthang. De gemiddelde hoogte is 1.300-1.650 meter. Aangezien de lucht zeer droog is in de Himalaya raden we aan lippenbalsem en oogdruppels mee te nemen, voldoende water te drinken en geen/weinig alcohol te consumeren.
Formaliteiten voor deelnemers met de Belgische nationaliteit. Voor Nepal dien je in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Er is een speciaal multiple entry visum vereist dat je via je reisagent of anders dan anders kan aanvragen. Je visum voor Bhutan wordt aan de grens verzorgd. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en het apart van het origineel te bewaren.
Geen enkele vaccinatie is verplicht. Belangrijk om te weten is dat verschillende soorten insecten ziektes kunnen overdragen. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen met voldoende percentage DEET te gebruiken, zowel ’s nachts als overdag. Voor verdere medische inlichtingen en aanbevolen vaccinaties, contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (03 247 66 66 of www.wanda.be). Zorg voor voldoende medicatie met bijsluiters en een doktersattest (Engels), aangezien niet alle medicijnen beschikbaar zijn in het buitenland en namen kunnen verschillen.
Overdag is het overwegend aangenaam warm. ’s Nachts wordt het snel en onverwachts kil. Enkele warme kledingstukken mogen dan ook niet in de bagage ontbreken. Nergens is formele kledij noodzakelijk, al raden we je een lange broek of rok aan voor de bezoeken in de kloosters en tempels. Ook schouders dienen bedekt te zijn voor deze bezoeken. Een gemakkelijke stapschoen mag in de bagage zeker niet ontbreken. Een regenjasje of paraplu kan altijd handig zijn. Onontbeerlijk zijn ook: zonnecrème, zonnebril, hoofdbedekking, zaklamp en fleece of jasje tegen de scherpe wind.
Per persoon wordt één reiskoffer van maximum 20 kilogram toegestaan en de som van de zijden mag niet meer dan 300 centimeter (lengte+breedte+hoogte) bedragen. Let op, de reiskoffer mag niet groter zijn dan 90x72x45 centimeter (anders dient ze als aparte cargo te worden verstuurd). Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. De maximale afmeting van de handbagage is 45x35x20 centimeter, het maximum gewicht is 5 kilogram. Gelieve bij de reisdocumenten de voucher na te kijken voor de exacte bagagelimieten die van toepassing zijn voor de rondreis. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage Hou er rekening mee dat vloeistoffen, gels en scherpe voorwerpen zoals nagelschaartjes of -vijltjes, pincetten, zakmessen, paraplu’s, enzovoort niet in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Aanstekers zijn niet toegelaten op de vluchten. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden. Wij vragen bij de luchtvaartmaatschappij steeds een pre-seating aan voor de groep, zodat we de voorkeur van onze klanten op voorhand kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat en dit nooit een voorwaarde voor boeking kan zijn.
In Nepal is een universele stekkeradapter noodzakelijk in sommige hotels (220 volt). Ook in Bhutan is een universele stekkeradapter soms noodzakelijk in hotels (220 volt). Een zaklantaarn is handig.
Je mag voor beide landen euro’s meenemen. Belangrijk is dat de coupures niet beschadigd zijn. De munteenheid in Nepal is de Nepali rupee: 1 EUR = ca. 145,62 NPR (oktober 2024). Zowel euro’s als US-dollars zijn bij alle banken en hotels omwisselbaar. De meeste internationale creditcards worden geaccepteerd in de hotels of grote handelszaken. De nationale munt in Bhutan is de ngultrum (BTN). Hij is onderverdeeld in 100 chetrum. De munteenheid in Bhutan in de Bhutanese Ngultrum : 1 EUR = ca. 90,97 BTN (oktober 2024). Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.
Visa wordt geaccepteerd in plaatsen waar er veel toeristen komen, elders niet.
Foto- en filmmateriaal kan best vanuit België meegenomen worden. Op verschillende plaatsen dient extra betaald te worden voor het maken van video-opnames of foto’s. In de heiligdommen mag vaak geen beeldmateriaal genomen worden. Je gsm is bruikbaar, maar gelieve er rekening mee te houden dat in afgelegen gebieden de ontvangst onderbroken of verstoord kan zijn Kijk goed na of de mobiele data van de gsm uit staat om woekertarieven te vermijden.Sommige hotels beschikken over wifi in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers. Afhankelijk van het hotel wordt het gebruik van internet gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden. In afgelegen gebieden is de snelheid en/of werking van het internet niet altijd optimaal. Het netnummer van Bhutan is +975 en van Nepal is +977.
Het kraanwater in Bhutan en Nepal is niet drinkbaar. Je kan best flessenwater kopen, ook voor het poetsen van je tanden. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongeschild fruit.
De Nepalese keuken kent buiten de vele curry- en kipgerechten ook invloeden uit het buitenland. De Bhutanese keuken is nogal eenzijdig. Vooral groenten, kip en pasta staan op het menu. Daarom wordt hier door anders dan anders ook een variatie van andere gerechten aangeboden.
In de meeste hotels zijn westerse toiletten voorhanden. In de regel zijn alle lokale toiletten (ook in de restaurants) Franse toiletten. Deze zijn vaak niet echt schoon. Tussen de steden zijn er vaak geen toiletten voorhanden en ben je aangewezen op de vrije natuur. Toiletpapier en een desinfecterende handgel neem je dus best mee.
In heel Bhutan geldt een rookverbod, maar er wordt wel een uitzondering gemaakt voor toeristen. Toeristen mogen niet roken in het openbaar, maar wel in speciale rokersruimtes die in sommige hotels en restaurants te vinden zijn. Tabak is er niet te koop en er staan ook beperkingen op de invoer ervan. De ongeschreven regel is dat per dag in Bhutan een pakje mag binnengebracht worden. Op ieder pakje moeten wel forse taksen betaald worden.
Moeilijkheidsgraad: 3
Intensief verkennen - Gevorderd niveau
Voor reizigers met een goede conditie en uithoudingsvermogen.
Deze reis omvat meer uitdagende activiteiten zoals lange wandelingen (10 kilometer of meer), wandelingen met grote hoogteverschillen, op oneffen terrein of op hoogte. Ook staan er veel vroege vertrekken op het programma. Geschikt voor deelnemers die actief zijn.